Keresőmotor, azaz a Search Engine jelentése, jellemzése és magyarázata az online marketing szakszótárban.

EN

KeresőmotorA keresőmotor definíciója

A keresőmotor egy olyan online eszköz, amely segítségével a felhasználók webhelyeket, illetve információkat kereshetnek az interneten.

A keresőmotorok saját adatbázist készítenek az internet webhelyeiről (és azok oldalairól), illetve különböző kapcsolódó információkról, amelyeket aztán egy algoritmus alapján rendeznek sorba és jelenítenek meg találatokként a kereső felhasználóknak. Ezek a találatok a keresőtalálati oldalakon jelennek meg.

A legnépszerűbb keresőmotor a Google, de a Bing, a Yahoo!, illetve a DuckDuckGo is említést érdemelnek. Minden keresőmotornak megvan a saját algoritmusa arra, hogy miként tárolja, sorrendezi, illetve jeleníti meg a különböző találatokat a felhasználóknak.

 

A keresőmotorok működése

A különböző keresőmotorok más és más módszerekkel dolgoznak ugyan, de alapvetően mindegyikük három elven alapszik, amelyek az alábbi időrendben követik egymást:

  1. Feltérképezés
  2. Indexelés
  3. Rangsorolás

 

1. Feltérképezés

A feltérképezés az a folyamat, amely során a keresőmotorok felfedezik (feltérképezik) az internet webhelyeit és azok weboldalait.

Ezt a keresőmotorok úgynevezett robotokkal (vagy „pókokkal”) végzik el, amik lényegében kisméretű számítógépes programok. A robotok feladata követni az interneten található hivatkozásokat azokról az oldalakról, amiket már feltérképeztek. Így jutnak el új oldalakra és webhelyekre, hogy azokat is feltérképezhessék, és így tovább.

Valahányszor egy robot egy új weboldalt talál, átvizsgálja annak tartalmát az indexeléshez (ami a következő lépés lesz), majd tovább halad az oldalon talált linkeken keresztül, és folytatja a feltérképezést.

 

2. Indexelés

Miután egy robot feltérképezett egy új oldalt, a következő lépés indexelni azt. Az indexelés az a folyamat, amely során egy oldal adatai és tartalma bekerülnek a keresőmotor adatbázisába - ezt az adatbázist nevezzük indexnek. A keresőmotorok adatbázisai elképesztő mennyiségű webhelyet és weboldalt tartalmaznak. Az indexet tehát úgy lehet elképzelni, mint egy óriási könyvtárat: minden webhely egy-egy könyv, és a weboldalak a könyvek lapjai.

Egy weboldal csak akkor jelenhet meg egy keresőmotor találatai között, ha szerepel annak indexében.

 

Mind a feltérképezés, mind pedig az azzal járó indexelés folyamatosan zajlanak az interneten. Egy keresőmotor robotja időnként visszatér egy korábban feltérképezett és indexelt webhelyre, hogy felfedezhesse az új, vagy megváltozott tartalmakat rajta, és frissíthesse velük az indexét.

 

3. Rangsorolás

Miután egy keresőmotor feltérképezte és indexelte webhelyed oldalait, ezek az oldalak megjelenhetnek a keresőmotor találati oldalain is, ha a felhasználó valami kapcsolódó témára keres rá.

Minden keresőmotornak megvan a saját algoritmusa arra, hogy mely weboldalakat hányadik pozícióban jelenti meg a találatok között – ezt nevezzük rangsorolásnak. A rangsoroló algoritmus több tucat szempontot figyelembe vesz ehhez, és természetesen minden keresőmotor hétpecsétes titokként őrzi, hogy pontosan mi alapján is döntik el a találatok sorrendjét.

Egyes források szerint például a Google több, mint kétszáz szempontot figyelembe vesz a rangsoroláshoz, azonban ezt a keresőmotor sosem erősítette meg, és többnyire csak spekulációkról beszélünk.

 

Keresőalgoritmusok

A keresőalgoritmusok működése tehát ismeretlen, azonban van néhány szempont, amelyekről biztosan tudjuk, hogy sokat számítanak a rangsorolásban. Például:

  • A lekérdezés jelentése: a keresőmotorok megpróbálják értelmezni, azt, amit a felhasználó beírt a keresőbe (az az a lekérdezést), és kitalálni belőle, hogy milyen keresőszándék áll mögötte.
  • Az oldal relevanciája: A keresőmotoroknak értelmezniük kell, hogy miről szól egy-egy weboldal, hogy a megfelelő lekérdezésekre jeleníthessék meg őket.
  • A tartalom minősége: A keresőmotorok igyekeznek jó minőségű találatokat a legmagasabb pozíciókba rangsorolni, amihez figyelembe veszik többek között, hogy hány külső hivatkozás (visszahivatkozás) mutat az adott webhelyre, és annak oldalaira.
  • Az oldal használhatósága: Egy webhelynek, illetve az azon szereplő oldalaknak technikailag is meg kell felelniük a keresőmotorok elvárásainak, hogy pozitív felhasználói élményt nyújthassanak a látogatóiknak. Itt fontos szempont a navigálhatóság, a sebesség és a biztonság is.

 

Keresőoptimalizálás, azaz SEO

A SEO, vagy keresőoptimalizálás olyan módszerek és technikák összessége, amelyek célja, hogy egy webhely minél magasabban jelenhessen meg egy keresőmotor találatai között. Ehhez a fent felsorolt szempontokat érdemes figyelembe venni, habár a SEO ennél jóval összetettebb témakör.

Végtelenül leegyszerűsítve, egy webhely keresőoptimalizálásához:

  • Minőségi tartalmakat kell feltölteni rá (amik az ideális közönség szándékát célozzák meg)
  • Hivatkozásokat kell szerezni tekintélyes webhelyektől
  • Gyors, stabil, biztonságos és könnyedén használható webhelyet kell biztosítani

 

A keresőmotorok története

Az első internetes keresőmotort 1990-ben mutatták be, és az Archie Query Form nevet viselte. Ez az egyszerű eszköz FTP webhelyek keresését tette lehetővé, és egy lista formájában jelenítette meg a találatokat. Ezen kívül persze más tartalmat még nem kínált.

1996-ban aztán megjelent a BackRub keresőmotor, amely már visszahivatkozásokat is használt algoritmusában. Ezzel a Google elődjévé vált, hiszen később a Google PageRank algoritmusa is ilyen linkeket használt a rangsoroláshoz.

1998-ban elindult a Google, és néhány éven belül a világ legnagyobb és legforgalmasabb keresőmotorjává vált – egy pozíció, amit a mai napig is toronymagasan tart.

 

Hogyan keresnek pénzt a keresőmotorok?

A keresőmotorok használata, és szinte minden egyéb funkciója ingyenes, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon miért éri meg mindez a keresőmotoroknak. A keresőmotorok valójában rendkívül jövedelmezőek lehetnek üzemeltetőik számára, méghozzá az alábbi módszerekkel:

 

Hirdetések

A Google hirdetési platformja, a Google Ads még a legkisebb vállalatoknak is lehetőséget kínál arra, hogy marketingüzeneteiket közvetlenül ideális ügyfeleikhez juttathassák el. Mindezért a Google csak egy kis közvetítői díjat kér, valahányszor a felhasználók rákattintanak ezekre a reklámokra, vagy megtekintik őket. Sok kicsi azonban sokra megy.

 

Online kereskedelem

A keresőmotorokon találatai között különféle márkák termékei is megjelenhetnek, természetesen fizetett pozíciókban. Amikor a felhasználók rákattintanak ezekre a termékekre, és megvásárolják azokat, a Google egy adott %-ban részesedik a bevételből.

 

Szolgáltatások

A Google különféle szolgáltatásokat kínál, amelyek alapjáraton ingyenesek ugyan, de a felhasználók extra funkciókat is feloldhatnak bennük egy kisebb összegért cserébe. A Google Drive például 15 GB ingyenes tárhelyet kínál, de havi néhány ezer forintért több száz GB-re bővíthető ez (persze csak addig, amíg az ember előfizet rá).

A Google Play áruház egy másik jó példa, ahol sok alkalmazás ingyenesen letölthető, de ezekben gyakran hirdetések jelennek meg, amiket szintén a Google közvetít. A Google továbbá a fizetős alkalmazások árából is részesedik.

 

Kapcsolódó tartalmak:
Gyakori kérdések


Mi az a keresőmotor?

Egy olyan online eszköz, amivel a felhasználók webhelyeket és egyéb információkat kereshetnek az interneten.


Mi az a feltérképezés?

A feltérképezés az a folyamat, amely során egy keresőmotor robotja meglátogatja az interneten találat hivatkozásokat, és megvizsgálja az azokon keresztül talált webhelyek tartalmát (illetve követi az ott találat hivatkozásokat is).


Mi az az indexelés?

Az indexelés az a folyamat, amely során egy keresőmotor felveszi adatbázisába a feltérképezés során talált oldalakat.


Mi az a rangsorolás?

Amikor egy felhasználó rákeres valamire egy keresőmotorban, a keresőmotor algoritmusa dönti el, hogy mely találatokat jelenítse meg neki, és milyen sorrendben. Ezt nevezzük rangsorolásnak.


Mi az a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás (vagyis SEO) az a folyamat, amelynek célja, hogy egy webhely oldalai minél magasabb pozíciókban jelenjenek meg a keresőmotorok találatai között. Minél előkelőbb pozíciókban jelenik meg egy oldal, annál többen figyelnek majd fel rá, és annál több forgalomra számíthat a webhely.


Online marketing SEO, keresőoptimalizálás

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.04.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!