Az AI hatása az turizmus és vendéglátás marketingre

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Az AI hatása az turizmus és vendéglátás marketingre

Máté Balázs, online marketing tanácsadó, SEO tanácsadó

Hogyan és mire használható a mesterséges intelligencia, azaz az AI a turizmus és vendáglátás marketing területén? Mire jó az MI a hotel és étterem marketingben?

Az AI hatása az turizmus és vendéglátás marketingre

A turizmus és vendáglátás marketinget sem kerülte el a mesterséges intelligencia használata, mi a Marketing Professzoroknál folyamatosan bővítjük azt a kört, amelyben az AI-t, mint a marketing HATÉKONYSÁGÁT NÖVELŐ TECHNOLÓGIÁT használjuk. Az AI-t használó technológiák tömeges átvétele valamennyi iparágban javította a buyer personák felépítését, elérését, idő- és költséghatékonyabbá tette a munkavégzést, illetve számos emberi hibatényezőt is megszüntetett. A Technopedia által 2023-ban publikált statisztikák szerint a mesterséges intelligencia globális piaca 2030-ra a 1,35 trillió dollárt is elérheti.

 


Tekintve, hogy vezető cégek több, mint 90%-a fektet ilyen technológiákba, nem meglepő, hogy az AI a turizmusban is felütötte a fejét az elmúlt években. A hotel és étterem marketing területén már jóideje alkalmazunk mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat. 

 

De pontosan mi is az az AI, és milyen változásokért felel a vendéglátás marketingben? Erről lesz szó az alábbiakban.

 

Mi az az AI?

Az AI („Artificial Intelligence”), azaz a mesterséges intelligencia leegyszerűsítve az, amikor egy számítógépes rendszer az emberi gondolkodás valamilyen formáját szimulálja. A mesterséges intelligenciát fejlesztő programozók olyan algoritmusokat készítenek, amelyek segítségével a számítógépek emberi gondolkodást igénylő problémák megoldására, illetve feladatok elvégzésére is képesek. Ilyenek például a döntéshozás, a tanulás, a természetes nyelvhasználat, illetve a minták felismerése.

 

Az AI hatása a turizmus és vendéglátás marketingre

Az AI az idegenforgalom számos területét átalakította már, és ezek a transzformációk továbbra is zajlanak. Nézzük meg a legjelentősebbeket ezek közül:

 

Az ügyfélélmény tökéletesítése

 • Személyre szabás: Az AI algoritmusok képesek a felhasználói adatok (preferenciák, viselkedés, demográfiai jellemzők stb.) elemzésére, hogy ezek alapján ténylegesen személyre szabott utazási javaslatokat tehessenek az ügyfeleknek.
 • Chatbotok és virtuális asszisztensek: Az AI-t használó chatbotok azonnali ügyfélszolgálatot biztosítanak, megválaszolják az utazók leggyakrabban feltett kérdéseit, segítenek nekik a foglalások intézésében és egyéb feladatok elvégzésében is. Ezek az eszközök az év 365 napján, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak, és rengeteg terhet levehetnek az ügyfélszolgálat válláról, hogy az emberi munkatársak az összetettebb problémákra összpontosíthassanak.
 • Valós idejű frissítések: Az AI segítségével a turisztikai cégek azonnal értesíthetik az utazókat a járatok helyzetéről, az esetleges késésekről, az árváltozásokról, a várható időjárási viszonyokról és egyéb fontos utazási tényezőkről.

 

A munkavégzés hatékonysága

 • Dinamikus árképzés: Az AI alapján történő dinamikus árképzés a kereslet és a versenytársak árai alapján képes módosítani a szállodai szobák árait, optimalizálva ezzel nem csupán a bevételt, hanem a hotelek kihasználtságát is.
 • Az ellátási lánc kezelése: A mesterséges intelligencia az ellátási lánccal kapcsolatos munkafolyamatokat is segít optimalizálni, a beszerzéstől egészen a forgalmazásig.
 • Prediktív karbantartás: Az AI a járművek és infrastruktúra karbantartási szükségleteit is képes megjósolni, minimalizálva ezzel a leállásokat és javítva a munkavégzés hatékonyságát.

 

Adatalapú döntések

 • Analitika és rálátás: Az AI hatalmas adatmennyiségeket képes gond nélkül feldolgozni, elemezni és értelmezni, hogy értékes rálátást nyújtson ezzel a vásárlók viselkedésére, az aktuális és közelgő trendekre, illetve az üzleti teljesítményre is.
 • Üzleti stratégia: Az idegenforgalmi cégek AI által felvázolt statisztikákat használhatnak, hogy tájékozottabb döntéseket hozhassanak marketingstratégiáikkal, kínálatukkal és egyéb terveikkel kapcsolatban.

 

Biztonság

 • Biometrikus azonosítás: Az AI-t használó biometrikus rendszerek biztonságosabbá tehetik a reptereket és egyéb utazási csomópontokat.
 • A csalások észlelése: Az AI algoritmusok képesek felismerni a szokatlan pénzügyi tranzakciós mintákat, hogy az illetékesek minél hamarabb azonosíthassák és akár meg is előzhessék a csalásokat.
 • A légi forgalom kezelése: A mesterséges intelligencia akár a légi forgalom optimalizálásában is segíthet, csökkentve ezzel a késések számát és mértékét, illetve elősegítve a légterek hatékonyabb kihasználását.

 

Marketing és ügyfélkezelés

 • Célzott marketing: Az AI segítségével a turisztikai cégek személyre szabott marketingkampányokat indíthatnak, amelyek kifejezetten a felhasználók preferenciáihoz igazodnak. Ezek fokozott aktivitáshoz és több konverzióhoz vezetnek.
 • Közöségimédia-adatok elemzése: Az AI a közösségi médián fellelhető adatokat is képes elemezni, ami segít megállapítani, hogy miként vélekednek a felhasználók bizonyos márkákról és trendekről. Az így kapott visszajelzések alapján a turisztikai cégek leendő és meglévő ügyfeleik igényeihez igazíthatják kínálatukat és stratégiájukat.

 

Innovatív szolgáltatások

 • Virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR): Az AI-t használó VR és AR alkalmazások valós idejű fordítást, illetve az úticélokba, szállásokba és látnivalókba történő virtuális betekintést kínálhatnak az utazók számára.
 • Hangalapú keresés és hangfelismerés: A mesterséges intelligenciával felszerelt hangos asszisztensek egyszerűbbé teszik az utazással kapcsolatos kereséseket, illetve akár a foglalásokat is segíthetnek intézni.

 

Az erőforrások hatékonyabb felhasználása

 • Energiahatékonyság: Az AI a szállodák, útvonalak és más utazási infrastruktúrák energiahasználatát is optimalizálhatja.
 • Hulladékkezelés: A hatékony energiahasználatnak és hulladékkezelésnek köszönhetően az AI egy fokozottan környezetbarát idegenforgalmi rendszer kialakításához is hozzájárulhat.

 

Kríziskezelés

 • Valós idejű információk: Az AI pontos, azonnali információt kínálhat az utazók számára olyan váratlan helyzetekben, mint amikor törlik egy járatukat, hogy tájékozott döntéseket hozhassanak a következő lépéseiket illetően.

 

Hozzáférhetőség és inklúzió

 • Kisegítő technológiák: A mesterséges intelligencia segít hozzáférhetőbb, akadálymentesebb utazási élményeket kínálni a fogyatékkal élő ügyfeleknek.


  
Együttműködési lehetőségek

 • Okos infrastruktúra: Az AI az okos városok és utazási csomópontok kialakítását is elősegíti. Ebben a kontextusban is szerepet játszik a fokozott hozzáférhetőség és a hatékonyabb infrastruktúra.

 

Összegezve az AI használata a turizmus és vendéglátás marketingben

Az AI már most jelentős hatással van az idegenforgalomra, és ez a jövőben csak egyre látványosabbá válik majd. Legyen szó gazdagabb utazási élményekről, virtuális felfedezési lehetőségekről, utazás közbeni egészségügyi és biztonsági ellenőrzésekről, korszerű logisztikai megoldásokról vagy AI által létrehozott turisztikai marketingtartalmakról, a mesterséges intelligencia az ipar minden területén jelen van.

Gyakori kérdések

Mire jó az MI a hotel és étterem marketingben?

Az AI a hotel és étterem marketing területén a cikkben foglaltakra használható.

Hogyan és mire használható a mesterséges intelligencia, azaz az AI a turizmus és vendáglátás marketing területén?

Cikkünkben összefoglaljuk, mire használható az AI a turizmus és vendéglátás marketingben.

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!