Szerinted melyik a legjobb marketing eszköz? A közösségi média marketing? A keresőoptimalizálás? A tartalommarketing? A bannerek vagy a PR cikkek?

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

A marketing lényege az eladás. Te méred, mi mennyi vásárlót hoz, vagy csak vaktában lövöldözöl?

Máté Balázs, marketing tanácsadó

Szerinted melyik a legjobb marketing eszköz? A közösségi média marketing? A keresőoptimalizálás? A tartalommarketing? A bannerek vagy a PR cikkek? Megmutatjuk!

Szerinted melyik a legjobb marketing eszköz? A közösségi média marketing? A keresőoptimalizálás? A tartalommarketing? A bannerek vagy a PR cikkek?
Sokszor keresnek meg úgy ügyfelek, hogy egy bizonyos marketing eszközt, például a közösségi média marketinget vagy a keresőoptimalizálást kiemelve, annak hatékonyságát szeretnék növelni. Megmondani azonban nem tudják, miért pont azt. Gyakran indokolják döntésüket úgy, hogy azt olvasták,hogy a Facebook nagyon hatékony, vagy már mással is tárgyaltak mielőttünk,így azt, hogy egy klikkmarketing cég szerint az AdWordsnél nincs jobb marketing eszköz. Ilyenkor mindig megkérdezem, hogy jelenleg mit mutatnak a konverziós számok. Ha erre nem tudnak válaszolni, akkor jóval előrébb kell kezdeni az egészet. Te meg tudod mondani számszerűsítve, melyik marketing kommunikációs eszköz hozza a legtöbb vevőt neked? Ha nem, akkor mi értelme bármivel is foglalkoznod, lehet, csak a levegőbe puffogtatsz. Nézzük meg, mit tehetsz! 
 

A siker titka: a konverziómérés

Az online marketing világában legyen bármi is a célja vállalatodnak, az egyik legfontosabb dolog, hogy képes legyél számszerűen mérni marketing eszközeid eredményességét, és a kitűzött célok teljesülését. Ezt a konverzióméréssel tudod megvalósítani, amelynek beállításait, trükkjeit most összefoglaltuk neked!
 
 

Ha te is egy olyan marketing kommunikációt szeretnél, melynek célja a konverziók növelése, keress meg minket! Kattints ide!

 

Mi is az a konverzió?

Feltétlen szükséges a cikkhez hogy megértsd, mi is pontosan az a konverzió.
Az online marketingben azt nevezzünk konverziónak, amikor a weboldaladra irányított személy számodra, a vállalatod vagy a weboldalad számára értékes tevékenységet végez. Ennek legegyszerűbb példája egy webáruház esetében a vásárlás lebonyolítása, hiszen ez a weboldalad „célja”. 
De nem csak vásárlás lehet konverzió! Gondolj egy kicsit tovább… Konverzió lehet minden olyan tevékenység, ami akár hosszú távon is jó, amely valamilyen célod teljesíti,így például egy hírlevél feliratkozás, egy regisztráció vagy egy letöltés is.

 

Végeztesd el céged  marketing auditját velünk, készíttess magadnak komplex, mindenre kiterjedő marketing stratégiát, így megtudhatod milyen, amikor ömlik az Internetről az ajánlatkérés! Kérd ajánlatunkat itt! 

 

 

Hogyan mérhetem a konverziókat? 

A konverziók mérésére két lehetőséged van, amelyet ötvözve érdemes használni. Az első, a Google Analytics rendszerében való mérés, a másik pedig egy speciális eset, a Google AdWords konverzióinak mérése. 
Mindkét marketing eszköz esetében egy (vagy több) olyan oldal „megjelenését” tudod számoltatni a rendszerrel, amely a célteljesüléskor ugrik csak fel. Így például egy vásárlás esetében az úgynevezett köszönőablakra szoktuk a konverziót irányítani. Ez akkor jelenik meg,ha a felhasználó jóváhagyta a rendelést, így ekkor már teljesültnek bizonyul a vásárlás, azaz a konverzió. Ugyan így lehet köszönőablak minden más típusú konverziónál is.
 

Konverzió mérése a Google Analytics rendszerében

A Google Analytics képes alapvető konverziókat mérni, ezt ebben a rendszerben „Cél”-nak hívják. Ha szeretnél konverziómérést beállítani ebben az eszközben, menj a felső menüsor Adminisztrálás pontjára, ott válaszd ki a Megtekintés oszlop alatt a Célok menüpontot, majd kattints a +ÚJ CÉL gombra. Itt értelemszerűen megadhatsz a célnak egy nevet, amely alapján később azonosítani tudod (pl. „vásárlás a webáruházban”, vagy „hírlevél feliratkozás”), majd beállíthatod a cél típusát. 
 

Az Analytics célok típusai:

  • Cél: a cél típus a fentebb már leírt módon méri a konverziókat, így egy adott oldal megjelenését számolja.
  • Időtartam: az Analytics képes célként mérni egy-egy oldalon eltöltött időtartamot. Ha például neked fontos, hogy a látogatóid 10 percnél több időt töltsenek az oldaladon, itt ezt beállíthatod célként.
  • Oldalak/képernyők munkamenetenként: ha az a fontos számodra, hogy hányan néznek meg X oldalt az ott töltött idő alatt, itt mérheted.
  • Esemény: Egy videó lejátszása, egy demo letöltése vagy bármilyen esemény mérésére szolgál.
 
A leggyakrabban a Cél típusú konverziót használjuk. A megfelelő típus kiválasztása után kattints a Következő lépés gombra, és folytasd a beállításokat.
 
A cél részletei alatt beállíthatod a kiválasztott URL címet, amelynek megjelenését számolni fogod. Itt nem a teljes URL címet kell megadni, csak az első /-jel utáni egységet, amelyet a program egyébként jelez is. 
Itt további beállításként megadhatsz egy értéket, amennyit szerinted ér egy konverzió (ez nem kötelező), valamint csatornákat is állíthatsz be, amelyen keresztül történhetnek a konverziók. Ezt sem szükséges beállítani ha csak nincs vele további célod.
 
Kattints a cél létrehozására, és várd a konverziókat! 
 
 

Célok teljesülésének elemzése az Analytics-ben

Egy kis idő elteltével már láthatóvá is válnak a konverzióid az Analytics rendszerében. Megtekintésükhöz a bal oldalsó menüben a Konverziók/Célok/Áttekintés menüre kattints.
Itt egy globális áttekintést kapsz az összes beállított célodról, amelyekről információkat külön-külön is lekérhetsz a Célteljesülési hely alatt található URL-re kattintva.
 

Konverziók forrásainak ellenőrzése

Már el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a felhasznált marketing eszközök hatékonysága számszerű formában látható. A Célok menüpont alatt találsz egy Forrás/Médium linket.Ez lesz az a hely, ahol ellenőrizheted hatékonyságod,Kattints rá!
A megnyílt ablakban láthatod, hogy honnan érkeztek weboldaladra azok az emberek, akik konverziót hajtottak végre. 
 
A leggyakoribb ilyen helyek:
  • google/organic: a Google-ben végzett organikus keresési eredményekből érkező konverziók száma, ezzel a keresőoptimalizálás eredményességét mérheted
  • google/cpc: a Google AdWords-ben fizetett, CPC hirdetésekből érkezett konverziók
  • direkt: direkt a weboldalra érkezett látogatók konverziói (akik az URL cím alapján érkeztek hozzád)
  • facebook.com: Facebook-ról érkezett felhasználók konverziói
  • referral: olyan oldalakról érkezett konverziók, amelyek hivatkoztak rád, tehát rád mutató linket helyeztek el
 

Konverziómérés az AdWords rendszerében

A konverziók mérésére az AdWords rendszerében is lehetőséged van, ez azonban egy picit máshogy működik, mint az Analytics. 
A konverzió szó jelentése itt is ugyan az, azzal a különbséggel, hogy az AdWords csak azokat a konverziókat méri, amelyek a rendszerben feladott fizetett hirdetéseidre érkeztek, de változatlanul bármi lehet konverzió, ami számodra értékes cselekedet! Az AdWords rendszerében a konverziófigyelés során olyan fontos információkhoz juthatsz hozzá, mint például hogy mely kulcsszavaidra érkeztek konverziók, és ez alapján fejlesztheted hirdetéseid. 
A hirdetések fejlesztése során nagyon fontos felmérned, hogy mely kulcsszavak, hirdetések vagy hirdetéscsoportok azok, amelyek megérik számodra a befektetést, azaz pozitív ROI-t (befektetésarányos megtérülés) hozhatsz létre. Így elkerülhető, hogy többet fizess a hirdetésre, mint amennyi bevételt generál számodra. 
 

Hozz létre konverziókövetést az AdWords rendszerében!

Ehhez az adott fiókba belépve kattints a felső sorban található Eszközök menüpontra, és válaszd ki a Konverziók pontot, majd kattints a +Konverzió gombra. Add meg a konverzió nevét, és válaszd k ki a számodra megfelelő forrást. 
 
Az itt elvégezhető beállítások mellett, ha a kérdőjelre viszed az egered, egyértelműen leírja, melyik mit jelent, így értelemszerűen válaszd ki a neked megfelelőt.  
Kattints a Mentés és Folytatás gombra. 
 
Tudnod kell, hogy az Analytics-sal ellentétben az AdWords nem automatikusan, URL alapján végzi a konverziókövetést, hanem ehhez egy HTML kódot kell elhelyezned a konverziós oldalon (például a köszönöm oldalon). Az itt felugró menüben kiválaszthatod, hogy Te szeretnéd elhelyezni ezt a kódot, vagy egy másik személyre bíznád (pl. a programozódra). 
Válaszd ki a neked megfelelőt, és itt megkapod a kódot, amelyet el kell helyezni a weboldalon. Ha elhelyezted, a program már automatikusan végzi a méréseket.
 
AdWords és Analytics konverziómérés egyben, csatolva
Ha nem szeretnéd külön mérni a konverzióidat, a két fiókot akár össze is csatolhatod. Ez más tevékenységek végzéséhez is hasznos lehet. Ha összekapcsolod a két fiókot, az AdWords az Analytics adatai alapján méri a konverziókat, így nincs szükség külön HTML kód elhelyezésére.
 
 

Az Analytics és az AdWords konverziómérése közti különbségek

Ha külön-külön használod a két felületet, tudnod kell, hogy előfordulhatnak eltérések a konverziók számait illetően. Ha ilyet tapasztalsz, nem kell megijedned, ez egy teljesen természetes jelenség, és a két szoftver működésének különbségei okozzák: az Analytics máshogy számítja ki a teljesült célokat, mint az AdWords. Nézzük, mik ezek a különbségek.
 
Az AdWords a követési kód segítségével a hirdetésre kattintók számítógépén egy olyan cookie-t helyez el, amely adott időn át bent marad a felhasználó böngészőjében, és jelzi, hogy a konverzió a fizetett hirdetés eredményeként született akkor is, ha nem közvetlenül a kattintás után született meg a vásárlás, feliratkozás, regisztráció stb.. Így például, ha a felhasználó rákattint a fizetett hirdetésedre, majd azt elolvasva kilép az oldalról, és pár napon vagy héten belül visszatér és vásárlást hajt végre, azt az AdWords önmagához számolja.
Ezzel ellentétben az Analytics ilyenfajta nyomon követést nem hajt végre. Az ő szemében, ha a felhasználó elhagyja az oldalt, és később tér csak vissza végrehajtani a konverziót, az nem fizetett hirdetésre érkezett konverziónak minősül, hanem organikus keresési találatnak (ha a Google-ban keres rá), vagy direkt megkeresésnek (ha URL cím alapján keres rád újra). Ebből fakadhat tehát, hogy az AdWords több konverziót jelez a CPC hirdetésekre, mint az Analytics. 
 
 
 
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!