A minőségi mutató definíciója

EN

Minőségi mutatóA minőségi mutató definíciója

A minőségi mutatóval a Google Ads egy 1-10-ig terjedő skálán pontozza a kampányok várható teljesítményét.

A Google három szempont szerint értékeli a kampányokat: kulcsszavak, hirdetések, illetve landing oldalak alapján. Ezen információ birtokában a hirdetők ellenőrizhetik, hogy kampányaik javításra szorulnak-e, és elvégezhetik a szükséges változtatásokat, hogy magasabb hirdetési rangot érhessenek el.

A minőségi mutató a Google Ads jelentéseiben ellenőrizhető, amelyekben saját oszlopot kapott.

 

Minőségi mutató és hirdetési rang – Mi a különbség?

A „minőségi mutató” és a „hirdetési rang” (egész pontosan a „hirdetés rangsor szerinti helye”, ahogyan a Google nevezi) könnyedén összetéveszthető fogalmak, és habár szorosan kapcsolódnak egymáshoz, nem ugyan azt jelentik:

A minőségi mutató a Google Ads egyik speciális mutatója, amely a kampányok minőségét számszerűsíti. A Google ehhez a kulcsszavakat, a hirdetéseket, és a landing oldalakat vizsgálja meg, majd egy 1-10-ig terjedő skálán pontozza a kampányokat. A hirdetők a minőségi mutató figyelembe vételével javíthatnak kampányaik teljesítményén.

A hirdetés rangsor szerinti helye azt határozza meg, hogy a Google Ads milyen pozícióba helyez majd el egy hirdetést. Ehhez figyelembe veszi a kulcsszavakat, a hirdetést, és a landing oldal minőségét (hasonlóképpen a minőségi mutatóhoz). Azonban a minőség rangja ennél összetettebb:

„A hirdetés rangsor szerinti helyének meghatározása az ajánlat összege, az aukció során elért hirdetésminőség (többek között a várható átkattintási arány, a hirdetés relevanciája és a céloldallal kapcsolatos élmény), a hirdetés rangsor szerinti helyének a küszöbértékei, az aukció versenyképessége, a felhasználó keresésének kontextusa (például az illető földrajzi helye, az eszköz, a keresés időpontja, a keresési kifejezések jellege, az oldalon látható többi hirdetés és keresési eredmény, valamint egyéb felhasználói jelek és attribútumok), továbbá a bővítmények és más hirdetésformátumok várt hatása alapján történik.” – Google Ads Súgó

 

E szempontok alapján dönti el a Google, hogy milyen pozícióban jelenítse meg hirdetésedet más hirdetésekhez képest a keresőtalálati oldalakon (illetve, hogy egyáltalán megjelenítse-e azt). A hirdetés rangsor szerinti helye nem veszi figyelembe közvetlenül a minőségi mutatót, tehát attól, hogy magas minőségi mutatód van, még nem biztos, hogy kampányod hirdetései jó rangsorolást is kapnak majd a Google-tól.

Tény azonban, hogy a hirdetések rangsorolásakor a Google ugyan azokat a szempontokat is figyelembe veszi, mint amiket a minőségi pontszám is. Éppen ezért fontos figyelemmel követni a minőségi mutatóidat.

 

A minőségi mutató kiszámolása

Amikor a Google a minőségi mutatót állapítja meg, az alábbi három szempontot veszi figyelembe, amelyek besorolása lehet átlagos, átlag feletti, és átlag alatti:

  • Várható átkattintási arány (várható CTR)
  • A hirdetés relevanciája
  • Céloldallal kapcsolatos élmény (tehát a landing oldalon nyújtott oldalélmény)

 

Érdemes észben tartani, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a várható CTR és a céloldal, azaz a landing oldal nyújtotta élmény fontosabb rangsorolási szempontok, mint a hirdetés relevanciája.

 

Várható átkattintási arány

A várható CTR azt méri, hogy mennyire valószínű, hogy valaki rákattint majd hirdetésedre, miután rákeresett egy ahhoz tartozó kulcsszóra. Ez a mutató nem veszi figyelembe a hirdetés pozícióját, bővítményeit, vagy formátumát – tehát azokat a jellemzőket, amik befolyásolhatják hirdetésed láthatóságát.

A várható CTR ezek helyett a kulcsszó eddigi teljesítményét veszi figyelembe a hirdetés pozíciója alapján. Másképpen megfogalmazva: „Hogyan teljesített ez a kulcsszó korábban, amikor ebben a pozícióban jelent meg?” A Google ez alapján igyekszik meghatározni, hogy megcélzott kulcsszavad mekkora eséllyel eredményez majd átkattintást.

A minőségi mutató megállapításakor a várható CTR azon az elven alapszik, hogy a felhasználó keresett kifejezési pontosan egyezik majd az általad megcélzott kulcsszóval. Valós időben a Google egy pontosabb várható CTR-t használ, amely nem csak a keresési kifejezéseken, hanem a felhasználó eszköztípusán és más szempontokon is alapszik.

 

Amennyiben várható CTR-ed „átlagos”, vagy „átlag feletti” besorolást kapott, akkor várható CTR-ed az adott kulcsszóra épp olyan jó, vagy még jobb is, mint a legtöbb kulcsszóra a Google Ads rendszerében.

Ha a várható CTR „átlag alatti”, akkor természetesen ennek az ellenkezője a helyzet. Ilyenkor érdemes máshogyan megfogalmazni a hirdetés szövegét, hogy jobban passzoljon megcélzott kulcsszavadhoz.

 

A hirdetés relevanciája

A hirdetés relevanciája szintén a kulcsszóval kapcsolatos. A fő kérdés az, hogy hirdetésed szövege mennyire kapcsolódik (mennyire releváns) a hirdetéscsoportodban szereplő kulcsszavakhoz.

Például a „seo marketingügynökség” és a „tartalommarketing ügynökség” kifejezések mind kapcsolódnak céged jellegéhez, viszont ha mindkét kulcsszóhoz ugyan azt a hirdetést használod, akkor ez a relevancia rovására megy majd. Erre figyel oda a hirdetés relevanciája.

Amennyiben hirdetésed relevanciája átlag alatti, akkor nézd meg, hogy nem-e túl átlagosak kulcsszócsoportjaid. Minél jobban kapcsolódik hirdetésed ezekhez a csoportokhoz, annál valószínűbb, hogy jobb lesz a relevanciája. A kereső felhasználó szemszögéből ez jobb kampányélményt eredményez, ezért olyan fontos ez a tényező a minőségi mutató kiszámításában.

 

A céloldal nyújtotta élmény

A céloldal, azaz a landing oldal nyújtotta élmény kiszámításakor a Google azt igyekszik felmérni, hogy mennyire releváns és hasznos landing oldalad azoknak a felhasználóknak, akik rákattintanak hirdetésedre.

Szóval mitől lesz pozitív ez az élmény? A Google szerint ehhez egy letisztult, hasznos landing oldalra lesz szükséged, ami kapcsolódik kulcsszavadhoz, és ahhoz, amire ügyfeleid rákeresnek.

Mindez jó tanács, de nem valami konkrét. Mi számít letisztultnak és hasznosnak? Mennyire kell kapcsolódjon a kulcsszó és a landing oldal? Vizsgáljuk meg ezeket a szempontokat közelebbről:

  • Letisztult: Landing oldalad a legjobb, bevált landing oldal taktikák alapján érdemes elkészíteni. A konverziós arány 1:1 kell legyen, és vizuálisan kell végigvezetned az oldalon a látogatókat, egészen a konverzióig. Csak annyi szöveget használj, amennyit muszáj (hogy könnyű legyen végigfutni rajta), médiaelemeid pedig legyenek magukkal ragadók és tájékoztató értékűek. A legfontosabb: legyen egyértelmű, hogy mi a felhívás, és mire szeretnéd rávenni a látogatókat vele.
  • Hasznos: Egy landing oldalon persze nem csak a vizuális kialakítás fontos, hanem az is, hogy milyen tartalmak szerepelnek rajta. Egy landing oldal tartalma be kell tartsa azt az ígéretet, amit a hirdetésedben tettél a felhasználóknak. A tartalom könnyedén emészthető kell legyen (használj infografikákat, felsorolásokat, rövid bekezdéseket, és kerüld a szakszavakat stb.) Kínálj fel minden információt a landing oldalon, amire érdeklődőidnek szükségük lehet a döntéshozatalhoz.
  • Kapcsolódó (releváns): Ne irányítsd a hirdetésedre kattintó látogatókat egy olyan oldalra, aminek semmi köze ajánlatodhoz (ilyen webhelyed főoldala is). Egy landing oldalnak kifejezetten csak egy ajánlatról kell szólnia.Gyakori kérdések


Mi az a minőségi mutató?

A minőségi mutató a Google Ads egyik mutatója, ami azt mutatja meg a hirdetőknek, hogy milyen jól teljesít majd egy-egy kampányuk.


Mitől függ a minőségi mutató?

A minőségi mutató a várható kattintási aránytól, a hirdetés relevanciájától, illetve a landing oldal nyújtotta élménytől függ.


Mit befolyásol a minőségi mutató?

A minőségi mutató önmagában nem befolyásolja a hirdetések rangsorolását vagy teljesítményét, de olyan szempontokat vesz figyelembe, amelyek utalhatnak ezekre, ezért érdemes javítani rajtuk, ha nem megfelelőek.


Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.05.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!