Hatékony Google Ads hirdetések - Így optimalizáld minőségi mutatódat a hatékony Google Ads kampányokért

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
Főoldal > Így optimalizáld minőségi mutatódat a sikeres Google Ads kampányokért

Így optimalizáld minőségi mutatódat a sikeres Google Ads kampányokért


2019/05/01
Czifra Zsófia, online marketing tanácsadó

Talán hallottál már a minőségi mutató fogalmáról a Google Ads (korábban AdWords) kapcsán. Leegyszerűsítve, a minőségi mutató egy 1-10 közötti érték, ami a Google definíciója szerint egy „hirdetésaukciókon elért általános teljesítményről szóló összesített becslés”. A minőségi mutatóban a nagyobb érték jobb minőségre utal, és nagyobb árengedményt is jelent, míg az alacsonyabb érték rosszabb általános teljesítményre utal, és nagyobb CPC-t eredményez.

 

Eddig megvan? Nos, egyértelmű, hogy minden Google Ads hirdető célja a lehető legjobb minőségi mutatót elérni, hiszen ez – mint említettük – komoly előnyökkel jár. Azonban a mutató optimalizálása számos szemponttól függ, és egy kampány több eleme is beleszámít, ezért mindez még a veterán hirdetők számára is komoly feladatnak bizonyulhat. Cikkünkben most ezeket az elemeket vesszük végig, és megnézzük, hogy melyiknek mi a szerepe!
 

Google Ads hirdetések optimalizálása
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hol találod a minőségi mutatót?

A Google Ads egy rendkívül gazdag, de ugyanakkor összetett kezelőfelületet kínál, és nem mindig egyértelmű, hogy mit hol találsz rajta. Először is válaszd ki azt a fiókot, amit szeretnél megvizsgálni, majd a megjelenő felületen kattints a bal oldalon a Kulcsszavak fülre. A megjelenő kulcsszótáblázatban kell, hogy elhelyezd a Minőségi mutató oszlopot, ha még nincs ott. Ehhez a táblázat felett válaszd az Oszlopok opciót, majd a megjelenő listában keresd meg a Minőségi mutató lenyíló fület – ezen belül kell bekapcsolnod egy pipával a Minőségi mutató opciót, majd a képernyő alján Alkalmazni a változtatásokat.

 

Előfordulhat, hogy ha túl sok oszlop aktív a táblázatban, vagy nincs elég nagy képernyőd, akkor a minőségi mutatóhoz jobbra kell húzni a csúszkát, hogy láthatóvá váljon. Ezt a problémát azelőtt orvosolhatod, hogy alkalmaznád a változtatásokat – miután bepipáltad a Minőségi mutatót, a jobb oldalon húzd feljebb a listában, és úgy kattints az Alkalmaz gombra.


A minőségi mutató jellemzői

Cikk inline

Mint említettük, a minőségi mutató egy 1-10 közötti érték, ami minél több, annál jobb. Láthatod azt is, hogy minden kulcsszónak saját minőségi értéke van, tehát a minőségi mutató – a közhiedelemmel ellentétben – nem egy fiókszintű érték. Két kulcsszó minőségi mutatójának nincs köze egymáshoz.

 

A minőségi mutatót három fő szempont befolyásolja: az adott kulcsszóhoz tartozó hirdetések átkattintási aránya, a hirdetések relevanciája, illetve a landing (vagyis cél-) oldalon kínált élmények.

 

Az átkattintási arány

Az átkattintási arány (röviden CTR) fogalma nem kell, hogy újdonság legyen számodra – lényegében azon felhasználók százalékban kifejezett aránya, akik rákattintanak hirdetésedre, miután az megjelenik nekik. Tehát ha például hirdetésed 100 alkalommal jelenik meg, és 4-en kattintanak rá, akkor az 4%-os CTR-t jelent.

 

Minél magasabb az átkattintási arány, annál jobb lesz a minőségi mutató is, és valójában ez a legfontosabb érték, ami közrejátszik a minőségi mutató kiszámításában. Értelemszerűen tehát olyan hirdetéseket kell készítened, amelyek átkattintásra ösztönzik a felhasználókat.

 

A hirdetések relevanciája

A következő szempont a hirdetés relevanciája, amely lehet átlagos, átlag feletti, vagy átlag alatti. Ez egy nem túl konkrét érték, de lényegében annyit megtudhatsz belőle, hogy a Google mennyire tartja relevánsnak a hirdetésedet az adott kulcsszóra. Vess egy pillantást a Hirdetések és bővítmények fülre, és gondolkodj el rajta, hogy hogyan kapcsolódnak azok a hirdetések a kulcssavadhoz. Te rákattintanál valamelyikre ezek közül? Ha nem, akkor valószínűleg érdemes változtatni rajta a jobb relevancia érdekében.

 

A landing oldalon kínált élmények

A landing oldalon kínált felhasználói élményeket nem igazán kell túlmagyarázni – lényegében arról van szó, hogy általánosságban milyen élményekre számíthat egy felhasználó landing oldaladon, miután rákattintott a hirdetésre. Minél inkább az adott kulcsszóra fókuszál a landing oldal témája, annál jobbnak számít ez az élmény.

 

Az elemek optimalizálása

Megvannak tehát a minőségi mutatót befolyásoló elemek, ideje elkezdeni befolyásolni velük a hirdetések pontszámát!

 

Átkattintási arány

Az átkattintási arány és a hirdetési relevanciához először is nézd meg, hogy hogyan mutatnak hirdetéseid a Google-ben, hogy megállapíthasd, miért nem teljesítenek olyan jól hirdetéseid e két szempontból. Persze csak ezért nem szabad rákeresni a hirdetéseidre a Google-ban, hiszen azzal csak elferdítenéd a statisztikáidat – ezért jött létre a Hirdetés-előnézeti és -diagnosztikai eszköz. Kattints a jobb felső sarokban az Eszközök gombra, majd válaszd a Tervezés oszlopban az előbb említett előnézeti/diagnosztikai eszközt.

 

Az eszköz megnyitása után írj be egy kulcsszót, és a hirdetés előnézete máris megjelenik (kiválaszthatod azt is, hogy táblagépes, mobilos, vagy asztali számítógépes előnézetet szeretnél).

 

Szóval mi a helyzet? Ha alacsony átkattintási aránya van hirdetésednek, akkor elképzelhető, hogy a címe vagy éppen a szövege nem túl meggyőző. Valószínűleg hatásosabb fogalmazásra lesz szükséged, amihez mások hasonló célzású hirdetéseiből meríthetsz ötletet. Persze mások hirdetéseinek statisztikáit nem láthatod, de abban biztos lehetsz, hogy ha valami megjelenik a hirdetések között az adott kifejezésre, az jól teljesít (különösen ha népszerű kulcsszavakról van szó).

 

Relevancia

Hasonló a helyzet a hirdetések relevanciájával. Elképzelhető, hogy más hirdetések sokkal konkrétabban megcélozzák azt a kulcsszót, amit te is szeretnél, vagy az organikus találatok között is jó a relevanciájuk. Ha a relevanciával van gond, akkor nézd meg, hogy milyen organikus (és persze hirdetett) találatok jelennek meg egy keresésre, és nézd meg, hogy vajon ezek tartalmai miért hatásosabbak a tieidnél.

 

Ha végeztél ezzel a versenyelemzéssel, és az előnézetnek köszönhetően tudod, hogy hogyan jelenik meg hirdetésed, akkor ideje felhasználnod ezt a tudást kampányaidban is. Térj vissza a kampánykezelőbe, kattints a Hirdetések és bővítmények fülre, és fogalmazd át hirdetéseid szövegét, hogy jobban passzoljanak a jól teljesítő hirdetésekéhez (persze ne másolj konkrétan). Ha ez megvan, akkor várj, hogy jönnek-e az eredmények.

 

Ha egy hirdetéscsoportban több mint egy hirdetésed van, akkor az Ads automatikusan véletlenszerűen jeleníti meg őket – készíts 2-3 hasonló hirdetést, és futtasd őket egymás mellett, hogy lásd, melyikük termeli a legtöbb átkattintást és konverziót. Ha megvan a „nyertes”, akkor készíts abból is 1-2 másik verziót, és így tovább, amíg meg nem leszel elégedve az egyik átkattintási arányával.

 

Ha mindez megvan, akkor jöhet a relevancia javítása. Ezt gyakran keresett kulcsszavak köré felépített, szűken célzott hirdetéscsoportokkal teheted meg. Keresd ki tehát az alacsony relevanciájú kulcsszavakat, és kattints mellettük a zöld pöttyre, hogy szüneteltethesd őket. Fogj egy ilyen szüneteltetett, alacsony relevanciájú kulcsszót, és másold át egy újonnan létrehozott hirdetéscsoportba, ami csak erről a kulcsszóról szól.

 

Ezt a hirdetéscsoportot optimalizálhatod is erre a bizonyos kulcsszóra – elhelyezheted például a kulcsszót a hirdetés címében, hogy relevánsabbá tedd azt a Google szemében, illetve hozzáadhatsz a csoporthoz néhány nagyon szorosan kapcsolódó kulcsszót is. Add meg alapértelmezett licitértékedet, majd mentsd el a csoportot.

 

Rövid időn belül a Google frissíti majd a kulcsszó minőségi mutatóját, és ha mindent jól csináltál, akkor a minőségi mutató is feljebb ugrik majd, köszönhetően annak, hogy relevánsabbá tetted az új hirdetést.

 

Felhasználói élmény a landing oldalon

Az első lépés megnézni, hogy milyen landing oldalakra érkezik a hirdetések által bevonzott forgalom. Ehhez ismét kattints a Hirdetések és bővítmények fülre, és kattints rá valamelyik hirdetésed kék hivatkozására (ahogyan Google-ben is tennéd). Ekkor egy új lapon megnyílik az a landing oldal, amire a felhasználók is átkerülnek, mikor a hirdetésedre kattintanak.

 

Ezután ellenőrizheted, hogy az oldal tartalmának mennyire van köze ahhoz a kulcsszóhoz, amire a felhasználó rákeresett. Fontos, hogy a kulcsszó megjelenjen az oldal címében, és a szövegben is, persze természetes szövegkörnyezetben. Minél konkrétabban célzottak ilyen értelemben landing oldalaid, annál jobb felhasználói élményt kínálnak majd egy kereső szemszögéből.
 

Google Marketing stratégia Online marketing SEO, keresőoptimalizálás

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2021.10.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

Közösségi keresekedelem

A közösségi kereskedelem definíciója Közösségi...

Nyomon követés

A nyomon követés definciója A nyomon követés egy webhely vagy...

Főcím

A főcím definíciója A főcím az a szöveg, amely...

Engedély alapú marketing

Az engedély alapú marketing definíciója Az Opt-in...

Jövedelemforrás

A jövedelemforrás definíciója A jövedelemforrás minden...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.