Buyer persona: mi az a buyer persona, és miért fontos neked is foglalkoznod vele?

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

A sikeres marketing kommunikáció alapja: a buyer personák meghatározása

Csonka Nikoletta - marketing tanácsadó

A megfelelő célcsoport elérése nem könnyű feladat, pláne, ha nem vagy pontosan tisztában azzal, hogy kiket is érint terméked, szolgáltatásod. Mutatjuk, mit érdemes tudnod a buyer personákról, és miért érdemes kiemelten foglalkoznod ezzel a területtel! 

buyer personák meghatározása

A sikeres marketingstratégia alapját mindig a megfelelő célcsoport megtalálása és megértése jelenti. Ahhoz, hogy valóban hatékonyan kommunikálhass azokkal az emberekkel, akikből vélhetően vásárlót faraghatsz majd, rendkívül fontos hogy részletesen megismerd és megértsd őket: tudd, mik motiválják, milyen felületen keresnek megoldást problémáikra, és milyen hívószavakkal lehet őket megfogni. Ebben lehet segítségedre a buyer persona, vagyis a vásárlói személyiség felállítása.

 

De mi is pontosan a buyer persona? 

A buyer persona gyakorlatilag a Te ideális vásárlód. Éppen úgy kell elképzelni, mint gyermekkorod kitalált barátját: konkrét személyiségként, akár névvel ellátva, tulajdonságokkal felruházva. Ez egy valóságot tükröző ügyfélprofil, amelyet a már rendelkezésedre álló adatok és kutatások során hozhatsz létre, és amely a későbbiek során egész marketing kommunikációdra befolyással lesz. 


Ez a fiktív karakter segítségedre lesz abban, hogy jobban megértsd vásárlóid igényeit, felmerülő kérdéseit és problémáit, motivációját és vásárlási szokásait. A buyer persona segítségével pontosan meg tudod határozni hogy mikor, milyen felületen, hogyan is mit érdemes kommunikálnod ahhoz, hogy a marketingüzeneted valóban célt érjen, és konverzió legyen a vége.

 

Mi az a negatív buyer persona? 

Egyes nagyobb szolgáltatásterületeken érdemes negatív buyer personában is gondolkodnod. Ez a karakter szintén a fenti tulajdonságokkal rendelkezik, azonban fontos, hogy a számodra nem megfelelő célközönséget takarja. 


Ez nem feltétlen azt jelenti, hogy minden olyan személyiséget le kell írnod, aki abszolút nem tartozik a célközönséged körébe. Egy női ruhákat áruló webáruház esetében nem szükséges negatív buyer personát létrehoznod a férfiakra, hiszen az viszonylag egyértelmű kizárás. 
Sokkal fontosabb, hogy az elérhető célcsoportból zárd ki azokat, akik valamely oknál fogva mégsem ideálisak számodra: például pénzügyi helyzetük nem megfelelő az árképzésedhez, földrajzi lokációjuk alapján kizárhatóak, stb. 


Negatív buyer personát nem minden esetben hozunk létre. Azon vállalkozások esetében fontos, ahol maga a szolgáltatás jellege rengeteg embert érinthet, de van valamilyen kizáró ok ami miatt számos nem megvalósuló ajánlatkéréssel kell szembenéznie a sales csapatnak. Ebben az esetben a lepattanó ajánlatkérések számát lehet szűkíteni a negatív buyer personával, amennyiben erre van szükségetek. 

 

Miért hasznos a buyer personák meghatározása? 

A buyer personák célzottabb kommunikációt tesznek lehetővé

Az ügyfélprofil kialakításával kézzel foghatóvá válik célközönséged, mikor marketing kampányaid tervezed. Segítségével pontosan tudni fogod, hogy milyen motivációk hajtják, mely hívószavakkal keltheted fel érdeklődését. Azzal, hogy megérted milyen problémákkal és kihívásokkal szembesül kitalált karakteres, olyan tartalmakat és üzeneteket hozhatsz létre számára, amely személyre szabott megoldást kínál. 

 

A buyer personára épített marketing kampányok hatékonyabbak

A leghatékonyabb módszer a marketing kampányok létrehozása során, ha a célközönséged úgy érzi, az az üzenet éppen Neki szól. Őt szólítja meg, pontosan az ő kérdésére ad választ, Neki készült. 
A buyer persona létrehozásával jobban fel tudod fedni, hogy mely csatornákon keresztül érheted el ezeket az embereket, és milyen tartalommal szólíthatod meg őket. 

 

Az USP kialakítása egyértelművé válik a buyer personák kialakításával

Az USP, azaz az egyedi terméktulajdonságok takarják vállalkozásod/termékeid/szolgáltatásaid azon tulajdonságait, amelytől egyedi leszel a piacon. Ez mutatja, hogy miért pont téged érdemes célközönségednek választania, és miben nyújtasz te többet/jobbat mint a konkurenciád. Ennek meghatározása és következetes kommunikációja rendkívül fontos, azonban buyer persona létrehozása nélkül itt is csak általánosságokban beszélhetsz. 


Ha ismered buyer personád, akkor számára személyre szabott USP-ket hozhatsz létre: azon tulajdonságaid hangoztathatod egyes szolgáltatásaidnál, amelyek valóban érdeklik őket, és meggyőzésre is alkalmasak. 

 

A buyer personák meghatározásával a termékfejlesztés, bővítés is könnyebb lesz

Ha jól ismered ideális vásárlód, akkor pontosan tudod, hogy mire van szüksége. Ez pedig nem csak jelenlegi termékeid és szolgáltatásaid eladásában lehet segítségedre, de akár új termékkör bevezetésére is okot adhat.


Ha tudod, hogy profilodba illeszkedő más termék/szolgáltatás is érdekelheti ezeket az embereket, már csak lépésre vagy attól, hogy még nagyobbra nőjön vállalkozásod! 
 

Gyakori kérdések

Mi az a buyer persona?

A buyer persona gyakorlatilag a Te ideális vásárlód. Éppen úgy kell elképzelni, mint gyermekkorod kitalált barátját: konkrét személyiségként, akár névvel ellátva, tulajdonságokkal felruházva. Ez egy valóságot tükröző ügyfélprofil, amelyet a már rendelkezésedre álló adatok és kutatások során hozhatsz létre, és amely a későbbiek során egész marketing kommunikációdra befolyással lesz.

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!