Mi az a keresési arány (és mi köze van a SEO-hoz)?

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Mi az a keresési arány (és mi köze van a SEO-hoz)?

Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Mi is többször találkoztunk azzal, hogy egy-egy megrendelőnk a keresőoptimalizálás eredményét egy-egy számára fontosnak vélt kulcsszó első pozícióba hozásával tette egyenelővé. Amennyiben azonban a konverziók (vásárlások, ajánlatkérések, foglalások) száma is fontos számunkra, nem ragadhatunk le egy-egy szónál, sőt, még a SEO okozta forgalom sem mindig releváns. Ha a kulcsszavak nem azok, amelyekre a potenciális vevők keresnek, semmit nem ér a jó SEO.  
 

 

Mi az a keresési arány (és mi köze van a SEO-hoz)?


A kulcsszókutatás és a SEO

A kulcsszókutatás tehát az alapja a keresőoptimalizálásnak, és a kulcsszavak keresési aránya az egyik leggyakrabban használt mutató a kulcsszókutatás során, és számos útmutatóban is találkozhatsz vele. Sokan mégis félreértik, hogy miről is árulkodik ez az érték, így mai cikkünkben ezeket a tévhiteket tisztázzuk majd. Lássuk, hogy mit takar a keresési arány, hogyan kell használni, és hogy mi köze van a keresőoptimalizáláshoz. 

 

Mi az a keresési arány? 

A keresési arány (vagy egyszerűbben „keresettség”) az mutatja meg, hogy egy adott keresőmotoron, egy adott időintervallumon belül hányszor kerestek rá a szóban forgó kulcsszóra. 

 

A keresőoptimalizálásban a keresési arányt a kulcsszókutatás során szokás használni. Segítségével az alábbi fontos információk állapíthatók meg: 

 

 • Hogy mekkora forgalmat hozhat egy kulcsszó 
 • Hogy mennyire nehéz rangsorolni egy kulcsszóra (mennyire kompetitív) 
 • A forgalom előrejelzése 
 • A szezonalitás meghatározása 

 

Ezeket a cikkben később bővebben is kifejtjük majd. 

 

Hogyan állapítható meg a keresési arány? 

A kulcsszavak keresési arányát általában két gyakori módszer valamelyikével szokás megállapítani: 

 

Google Ads Kulcsszótervező 

A legtöbben a Google Ads ingyenesen igénybe vehető Kulcsszótervező eszközével állapítják meg a keresési arányt. Ezzel kapcsolatban azonban fontos észben tartani az alábbiakat: 

 

 • A Kulcsszótervezőben azok a kulcsszavak jelennek csak meg, amelyekre a Google Ads hirdetéseket jelenít meg. 
 • Az eszköz használatához szükséged van egy Google Ads fiókra, ami ingyenesen regisztrálható. 
 • A Google Kulcsszótervezője által kínált keresési arány adatok gyakran nem pontosak. Ez azért van, mert az eszköz általában több hasonló kulcsszó adatait vegyíti egy kulcsszóba, illetve kerekíti is az értéket. 
 • A Kulcsszótervező adatai nem frissülnek valós időben, tehát az új, feltörekvő kulcsszavak adatai csak később jelennek meg az eszközben. 

 

Alapértelmezettként a Kulcsszótervező egy átlagolt keresési arányt jelenít meg az elmúlt 12 hónap adataiból. Tehát nem az utolsó hónap, vagy hét adatait láthatod benne, hanem az elmúlt egy év adatait, elosztva 12-vel. Ez csupán egy becsült érték. 

 

A Kulcsszótervező továbbá nem tesz különbséget az eszközök (asztali, telefon stb.) között. A különböző eszközök adatai szintén összesítve jelennek meg, szintén egy becsült értékként. 

 

Sőt, vannak olyan kulcsszavak is, amelyekre a Google 0 értékű keresési arányt jelenít meg, miközben a clickstream adatokat felhasználó eszközök azt mutatják, hogy valójában keresettek ezek a kulcsszavak. Beszéljünk tehát ezekről. 

 

Clickstream adatok 

A clickstream adatok a keresési arány egy másik forrása. Ezek azok az adatok, amiket egy böngészőbővítményen keresztül gyűjtenek be azoktól a felhasználóktól, akik önkéntesen telepítik azokat. 

Ezek az adatok szintén csupán becslések, hiszen pontosságuk attól függ, hogy milyen felhasználók adatait használják, hogy hogyan gyűjtik be ezeket az adatokat, és hogy milyen képletekkel vetítik ki azokat nagyobb méretekre. 

A clickstream adatoknak vannak bizonyos előnyei a Kulcsszótervező által kínál keresési arány mutatókkal szemben: 

 

 • Nem csak olyan szavak adatait mutatják, amelyekkel a Google Ads foglalkozik, illetve a Google által „cenzúrázott” kifejezések adatait is megmutatják. 
 • Különbséget tesznek a kulcsszóvariációk között, tehát nem egyesítik azok adatait, mint a Google. 
 • Gyakrabban frissülhetnek, és naprakészebb információkat kínálhatnak az új, felkapott kulcsszavakról 

 

Mennyire lehet bízni a keresési arányokban? 

Mint azt fentebb olvashattad, még a Google adatai sem pontosak, ha a keresési arányról van szó. Az ilyen adatok mind összesített és átlagértékek, illetve nagyobb méretekre kivetített mutatók. Ha pedig a Google nem képes (vagy nem hajlandó) pontos keresési arány adatokat kínálni, akkor jó eséllyel nem is lesznek soha elérhetők ezek. 

 

Ettől függetlenül a keresési arány adatok hasznosak lehetnek, ha észben tartod ezeket a korlátokat. Nem muszáj teljesen pontos adatokkal dolgoznod, hogy nagyjából össze tudd hasonlítani két kulcsszó keresettségét. 

 

Ha két kulcsszó adatait azonos forrásból vizsgálod, akkor az egymáshoz viszonyított arányaik, illetve trendjeik egész megbízhatóan árulkodnak majd arról, hogy melyik a keresettebb közülük, illetve, hogy mikor melyik a felkapottabb az év során. Ez alapján már könnyebb lesz eldönteni, hogy melyekkel érdemes foglalkoznod. 

 

Nem szabad továbbá megfeledkezned arról sem, hogy a kulcsszavak gyakran szezonálisak, és bizonyos kulcsszavak sokkal népszerűbbek lesznek az év bizonyos időszakaiban, mint máskor. 

 

 

Szóval nem érdemes a keresési arányt használni a SEO-ban? 

Mint a keresőoptimalizálás összes eleme, ez is több mindentől függ. Elsőre logikusnak tűnhet figyelmen kívül hagyni a kevésbé keresett kifejezéseket, hiszen jogosan feltételezheted, hogy ezek úgy sem fognak sok forgalmat vonzani webhelyedre. Ezek a feltételezések azonban nem állnak stabil lábakon. 

 

Fontos észben tartanod, hogy a kulcsszavak keresési arányának és a forgalomnak nincs közvetlen közük egymáshoz. Mindemellett, a kevésbé keresett kulcsszavak szintén besegíthetnek tartalomstratégiádban. 

 

 

A kevésbé keresett kulcsszavak szerepe a tartalomcsoportok kialakításában 

A tartalomcsoportok általában egy fő tartalmi oldalból (oszlopoldalak), illetve több erre az oszlopoldalra hivatkozó segédoldalból állnak. Az oszlopoldal mindig egy felkapottabb, gyakoribb, keresettebb „fő” kulcsszót céloz meg, míg a segédoldalakat az adott témához kapcsolódó kifejezésekre szokás optimalizálni. 

 

Ha megfelelően építed ki ezeket a tartalomcsoportokat, akkor a keresőmotorok látni fogják, hogy hiteles, tekintélyes forrása vagy az adott témának, hiszen alaposan körbejárod még a hozzá kapcsolódó kifejezéseket is. 

 

Könnyen lehet, hogy a Google és más keresőmotorok olyan webhelyeket sorolnak fel szívesen a felhasználóknak, amelyek a kapcsolódó kérdésekre is választ adhatnak az adott témában. 

 

Az alacsonyabb keresési arányú kulcsszavak, ha kapcsolódnak az oszlopoldal témájához, tehát jó tartalomötleteket kínálhatnak a segédoldalakhoz, amelyeket a fő oszlopoldal köré építesz fel. 

 

Az alacsonyabb keresettségű kulcsszavak továbbá gyakran long-tail kifejezések, amelyek habár nem hoznak nagy forgalmat, az általuk bevonzott látogatók általában sokkal határozottabbak és hajlamosabbak a konverzióra is. 


 

Alacsony keresési arányú kulcsszavak a szűkebb iparágakban 

A ritkábban keresett kulcsszavak szintén hasznosak az olyan iparágakban, amelyekre általánosságban kevesebb keresés jellemző. Ezeket nevezhetjük akár résiparoknak vagy réstémáknak is. 

 

Habár a SEO-ban általában a nagyobb eredményekre szokás koncentrálni (azokra az optimalizálásokra, amelyek látványosan fellendítik egy webhely organikus forgalmát), sok cég építi fel sikereit a kevésbé keresett, de sokkal célzottabb kulcsszavakra. 

 

Mivel azonban a Google Kulcsszótervezője hajlamos figyelmen kívül hagyni vagy összesíteni a minimális keresettségű szavakat, a SEO szakemberek kénytelenek más, precízebb eszközöket használni az ideális kulcsszavak felkutatására. 

 

A Google Trends egy hasznos ingyenes eszköz a Google-tól, ami megmutatja, hogy egy-egy kulcsszó mennyire volt népszerű a kiválasztott időintervallumon belül. Ez elsőre úgy hangzik, mint a keresési arány, de nem pontosan erről van szó. 

 

A Google Trend elsődleges mutatója nem a konkrét keresések számát mutatja meg, hanem egy 0-100 közötti skálán jeleníti meg az adott kulcszavak népszerűségét. Ez a 0-100-ig terjedő pontszám az adott kulcsszó relatív keresési sűrűségét mutatja meg az adott témakör többi kapcsolódó kifejezéséhez képest. 

 

Ettől függetlenül a Trends hasznos eszköz lehet a kulcsszókutatásban, hiszen nagyjából megállapítható vele, hogy mennyire népszerű egy-egy kifejezés, illetve, hogy milyen a szezonalitásuk. 

 

A keresési arány alkalmazása a SEO-ban 

A keresési arány fogalmát és korlátjait már tisztáztuk, térjünk tehát rá arra, hogy milyen gyakorlati szerepe van a keresőoptimalizálásban. 

 

1. Egy kulcsszó lehetséges értékének megállapítása 

Habár logikusnak tűnhet, hogy minél nagyobb keresési aránya van egy kulcsszónak, annál több forgalmat is hoz majd, valójában több tényező is közrejátszik abban, hogy mekkora forgalmat képes bevonzani. Ezek például: 

 

 • Mennyire kapcsolódik a kulcsszó webhelyedhez, illetve közönséged érdeklődési köreihez 
 • Mekkora a kulcsszó átkattintási aránya 

 

Az utóbbit nagyban befolyásolhatja, ha a találati oldalon olyan elemek is megjelennek (a Google főleg hajlamos erre), amelyek kattintás nélkül is választ adnak a felhasználó kérdésére, így az illető nem érzi majd szükségét, hogy ellátogasson bármelyik felsorolt webhelyre. 

 

Egy kulcsszó keresési aránya tehát csupán egy szempont a sok közül, ami alapján megállapíthatod, hogy érdemes-e megcéloznod. 

 

2. Egy kulcsszó relatív nehézségének felmérése 

Általánosságban minél nagyobb keresési aránya van egy kulcsszónak, annál nagyobb verseny is jellemző rá. Ez általánosságban azt jelenti, hogy egy keresettebb kulcsszóra nehezebb lesz rangsorolni is. 

 

Sok kulcsszókutató eszköz egy pontszámot rendel a kulcsszavak nehézségéhez, aminek kiszámítása csupán részben múlik a keresési arányon. Egy megfelelő szempontok alapján kiszámított nehézségi pontszám akár hasznosabb mutató is lehet a kulcsszavak kiválasztásához, mint a keresési arány, hiszen több szempontot is figyelembe vesz. 

 

Előfordulhat, hogy egy nagyobb keresési arányú kulcsszó alacsonyabb nehézségi pontszámot ér el, de ilyenkor utána kell nézned, hogy ennek mi lehet az oka. Lehet, hogy egy olyan lehetőségre leltél, amit versenytársaid még nem fedeztek fel, de az is lehet, hogy az adott kulcsszó egyszerűen nem vonzana hasznos forgalmat webhelyedre. 

 

3. A lehetséges forgalom becslése 

Fontos szem előtt tartani, hogy az elképzelés, miszerint a magasabb keresési arány több forgalmat is hoz csupán mítosz. 

 

Jelentheti ugyan, hogy (ha az összes többi tényező azonos) mivel több felhasználó keres a szóra, arányosan többen is kattinthatnak rá a találatodra. Ezzel csak az a baj, hogy az összes többi tényező nem azonos. 

 

Például tegyük fel, hogy egy gyakran keresett top találatai annyira jók, hogy a kattintások nagy részét megkaparintják maguknak. Még ha az első oldalra is kerülsz be, meglehet, hogy alig részesülsz majd ebből a forgalomból. 

 

Ott vannak még a Google speciális találatai, amik annyira jól megválaszolhatják a kereső felhasználó kérdéseit, hogy egyszerűen nem lesz szükség rákattintani a hivatkozásokra. 

 

Többek között ezért is használ olyan képleteket sok kulcsszótervező eszköz, amelyek nem csak a kulcsszavak keresési arányát, hanem átkattintási arányukat (és egyéb tényezőket) is figyelembe veszik, hogy megállapítsák a lehetséges fogalmat. 


 

4. A szezonalitás megállapítása 

Azokat az eszközöket érdemes használni erre, amelyek havi lebontásban mutatják meg az adott kulcsszó keresési arányát. Mint fentebb olvashattad, a Google Ads Kulcsszótervező eszköze csak az elmúlt 12 hónap átlagát jeleníti meg, szóval lehetetlen megállapítani belőle a szezonalitást – vagyis, hogy mikor felkapottabb egy kulcsszó az év során. 

 

Ez a tudás nagyon hasznos, különösen, ha szezonális termékeket szeretnél értékesíteni webáruházadban. A Google Kulcsszótervezője nem fogja tudni megmondani neked, hogy mikor nagyobb az érdeklődés az „esőkabátokra” és hasonló árukra, amikre nincs szükség egész évbe

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!