Mi az a marketing? Mit jelent a marketing szó, és mit tartalmaz maga a fogalom? Mi a definíciója, és hogyan érhetsz el vele üzleti sikereket? Magyarázat és leírás.

EN
77 Elektronika Kft

Marketing


Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON


De mi is az a marketing? A marketing alapjai kezdőknek és haladóknak.

Mostanában nem telik el úgy nap, hogy az ember ne találkozna a marketing szóval. A legtöbben azonban csupán csak nagyjából vannak tisztában a szó jelentésével, illetve, hogy pontosan mit is takar.

 

Szóval mi az a marketing?

Sokak szerint a marketing csak egyetlen dolgot jelent – a reklámozást. Ez hatalmas tévedés, ugyanis a marketinghez tartozik minden, amit egy ügyfél a veled, vagy cégeddel kapcsolatban tapasztal. Persze, ebbe természetesen beletartoznak a reklámok is, de ott van még például a céged által biztosított ügyfélszolgálat minősége is, amelyet egy vásárló a vásárlást követően vehet igénybe. Kevesen tudják, de a szájról szájra terjedő híresztelés is marketing – vagyis amit az emberek ismerőseiktől hallanak cégedről.

 

Ezek a tényezők mind hozzájárulnak a nagy döntéshez – téged választ-e a lehetséges ügyfél, vagy nem, és később is visszatér majd hozzád többért, miután beléd fektette a bizalmát? Ez a marketing lényege. 

A marketinget gyakran keverik az értékesítéssel és a hirdetésekkel, de vannak bizonyos kulcsfontosságú különbségek ezek között, amik miatt élesen eltérnek egymástól.

 

A marketing eredete

A marketing modern formája az 1950-es években alakult ki, amikor az emberek a nyomtatott médián kívül más csatornákat is használni a termékek népszerűsítésére – például a televíziót. Ahogy a TV – és később az internet – egyre több otthonban megjelent, a marketingesek egész kampányokat bonyolíthattak le egyszerre több csatornán is.

 

Az elmúlt 70 évben tehát a marketingesek pozíciója fontosabbá vált, mint valaha, és mára már kulcsfontosságú szerepet játszanak egy márka sikerében.

 

Tehát akkor a marketing… mi is?

A marketing minden olyan tevékenység, amely célja, hogy egy terméket vagy szolgáltatást (akár a gyártótól, akár egy értékesítőtől) eljuttass a fogyasztóig. Beletartozik tehát a termék vagy szolgáltatás megtervezésének folyamata, a potenciális kereset megállapítása, a reklámtevékenység, és a termék vagy szolgáltatás eljuttatása a vásárlóhoz.


A marketing négy alapvető eleme

A marketing négy alapvető elemre osztható. Ezek a termék, az ár, a reklámozás (vagy promóció) és a forgalmazás.

 

Egy cégnek először biztosítania kell, hogy termékei készen állnak az értékesítésre. Egy termék életútjának első állomása a termék megálmodása. Ezt a különböző lehetséges koncepciók tesztelése követi, amely során a marketing osztály felméri, hogy mekkora igény lenne az adott termékre (például kérdőívek és fókuszcsoportok segítségével).

 

Ha a termék iránt komoly érdeklődést mutat a piac, akkor a marketingesek megkezdik a termék értékesítését, eleinte csak limitált mennyiségben. Ha a terméket sokan vásárolják, akkor egyre szélesebb körben kezdik el azt értékesíteni (általában országos szinten). Mielőtt a piacra kerülnének, a cégeknek el kell dönteniük, hogy milyen ízesítéseket, csomagolást, színeket, méreteket, stb. használjanak. Ezek a döntések általában a potenciális vásárlók véleményei alapján születnek meg.

 

A következő elem az ár. Az ár szintén tesztelésre kerül, a koncepcióhoz hasonlóan fókuszcsoportok és felmérések segítségével. Az ár letesztelésének egyik hatékony módja első körben a versenytársakéhoz hasonló árat szabni (persze csak akkor, ha a cég így képes annyi profitot termelni, hogy megtérítse a termék marketingjével járó költségeket). Ha a cég egy olyan termékkel áll elő, ami a piacon egyedinek számít, és senki más nem készített még ilyet előttük, akkor meg kell becsülniük, hogy a potenciális vevők mennyit lennének hajlandók fizetni érte.

 

A promócióhoz, vagy reklámozáshoz (harmadik elem) tartoznak a szórólapok, hirdetések, és minden olyan információ, amelyet a cégek arra használnak fel, hogy termékük iránt érdeklődést keltsenek az emberek között. A promóció célja lehet a lead generálás, illetve a vásárlásra való ösztönzés.

 

A negyedik elem a forgalmazás, pontosabban hogy az adott termék hol és hogyan kerül értékesítésre. A fogyasztói termékeket gyártó cégek először nagykereskedéseknek, akik aztán kiskereskedéseknek adják el a termékeiket. Az ipari piacon ez a folyamat több állomásból áll. Vannak olyan cégek is, akik helyileg forgalmazzák termékeiket (például egyetlen városon belül), míg mások kínálata akár külföldön is elérhető. Minden, forgalmazással kapcsolatos döntés a marketing részét képezi.

 

Mit szeretnénk elérni a marketinggel?

A marketingnek három főbb célja van. Ezek közül az első a célpiac figyelmének felkeltése, amit a lehetséges vásárlók döntésre való rávezetése követ, végül pedig biztosítani kell a vásárlók számára, hogy egy egyszerű, minimális kockázattal járó lépést tehessenek meg (például vásárlás).

 

A marketing végső célja: többet eladni a termékekből vagy szolgáltatásokból.

 

Milyen formákban jelenik meg a marketing?

Az, hogy marketingedet hol bonyolítod le, teljes mértékben attól függ majd, hogy egy cég lehetséges ügyfelei, vagyis célközönsége hol tölti legszívesebben az idejét. A marketingesek feladata piackutatást végezni, aminek célja többek között eldönteni, hogy a marketing mely formáit lenne érdemes alkalmazni, és milyen eszközök felhasználásával.

 

A marketing ma legelterjedtebb formái a következők:

 

Internetmarketing

Ha egy márka jelenlétet teremt az interneten, és fellelhetővé teszi magát azon, akkor az már önmagában a marketing egy modern formájának számít.

 

Keresőoptimalizálás (SEO)

A keresőoptimalizálás egy olyan folyamat, amely során különféle módszerek és technikák segítségével éred el, hogy webhelyed tartalmai minél magasabb pozícióban jelenjenek meg a keresőmotorok (pl. Google) találatai között, valahányszor a felhasználók egy releváns témájú keresést végeznek.

 

A legtöbb felhasználó csupán az első néhány találatot futja át szemével, ezért minél magasabb pozíciót érsz el tartalmaiddal, annál nagyobb az esélye, hogy a felhasználók a te találataidra kattintanak majd.

 

Blogmarketing

A blogok egykor csak a magánszemélyek körében voltak népszerűk, mára azonban az online marketing legfontosabb eszközei közé soroljuk őket. Számos cég vezet blogot márkája webhelyén, hogy értékes, hasznos útmutatókat, céges híreket, és egyéb, a célközönség számára releváns tartalmakat osszon meg rajta. Ha ezeket a tartalmakat a SEO segítségével optimalizálják is, akkor rengeteg érdeklődő forgalmat vonzhatnak velük blogjukra, és ezzel márkájuk közelébe.

 

Közösségi média marketing

A cégek manapság rendszeresen használják a Facebookot, a Twittert, az Instagramot, a LinkedInt, és más közösségi platformokat, hogy minél nagyobb érdeklődő közösséget érjenek el az interneten. Mivel az emberek többsége napi szinten több órát tölt el ezeken a hálózatokon, a közösségi média az online marketing egyik leghatékonyabb eszköze lehet.

 

Nyomtatott marketing

A nyomtatott marketing a marketing „offline” kategóriájába tartozik. Számos sikeres lap a mai napig jelentős előfizető-bázissal rendelkezik, vagy reklámfelületek, esetleg szponzorált cikkek értékesítésével finanszírozzák tevékenységeiket.

 

Keresőmarketing

Hasonlóképpen a SEO-hoz (de azzal nem összetévesztendő), a keresőmarketing szintén a keresőmotorok felhasználóit célozza meg, azonban lényege, hogy a marketingesek konkrét pozíciókat vásárolhatnak tartalmaiknak (ez esetben reklámjaiknak) a keresőmotorok találatai oldalain. Ezek az úgynevezett PPC hirdetések, amelyekért a hirdető csak akkor kell fizessen, ha egy felhasználó rá is kattint azokra.

 

Tartalommarketing

A tartalommarketing során egy márka hasznos, értékes tartalmakkal vonzza magához az ezek iránt érdeklődő lehetséges ügyfeleket. A tartalommarketingnek számos formája van – beletartozik a már emlegetett blogolás, a videómarketing, a podcastelés, az e-könyvek kiadása, és számos egyéb technika is. Egy marketingesnek tudnia kell, hogy milyen típusú tartalmak iránt érdeklődne igazán célközönsége, mielőtt összeállítja tartalommarketing-stratégiáját.

 

Influencer marketing

Az influencer marketing az utóbbi évek egyik legfelkapottabb marketingformája, aminek megértéséhez először is tisztáznunk kell, hogy mik, vagyis kik azok az infleucerek.

 

Az influencerek olyan személyek, akik egy jelentős méretű követőbázissal rendelkeznek az interneten. Ezek a követők érdeklődve figyelik az influencer tevékenységeit (hogy mit csinál, és mond), és adnak a véleményére. Léteznek kisebb influencerek, néhány ezer követővel, és igazi óriások (Ilyenek a több millió követőt felhalmozó világsztárok) is.

 

Az influencer marketing lényege, hogy a márkák ezekkel a befolyásos személyekkel lépnek partnerkapcsolatba, és rajtuk keresztül népszerűsítik kínálatukat azok érdeklődő közönségének. Amikor egy márkaemlítés egy influencertől érkezik, az sokkal hitelesebb és megbízhatóbb az emberek szemében, mintha a márka fényezné saját magát. Persze ez csak akkor működik, ha a márka olyan influencert választ magának partnerként, akinek a közönsége ténylegesen érdeklődhet a márka kínálata iránt.

 

Mi a különbség a marketing és a reklámok között?

Mint korábban említettük, sokan – tévesen – úgy gondolják, hogy a marketing csak a reklámokat jelenti. A következőkben részletesebben is belevetjük magunkat az e két fogalom közötti különbségekbe.

 

A marketing magába foglalja a termékfejlesztést, a piackutatást, a termékek terjesztését, az értékesítési stratégiát, a PR-t, és az ügyfélszolgálatot. A marketing egy cég értékesítési folyamatának minden szakaszában jelen kell, hogy legyen, és számos alakot ölthet, különféle csatornákon (attól függően, hogy egy cég célközönsége hol érhető el a leghatékonyabban). A marketingnek része a célközönség azonosítása, és egy tartós kapcsolat kiépítése azzal.

 

Mindeközben, a reklámok csupán a marketing egy összetevőjét alkotják. A reklámozás egy stratégián alapuló, általában fizetett tevékenység, aminek célja egy termék vagy szolgáltatás népszerűsítése. Tehát ez is az átfogó marketingstratégia része, de a marketing ennél sokkal többről szól.

 

Példa a marketing és reklámok közötti különbségre

Tegyük fel, hogy egy cég egy új szolgáltatást tervez bevezetni, amelynek népszerűsítésére egy új kampányt hoz létre, amivel értesítheti erről ügyfélkörét. A cég az Instagramon, a Google-on, és saját webhelyén alakítja ki a kampányát.

 

A kampányhoz egy letölthető bemutató dokumentumot készít, amely a webhelyéről érhető el, és kiposztol egy videót az Instagramra, amin ezt az új szolgáltatást mutatja be egy konkrét példán keresztül. E mellett szponzorált találati pozíciókat vásárol magának a Google-on, hogy az érdeklődő keresőközönség könnyedén rátaláljon új az szolgáltatás landing oldalára a céges webhelyen.

 

Szóval ebben az egyszerű példában mi a marketing, és mi a reklámozás?

 

Nos, a reklámozás az Instagramon, és a Google-on történt – az Instagram alapjáraton nem egy reklámfelület, de ha megfelelően alkalmazzák márkaépítésre, akkor egy olyan érdeklődő követőbázist lehet toborozni rajta, amit időnként nem zavar néhány új termékről vagy szolgáltatásról szóló reklám. A Google-t egyértelműen a reklámokra használta a cég, hiszen konkrétan fizetett azért, hogy hirdetései kiemelt pozícióban jelenhessenek meg a találatok között, hogy ezzel forgalmat terelhessen a webhelyére.

 

Szóval mi volt a marketing? Szó szerint az egész folyamat! A cég egy olyan háromrészes (Google, Instagram, webhely) marketingstratégiát alkotott, amely figyelembe vette a célközönség jellemzőit, nekik szóló üzeneteket alkotott, és ezeket az üzeneteket olyan csatornákon terjesztette, amelyeket a célközönség előszeretettel használ.

 

A marketing öt fő koncepciója

Ahhoz, hogy egy sikeres marketingstratégiát állíthass össze céged, vagy egy ügyfeled számára, ismerned kell a marketing öt fő koncepcióját. Ezeket a koncepciókat a marketingmenedzsment filozófiáiként is szokás emlegetni, és segítenek megállapítani, hogy hol találkozik egymással a márka és az ügyfél.

 

Mint marketinges, neked is épp ez a feladatod: összehozni egymással a márkát és az ügyfeleit – érdemes tehát megismerkedned a marketing öt fő koncepciójával, hogy hatékonyan végezhesd munkádat.

 

A termelési koncepció

A termelésközpontú marketing koncepciója abban az időben jött létre, amikor a kapitalizmus elterjedt a világ fejlettebb országaiban. Ez lényegében együtt történt az ipari forradalommal, amikor is a cégek első sorban a termelésre és gyártásra összpontosítottak.

 

Ebben az időben az juthatott a legnagyobb versenyelőnyhöz, aki a legkevesebb költségből volt képes a legnagyobb mennyiséget megtermelni. A marketingeseknek ekkoriban csak arról kellett meggyőzniük célközönségüket, hogy az ő márkájuk kínálja a legolcsóbb termékeket. Tekintve, hogy a termelés fellendülésével a termékárak csökkenni kezdtek, a legtöbb cég a tömeggyártás mellett döntött, ahol ez lehetséges volt.

 

Persze azóta sokat változtak a dolgok, és a modern marketing egészen másképpen működik.

 

Az ésszerűbb bérek és a munkások védelmét szolgáló szabályozások miatt a cégeknek olyan módszerekre kellett váltaniuk, amelyek költségesebbé tették a gyártást, és így a termékek árát is. A marketingeseknek egy új taktikára volt szükségük, ami azt kommunikálta, hogy a termék tényleg megéri az árát.

 

Persze a mai napig működnek olyan cégek, amelyek a termelési koncepciót alkalmazzák a lehető legnagyobb haszon céljából.

 

A termékkoncepció

Azok a cégek, amelyek a termékkoncepciót alkalmazzák marketingstratégiájuk felépítéséhez, a termékek minőségét helyezik azok mennyisége elé. Ezek a cégek nem spórolnak a minőségen, és igyekeznek olyan termékeket létrehozni, amelyek minden tekintetben megfelelnek célközönségük igényeinek.

 

A marketingeseknek e koncepcióhoz közelről kell megismerniük célközönségüket, hogy pontosan tudják, milyen értékeket kínálhat egy-egy termékük ideális ügyfeleik számára. Ezt az értéket kell aztán kommunikálniuk valamilyen módon marketingjükben.

 

Ez a filozófiája minden hangzatosan, csábítóan megfogalmazott termékleírásnak, amelyek az adott termék (vagy épp egy szolgáltatás) legfontosabb, legelőnyösebb jellemzőit ecsetelik.

 

Az értékesítési koncepció

Habár egy marketinges sosem kizárólag az értékesítésre összpontosít munkájában, időnként azért talál az ember olyan webshopokat, amelyek az értékesítési koncepcióra alapozzák marketingstratégiájukat. Ennek egyetlen egy nagyon egyszerű oka van: minél több az értékesítés, annál több a bevétel.

 

Azok a márkák, amelyek első sorban az értékesítésekre összpontosítanak bármit megtesznek azért, hogy minél nagyobb profitra tegyenek szert. Az ilyen cégek marketingje többnyire fizetett hirdetésekből, látványos leárazásokból és olcsó termelésből áll.

 

Ezek a cégek sosem a vásárlókat helyezik előtérbe, ami általában egy elégedetlen ügyfélkört eredményez. Persze éppen ezért nem is tartható fenn sokáig ez a fajta berendezkedés, hiszen a leendő vásárlók ma már egyetlen perc alatt felmérhetik az interneten, hogy mások milyen véleményeket fogalmaztak meg egy márkáról, vagy annak kínálatáról.

 

A marketingkoncepció

Akár hagyományos, akár modern marketingről van szó, a legtöbb sikeres stratégia a marketingkoncepciót alkalmazza egy igazán hatékony terv elkészítéséhez. Ez a filozófia a termékfejlesztéstől kezdve az ügyfélszolgálatig minden tekintetben a fogyasztókra összpontosít.

 

Egyes marketingstratégiák több figyelmet fordítanak az ügyfelekre, mint mások. A kapcsolatmarketing például egy életre szóló kapcsolatot igyekszik kiépíteni a márka és az ügyfélköre között, hogy az ügyfelek mindig az adott márkát válasszák, ha szükségük van valamire.

 

Ide tartozik a tartalommarketing is, ami igyekszik minél jobban megismerni közönségét, hogy hasznos, értékes tartalmakat készíthessen nekik.

 

A társadalmi marketingkoncepció

Ez a marketingfilozófia kifejezetten az emberek jólétét helyezi előtérbe, ami nem egy rossz stratégia, elvégre már nagyjából 8 milliárdan élünk bolygónkon. Na persze a profit szempontja itt sem kerül feltétlenül a háttérbe.

 

Azok a márkák, amelyek a társadalmi marketingkoncepciót alkalmazzák, minden marketing-erőfeszítésükkel arra törekednek, hogy ne csak célközönségük életét tegyék jobbá, hanem az egész társadalomnak segíthessenek. Jó példák erre azok a cégek, amelyek valamilyen jótékonysági programot is beépítenek marketingjükbe.
 

 

A marketing „négy P-je”

E Jerome McCarthy durván hat évtizeddel ezelőtt állt elő a marketing „négy P-jével”. Ez a bizonyos négy P egy cég azon területeit jelöli meg, amelyeken a marketingnek is jelen kell lennie a sikerek érdekében.

 

A marketing 4 P-je

Termék (Product)

A marketingeseknek először is ki kell deríteniük, hogy kikből áll a márka célközönsége, és hogy van-e számottevő igény egy adott termékre. Ez után el kell dönteniük, hogy melyek azok a csatornák, amelyeken hatékonyan kapcsolatot teremthetnek célközönségükkel, ráadásul még a termék fejlesztésében is besegíthetnek, hiszen ők tudják a legjobban, hogy mikre van szüksége az embereknek.

 

Ár (Price)

Egy jó marketinges vagy marketingcsapat segít megállapítani a legjobb árakat egy termékhez a piac jelenlegi helyzete alapján.

 

Hely (Place)

A marketingesek termékeid elhelyezésében is segítenek, azaz abban, hogy hol érdemes népszerűsítened, meghirdetned kínálatodat, hogy az egy érdeklődő közönségre találjon. Ha például a fiatalabb közönségeknek szánod termékeid vagy szolgáltatásaid, akkor biztos, hogy az internet és azon belül is a fiatalok köreiben népszerű platformok lesznek a legideálisabb felületek erre a célra.

 

Népszerűsítés (Promotion)

A legtöbbek főleg erre a munkakörre gondolnak, amikor szóba kerül a marketing. Ide tartozik az értékesítésre szánt termékek és szolgáltatások értékesítése, a hirdetések, és a PR is, mind azért, hogy felkeltse a célközönség figyelmét a márka kínálatára.
Gyakori kérdések


Mi az a marketing?

Leegyszerűsítve minden olyan tevékenységet marketingnek tekintünk, amely során a fogyasztókat arról próbálod meggyőzni, hogy a te termékedet vagy szolgáltatásodat válasszák a versenytársaid kínálata helyett.


Mennyibe kerül a marketing?

A marketing költségek kiszámításának alapja a mérhetőség. Egy jól megalapozott marketing stratégiában minden fillérrel el el lehet számolni. Tudni fogjuk azt, egy forint ráfordítással mennyi profitot termeltünk.


A marketing négy alapvető eleme

A marketing négy alapvető elemre osztható. Ezek a termék, az ár, a reklámozás (vagy promóció) és a forgalmazás.


Mi az a 4P?

A 4P (product, price, place, promotion) az a termékpolitika, árazás, elosztáspolitika avagy az értékesítési csatornák, ösztönzés politika azaz a reklámozás.


Mi az a marketing mix?

A marketingmix a 4P és a 7P keveréke, vagyis marketingeszközök összessége, melyeket a vállalat célkitűzései elérésére használ az adott piacon. A marketingmix célja, hogy a lehető legkevesebb befektetés mellett a lehető legnagyobb megtérülést, azaz eredményt hozza a vállalati stratégiénak és céloknak megfelelően, a versenytársaknál jobban.


Facebook Hatékony honlapüzemeltetés Honlapkészítés Marketing stratégia Online marketing SEO, keresőoptimalizálás SMM

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2022.10.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!