Ezek a legfontosabb egészségügyi marketingtrendek 2023-ban

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

A legfrissebb egészségügyi marketing trendek 2023-ban

Szatmári Szabina - Egészségügyi marketing divízió vezető

Az egészégügyi marketingtrendek évről évre, sőt, hónapról hónapra hajlamosak változni. Nagyon fontos tehát nyomon követni, hogy mi zajlik éppen a helyi praxisok és az országos, közvetlenül fogyasztóknak értékesítő márkák világában, különösen ahogy a marketing egyre inkább átköltözik a digitális térbe.
Nehéz folyton lépést tartani a legújabb irányzatokkal és eldönteni, hogy melyekre figyelj közülük. Az alábbiakban éppen ezért egy átfogó listát találsz azokról a 2023-as egészségügyi marketingtrendekről, amelyek az elkövetkezendő években is érdemes lesz követni.
 

Ezek a legfontosabb egészségügyi marketingtrendek 2023-ban

1. A helyi SEO kiegyenlíti az on-page és off-page optimalizálást

A helyi SEO egy olyan egészségügyi marketingtrend, amely sokat változott az elmúlt három év során.
Ez egy különösen fontos pont a helyi pácienseket kiszolgáló praxisok számára, hiszen ez teszi fellelhetőbbé őket a különböző betegségek és kezelések kulcsszavaira, illetve vonzza a legtöbb organikus forgalmat webhelyükre.

A helyi egészségügyi SEO-t több tényező is befolyásolja 2023-ban.

A fő egészségügyi SEO trendek a több helyen is jelenlévő praxisok számára a helyszín oldalak és a Google Cégprofil adatlapok. Ezen eszközök együttes használatával jelenhetsz meg a legelőkelőbb pozíciókban a „közelemben” jellegű keresésekre.

közelemben keresés
Biztosan te is kerestél már közeli éttermeket vagy szolgáltatókat a Google-on. Ha beírod, hogy „COOP”, akkor a keresőmotor a tartózkodási helyedhez legközelebb eső üzleteket jeleníti majd meg. Ha egy cégnek helyszínekhez létrehozott oldalai is vannak, akkor azok is feltűnhetnek a top találatok között.
Hasonló stratégiára lesz szükségük azoknak a praxisoknak is, amelyek három vagy több helyszínen vannak jelen.
Nem rangsorolhatsz minden kezelésről vagy betegségről szóló oldaladon öt különböző helyszínre csak azzal, hogy beírod a települések nevét a title címkébe.
Helyi oldalaiddal és Google Cégprofil adatlapjaiddal azonban megjelenhetsz a „közelemben” jellegű keresésekre.

Ritkábban használt helyi egészségügyi SEO trend az orvosoknak létrehozott adatlapok. A legtöbb praxis az orvosok és a praxis nevére optimalizálják ezeket az oldalakat webhelyükön, amikkel jól is rangsorolhatnak ezekre a kifejezésekre.
Jobb eredményeket érhetsz el azonban, ha a szakorvosok specialitására élezed ki adatlapjaikat. Egy fogorvos például szakosodhat fogszabályozásra, vagy dolgozhat a rendelőben szájsebész is, és így tovább. Az oldalt tehát a „legjobb szájsebész Egerben” kifejezésre is lehet optimalizálni.

2. Fontosabbá váltak a tartalmak az országos SEO-ban

Ha egy országosan működő egészségügyi céget képviselsz, akkor a tartalom lesz az egyik legfontosabb egészségügyi marketingtrend számodra.
Nézz csak rá az ipar COVID során felemelkedett képviselőire, és látni fogod, hogy egy nagyon hatékony oktató jellegű blog stratégiát építettek ki maguknak.
Ha országos szinten szeretnél jó rangsorolást elérni, akkor neked is ilyen informatív tartalmakat kell kínálnod célközönségednek.

Ez két fő feladatot foglal magába:

  • Jó minőségű, terjedelmesebb tartalmak rendszeres publikálása
  • A domain tekintélyének megerősítése, hogy lépést tarthass a legnagyobb játékosokkal

Ha ez a kettő nem megy együtt, akkor nem fogsz tudni versenyezni a régi, elismert és nagyobb költségkerettel rendelkező egészségügyi márkákkal.
Gyakori taktika az ilyen informatív tartalmakkal bevonzani az érdeklődőket, majd később remarketinggel újracélozni őket.
Az értékes tartalmak rendszeres publikálásával továbbá egy megbízható forrássá válhatsz az érdeklődők szemében, akik később sokkal szilárdabb bizalommal fordulnak majd hozzád egészségügyi problémáikkal.

3. A videók továbbra is a legnépszerűbb tartalomtípusnak számítanak

Ha az egészségügyi marketingtrendekről beszélünk 2023-ban, akkor nem mehetünk el szó nélkül a videómarketing mellett.
A videók nagyszerűen alkalmasak arra, hogy bemutassák a praxist a lehetséges pácienseknek, akik ezzel nem csak megismerhetik, hanem meg is kedvelhetik az orvosokat, illetve megelőlegezhetik nekik értékes bizalmukat is.
A videókkal a szakorvosok könnyedén, minimális erőfeszítéssel és időráfordítással is hozzájárulhatnak a tartalmak előállításához, és ezek bizony jelentős szempontok.
Gondolj csak bele – az alábbiak közül melyiket egyszerűbb rendszeresen kiviteleznie egy egészségügyi szakembernek?

  1. Egy 1500 szavas blogbejegyzés megírása, ami akár 4-6 órába is beletelhet.
  2. Egy 2-3 perces videó rögzítése egy okostelefonnal, ami felkészüléssel együtt sem több 10-15 percnél.

Amint kialakul egy gördülékeny folyamat, egy rövid videó lényegesen gyorsabban elkészíthető, mint egy hosszú blogbejegyzés. Mi több, a videók sokkal több aktivitást képesek generálni, és ez által több embert is érnek el, mint a képes-szöveges bejegyzések.
Kérj meg egy orvost, hogy adjon néhány kezelési tanácsot a pácienseknek egy kamera előtt, vagy osszon meg hasznos információkat egy gyakori beavatkozással kapcsolatban, és így tovább. Ez a videó aztán valamennyi közösségi platformra kikerülhet.
Egy jó taktika például minden héten vagy hónapban összeszedni a páciensek leggyakoribb kérdéseit, majd megválaszolni ezeket egy rendszeres videósorozat néhány perces epizódjaiban. Ezekkel a kérdésekkel általában több hónapra elegendő videóanyag készíthető elő.
Ezzel az egészségügyi marketingtrenddel versenytársaid nagy részét lekörözheted, hiszen sokan egyáltalán nem foglalkoznak az ilyen (vagy bármilyen) videós tartalmak elkészítésével.

4. Teljesítménymaximalizáló kampányok

A Google Ads természetesen fontos szerepet tölt be az egészségügyi márkák stratégiájában, így nem csoda, hogy az egyik főbb 2023-as egészségügyi marketingtrend is ehhez kapcsolódik.
A teljesítménymaximalizáló kampányok nem számítanak ugyan újdonságnak, de még mindig az újabb marketingeszközök közé sorolhatók a Googel Ads rendszerében.
A Google egyre több energiát fordít az AI hirdetésoptimalizálási funkciókra, jóval kevesebb kampánybeállítási lehetőséget kínálva ezzel a hirdetőknek.
Ez egy fontos trend, és a marketingeseknek muszáj lépést tartaniuk ezekkel a változásokkal, ha szeretnék megőrizni kampányaik sikereit ügyfeleik számára.

Szóval mi a helyzet a teljesítménymaximalizáló kampányokkal?

Mindenekelőtt szükséged lesz egy minimális költségkeretre, hogy a Google elegendő adatot gyűjthessen a későbbi automatikus optimalizálásokhoz.
Kelleni fognak továbbá videós anyagok is. Legalább néhány, hogy a kampányok hatása érezhető legyen.
Foglalkoznod kell továbbá a kizáró kulcsszavakkal is, függetlenül attól, hogy korábban figyeltél-e rájuk. Mivel az ilyen kampányok használatakor a Google válogatja ki neked a megcélzott kulcsszavakat egy szakember helyett, fontos, hogy megszabd azokat a kifejezéseket, amelyekre nem szeretnéd megjeleníteni hirdetéseidet. A kizáró kulcsszavak segítenek elkerülni az értéktelen kattintásokat.
Fontos lesz megfelelően beállítani a konverziók követését is a Google Ads felületén, mert az optimalizálás egyre inkább adatok és AI segítségével történik. Minél jobb beállításokkal figyeled a teljes konverziós tölcsért, annál jobb eredményekre számíthatsz.

5. A hírnév hatása a Google Cégprofil adatlapok teljesítményére

A már emlegetett Google Cégprofil adatlapok sikereihez nagyban hozzájárul a hírnévkezelés is.
Ahogy a Google egyre több figyelmet fordított a helyi keresőélményre, úgy váltak egyre fontosabbá a felhasználói tartalmak a Google Cégprofil adatlapok számára.
A Google a felhasználóktól várja el, hogy pontos és releváns visszajelzéseket biztosítsanak az egészségügyi szolgáltatókról, és ezeket az értékeléseket szigorúan figyelembe is veszi a helyi találatok rangsorolásakor.

Google vélemény
10-15 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki az interneten válasszon magának orvost mások véleményei alapján, különösen, ha valamilyen speciális szakemberre volt szüksége. Az egészségügy fogyasztói jellege már évekkel ezelőtt elkezdett kialakulni, a COVID pedig csak felgyorsította ezt a megállíthatatlan folyamatot.
Mindez azt jelenti, hogy a pácienseknek lehetőségük van saját kezükbe venni kezelésüket, a költségek emelkedésével pedig egyre inkább érdekük, hogy a legjobb ajánlatokat kutassák fel. Az internetes forrásokhoz fordulnak tehát, hogy elolvassák mások véleményeit és minél többet derítsenek ki egy praxis vagy orvos hírnevéről.
Fontos lesz tehát kiépítened egy (lehetőleg automatizált) rendszert az értékelések megszerzésére Google Cégprofil adatlapjaidra. A Google ezeket a visszajelzéseket is kiemelheti a felhasználóknak, ha megtalálja bennük a keresett kulcsszavakat.

6. Programszerű display hirdetések

A programszerű hirdetések és a geofencing szintén két olyan egészségügyi marketingtrend, amelyekre érdemes lesz odafigyelni a következő években.
A programszerű hirdetés azt jelenti, hogy valaki automatizált eszközöket használ a médiavásárlásra és a reklámok elhelyezésére a hagyományos kézi módszerek helyett. Ez lehetővé teszi az egészségügyi szervezetek számára, hogy egyszerre több csatornán és médiumon keresztül is terjeszthessék üzeneteiket.
Ez a megoldás általában olcsóbb és jobb valós idejű nyomkövetési adatokat kínál, mint a hagyományos hirdetés elhelyezések, például a televízióban vagy hirdetőtáblákon.
Az egyik fő egészségügyi marketingtrend a programszerű hirdetések kategóriájában az OTT (internetes streaming) és C-TV (pl. okostévék, okostelefonok stb.) csatornák használata a videós reklámok terjesztésére. Az C-TV-n megjelenített hirdetések egy összcsatornás stratégiát tesznek lehetővé, amelyben a pácienseket többféle eszközön és médiumon keresztül is elérheted.
Ezt például geofencinggel lehet párosítani, amelynek lényege, hogy a tartózkodási helyük alapján alakítasz ki célközönségeket ideális ügyfeleidből. Amikor egy felhasználó az okostelefonjával belép egy digitálisan kijelölt területre, akkor automatikusan hozzáadódik egy helyi célközönséghez, és aztán később más eszközein is releváns hirdetések jelenhetnek meg neki.
Amikor aztán az illető okostelefonja egy rendelő közvetlen közelében is feltűnik, akkor ez jó eséllyel látogatásnak számolható.

7. A remarketing nagyon fontos, de óvatosan kell bánni vele

A remarketing mindig is az egyik legjobb leadgenerációs eszköznek számított az egészségügyi marketingben. Sokan azonban mégis figyelmen kívül hagyják marketingmixük összeállítása során, amelyben több figyelmet kapnak a forgalom organikus és fizetett forrásai.
Nagyon fontos, hogy amint sikerül egy új érdeklődőt vonzanod webhelyedre, legyen egy keretrendszered arra, hogy mindig a szeme előtt maradj márkáddal, egészen a konverzió pillanatáig.
A fentebb emlegetett programszerű display hirdetések kiváló remarketing-eszközök, és gyakran az élen teljesítenek az költség/időpont, illetve költség/látogatás értékelésekben.
Habár némi időbe telik felfuttatni őket, de amint beindulnak, rendszeresen szerezhetsz velük új pácienseket praxisod számára.
A 9. pontban további fontos tényezőkről olvashatsz az egészségügyi remarketinggel kapcsolatban.

8. A páciensek online időpontfoglalási lehetőségekre vágynak webhelyeden

Az online időpontfoglalás már rég óta elérhető több egészségügyi szolgáltató webhelyén, azonban az egészségügyi marketingtrendek szempontjából meglepően ritkán alkalmazzák őket.
A járványhelyzet bebizonyította, hogy ez a szolgáltatás különösen hasznos és értékes a páciensek számára, azonban sok szolgáltató még most sem biztosít ilyen lehetőséget ügyfeleinek.
A Physicians Practice egyik 2023-as felmérése szerint, ha egy szolgáltató lehetőséget nyújt pácienseinek az online foglalásra, akkor az emberek ki fogják használni azt. A válaszadók 95%-a foglalt már így időpontot magának, vagy foglalna, ha rendelkezésére állna ez az opció.

online bejelentkezési lehetőség példája
Az online időpontfoglalás nem csak gördülékenyebbé teszi a páciensszerzési folyamatot, hanem értékes adatokat is biztosít későbbi marketing tevékenységeidhez.

9. A nyomon követés is változik az adatbiztonsági kérdések fényében

Az egészségügyi adatok kezelése mindig is érzékeny témakör volt a marketingben, és ez 2023-ban sincs másképp.
Az egészségügyi marketingeseknek tisztában kell lenniük az adott ország adatkezelési törvényeivel, az egész földrészeket érintő (pl. GDPR) rendeletekről nem is beszélve. Akár a Google Analytics, Google Ads vagy Meta (Facebook) Pixel technológiákat használod, tudnod kell, hogy milyen adatokat gyűjthetsz és használhatsz fel pácienseidtől.
Nem csoda, hogy egyre több ország szigorítja az adatbiztonsági törvényeit. Az USA Egészségügyi és Szociális Minisztériuma például idén jelentette be, hogy hogyan kezelendők (vagy nem kezelendők) bizonyos egészségügyi adatok a különböző harmadik felektől származó marketing eszközökkel.
Az minisztérium azzal érvel, hogy mivel ezek az analitikai és marketing platformokat harmadik felek üzemeltetik, nem lehet tudni, hogy milyen személyes egészségügyi információk jutnak el hozzájuk, és hogyan használják fel őket. Magyarországon egyelőre ilyenről nem tudni, azonban sok esetben az egészségügyi hirdetések irányelveknek való megfeleltetése igen nehéz lehet. 
 

Gyakori kérdések

Hogyan maradjak naprakész az egészségügyi marketing trendeknek megfelelően?

Kövess minket és frissülő blogbejegyzéseinket az egészségügyi marketing témájában vagy ha segítség kell, keresd meg egészségügyi marketing ügynökségünket és kérd ajánlatunkat most!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!