Egészségügyi hirdetések: Így lehetsz sikeres 2021-ben

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Egészségügyi hirdetések 2021-ben: Tippek a sikeres digitális reklámokhoz

Szatmári Szabina - Egészségügyi marketing divízió vezető

Az új páciensek bevonzása egy folyamatos kihívást állít az egészségügyi praxisok elé. A verseny manapság óriási, hiszen a pácienseknek elég csak szétnézniük az interneten, ahol pillanatok alatt temérdek információhoz juthatnak az egészségügyi szolgáltatókról. Ha praxisod 2021-ben nincs jelen az online közegben, temérdek ilyen lehetséges pácienstől eshetsz el.

Egészségügyi hirdetések 2021-ben: Tippek a sikeres digitális reklámokhoz

Ahhoz, hogy minél több ilyen keresgélő ügyfelet érhess el, digitális marketingre lesz szükséged. Természetesen ez egy óriási témakör, ezért ma kifejezetten a fizetett online hirdetésekre összpontosítunk, és ezekről osztunk meg néhány tippet és tanácsot, hogy a legtöbbet hozhasd ki a reklámokra szánt költségvetésedből. Kezdjük is!

1. Használj fizetett keresési hirdetéseket

A digitális egészségügyi marketingben a fizetett keresési hirdetések olyan reklámok, amelyek a keresőmotorok (pl. a Google) találati oldalain jelennek meg a többi találat felett. Ha megfelelően használják őket, a keresési hirdetések rengeteg új, minősített pácienst vonzanak majd egy praxis webhelyére.
A keresési hirdetések egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerű elkészíteni és nyomon követni őket. Lényegében bárki elkezdhet hirdetni a Google keresőtalálatai között, akinek megfelelő kerete van erre. A hirdetések teljesítménye néhány napon belül nyomon követhetővé válik az adott platform hirdetési vezérlőpultján, így hamarosan láthatod majd, hogy mit érdemes így folytatni tovább, és mi szorul változtatásra stratégiádban.
Mivel az ilyen keresési hirdetések ára általában egy ajánlattételi rendszerben dől el (ahol a hirdetők licitálnak a különböző kulcsszavakra), a hevesebb verseny magasabb árakat is eredményez majd.
A Google szerint a kereséseik 5%-a egészségügyi jellegű, ami megmagyarázza, hogy miért olyan hatékonyak a keresési egészségügyi hirdetések.

 

2. Használj közösségi médiás hirdetéseket

A közösségi médiás hirdetések lehetővé teszik, hogy a népszerűbb közösségi platformokon is elérd lehetséges pácienseidet – akár azokat is, akik még nem is tudnak praxisodról, és nem követnek az adott platformon.
Az egészségügyi marketinghez két platformra érdemes első sorban odafigyelni: a Facebookra és az Instagramra.

 

Facebook hirdetések orvosoknak

A Facebooknak egy rendkívül robosztus hirdetési rendszere van, amiben a hirdetők egyszerűen navigálhatnak a temérdek funkció és opció között. Mindössze néhány kattintással létrehozhatod első kampányodat és hirdetéseidet, amikkel aztán megszólíthatod ideális célközönségedet.
A hirdetéseket rengeteg szempont szerint célozhatod – szűkíthetsz többek között földrajzi helyekre, korra, nemre, és érdeklődési körökre is.
A Facebook többféle hirdetéstípust kínál, amelyek között te is megtalálod majd a számodra ideális opciókat.

 

Instagram hirdetések orvosoknak

Az Instagram a Facebook hatásköre alá tartozik, ezért a hirdetéseket ugyan azon a felületen készítheted el rá, mint a Facebook reklámjait (persze ehhez össze kell kapcsolnod a két fiókodat). Mivel az Instagramot is több száz millióan használják naponta, ezen a platformon is óriási közönségeket érhetsz el hirdetéseiddel.
Az Instagram sajátossága, hogy minden tartalmad (és hirdetésed) vizuális jellegű kell, hogy legyen. Csak videók, képek, történetek, és egyéb vizuális tartalmak formájában közölhetsz bármit is a platformon. Érdemes továbbá észben tartani, hogy a Facebookhoz képest az Instagram felhasználói általában fiatalabbak, és több köztük a nő, mint a férfi. Ezt mindenképpen figyelembe kell venned, mielőtt kialakítanád hirdetési stratégiádat.

 

3. Készíts videóhirdetéseket

Korunk legnépszerűbb online tartalmai a videók, ami annak köszönhető, hogy ma már mindenkinek a zsebében ott lapul egy okostelefon, amin bárhol, bármikor nézegetheti kedvenc videócsatornáit. A videós reklámok trendje persze nem új, csak a technológia fejlődésével a mozgóképes reklámok immáron a Facebookot, az Instagramot, a YouTube-ot, és más online platformokat is meghódították.
A videós hirdetések azért olyan sikeresek az interneten is, mert az emberek egyre rövidebb ideig hajlandók egy dologra koncentrálni. Sokan inkább megnéznek egy 20-30 másodperces videót, minthogy 2-3 percig olvasgassanak néhány bekezdésnyi szöveget.
Ha egészségügyi marketingedben még nem használsz videós tartalmakat, akkor ezek jelenthetik a kulcsot praxisod növekedéséhez.
Ennek több oka is van: a videók több minősített érdeklődőt és mobilos felhasználót vonzanak be, és remekül is konvertálnak (főleg a közösségi platformokon). Az igazán igényesen elkészített videók javítják a márkaképet, és segítenek elnyerni leendő pácienseid bizalmát.
Ahhoz, hogy kiderítsd, milyen jellegű videós tartalmakra reagálnak jól ideális pácienseid, érdemes több formátumot is letesztelni, és nyomon követni ezek teljesítményét.

 

4. Alkalmazz geofencing hirdetéseket

A geofencing lényegében azt jelenti, hogy a hirdetéseidet egy kijelölt területre belépő felhasználóknak jeleníted meg (amennyiben készülékükön aktív a GPS helymeghatározás). Sok üzlet használja ezt a technikát, főleg, ha egy nagyobb plázában helyezkednek el, és az oda betérő vásárlók figyelmét szeretnék felkelteni magukra.
A hirdetések lehetnek display („vizuális”) reklámok és leküldéses (push) értesítések is. Megjelenítheted bennük különleges ajánlataidat, és fontos üzeneteidet a közelben járó páciensek számára.
Egy geofence területet (amin belül a hirdetések megjelenhetnek) viszonylag olcsón kijelölhetsz, mégis rengeteg embert érhetsz el vele, ha egy forgalmas helyet választasz rendelőd környékén.
A geofencing hirdetések némi kreatív marketingre is lehetőséget nyújtanak – például egy közeli étterem vendégeinek emlékeztető üzeneteket küldhetsz az egészséges étkezés fontosságáról.

 

5. Alkalmazz natív hirdetéseket

A natív hirdetések olyan reklámok, amik pontosan úgy néznek ki, mint az adott platform nem fizetett tartalmai, és csak egy aprócska jelzés árulkodik arról a felhasználóknak, hogy valójában fizetett hirdetést látnak. Ez egy nagyszerű hirdetési típus az egészségügyi szolgáltatók számára.
A natív hirdetések általában több figyelmet kapnak, mint az egyértelműen reklámnak készült alternatívák, ráadásul úgy célozhatók, hogy több minősített érdeklődőt is bevonzzanak.
A natív hirdetések talán legnagyobb előnye, hogy nem tűnnek hirdetéseknek, és így a célközönségek nem unnak rájuk olyan hamar – még akkor is, ha tudják, hogy egy reklámot látnak, vagy olvasnak.
A legnépszerűbb natív hirdetések a következők:

 

„Sötét” közösségi médiás bejegyzések

A legtöbb közösségi platformon találkozhatsz olyan bejegyzésekkel, amik olyan oldalak tettek közzé, amiket nem is követsz. Ha jobban megfigyeled ezeket, hirdetésként, vagy szponzorált bejegyzésként jelölték meg őket, tehát valaki fizetett azért, hogy hozzád is eljussanak.

 

Keresési találatok között megjelenő hirdetések

Ha a Google-on, vagy más keresőmotorokon szeretnéd elhelyezni hirdetéseidet, akkor ezek is a többi keresőtalálathoz hasonlóan fognak megjelenni. A két fő különbség az, hogy ezek a hirdetések a nem fizetett (organikus) találatok felett helyezkednek majd el, és egy kis jelzést is tartalmaznak majd, ami arról árulkodik, hogy fizetett reklámok.

 

Ajánlott tartalmak

Ezek azok a cikkek, amik az éppen olvasott bejegyzés alatt jelennek meg a felhasználóknak a hírportálokon és blogokon. Általában kapcsolódnak az adott cikk tartalmához, és arra ösztönzik az olvasót, hogy kattintson át rájuk. Ilyenkor általában egy másik webhelyre kerül át, ami fizetett a hirdetés elhelyezéséért.

 

6. Használj remarketinget

A remarketing hirdetések automatikusan csak azoknak a felhasználóknak jelennek meg, akik korábban már érdeklődést mutattak praxisod iránt. Ezt általában a böngészőjükben tárolt sütik teszik lehetővé.
Ha egy látogató megnézi praxisod webhelyét, de nem foglal időpontot rendelődbe, akkor a böngészőben elhelyezett sütiken keresztül a választott hirdetési platformod (általában a Google Ads) egy célzott hirdetést jelenít majd meg neki, amivel visszainvitálhatod az illetőt webhelyedre.
Ez azért olyan hasznos, mert a hirdetések kifejezetten olyanoknak szólnak, akik már tudnak praxisodról, és korábban érdeklődtek szolgáltatásaid iránt. A legtöbb ember nem hoz azonnal döntést, amikor egy egészségügyi praxis webhelyére látogat – sokaknak több időre van szüksége, és a remarketing hirdetések nagyszerű emlékeztetők lehetnek számukra, amikor eljön a döntés ideje.
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!