Mi az a vásárlói személyiség (Buyer Persona)? A marketing szakkifejezés leírása, magyarázata az online marketing szakszótárban, a marketing tanácsadó szerint.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
fooldal > Szakszótár > Buyer persona

Buyer persona


Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON


A buyer persona definíciója

A buyer persona (magyarul vásárlói személyiség) egy olyan fiktív személy, akit egy cég ideális ügyfeléről mintáztak. Egy buyer persona részletesen ábrázolja, hogy kik is a cég ideális ügyfelei, mik a vágyaik, igényeik, milyen problémákkal küszködnek, mik alapján hozzák meg döntéseiket, és így tovább. Egy buyer persona megalkotásához természetesen alapos közönségkutatásra van szükség.

Egy cégnek egyszerre több buyer personája is lehet, hiszen többféle ügyfélnek is kínálhatja termékeit. Mi több, ha egy lehetséges ügyfélnek mások véleményére van szüksége, hogy meghozhassa döntését, akkor ezek a további személyek is mind külön personákat alkotnak, hiszen más szempontok alapján értékelik a termékedet, és más stratégiákra lesz szükséged, hogy kielégíthesd szükségleteiket.

A buyer personák segítenek a cégeknek, hogy megismerjék célközönségüket, és jobban kiszolgálhassák őket.

 

A buyer personák szerepe

A buyer personák legfőbb szerepe biztosítani, hogy az ügyfelek bevonzására és kiszolgálására irányuló törekvések mind az adott célügyfél igényeihez igazodjanak. Ez önmagában teljesen magától értetődőnek hangzik, pedig messze nem olyan egyszerű feladat, mint sokan hinnék.

A probléma az, hogy amikor a legtöbb cég bemutatja magát, akkor arról kezd el beszélni, amit csinálnak, nem pedig arról, amire ügyfeleiknek szüksége van. Ez azonban nincs párhuzamban azzal, ahogy az emberek meghozzák a döntéseiket.

Amikor egy terméket vagy szolgáltatást választanak maguknak, az emberek általában azon cégek irányába húzódnak, amiket ismernek, és amikben megbíznak. Ezen bizalom megalapozásához pedig fontos bebizonyítanod, hogy ténylegesen ismered és megérted célközönséged problémáit.

Ehhez máshogyan kell prezentálnod cégedet. Meg kell mutatnod ügyfeleidnek, hogy ismered őket, ehhez pedig meg kell említened azokat a dolgokat, amikre szükségük van, vagy problémákat okoznak számukra. Csak így lesznek igazán nyitottak arra, amit kínálsz nekik.

A buyer personák létrehozásával és folyamatos használatával biztosíthatod, hogy céged mindig ügyfeleid igényeire összpontosíthasson.

 

A buyer personák használata

A buyer personák már létrehozásuk során is rendkívül hasznosak.

Egy buyer persona elkészítéséhez először is alaposan ki kell kérdezned magadat ideális ügyfeleidről, és már eközben is olyan dolgokat fedezhetsz fel, amikre korábban sosem gondoltál volna.

Érdemes ezeket a kérdéseket munkatársaidnak is feltenned, és később összehasonlítanod a válaszokat. Ez segít majd rávilágítani a látásmódbeli különbségekre, és esélyt ad, hogy megvitassátok ezeket, és összeegyeztethessétek őket.

A buyer personák egyik fő haszna tehát, hogy rálátást kínál ügyfeleidre, és segít összehangolni a különböző részlegek munkáját. A marketing, az értékesítés, a termékfejlesztés és az ügyfélszolgálat mind ugyan olyan szemszögből látják majd a célügyfeleket.

 

A buyer personák segíthetnek irányt mutatni munkádnak, például az alábbi módokon:

  • A termékfejlesztők a buyer personák alapján alakíthatják ki termék-ütemtervüket. Az ügyfelek igényei alapján a personák segítenek rámutatni, hogy milyen változtatásokra van szüksége a termékkínálatnak.
  • A marketing hatékony stratégiákkal állhat elő a buyer personák segítségével. Egy tartalommarketing stratégia kidolgozásakor például nagyon fontos tisztában lenni a célpersonákkal, hiszen már a kulcsszókutatás is az alapján történik, hogy mikre keresnek rá a célközönség tagjai. Mindemellett a personák az ideális promóciós technikákat, illetve azok fontossági sorrendjét is segítenek megállapítani.
  • A buyer personák segíthetnek az értékesítőknek pozitív kapcsolatokat kialakítani a lehetséges ügyfelekkel. Ha tudják, hogy az érdeklődők milyen problémákkal küszködnek, és minden aggályukra tudnak valamit válaszolni, akkor sokkal hatékonyabban végezhetik majd a munkájukat.
  • Az ügyfélszolgálat egyértelműen sokat nyerhet azzal, ha ismeri a cég ügyfeleit. Ha tisztában vannak leggyakoribb problémáikkal, és azzal, hogy milyen bosszantó, amikor a dolgok nem működnek, több együttérzéssel tudják kezelni az ügyfelek ügyeit.

 

A kisebb cégeknek is érdemes buyer personákat készíteniük?

A nagyobb cégeknek tehát egyértelműen rengeteget segíthetnek a buyer personák. Azonban ha egyedüli vállalkozó vagy, vagy csupán egy kis csapatot vezetsz, akkor az ilyen vásárlói személyiségek kialakítása javarészt időpocsékolásnak tűnhet.

Azonban egyáltalán nem az. Ha igazán szeretnél valamit elérni, akkor fontos kristálytisztán definiálnod azt magadnak, és a veled együtt dolgozóknak is.

Tegyük fel például, hogy nyelvet oktatsz magántanárként, és van egy webhelyed, vagy egy blogod, amivel képviselteted magadat az interneten. Értelemszerűen olyan tanulókat szeretnél bevonzani, akiknek magántanárra van szüksége. Egy buyer persona sokat segíthet abban, hogy definiáld, pontosan kik is ideális ügyfeleid ilyen téren.

Ha sikerül kiderítened, hogy kik ideális ügyfeleid, akkor webhelyedet, blogodat, és minden egyéb önreklámodat is úgy alakíthatod át, hogy kifejezetten ezt az ügyféltípust célozd meg velük. Ettől függ majd anyagjaid megfogalmazása, vizuális stílusa, és így tovább.

 

Egy buyer persona létrehozása

Az igazán jó buyer personák külső és belső kutatások alapján jönnek létre. Ahogy fentebb olvashattad, egy cégnek több ilyen vásárlói személyiségre is szüksége lehet, amelyek különböző ügyféltípusokat képviselnek. Azonban ezeket nem kell egyszerre minden personát teljesen kidolgozni. Eleinte érdemes szerényebben indítani, és hagyni, hogy a personák egyre részletesebbekké váljanak, ahogy egyre több információt sikerül szerezned ideális ügyfeleidről.

Első körben csak egy personát készíts az alapján, amit már tudsz legfontosabb ügyfeleidtől, illetve készíts egy tervet ahhoz, hogy még többet kideríthess róluk.

Ehhez érdemes összegyűjteni néhány kérdést is, amelyet több munkatársadnak is feltehetsz. Ezekben a kérdésekben az alábbi területekre érdemes kitérni:

  • Demográfiai adatok: Mi ideális ügyfeleid neme, kora, jövedelme, családi állapota, végzettsége? Stb.
  • Szakmai adatok: Mi ideális ügyfeleid foglalkozása? Mekkora cégeknél dolgoznak? Milyen karriert választanak? Stb.
  • Értékek és aggályok: Mit tartanak értékesnek ügyfeleid személyes vagy szakmai életükben? mik a legfontosabb szempontok számukra egy termék kiválasztásakor? Milyen ellenvetéseik lehetnek termékeiddel szemben? Stb.
  • Célok és kihívások: Milyen személyes vagy karriercéljaik vannak? Milyen prioritással kezelik ezeket a célokat? Milyen kihívásokkal néznek szembe a céljaikhoz vezető úton? Hogyan tudnál segíteni nekik céljaik elérésében? stb.
  • Jelenlét: Honnan szerzik információikat? Hogyan kommunikálnak? Milyen médiatartalmakra kíváncsiak? Hol töltik szabadidejüket? Mik a releváns hobbijaik? Stb.
  • Negatívumok: Kik azok az ügyfelek, akik nem ideálisak számodra? Kiket túl nehéz megszerezni, vagy túl drága megtartani? Kiknek nincs megfelelő keretük a termékeidre? Stb.

 

Miután végzel ezzel a kutatással, már elég információval kell rendelkezz, hogy elkészíthesd első buyer personádat. Erre nincs aranyszabvány, de érdemes egy olyan profilt készíteni, ami egy A4-es lapra ráfér, és így könnyedén kinyomtatható vagy továbbítható a többi munkatárs számára is.

Fontos továbbá észben tartani, hogy a buyer personák olyan fiktív profilok, amelyek időnként változhatnak, frissülhetnek. Miután elkészíted alapvető personáidat, próbálj elbeszélgetni néhány ügyféllel is, hogy még hitelesebb információkkal bővíthesd ezeket, hogy még hasznosabbak legyenek céged számára!Gyakori kérdések


Mi az a buyer persona?

A buyer persona egy olyan fiktív személy, akit ideális ügyfeleid tulajdonságaival ruházol fel, és így egy mintaként szolgál üzleti tevékenységeid számára. Egy dokumentum formájában szokás létrehozni.


Mire jó a buyer persona?

A buyer persona segít összehangolni a különböző részlegek munkáját, hiszen segítségével mindenki tisztában lehet vele, hogy milyen típusú ügyfeleket igyekszik megcélozni a cég (termékek, marketing, és egyéb kommunikáció terén is).


Hogyan készül egy buyer persona?

Egy buyer persona létrehozásához természetesen minél több információt kell megtudnod ideális ügyfeleidről, hiszen ezekből áll majd össze maga a dokumentum. Ehhez hasznos néhány alapvető kérdést feltenned munkatársaidnak, illetve személyesen is elbeszélgetned néhány ügyfeleddel.


Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2022.01.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

Kattintásonkénti kereset

A kattintásonkénti kereset definíciója A...

Kapuőr

A kapuőr definíciója Amikor felkeresed egy cég valamelyik fő...

Bing

Mi az a bing? A Bing, vagy Bing Search a Microsoft saját fejlesztésű...

Beágyazott egyezés

A beágyazott egyezés egy kevésbé ismert, összetettebb...

Bing Reklámszerkesztő (Bing Ads Editor)

A Bing Ads Editor egy ingyenesen letölthető alkalmazás volt, amely lehetővé...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.