Facebookon hirdetni? Na, ne! – Kifogások, amik a profitod útjában állnak.

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Facebookon hirdetni? Na, ne! – Kifogások, amik a profitod útjában állnak.

Tóth Beáta

“A bejegyzés kiemelésével még több embert érhetsz el.” 
Értesít róla a Facebook, amikor posztolsz.
De miért is akarnál fizetni a kiemelésért, amikor a Facebook ingyenes megjelenési lehetőséget biztosít számodra?
Nos, itt kezdődnek a kifogások, hogy miért is nem akarsz a Facebookon célzottan hirdetni.
Ezek akadályoznak meg abban, hogy ennek az óriási hirdetési felületnek a kihasználásával még több profitra tegyél szert.

Legyél te is sikeres, indíts kampányt a Facebookon.

Hogyan is működik a Facebook hirdetési rendszere?

Miközben az emberek a Facebookon töltik idejüket, ez a tömeges emberi közösséget megteremtő felület információkat gyűjt rólunk, barátainkról és ezeket rendszerezhető adatokká konvertálja. 
Megvalósult minden marketinges álma: egy homogén közösségből, demográfiai, érdeklődési stb. adatok alapján pontosan bemérhető célcsoport hozható létre. Nincs többé vaktában lövöldözés, pontosan leszűkíthető azok köre, akiket érdekelhet 
termékünk, vagy szolgáltatásunk.
Pont ezért gondolják sokan azt, hogy:

 

1.    Kifogás: „A Facebookon hirdetni túl drága!”

Nem sajnáljuk a pénzt akkor, amikor weboldalunk arculattervezéséről, vagy SEO-otpimalizálásáról van szó-, de hirtelen szűkmarkúak leszünk, ha valaki hirdetésre buzdít.

„Túl drága, és biztos nem hatékony…” 

Mérted már egyáltalán a hirdetéseid hatékonyságát, azaz a ROI-t? A ROI (Return on Investment) segítségével ki tudjuk számolni egy hirdetési kampány megtérülését. Az eladásokból származó nyereségből kivonjuk a hirdetési költséget, majd az eredményt elosztjuk a teljes hirdetési költséggel.

(nyereség-költség)/költség

Például: vásárolsz a Facebookon 150 000 Ft-nak megfelelő USD költségkerettel megjelenést. Ennek eredményeként a havi zárásnál az előző hónaphoz képest 100 termékkel többet adsz el. Termékenként 250 Ft-os nyereséggel számolva ez 25 000 Ft.
Tehát: Az eladásokból származó teljes nyereség így 25 000 Ft (100 termék x 250 Ft). A 25 000 Ft nyereségből 15 000 Ft hirdetési költséget kivonva marad 10 000 Ft. 
Ez a 10 000 Ft-os összeg a 15 000 Ft-os hirdetési befektetés által generált nyereség.
10 000/ 15 000 = ROI
A ROI így 0,66, azaz a megtérülés a befektetés százalékarányában kifejezve (0,66 x 100) = 66%

Egy átlagos poszt megírása mennyi idődet veszi el? Napi 3-4 órát? 
Hány megrendelőd származik ezekből a posztokból? 10? Mekkora órabérért dolgozol? 
Tegyük fel óránként 5000 Ft az órabéred, tehát ez egy 4 órás poszt írás esetén 20 000 Ft.  10 megrendelőd lett belőle azon a héten, vagyis egy ügyfélre 2000 Ft-ot költöttél. Ez azért elég magas költség, nem beszélve az időkiesésről.
Nem minden arany, ami fénylik, azaz nem minden ingyenes, ami annak látszik.

Mit szólnál, ha posztjaid írása közben is lennének megrendeléseid? A megoldás egyszerű: elindítasz egy kampányt a Facebookon, amit már napi 2-5 dolláros költségkerettel megtehetsz. Ez körülbelül havi 60-150 dollár közötti hirdetési költséget fog neked generálni, de ez még mindig kevesebb, mint amit az „ingyenes” posztok írására fordítasz, havi szinten.
Persze ebből a költségkeretből nem fogod megváltani a világot, de figyeld a visszajelzéseket, és gyűjts tapasztalatokat!

 

2.    Kifogás: „Hasznos a hirdetés, de az én üzletem esetében nem fog működni!”

Miért nem fog működni? 
-    Mert csak B2C cégek hirdetnek a Facebook-on.
-    A Facebook hirdetések csak a márkatudatosság növelésére, és like gyűjtésre használhatók.
-    Az én termékem csak egy szűk réteget érdekel….
És még sorolhatnám…
A Facebookban az a csodálatos hogy igazi hús-vér emberek vannak a virtuális személyiségek mögött, akik tényleges keresletet generálnak. Természetesen előfordulnak „fake” felhasználók, de ők elenyésző részét képezik a 1,65 milliárd-os közösségnek.
1,65 milliárd ember- különböző érdeklődési körrel- óriási potenciált rejt magában vállalkozásod számára, amit ügyesen használva megtöbbszörözheted nyereségedet. Hidd el, működni fog.


3.    Kifogás: „Kiváló minőségű képekre van szükség a hirdetésekben.”

Természetesen szükség van a hirdetésekben képekre, amik vizuálisan megnyerőek, és megragadják a figyelmet. Az is fontos, hogy az tükrözze céged tevékenységét, de ez sem mindig célravezető. Néha kockáztatnunk kell, és a nagyobb elérés érdekében szokatlan esetleg a témához nem illő képeket kell választanunk. 
Ki kell emelkedni a tömegből: és ebben segítségedre lehet a humor alkalmazása a szövegezésben, vagy meglepő grafikai elemek használata.
Ha nem tudsz profi fotóst, és tervezőt megfizetni próbáld ki a Canva alkalmazást, melynek segítségével hihetetlen képeket tudsz szerkeszteni Facebook hirdetésedhez.
Fontos! Válassz ki két-három képet, teszteld őket, és amelyik pozitív ROI-t eredményez, azt használd hosszútávon!

 

4.    Kifogás: „A Facebook hirdetések zavarják a felhasználókat, és ellenérzéseket váltanak ki belőlük.”

Emlékszel arra az időre, amikor felugró bannerek tolakodtak az arcodba, egy-egy honlap megnyitásakor?
Nos, ennek a sokáig divatos hirdetési trendnek az ideje lejárt. Kutatások bebizonyították, hogy ezek az erőszakos reklámok, nem hogy növelték volna az eladásokat- inkább hanyatló tendenciát indítottak el. Az emberek elfordultak az ily módon hirdető cégektől.

A Facebook bevételei a felhasználóktól származnak, tehát az az érdeke, hogy minél több embert vonjon be a felületre, és ott is tartsa őket. A megfelelően célzott hirdetési kampány során, az elért emberek érdeklődési körüknek megfelelő ajánlásként fogják fel a reklámot, nem pedig olyan erőszakos nyomulásnak-ami eladni akar nekik valamit, amire nincs is szükségük.
Egyszer-egyszer előfordulhat, hogy egy zavaró spam, vagy hirdetés megjelenik-, de el is tűnnek, ha nem generálnak elegendő megtekintést. A rendszer azokat a megjelenéseket preferálja, amelyek elég érdeklődésre tarthatnak számot a kattintások által.

Gyerünk, hagyd magad mögött a kifogásaidat, és nyiss a Facebook felé, hogy te is azokhoz a sikeres vállalkozókhoz tartozz, akik ezzel az online közösségi hatalommal rendelkező felülettel fellendítették üzletüket!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!