Facebook videómarketinghez: Hogyan csináld hatékonyan? Ezzel a 7 tippel

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

7 tipp a hatékony Facebook videómarketinghez

Szatmári Szabina - Egészségügyi marketing divízió vezető

Már egy rövid videó is temérdek érzelmet és információt képes átadni a nézőknek, ha pedig igényesen készítik el, akkor egészen magával ragadhatja közönségedet.
Ha szeretnéd marketingüzeneteidet minél több emberhez eljuttatni, akkor a Facebook videómarketing nagyszerű lehetőségeket kínál erre. A világ legnagyobb közösségi platformja több, mint 3 milliárd aktív felhasználóval büszkélkedik, ezért egyetlen kisebb és nagyobb cég sem hagyhatja ki marketingstratégiájából.
Egyre többen néznek videókat az interneten. Az elmúlt négy év során megduplázódott az online megtekintett videók száma, és ez az arány egyre csak felfelé mozog majd.
Az alábbiakban néhány hasznos tippet olvashatsz arról, hogy hogyan alkalmazd hatékonyan a videómarketinget Facebook stratégiád részeként.

Facebook videómarketinghez: Hogyan csináld hatékonyan? Ezzel a 7 tippel

1. Legyen egy meggyőző felhívásod

Egy hatékony Facebook videómarketing-kampányban mindig szükség van egy felhívásra (CTA), ami egy kifejezetten a kampányhoz kialakított landing oldalra viszi a felhasználókat. Többféle CTA gombot is beállíthatsz videóhirdetésedhez, amikkel vásárlásra, foglalásra, vagy további tájékozódásra buzdíthatod nézőidet.

 

2. Tarts élő közvetítéseket

Az előre rögzített videókon kívül élő videóközvetítéseket is indíthatsz a Facebookon. Egy 4 millió videós bejegyzés alapján készült tanulmány szerint az élő videók tovább tartják az emberek figyelmét, mint az előre elkészített és feltöltött videós tartalmak. Mi több, az élő közvetítések akár kétszer akkora aktivitást is generálhatnak, mint a szerkesztett, feltöltött videók.

Mindez azt mutatja, hogy az emberek szívesebben töltik az idejüket hiteles, közvetlenebb tartalmak megtekintésével. Persze az előre felvett videók is lehetnek hitelesek, de sokkal személyesebb, ha a videó készítője valós időben tud kommunikálni a nézőivel.

Ha még csak most kísérletezel ezzel a funkcióval, akkor beállíthatod, hogy csak te láthasd az élő közvetítést. Ez segít kipróbálni a legjobb megvilágítást, beállításokat, helyszeneket és összességében megismerni a funkciót, mielőtt élesben is közvetíteni kezdenél közönségednek.
Íme néhány videóötlet az élő közvetítésekhez:

 • Termékbejelentések: Egy élő közvetítés során bejelenthetsz vagy bemutathatsz egy hamarosan megjelenő terméket, hogy felkeltsd iránta az emberek érdeklődését. A kész videóból aztán rövidebb részleteket vághatsz ki, amiket más platformokon is megoszthatsz az ottani követőiddel.
 • Kérdezz-felelek: Kérdezz-felelek jellegű közvetítéseket is indíthatsz, amelyek során közönséged tehet fel kérdéseket neked. Ez egy meglehetősen népszerű és informatív formátum, hiszen temérdek interakciót tesz lehetővé közted és nézőid között.
 • Útmutatók: Facebook videómarketinged részeként akár oktató, útmutató élő közvetítésekkel is kedveskedhetsz nézőidnek, amelyekben eljárásokat mutathatsz meg és magyarázhatsz el nekik. Az előre felvett videók nem mindig adják át hitelesen azokat a nehézségeket és kihívásokat, amikkel az ügyfelek a hétköznapokban szembenéznek, de az élő videók valós képet festenek ezekről a helyzetekről.
 • Interjúk szakértőkkel: Meghívhatsz olyan szakértőket is, akiknek véleménye érdekelné nézőidet, és interjúkat, élő beszélgetéseket közvetíthetsz velük a Facebookon. Ehhez ajánlott előre megbeszélni a kérdéseket az interjúalannyal, hogy mindketten felkészülhessetek, és a közvetítés is gördülékeny és szórakoztató lehessen.

 

3. Közvetlenül a Facebookra töltsd fel videóidat

A YouTube a világ legnagyobb videómegosztó platformja, de ha a Facebook videómarketinggel szeretnél sikereket elérni, akkor jobban teszed, ha közvetlenül oda töltöd fel videóidat, és nem a YouTube-ról osztod át őket a közösségi platformra.

A Facebookon a máshonnan megosztott és közvetlenül feltöltött videókon kívül élő videók, történetekben megosztott videók és videós hirdetések formájában jelenhetnek meg a videós tartalmak.

A Facebook-ra közvetlenül feltöltött videókat az algoritmus is jobban kedveli, mert több aktivitást váltanak ki a felhasználókból.

 

4. Hasznosítsd újra legsikeresebb tartalmaidat

Ha egy tartalom igazán jóra sikerült (és ezt a statisztikák is alátámasztják), akkor nem érdemes csak egyszer felhasználni. Videóid újrahasznosításának több előnye is van:

 • Új közönségeket érhetsz el
 • Nyomatékosíthatod üzenetedet
 • Javíthatod organikus láthatóságodat
 • Időt spórolhatsz meg, hiszen nem kell új tartalmakat kitalálnod és elkészítened
 • Csökkentheted a videómarketing költségeit

Na persze, a videók újrahasznosítása nem azt jelenti, hogy újra és újra feltöltöd őket minden platformra. Íme néhány hasznos tipp ahhoz, hogy hogyan csináld jól:

 • Használj videós vallomásokat termékoldalaidon és a közösségi felületeken: Kivághatod korábban készített vallomásaid egyes részleteit, majd összeszerkesztheted azokat egy nagyobb videóba. Ezt a videót aztán az év végén lesz érdemes megosztani, leghűségesebb ügyfeleid iránti hálád jeléül.
 • Készíts blogbejegyzéseket videóidból: Mind előre elkészített, mind korábbi élő közvetítéseidet feldolgozhatod blogbejegyzések formájában, amikbe aztán bele is ágyazhatod a szóban forgó videóanyagot a Facebookról.
 • Egészítsd ki podcastjeidet: Ha podcast adásokat is készítesz, akkor ezekben is felhasználhatod videóid részleteit, illetve beszélhetsz azokról közönségednek.

Mutass be sikertörténeteket: Videós tartalmaid sikereit egy esettanulmány formájában is közölheted az érdeklődőkkel.

 

5. Készíts rövid, de megnyerő videókat

A rövid videóknak nagyon is fontos szerepe van a videómarketingben. Habár a Facebook algoritmusa a 3 percnél hosszabb videókat részesíti előnyben, a legtöbb néző általában csupán 30 másodpercet tekint meg a felvételekből, ha nem nyerik el a tetszésüket.

A rövid videók tehát nagyon hatásosak lehetnek, ha nézőid érzik, hogy nekik szólnak, és tudnak azonosulni velük. Még némi humort is alkalmazhatsz felvételeidben, hogy hozzáférhetőbbé tedd tartalmadat közönséged számára.

Apropó hozzáférhetőség – fontos, hogy videóid feliratokat is tartalmazzanak, hiszen sokan némítva tekintik meg őket. Ez persze a halláskárosult nézőknek is segít majd, hogy követni tudják a videóban elhangzottakat.

Tartsd szem előtt továbbá, hogy habár sokan okostelefonokról tekintik meg a videókat, és az álló képarányt preferálják, nem minden tartalmat lehet hatékonyan bemutatni ilyen videókkal. Persze az sem utolsó szempont, hogy az álló videókat könnyebb lehet újrahasznosítani más platformokon, mint például a TikTokon vagy az Instagramon.

 

6. Használd a Facebook videóhirdetéseit

A Facebook videók népszerűsége kétélű fegyver, hiszen az emberek minden egyes nap 100 millió órányi videós tartalmat tekintek meg a platformon, és ebből a zajból nagyon nehéz lehet kiemelkedni.

A Facebook videókampányaival arra „kérheted” az algoritmust, hogy prioritásként kezelje videós tartalmaidat, és olyan felhasználóknak is megjelenítse azokat, akik nem is követik márkádat.

A Facebook aprólékos hirdetései beállításainak köszönhetően videóid pontosan azokhoz a felhasználókhoz juthatnak el, akik nagy valószínűséggel pozitívan reagálnának rájuk, és eleget tennének a felhívásodnak is.

 

7. Térj ki minden fontos információra

Mivel a Facebook videók általában viszonylag rövidek, fontos, hogy a legfontosabb tudnivalókat már az első néhány másodpercben prezentáld a nézőknek. Ha rögtön az elején megmutatod nekik, hogy miről szól majd a videó, akkor könnyebben meggyőzheted őket, hogy végignézzék azt. Ahhoz azonban, hogy eldöntsd, milyen információkat szeretnél átadni videóddal, mindenekelőtt meg kell határoznod közösségi média marketinged céljait.

Ha például egy terméket szeretnél értékesíteni, akkor a videóban a termék árát, funkcióit és elérhetőségét kell prezentálnod. Ha több értékesítés a célod, akkor egy videóban bejelenthetsz egy ezzel kapcsolatos akciós ajánlatot.

Fontos azonban észben tartani, hogy nem szabad minden videós tartalmadban az értékesítésekről beszélni. Csupán a videók 20%-a szóljon az önreklámról, míg a maradék 80%-ban értékes, érdekes, hasznos tartalmakat és információkat ossz meg közönségeddel.

Íme néhány hasznos tipp, amik segítenek releváns információkat prezentálni videós tartalmaidban:

 • A fokozott hatás érdekében használj kevesebb szót, főleg akkor, ha az anyag újdonság a nézők számára.

 • A megnyerő címek, alcímek és feliratok felkeltik az emberek érdeklődését, és segítenek a közösségi keresőoptimalizálásban (tehát több olyan embert érhetsz majd el velük, akik az adott platformon végeznek kereséseket).
 • Ügyelj rá, hogy a videó alsó 20%-ára soha ne kerüljön felirat, mert nem biztos, hogy látszódni fog a kisebb képernyőkön.
 • Próbálj minél több információt átadni vizuálisan, és csak a legfontosabb mondanivalókat feliratozd, amiket nem lehet máshogyan szemléltetni.
   

Gyakori kérdések

Mennyi videós tartalmat érdemes megosztanod a Facebookon?

A videós tartalmak mennyiségére nincs konkrét megszabhatóság. Nyilván minél több ilyen tartalmat töltesz fel, annyival nagyobb az esély, hogy az algoritmus valamelyik videódat fel fogja kapni és ezáltal még több emberhez érhet el organikusan. Természetesen a videós tartalmak esetén sem elhanyagolható a minőség, és az abban elhangzó tartalom, információ érdekessége. A videókat továbbá érdemes feliratozni is.

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!