USP az online B2B marketingben: miért és hogyan alkalmazd

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

USP az online B2B marketingben: miért és hogyan alkalmazd?

Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A B2B online marketing egyik legfontosabb eleme a megfelelő USP meghatározása és használata. Példákon keresztül mutatjuk, hogyan találd meg és alkalmazd.

USP az online B2B marketingben: miért és hogyan alkalmazd

Az USP-ről, vagyis a „unique selling propositionról” (egyedi terméktulajdonság) korábban már részletesen beszámoltunk (itt elolvashatod korábbi cikkemet), most azonban szeretnénk kifejezetten az online B2B marketing szemszögéből megközelíteni ezt a fogalmat, és az egyedi terméktulajdonságok szerepét az ilyen jellegű cégek működésében.

 

De tuti nem kattintottál az előbbi linkre, hogy elolvasd, mi is az az USP, ezért most röviden mégiscsak összefoglalom! 

 

Az USP-ről általánosságban

Az USP koncepciója először az 1940-es években vetette fel a fejét. A unique selling proposition egyfajta elméleti tervrajzként jött létre, hogy elősegítse a sikeres reklámkampányok megtervezését. De mit is jelent ez valójában?

 

Egy USP reklámkampány lényege, hogy egy termék vagy szolgáltatás egyedi tulajdonságaira összpontosítson, és ezek bemutatásával győzze meg a célközönséget, hogy ez a bizonyos termék a legideálisabb választás a többi alternatívával szemben. Például: „Ha a pizzáját nem szállítjuk ki 30 perc alatt, akkor csak fél árat kell fizetnie.” 

 

Na jó, ez egy B2C példa, nézzünk B2B-t. „A Marketing Professzorok egy komplex online marketing ügynökség, mely olyan stratégiát dolgoz ki ügyfeleinek, melyben komplexen alkalmazza a digitális marketing összes elemét, a konverziókra összpontosítva”. Ma a magyar marketing tanácsadói piacion rengetegen ígérnek sok látogatót, jó Google Ads vagy Facebook hirdetési kampányokat. Komplexen az összes eszközt alkalmazva azonban kevesen, ráadásul azt is bevállalni, hogy nem csak látogatót, hanem vevőt hoznak, még kevesebben. Nos, ilyen a B2B USP. 

 

Ehhez nyilvánvalóan léteznie kell annak a képességnek, amit az USP ígér. De ezen kell elgondolkodnod neked is: mi az, amiben te tényleg többet adsz, mint mások. Rengeteg SEO tanácsadót ismerek, akik jó pozíciókat ígérnek, de csak erősen megkérdőjelezhető, pillekönnyű eredményeket tudnak felmutatni. Nekünk elég annyit mondanunk, írd be a Google-be: marketing. Vagy azt, hogy marketing tanácsadó, vagy online marketing tanácsadó. Nos, mi nem beszélünk félre, van valódi USP-nk. Neked is van csak a leendő vevők nem ismerik. A B2B online marketing feladata, hogy megmutasd nekik. Hogy hogyan?

 

Célzott B2B előnyök

Az USP alapú marketingkommunikációk egyetlen fő elv köré épülnek fel: ki kell emelni egy vagy több egyedi B2B előnyt az ügyfeleknek, és úgy kell prezentálni, köríteni azokat, hogy sajátosnak, ellenállhatatlannak, utánozhatatlannak tűnjenek a célközönség szemeiben.

 

Üzeneteidből egyértelművé kell váljon, hogy amit te kínálsz – legyen az egy termék vagy szolgáltatás – olyan szinten különbözik a konkurencia felhozatalától, hogy óriási előnyre tehet szert az, aki ezt választja a többi alternatíva helyett. Fontos kiemelni azt is, hogy milyen előnyt jelent mindez ügyfeled ügyfelei számára is, akár B2C, akár más B2B márkákat célzol meg.

 

Stabil lábak a B2B online marketingben

Szóval hogyan lehetséges ez? Mindenekelőtt érdemes hátrahagyni a bevett, unalmas, száraz céges marketingszövegeket, és sokkal aktívabb, kreatívabb vizekre evezni, ahol tartalmak segítségével különbözteted meg magadat a versenytársaktól, és helyezed kínálatodat egy nagyon előkelő helyre (a többiek elé). Ilyen például ez a cikk is, amit éppen olvasol. 

 

Ez a módszer azonban két problémát vet fel:

 

Az első probléma, hogy olyasmiket kell állítanod termékeidről, amelyek egyértelműek, és jogilag is alátámaszthatók, felkészülve ezzel arra az esetre, ha valaki megkérdőjelezné őket. Sok időre és gondos kutatásra lesz szükséged ahhoz, hogy ezt a problémát kiküszöböld, de mindezt nagyon is megéri befektetni, hiszen cserébe rendkívül stabilan pozícionálhatod termékeidet és szolgáltatásaidat a piacon. De látod, én is egyszerűen találtam a mi cégünknek, ha gondolkozol, te is ki fogsz tudni emelni többet is. 

 

Többet? Igen, mert egy lehet csak egy bizonyos versenytárs ellen jó. Hiszen lehet, hogy találsz még egy olyan céget, aki hasonló erős SEO eredményeket tud felmutatni, mint a Marketing Professzorok (egyet én is tudok). De ez a cég nem rendelkezik 11 online újsággal, mint mi. Havi 1-3 millió olvasót vonzanak ezek az online magazinok, van ilyen másnak, akinek SEO tudása is van? Gondolod el, micsoda lehetőség itt bemutatkoznia a cégednek. Ezeknek az újságoknak összesen 2 millió Facebook rajongója is van különböző Facebook oldalaiban. Ezek pedig lefedik a social media és a PR cikk, linkmarketing területeit is. Nos, ez már jó sok USP egy csomagban, nem? És tudnék még mondani, ahogyan biztos Te is saját cégedről. 


Ha szeretnéd te is kihasználni a Marketing Professzorok fent említett USP-it, kérd ajánlatunkat! Kattints IDE most! 

 

Az USP alapú B2B marketing kommunikáció feltétele a szegmentálás 

Persze a stabil USP lábakon álló marketingkommunikáció sem és sokat, ha rosszul, nem a célközönség sajátos igényei szerint célozzák azt. A dolgokat persze tovább nehezíti, hogy nincs két egyforma célközönség, így ez a célzás minden esetben egyedi kell, hogy legyen, még ha ugyan arról a termékről is van szó, csak éppen két külön piac számára.

 

Ahhoz tehát, hogy USP- alapú marketingkommunikációid sikeresek legyenek, megfelelően kell szegmentálnod kampányaidat célközönséged igényei, félelmei, és egyéb mutatók szerint – tehát fel kell állítanod néhány ügyfélperszónát, csak éppen egy B2B sablon szerint.

 

Ez azt jelenti, hogy kínálatodat másképpen kell prezentálnod attól függően, hogy kiknek szánod. Például egy hordozható hűtő értelemszerűen nagy érték egy olyan vidéken, ahol gyakran forró az idő, de mi a helyzet azokkal a területekkel, ahol a levegő hidegebb, mint amit a hűtő nyújt belsejében? Ilyenkor csavarni kell egyet a marketingkommunikáción, és megjegyezni, hogy terméked afféle „fűtő” tároló is lehet, ha a hőmérséklet már kezd embertelenné válni a szabadban.

 

Minden csak azon múlik, hogy hogyan állítod be termékedet!

 

Mint láthatod, az USP alapú marketingkommunikáció nem olyasmi, amit fel lehet építeni egy sablonra, hiszen nincs két egyforma termék, vagy célközönség. Ami az egyik közönséggel „rezonál”, az másokat teljesen hidegen hagyhat, és ez nem csak az előbb említett példaesetre vonatkozik. Tehát éppen olyan fontos a jó célzás, mint kitalálni, hogy mi teszi olyan egyedivé kínálatodat!
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!