szolgáltatás marketing; termékmarketing; mi az a szolgáltatás marketing; a szolgáltatás marketing definíciója; szolgáltatás marketing jelentése

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

A szolgáltatás marketing művészete: így hatolj be sikeresen a piacra szolgáltatóként

Novák Anna

A szolgáltatásalapú vállalatok olyan cégek, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy különböző személyek, például vízvezetékszerelők, ügyvédek vagy tanácsadók szolgáltatásait vásárolják meg. Mivel ezek a szolgáltatások nem fizikai termékek, a hirdetési stratégiák is eltérnek a termékmarketingtől. A szolgáltatások marketingjének megértése segíthet növelni az eladásokat, több érdeklődőt generálhat, és javíthatja a márkaismertséget. Ebben a cikkben definiáljuk a szolgáltatás marketing fogalmát, bemutatjuk a különbségeket a termékmarketingtől, és megosztunk tippeket egy hatékony szolgáltatás marketingstratégia kialakításához.

szolgáltatás marketing

 

Mi a szolgáltatás marketing?

A szolgáltatás marketing egy olyan módszer, amit a vállalkozások alkalmaznak a márkájuk ismertségének növelésére és az értékesítés elősegítésére azzal, hogy olyan dolgokat reklámoznak, amiket nem lehet kézzel megfogni, de értéket nyújtanak az ügyfeleknek, például szolgáltatásokat és tapasztalatokat.
A reklámozók olyan hatékony módszereket alkalmaznak a szolgáltatás marketingjében, amelyekkel kiépíthetik az ügyfelek bizalmát és bemutathatják, hogy milyen előnyökkel jár számukra az adott szolgáltatás. A vállalkozások a szolgáltatásuk értékesítését elősegítő ötletekkel, előnyökkel és ígéretekkel alapozzák meg szolgáltatás marketing stratégiájukat.

 

Ki használja a szolgáltatás marketinget?

A szolgáltatást nyújtó vállalkozások szolgáltatás marketing stratégiákat alkalmaznak annak érdekében, hogy elérjék potenciális ügyfeleiket. Olyan szektorok ismertek, amelyek ezt a marketing megközelítést alkalmazzák, mint például:

 • Távközlés
 • Egészség és wellness
 • Pénzügyi szolgáltatások
 • Turizmus, szabadidő és szórakozás
 • Szállítás
 • Vendéglátás
 • Tanácsadás
 • Tervezés, marketing és értékesítés
 • Menedzsment
 • Oktatás
 • Kereskedelmi ipar
 • Éttermek

 

Ez a fajta marketing a szolgáltatástól függően egyaránt tartalmazhat business-to-consumer (B2C) és business-to-business (B2B) hirdetéseket. Az ezekben az iparágakban dolgozó marketing- és értékesítési szakemberek szolgáltatás marketing stratégiákat használhatnak a márkaismertség növelésére, leadek generálására és új ügyfelek megszerzésére.

 

Miben különbözik a szolgáltatás marketing a termékmarketingtől?

Míg a vállalatok a szolgáltatás marketinget és a termékmarketinget egyaránt használják új ügyfelek megszerzésére nagyban különböznek egymástól. A kétféle marketingstratégia közötti fő különbségek közül néhány:

1. Kézzelfogható termékek vs. immateriális szolgáltatások

A kézzelfogható termékek könnyebben értékesíthetők, mint az immateriális szolgáltatások, mivel ezeket könnyű bemutatni, hogy hogyan működnek és az ügyfeleknek is könnyebb értéket tulajdonítani a fizikai termékeknek. Mivel a szolgáltatások nem konkrétak, a hirdetők gyakran az emberekre és a kapcsolatokra összpontosítanak a szolgáltatások népszerűsítése érdekében. Ez segít a bizalom kialakításában és az értékesítés elősegítésében.

2. Testreszabás

Míg sok terméket általában ugyanúgy gyártanak és értékesítenek minden vásárlónak, a vállalkozások képesek személyre szabni szolgáltatásaikat, hogy megfeleljenek az egyes ügyfelek egyedi igényeinek.

3. Tulajdonjog

Amikor egy vásárló terméket vásárol, az az övévé válik. Ez azt jelenti, hogy jogában áll használni azt, ameddig csak szeretné, és akár tovább is értékesítheti azt. Amikor viszont egy ügyfél szolgáltatást vásárol, a vállalkozás megtartja azokat az alkalmazottakat, készségeket és képességeket, amelyek a szolgáltatás nyújtásához szükségesek. Míg a termékmarketing főként arra fókuszál, hogy miért érdemes egy terméket birtokolni, a szolgáltatás marketing inkább a márka és a szolgáltató személyiségének kialakítására és kommunikálására összpontosít.

4. Bizalom kiépítése 

Míg a termék vásárlói, akik elégedetlenek a termékkel, visszaküldhetik azt, a szolgáltatást igénybe vevő elégedetlen ügyfelek nem küldhetik vissza azt, miután már használták. Ennek következtében a szolgáltatások marketingje nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kiépítsen bizalmat az ügyfelekkel, és továbbra is kiváló ügyfélszolgáltatást nyújtson minden interakció során. A szolgáltatásalapú vállalkozások azt is igyekeznek garantálni, hogy ügyfeleik elégedettek legyenek, így hosszú távon is velük maradjanak, és továbbra is szolgáltatásaikat válasszák.

5. Idő: meghatározott időszak vs. korlátlan idő

Általában a vállalkozások meghatározott időszakokra nyújtanak szolgáltatásokat, amiket az ügyfeleknek újra meg kell vásárolniuk. A termékek esetében a vásárlók egyszeri vásárlást végeznek, majd korlátlan ideig használhatják azt. Ezért a szolgáltatások marketingje főként előfizetések értékesítésére, ajánlásokra és ügyfélmegtartásra koncentrál, nem pedig egyszeri termék eladására.

6. Piac mérete

A szolgáltatásalapú vállalkozások általában kisebb piaci részesedéssel rendelkezhetnek, mint a termékeket kínáló vállalkozások. Ennek oka az, hogy sok vállalkozás képes termékeket szállítani világszerte, míg a szolgáltatásokat nyújtó cégek gyakran csak egy meghatározott területen működnek.

Egyszerű tippek a hatékony szolgáltatás marketing stratégia kialakításához

 • Ösztönözd a potenciális ügyfeleket: Kínálj extra ösztönzőket, például kedvezményeket vagy ajándékokat az új ügyfeleknek.
 • Hozz létre ajánlási programot: Bátorítsd jelenlegi ügyfeleidet, hogy ajánlják ismerőseiknek a szolgáltatásaidat, és jutalmazd meg őket érte.
 • Ápold a meglévő ügyfélkapcsolatokat: Tartsd kapcsolatot jelenlegi ügyfeleiddel, és győződj meg arról, hogy elégedettek a szolgáltatásoddal.
 • Használj digitális marketinget: Hozz létre profi weboldalt és jelenj meg közösségi médiában, hogy könnyen elérhető legyél a potenciális ügyfelek számára.
 • Vegyél részt közösségi eseményeken: Vegyél részt kereskedelmi bemutatókon és hálózati eseményeken, hogy növeld az ismertségedet és ajánlásaidat.
 • Kérj vevői véleményeket: Használd az elégedett ügyfelek véleményét, hogy növeld a bizalmat a potenciális ügyfelek körében.
 • Mutasd be kitüntetéseidet: Ha kapott díjakat vagy elismeréseket, kommunikáld ezt a potenciális ügyfelek felé.
 • Hangsúlyozd a folyamatot: Emeld ki az egyedi szolgáltatásaidat, például a rugalmasságot vagy a személyre szabott megoldásokat.
 • Emeld ki az embereidet: Mutasd be a csapatodat az ügyfeleknek, és használj alkalmazottakat a marketinganyagokban.

Gyakori kérdések

Mi az a szolgáltatás marketing?

A szolgáltatás marketing egy olyan módszer, amellyel a vállalkozások népszerűsítik szolgáltatásaikat és kiemelik az ügyfelek számára nyújtott értéket. Ezáltal építik az ügyfelek bizalmát és ösztönzik az értékesítést.

Miben más a szolgáltatás marketing mint a termékmarketing?

A szolgáltatás marketing olyan nem kézzel fogható értékeket és élményeket reklámoz, míg a termékmarketing fizikai termékeket. A szolgáltatásoknál az élmény, bizalom és kapcsolatépítés fontosabb, míg a termékmarketingnél a termék tulajdonságai és teljesítménye kerül előtérbe.

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!