Online marketing boutique hoteleknek, online marketing stratégia szállodáknak, szálloda marketing stratégia - Így állítsd össze egy boutique hotel marketingtervét 5 lépésben

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Így állítsd össze egy boutique hotel marketingtervét 5 lépésben

Czifra Zsófia, Vendéglátás és turizmus online marketing divízió vezető

Szállodatulajdonosként vagy marketingesként bizonyára tisztában vagy vele, hogy a marketing elengedhetetlen egy boutiqe hotel sikereihez, és hogy az igazán sikeres marketinghez egy stabil tervre is szükség van. A kérdés csak az, hogy mégis hogyan áll össze egy boutique hotel marketingterve… Mielőtt belekezdenénk a téma boncolgatásába, le kell szögeznünk, hogy a marketingstratégia és a marketingterv nem keverendők egymással. Boutique hoteled marketingterve valójában átfogó marketingstratégiád alapján készül majd el, így ne felejtsd el azt alapul venni majd a tervezés során! Már ha rendelkezel ilyennel… Ha nem, akkor is érdemes végigolvasni a cikket, hidd el, találsz majd egy-két hatékony tippet!

Marketing boutique hoteleknek

Miért van szükséged boutiqe hotel marketingtervre?

Boutiqe hoteled marketingtervének számos előnye van. Példának okáért megerősítheti márkád identitását és elősegítheti a jövedelmező partnerkapcsolatok kialakítását is. Azonban mindezen előnyök eltörpülnek amellett, hogy egy ilyen terv konkrét lépéseket fogalmaz meg, amelyeket követve elérheted kitűzött marketingcéljaidat.

 

Marketingterved lényegében marketingstratégiád gyakorlati formája. Azzal, hogy kiválasztod, mely, marketingstratégiád kialakítása során azonosított lehetőségekkel szeretnél élni, előállhatsz egy marketingtervvel a konkrét taktikák alapján, illetve a szükséges marketingeszközök kijelölésével.

 

Fontos kérdés a költségvetés meghatározása is. Ha kiszámolod, hogy boutique hoteled mennyit költhet marketingre, felfedezheted a leggazdaságosabb lehetőségeket és az erőforrásaidnak megfelelően szabhatod meg költségkeretedet. Egy terv segít a megfelelő helyre összpontosítanod figyelmedet és törekvéseidet. Egy megfelelően beütemezett, könnyedén követhető, gondosan megválogatott taktikákat tartalmazó tervvel elkerülheted a találgatást és a felesleges erőfeszítéseket, amelyek hátráltathatnák marketinged sikereit.

 

Természetesen a marketingterv fő előnye, hogy segít elérni átfogó üzleti és marketingcéljaidat. Azzal, hogy kiválasztod azokat a taktikákat, amelyek megfelelnek a stratégiádban megfogalmazott céloknak, könnyedén nyomonkövetheted a megfelelő mutatókat, hogy mindig tudd, jó úton haladsz-e.

 

1. Válassz

Marketingstratégiád összeállítása során azonosítanod kellett legjobb marketinglehetőségeidet. Most jött el az a pont, ahol ezekre kell koncentrálnod. Ki kell választanod a konkrét taktikákat, amelyeket különböző marketingcsatornáidon alkalmazol majd – például videókat készítesz a tartalommarketinghez, vagy influencerekkel dolgozol együtt a közösségi médián, Google Ads hirdetéseket futtatsz majd, és így tovább.

 

Mindeközben folyamatosan az lebegjen a szemed előtt, hogy mely célcsoportokat mely taktikákkal lehet a leghatékonyabban elérni. Emellett törekedj rá, hogy az értékesítési tölcsér minden szakaszában megcélozd leendő ügyfeleidet a megfelelő taktikákkal.

 

A megfelelő marketingtaktikák kiválasztása

A marketingtaktikák száma – főleg a mai digitális világban – óriási, de természetesen ezek közül nem mindegyik felel majd meg márkádnak, közönségednek és üzleti illetve marketingcéljaidnak. A legtöbb szállodamarketinges például tisztában van a tartalommarketing és a közösségi média marketing kiemelkedő szerepével, de neked első sorban arra kell törekedned, hogy kiderítsd, mivel szólíthatod meg leghatékonyabban a saját közönségedet.

 

Kapcsolatteremtés a közönséggel

Persze nem csak az fontos, hogy milyen taktikákat, módszereket szeretnél alkalmazni, hanem az is, hogy milyen marketingcsatornákon keresztül próbálod majd felvenni a kapcsolatot célközönséged tagjaival – bármelyik értékesítési szakaszban is járjanak. A következő két modell segít nyomon követni és kielégíteni meglévő és jövendőbeli vendégeid igényeit a marketing szempontjából.

 

Az ügyfél utazása

Az ügyfél utazása, vagy a vásárló utazása az a folyamat, amelyet egy fogyasztó követ a vásárlás pillanatáig. A modell lényege, hogy a leendő ügyfeleket a folyamat minden lépésénél megpróbáld elérni a megfelelő marketingüzenetekkel, hogy saját márkád irányába tereld őket, és végül lehetőleg azt válasszák a versenytársak helyett. Az ügyfél utazását három szakaszra osztjuk a szállodamarketingben – ezek a következők:

  • Tudatosság: Egy lehetséges vendég rájön, hogy van egy szüksége, egy lehetősége vagy éppen egy kihívás előtt áll. Egy személyre szabott emaillel, ami a környék szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeit mutatja be egyrészt az adott lehetséges vendég konkrét szükségleteit célzod meg, másrészt emlékezteted őt saját márkádra is.
  • Megfontolás: A lehetséges vendég elismeri, hogy van egy szüksége, lehetősége, vagy hogy egy kihívással áll szemben, ezért elkezdi felkutatni a lehetséges megoldásokat problémájára – jelen esetben a legmegfelelőbb szálláshelyek, célállomások, utazási célok, személyes költségkeret és egyéb tényezők figyelembe vételével. Itt például egy célzott Facebook hirdetéssel lehet megcélozni a lehetséges ügyfelet. Ez a hirdetés egy értékes tartalommal teli cikkre hivatkozhat, ami felkeltheti a célszemély érdeklődését.
  • Döntés: A lehetséges vendég ekkorra már konkrétan fontolgatja a szállásfoglalást, és összehasonlítgatja a különböző lehetőségeket az alapján, hogy melyek felelnek meg leginkább igényeinek. Ebben a szakaszban webhelyed, vagy szállodád egy online utazási iroda webhelyén feltüntetett profilja kínálja a szükséges információkat ennek a személynek, hogy megfontolt döntést hozhasson. Sokat segíthetnek a korábbi vendégek elégedett véleményei és pozitív értékelései, hogy a bizonytalan „majdnem ügyfeleket” végleg meggyőzzék márkádról.

 

A ’See, Think, Do, Care’ modell

Az STDC keretrendszer szerint a célközönségeket négy csoportra lehet osztani szándékaik alapján. Ez a modell minden csoport ügyfeleivel információkon, szórakoztatáson és értékeken keresztül igyekszik felvenni a kapcsolatot.

 

Az STDC keretrendszer minden pontján figyelembe veszi az ügyfeleket és azok szándékát, és a demográfiai jellemzők helyett a viselkedésre, szokásokra alapoz. Például egy környezetbarát boutique hotel, valahol egy vízparti erdőben eldugva a következőképpen oszthatja csoportokra célközönségét:

  • See: A természet és szabadtéri időtöltés iránt érdeklődők, akik szeretnek utazni és kedvelik a fenntartható luxust (ez a legnagyobb megszólítható, minősített csoport)
  • Think: A természet és szabadtéri időtöltés iránt érdeklődők, akik szeretnek utazni, kedvelik a fenntartható luxust és szeretnek új helyeket meglátogatni (ők azok, akik a szálláson gondolkodnak)
  • Do: A természet és szabadtéri időtöltés iránt érdeklődők, akik szeretnek utazni, kedvelik a fenntartható luxust, szeretnek új helyeket meglátogatni és eldöntötték, hogy egy adott helyen szállnak majd meg (ők azok, akik már a foglaláson gondolkodnak)
  • Care: Vendégek, akik már többször is megszálltak a szállodában (a hűséges vendégek)

 

Ha a lehetséges vendégeket a fenti keretrendszer szerint csoportosítod, könnyebben megállapíthatod majd, hogy milyen taktikákkal fedheted le az összes szándékszakaszt (blogbejegyzésekkel, email marketinggel, fizetett hirdetésekkel, stb.) Az első lépésben (Válassz) fő célod eldönteni, hogy milyen marketingmixet és taktikákat alkalmazol majd a hideg és érdeklődő lehetséges ügyfelek és meglévő vendégeid megszólítására.

 

Szeretnéd kihozni a maximumot boutique hoteled stratégiájából? Több vendéget, rendezvény ajánlatkérést szeretnél? Jó lenne felvenni a versenyt a szállodaláncokkal? Segítünk! IDE kattintva részletesen megtudhatod, pontosan miben!

 

2. Számolj

A költségvetés minden boutique hotel marketingterv elengedhetetlen része, hiszen felesleges nagy marketingtaktikákban gondolkodni, ha nem engedheted meg őket magadnak. Ebben a pontban meg kell találnod az egyensúlyt az eredményes költekezés és a túlköltekezés között, hiszen nem szabad, hogy a marketing költségei a szálloda kárára menjenek.

 

Hogy megtaláld ezt az egyensúlyt, először is nézz utána, hogy milyen költségekkel járhatnak az előző ponthoz kiválasztott marketingtaktikák. Ha némelyek túl drágának bizonyulnak, alakítsd át tervedet. Ne feledd, hogy ahogy egyre több bevételt termelsz, úgy költségesebb marketingtaktikákat is megengedhetsz majd magadnak.

 

Mindemellett ügyelj rá, hogy hatékonyan költekezz. Ehhez olyan bevált taktikákat kell választanod, amelyek eredményei könnyedén mérhetőek, és marketingedet alaposan átgondolt döntésekre kell alapoznod.

 

Boutique hotel tulajdonosként nem meglepő, ha hátrányban érzed magadat és márkádat a nagy szállodaláncok ellen, de komoly előnyt jelent számodra, hogy míg azok központosított marketingterveket kell kövessenek, addig te szabadon alkalmazkodhatsz az aktuális helyzethez.

 

3. Ütemezz

Egy stabil boutique hotel marketingterv irányt mutat csapatodnak, és felhatalmazza őket arra, hogy megfontolt döntéseket hozzanak szállodád ügyeinek intézése során. Mindemellett lehetővé teszi, hogy kihasználd az esetlegesen felbukkanó marketinglehetőségeket, amelyeket egyébként talán észre sem vennél, ráadásul fokozott védelmet biztosít a PR katasztrófákat okozó marketinghibák ellen is.

 

Egy boutique hotel marketingterve azonban egy összetett dolog, aminek gyakorlati alkalmazása számos feladatot és eljárást foglal magába. Fontos, hogy ezek a feladatok mind egy rendezett ütemterv alapján legyenek végrehajtva.

 

Szóval mik kellenek egy ilyen ütemtervbe?

  • Azon dátumok és ismétlődő események, amelyeken alkalmazod majd kiválasztott marketingtaktikáidat.
  • Mérésre kijelölt dátumok, amelyeken ellenőrizheted, hogy marketingtaktikáid a kitűzött célok irányába mozgatják-e szállodádat.
  • A célok teljesítésének dátumai, vagyis azok a dátumok, amelyekre előreláthatólag szeretnéd elérni kitűzött céljaidat.

 

4. Mérj

Az online marketing lehetővé tette, hogy marketingtörekvéseid eredményeit a nap 24 órájában nyomonkövethesd különféle választott mutatókon keresztül. Azonban mára már olyan temérdek ilyen mutató létezik, hogy választani is nehéz az értékek közül.

 

Az egyik legfontosabb mutató egy szállodatulajdonos számára a ROI, vagyis a befektetések megtérülése. Ez mutatja meg, hogy marketingtörekvéseid pénzt termelnek-e, és hogy megéri-e továbbra is költeni rájuk. A különböző cégek más és más módszerekkel mérik ROI-jukat, azonban ami igazán lényeges, az az, hogy ezt megtérülési értéket más marketingmutatókkal együtt vizsgáld, hogy ezzel egy átfogóbb képet kapj marketinged teljesítményéről. A ROI felett persze más mutatókra is érdemes odafigyelni, de hogy konkrétan melyek ezek, illetve hogy milyen eszközökkel méred és elemzed őket az a marketingedben használt taktikákon múlik majd.

 

Mindezen mutatók mérésével egy tiszta képet kaphatsz arról, hogy marketingtaktikáid eredményesek-e, vagy csak a pénzt és más erőforrásaidat pazarolod rájuk.

 

5. Ellenőrzés

Habár az ellenőrzés egy boutique hotel marketingterv utolsó lépése, éppen olyan fontos, mint az összes többi.

 

Marketingterved (akárcsak stratégiád) egy dinamikus dokumentum kell legyen, amelyet rendszeresen ellenőrzöl és szükség szerint módosítasz. Mint azt bizonyára tudod, a marketing nem olyasmi, amit az ember egyszer elintéz, aztán megy magától – azok a taktikák, amelyek néhány éve sikeresek voltak ma már egyenesen veszteségesek lehetnek. Folyamatosan ütik fel a fejüket az új trendek, technológiák és lehetőségek is.

 

Fontos tehát, hogy miután első körben kivitelezted marketingtervedet és mérni kezdted teljesítményedet, elvégezd a szükséges változtatásokat benne, hogy a lehető leghatékonyabban működhessen tovább.
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!