Gyakolrati, megvalósítható hotel marketing tippek, a 25 éve marketing tanácsadóként dolgozó Máté Balázs szakmai tapasztalatai és kutatásai alapján.

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

2024 legfontosabb hotel marketing trendjei

Máté Balázs, online marketing tanácsadó, SEO tanácsadó

Ha egy hotel marketing kommunikációjáért felelsz, talán eljutottál oda Te is, hogy manapság a direkt foglalások növelése az egyik legfontosabb feladat. Hatalmas összegeket fizetsz ki jutalékért, még sincs tele mindig a szálloda? Itt az ideje változtatni. A hotel marketing világa rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedek során, mióta én mint marketing tanácsadó dolgozom. Érdekesmód egyszerre vált egyszerűbbé és összetettebbé, és ez a kisebb és nagyobb szállodákra is egyaránt vonatkozik.
 

Gyakolrati, megvalósítható hotel marketing tippek, a 25 éve marketing tanácsadóként dolgozó Máté Balázs szakmai tapasztalatai és kutatásai alapján.

Hogy mi okozta ezt a jelentős változást? A szállodatulajdonosok rájöttek, hogy a sikerek érdekében igazodniuk kell a látogatók igényeihez és elvárásaihoz. Manapság az összes hotel marketing trendet ez a gondolkodásmód határozza meg.

 

Szóval egész pontosan mit is kell tenned annak érdekében, hogy 2024-ben is új vendégeket szerezhess szállodád számára, illetve visszacsalogathasd korábbi látogatóidat?

 

Ebben segít az alábbi cikk.

 

1. Márkamarketing

A digitális korban nagyon fontos, hogy márkád az interneten is könnyedén felismerhető legyen. Ehhez több mindenre is szükséged lesz, úgymint egy hatékony, megtalálható webhely kiépítésére, hűségprogramok kialakítására, és a márkatudatosság kibővítésére. Habár ezek eleinte jelentős befektetést igényelnek majd, csak így biztosíthatod, hogy szállodád neve ismertebbé váljon, és idővel „magától” vonzza majd a vendégeket.

 

2. Személyre szabott marketing

Ha 2024 hotel marketing trendjeiről beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a személyre szabott marketingtechnikák mellett. A koncepció lényege, hogy egyénileg célzod meg ideális vendégeidet szállodád kínálatával.

 

A személyre szabott marketinghez a vendégadatok összegyűjtésére és tanulmányozására lesz szükség. Ezen tudás birtokában aztán egyedülálló hirdetésekkel célozhatod meg leendő és korábbi vendégeidet, a személyes preferenciáik alapján. Mi ehhez a Marketing Professzoroknál a mesterséges inteligencia segítségét is igénybe vesszük. 

 

Ha például valakiről tudod, hogy állatbarát szállodákat keres, mert kutyájával szeret utazni, akkor neki szánt marketinganyagaidban külön kiemelheted, hogy a vendégek négylábú kedvenceit is szívesen látjátok szállodádban.

 

Ezzel a technikával nagyon konkrét érdeklődésű utazókat célozhatsz meg, akiket könnyebb lesz ügyfelekké konvertálni.

 

3. Influencer marketing

Az influencer marketing nem újdonság ugyan, a járvány utáni időszakban azonban jelentősen megnőtt az utazni vágyók, és az utazó influencereket követők száma.

 

Az influencerek (vagy „véleményvezérek”) olyan internetes személyiségek, akik egy vagy több közösségi platformon is hűséges, érdeklődő követőkkel rendelkeznek.

 

Az utazással és vendéglátással foglalkozó influencerek különösen népszerűek manapság, ezért meglehetősen nagy kínálatból válogathatsz magadnak partnereket ehhez a stratégiához.

 

Na persze, nem választhatsz ki csak úgy akárkit, akinek van néhány ezer követője, és szívesen fényképezi magát szállodák medencéi mellett. Győződj meg róla, hogy az adott influencer követői ideális vendégeid lehetnének-e, és csak ezután vedd fel a kapcsolatot az illetővel egy kölcsönösen hasznos együttműködés ajánlatával.

 

4. Szakértelmed a marketing alapja

Szállodatulajdonosként bizonyára sok érdekes és hasznos információval rendelkezel sajtá területeddel kapcsolatban, amelyet az interneten is megoszthatsz másokkal. Nem is gondolnád, másoknak mennyire hasznos lehetsz az, amit tudsz, és mennyire hálásak lesznek érte, ha megosztod velük ezt a tudást. 

 

Tegyük fel, hogy már 20 éve dolgozol a vendéglátásban, ezért pontosan tudod, hogy milyen problémákkal áll szemben manapság egy rendezvény szervezője, és hogy hogyan oldhatja meg ezeket. Számos hasznos cikket és útmutatót publikálhatsz ebben a témában, bebizonyítva ezzel, hogy valóban értesz a szakmádhoz. Így lehetsz te is szakértő.

 

Ahogy az emberek elkezdik felfedezni tartalmaidat, úgy egyre többen ismerik majd meg nevedet, és persze szállodádat is.

 

5. Tartalommarketing

A tartalmak hotel marketingben betöltött szerepéről biztosan hallottál már. Nem mindegy azonban, hogy milyen tartalmakat kínálsz célközönségednek.

 

Szerencsére nem csak te készíthetsz bejegyzéseket szállodád blogjára – egy tapasztalt marketingügynökség tartalomszerzői levehetik a válladról ezt a terhet, hogy többet foglalkozhass szállodád ügyeivel. Egy jó ügynökség ráadásul a SEO-ra is odafigyel, hogy szállodád minél több releváns keresésre jelenhessen meg a Google találatai között.

 

Mi a Marketing Professzoroknál sok éve írunk szállodai blogokat, tudjuk, mi kell Neked. 

 

A lényeg tehát az, hogy hasznos, értékes, releváns tartalmakkal töltsd fel blogodat, hogy az érdeklődő lehetséges utazók ezeken keresztül is rátalálhassanak webhelyedre és szállodádra.

 

6. Vizuális anyagok

A tartalmak kapcsán meg kell említenünk a képeket és videókat is, hiszen fontos szerepet töltenek be nem csupán a hotel marketingben, hanem az internet világában is.

 

Az emberek többségének eszébe sem jutna olyan szállodában szállást foglalni, amiről nem láthat képeket vagy videókat – ezen nincs mit ragozni. Bárhogyan is keresel rá szállodákra az interneten, temérdek vizuális tartalmat találsz majd, és neked is szükséged lesz rájuk marketingstratégiádban.

 

Az elmosott, kis felbontású, túl sötét és általánosságban amatőr felvételek pont, hogy eltántorítják majd az érdeklődőket, ezért ügyelned kell a minőségre. A legjobb, ha profi fényképészt kérsz fel a képek elkészítésére, és egy videóst a videókra.

 

A későbbiekben persze te magad is készíthetsz felvételeket a szálloda hétköznapi pillanatairól, amiket megoszthatsz a közösségi médián. De a hivatalos promóciós anyagokhoz ennél többre lesz szükséged.

 

7. Többcsatornás marketing és szálláskeresők

Fontos, hogy minél több közvetlen foglalást szerezz a marketing segítségével szállodádnak, de a szállás keresők, online utazási irodák teljes kiiktatásához több idő kell. De el lehet érni. De addig is, foglalkozzunk velük, és hozzuk ki belőlük a maximumot. A többcsatornás marketing lényege, hogy szállodádat egyszerre több csatornán is népszerűsíted. Ide tartozik webhelyed, a közösségi média, az online utazási irodák webhelyei, illetve a különböző szálláskereső platformok (pl. TripAdvisor, Szállás.hu, Booking.com).

 

Ezen platformok nagyon népszerűek lettek az elmúlt évtizedben, és a mai napig számos utazó használja őket előszeretettel. Ez első sorban annak köszönhető, hogy megkönnyítik a keresést és a különböző opciók összehasonlítását, egyetlen egységes felületen.

 

Mivel az utazók általában az első 10-15 találatot nézik csak meg, arra kell törekedned, hogy bekerülj ezek közé.

 

Léteznek továbbá olyan metakereső platformok, amelyek konkrét szállástípusokra specializálódtak. Ilyen például az Airbnb, amelyet csak bizonyos igényű utazók használnak.
Habár az ilyen szálláskeresők általában valamilyen közvetítői díjat számolnak fel a foglalások után, egyes szállodáknak még így is megéri használniuk őket, legalábbis amíg nem képesek saját lábaikon megállni.

 

8. Helyi marketing

Sok szálloda megfeledkezik a helyi vendégektől, hiszen az emberek többsége nem négy utcával arrébb töltené a szabadidejét, hanem egy másik településen.

 

A járványt követően azonban megváltozott a helyzet. Sokan szívesen keresnek fel helyi, vagy legalábbis közeli szálláshelyeket csak azért, hogy kiélvezhessék az ilyen szállodák nyújtotta luxust és kényelmet, illetve kiszakadhassanak egy kicsit a hétköznapi rutinjukból.

 

9. A marketing automatizálása

A mesterséges intelligencia jelenleg rohamléptekkel fejlődik, habár a hotel marketingben ez nem feltétlenül számít újdonságnak.

 

Ott vannak például a chatbotok, amelyek már évek óta segítenek a webhelylátogatók eligazításában, és ezzel rengeteg terhet képesek levenni az ügyfélszolgálat válláról. A fejlettebb modellek már a foglalásokat is segítenek intézni, és a vendégadatok elemzésében is sokat segíthetnek a marketingeseknek.


Egyes chatbotokkal személyre szabott marketing is kivitelezhető, ugyanis képesek felismerni a felhasználók érzelmeit, és ez alapján felülértékesíteni az eredeti ajánlatot.
Kétségtelen, hogy 2024 során, és a következő években rengeteget hallhatsz majd a mesterséges intelligenciáról.

 

10. Mobil marketing

Nehéz manapság olyan iparágat találni, amelynek általános marketingstratégiáját ne változtatta volna meg az okostelefonok elterjedése. Minden szolgáltatáshoz létezik egy alkalmazás, és sok felhasználó kizárólag mobileszközeiről éri el az internetet.

 

Azok a szállodák is látványos sikereket értek el, amelyek lehetővé tették vendégeik számára, hogy egy alkalmazáson keresztül foglalják le szállásaikat. Habár erre is léteznek különféle harmadik felektől (pl. a szálláskereső szolgáltatóktól) származó alkalmazások, egyes nagyobb szállodák saját applikációt is létrehoztak vendégeik számára. 

 

A kulcsszó a kényelem. Az okostelefonok világában az emberek elvárják, hogy bármit elintézhessenek mobilkészülékük segítségével, és egy kifejezetten szobafoglalásra kiélezett alkalmazás pontosan ezt kínálja számukra.

 

11. Lendkerék marketing

A lendkerék marketing fogalmával ritkán találkozunk manapság, pedig a hotel marketingben már jóval az internet kora előtt alkalmazták. De mi is ez valójában?
Egy közönséges értékesítési ciklus, amelynek egy termék eladása, általában három lépésből áll:

 

  1. Leadgenerálás (az érdeklődők megszerzése)
  2. Konvertálás (amikor az érdeklődő lehetséges ügyféllé lép elő)
  3. Üzletkötés (egy második konverziós lépés, amikor a lehetséges ügyfélből valódi ügyfél lesz)

 

A lendkerék marketing ezzel szemben saját lendületét használja fel, hogy új ügyfeleket szerezzen márkád számára, azaz új vendégeket szállodádba:

 

  1. Eleinte minden lehetséges érdeklődő idegennek tekinthető szállodád szemszögéből. Őket vagy magad vonzod be valamilyen módszerrel, vagy szájhagyomány útján értesülnek rólad, márkád hűséges képviselőin keresztül.
  2. Ez után az idegenek saját magukat minősítik (kvalifikálják) azzal, hogy lehetséges ügyfelekké lépnek elő, ezért azonban neked is tenned kell. Folyamatos aktivitást kell elérned náluk, hogy előbb-utóbb tényleges ügyfelekké válhassanak.
  3. Ha egy új ügyfél elégedett azzal, amit kínálsz (pl. egy szállással), akkor előszeretettel ajánlja majd azt egy ismerősének, és a folyamat kezdődik az elejéről.
  4. Ennek érdekében persze kiváló minőségű szolgáltatásokat kell nyújtanod vendégeidnek.


12. Hotel SEO

A direkt szobafoglalások egyik leghatékonyabb eszköze a keresőoptimalizálás a SEO. Az OTA-k borzasztó nagy marketing költségvetéssel dolgoznak, a kreativitás segíthet csak legyőzni őket. Egy SEO ügynökség tudja, melyek azok a szavak, kifejezések, melyekre érdemes a Google találati listáján elsőnek lenni, ahol kicsi a verseny, így szembe szállhatunk a Booking.com és a Szállás.hu marketing hadseregével is. A SEO, szemben a hirdetésekkel nem kerül kattintásonként további pénzekbe, így a leginkább költséghatékony marketing eszköznek mondható. 
 

Gyakori kérdések

Melyek a legfontosabb hotel marketing trendek 2024-ben?

1. Márkamarketing 2. Személyre szabott marketing 3. Influencer marketing 4. Szakértelmed a marketing alapja 5. Tartalommarketing és SEO

Melyik a leghatékonyabb hotel marketing eszköz?

A leghatékonyabb és így a legfontosabb hotel marketing eszköz a SEO

Hogyan kezdődik egy hotel marketing stratégia?

A hotel marketing stratégia alapja (is) a buyer persona analízis.

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!