Mobilmarketing (Mobile marketing) jelentése, jellemzése és magyarázata az online marketing szakszótárban.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
fooldal > Szakszótár > Mobilmarketing

Mobilmarketing


Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON


A mobilmarketing definíciója

A mobilmarketing egy többcsatornás digitális marketingstratégia, amely célja az okostelefon-, táblagép, és egyéb mobileszközök felhasználóinak megcélzása webhelyek, emailek, közösségi média SMS, alkalmazások, és egyéb eszközök segítségével.

 

Ahogy a mobileszközök meghódították a világot, egyre több olyan funkció került át az okostelefonokba, amiket sokáig csak az asztali számítógépek és laptopok kínáltak – ilyen például az email küldés, a videónézegetés, a különböző webhelyek böngészése, a közösségi média, és így tovább. Az évek során a marketingeseknek új technikákkal kellett előállniuk, hogy az asztali számítógépekről mobilokra „átköltöző” felhasználókat is el tudják érni és meg tudják ragadni.

 

Hogy működik a mobilmarketing?

A mobilmarketinget olyan tartalmak (első sorban reklámok) alkotják, amelyek kifejezetten okostelefonokra, táblagépekre, vagy más, hasonló jellegű készülékre készültek. Ezen belül számtalan formázási stílus, hirdetésméret- és típus is létezik, hiszen minden közösségi platform, webhely, és mobilalkalmazás saját hirdetési opciókat kínál.

 

A mobilmarketing formái

A mobilmarketing halmazába többféle technika és módszer is beletartozik – ezekből nem muszáj mindet kihasználni, hiszen a különböző cégeknek (költségvetéseiktől, céljaiktól és közönségüktől függően) a mobilmarketing más és más formáira lehet szükségük.

 

Alkalmazásalapú marketing

A mobilmarketing ezen formájához valamilyen alkalmazást használunk fel. Habár az okostelefonozással töltött idők 80%-át valamilyen alkalmazás használata teszi ki, nem muszáj saját alkalmazást fejlesztened csak azért, hogy elérd a célközönségedet marketingüzeneteiddel. Elég, ha készítesz néhány olyan hirdetést, amelyet aztán a különböző, hirdetési felületeket kínáló alkalmazásokban megjeleníthetsz. Ebben az olyan platformok segíthetnek, mint például a Google AdMob.

 

A Facebook szintén lehetővé teszi, hogy olyan hirdetéseket hozz létre, amelyek közvetlenül a platform mobilos alkalmazásában jelennek meg. Ezek a hirdetések majdnem tökéletesen hasonlítanak a sima Facebook bejegyzésekhez, így kevésbé zavaróak a felhasználók szemében.

 

Játékon belüli marketing

Bizonyára mindenki találkozott már néhány szembetűnő, olykor arcátlanul tolakodó hirdetéssel egy okostelefonos játékban. Ezek a hirdetések általában bannerekként, felugró ablakokként, vagy konkrét reklámvideókként jelenhetnek meg.

 

QR-kódok

Hasonlóan a vonalkódokhoz, a QR-kódok vizuálisan kódolt információkat tartalmaznak, és általában valamilyen szöveget, gyakran egy URL címet rejtenek maguk mögött. Ezek a kódok bármely kamerával felszerelt okostelefonnal leolvashatók (bármely QR-kód alkalmazással), habár hacsak nincs külön feltüntetve a cél, meglehet, hogy nagy meglepetés éri majd a kíváncsi felhasználókat.

 

Helyi célzású mobilhirdetések

A helyi célzású mobilhirdetések olyan hirdetések, amelyek csak egy bizonyos területen tartózkodó felhasználóknak jelennek csak meg. Például egy cipőbolt hirdetéseket jeleníthet meg azoknak a felhasználóknak, akik belépnek egy hatalmas bevásárlóközpontba, ahol az az üzletlánci s jelen van.

 

Google hirdetések mobilon

A Google egyszerű fizetett találatai a mobilos keresések során is megjelenhetnek, azonban ezek is jó láthatóan meg vannak jelölve hirdetésekként. Hasonlóképpen a képes hirdetések is feltűnhetnek a Google partnerwebhelyein.

 

SMS

Ha sikerül megszerezni egy ügyfél vagy lehetséges ügyfél mobilszámát, akkor SMS-ben is lehet reklámokat küldeni neki (persze csak ha ebbe beleegyezett). Az email korában ez a módszer meglehetősen elavultnak számít, de még így sem haszontalan.
Gyakori kérdések


Mi az a mobilmarketing?

A marketing azon formái tekinthetők mobilmarketingnek, amelyek az okostelefonok, táblagépek, és egyéb mobileszközök felhasználóit célozzák meg.


Hogy működik a mobilmarketing?

A mobilmarketinghez olyan tartalmakra van szükséged, amelyeket okostelefonokra, táblagépekre, és más, hasonló jellegű eszközökre optimalizáltak. Ehhez ügyelni kell a tartalom terjedelmére, formátumára, és egyéb tulajdonságaira is.


Mik a mobilmarketing formái?

A mobilmarketingnek manapság számos formája van, úgymint, alkalmazásalapú marketing, mobiljátékokon belüli marketing, QR-kódok használata, helyi célzású hirdetések, SMS-ek, leküldéses értesítések, stb.


Hatékony honlapüzemeltetés Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2021.10.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

Teljesítményért történő fizetés

Ezt a kifejezést a keresőmotorok terjesztették el a PPC egyik...

Információs termék

Az információs termék definíciója Egy...

Fizetett keresés

A fizetett keresés definíciója Más néven: Pay Per Click (PPC),...

AdSense arbitrázs

Az arbitrázs általánosságban ugyanazon árucikk két...

Szöveges hirdetés

Mit jelent pontosan a szöveges hirdetés, azaz a Text Ad? Olyan online...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.