Így készíts virális videókat márkád népszerűsítésére 2020-ban

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Egy virális videó anatómiája: Ötletek a YouTube-ra, a Facebookra, és az Instagramra 2020-ban

Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Úgy tűnik, hogy a virális videók és mémek lesznek az online marketing új legnépszerűbb trendjei. És habár már bizonyára nagyon várod, hogy befektethess néhány virális videóba, amikkel rövid időre nagyon sok figyelmet szerezhetsz márkádnak, vessünk egy pillantást arra, hogy mi is kell mindehhez.

Így készíts virális videókat márkád népszerűsítésére 2020-ban

A következő rövid útmutatóban a következőkön megyünk végig:

  • Mik azok a virális videók?
  • 7 módszer arra, hogy hogyan lehet virális egy videó 2020-ban
  • 3 inspiráló példa 2019-ből

 

Mindannyian tudjuk, hogy a mémek és a virális videók nagyszerűek arra, hogy megragadd velük az ügyfelek figyelmét, és hogy bevésd márkádat az emlékezetükbe. A kutatások szerint a videók manapság rendkívül jelentős szerepet játszanak az emberek vásárlási döntéseiben. Az emberek több mint 40%-a állítja azt világszerte, hogy vásároltak már valamilyen terméket az után, hogy felfedezték azt a YouTubeon. Több, mint a megkérdezettek fele állítja, hogy az online videók kritikus fontosságúak számukra, amikor választaniuk kell két márka között.

 

Azonban virális videót készíteni nem egyszerű dolog. Tudnod kell, hogy mitől is lesz virális egy videó, és hogy hogyan alkalmazható ez márkádra. Ha szeretnéd olyan közösségi csatornákkal emlékezetesebbé tenni márkádat videókkal, mint a YouTube, az Instagram, vagy a Facebook, gondolkodj el egy virális videó marketingstratégián 2020-ra. Nézzük, hogy hogyan is működnek ezek a videok.

 

Hogyan lesz egy videó virális?

Egy virális videó lényegében egy olyan online videó (a Facebookon, az Instagramon, vagy a YouTube-on), amit rövid időn belől sokan néznek, vagy osztanak meg. Egy virális videó ideális esetben:

  • Online beszélgetést indít. Közönségednek aktívan kell reagálnia videóidra, hozzászólnia azokhoz, és megosztania őket többféle platformon.
  • Rövid élettartamú. Ezért van az, hogy sok márka rendszeres videó-utánpótlást biztosít több csatornán is, a relevancia megtartása céljából.
  • Több platformot is elér, úgymint a LinkedInt, a Redditet, és a Twittert, vagy akár offline csatornákon is megjelenik, például a televízióban.

 

De egész pontosan hogyan is válik virálissá egy videó? A legorganikusabb eset az, amikor nagy mennyiségű megtekintést gyűjt össze egy olyan platformon, mint a YouTube vagy a Facebook. Ha videód 5 milliós nézettségre tesz szert egy hét alatta, akkor elmondhatod, hogy virálissá vált. Egy másik lehetőség influencerek segítségét kérni. Az influencerek óriási közönségekkel rendelkeznek, és ha ők osztják meg videódat, akkor azt garantáltan sokan látják majd.

 

Érdekes mód, a legtöbb videó teljesen véletlenül vált virálissá – senki sem gondolta volna, hogy a „Linda Listen” videó egyszer virális lesz, és még az Ellen DeGenere Show-ban is megjelenjik!

 

Azonban van néhány bevált szokás, amikkel a viralitás irányába tessékelheted videóidat 2020-ban.

 

A virális videómarketing alapjai: 7 ötlet 2020-ra

Habár a virális videók vonzónak tűnhetnek, fontos, hogy a nézettség hajurászása során ne veszítsd el márkád identitását. Ha ránézel a YouTube legnézettebb videóira, láthatod, hogy többségük zenés, és a gyerekeknek szól. Ez nem biztos, hogy a te márkádra is ráillik!

 

Ezért javasoljuk inkább azt, hogy határozd meg saját magadnak, hogy mitől lesz virális egy videó, és tartsd észben a következőket:

 

1. Törekedj két percnél rövidebb videókra

Még egy néhány másodperces videófelvétel is csodákra lehet képes. Technikai értelemben ez egy olyan virális felvétel, amit könnyű megosztani különféle platformokon anélkül, hogy jelentős mennyiségű adatmennyiséget használnál fel vele. Ügyfeleid valószínűleg egy okostelefonon nézik majd meg a videót, és egy túl hosszú videó, amit sokáig tart betölteni nem válik majd virálissá.

 

2. Találd meg, hogy hogyan emelkedhetsz ki

Ez a nehéz rész – mivel olyan sok tartalom érhető el, hogyan biztosíthatod, hogy ne vessz el a tömegben? Kezdésképpen végezz egy alapos piacfelmérést, és nézd meg, hogy mit csinálnak versenytársaid. Ez után találd meg a réseket, és alkoss valami egészen mást, hogy felkeltsd ügyfeleid figyelmét. Meg kell találnod azt az arany középutat virális videót számára, amit az emberek akarnak, de nem számítanak rá.

 

3. Próbálkozz valami vitathatóval

Hatékonyan kiemelkedhetsz a tömegből, ha egy kis vitára ösztönzöd nézőidet videóddal. Még egy társadalmi üzenetet is belevihetsz. Itt van például az Egyesült Királyság hadseregének toborzóreklámja is ilyen volt, ami „hópihéknek”, „telefonzomiknak”, és „szelfifüggőknek” nevezi a millenáris korosztályt. A hirdetés virálissá vált a saját szegmensében, és nagy mennyiségű konverziót eredményezett.

 

4. Mindig legyen egy „horgod”

Ez az elsődleges dolog, amire emlékezned kell egy virális videó elkészítésekor. A horog lehet bármi, ami érzelmi reakciót vált ki a nézőből. Egy videó, amiben egy apuka a lányát húzza végig egy repülőtéren idén hétmilliós nézettséggel vált virálissá. Az ok egyszerű: minden szülő érezte már egyszer ezt a frusztrációt, így könnyedén tudtak azonosulni vele.

 

5. Használd ki az aktualitásokat

Amikor a virális videómarketingről van szó, minden a tartalomról és a relevanciáról szól. Másképpen megfogalmazva, senkinek nincs ideje arra, hogy nagy felbontásban nézze meg márkád videóját, szóval jobb, ha anélkül prezentálod őket, hogy túl sokat aggódnál a minőség miatt. Az időzítés kritikus fontosságú a virális videóknál, és ha releváns szeretnél maradni, akkor addig kell ütnöd a vasat, míg meleg.

 

Van egy trend, ami jelenleg népszerű iparágadban? Vagy talán történt valami mostanában, amiről közönséged aktívan beszél? Ilyen aktuális elemeket szőhetsz bele videómarketing-stratégiádba, hogy a beszélgetés részesévé válj.

 

Például Ryan Reynolds szeszmárkája, az Aviation Gin készített egy zseniális hirdetést egy másik márka erősen kritizált reklámjának „folytatása” gyanánt, mindössze 15 nappal az első publikációja után. De ihletet meríthetsz még a TikTok felhasználóból is, akik 2019-ben virálissá tették az alacsony minőségű videókat.

 

6. Használj pozitív hangnemet

A kutatások szerint az emberek nagyobb valószínűséggel osztanak meg olyan videókat, amik felvidítják őket. Még akár inspiráló hangnemet is megcélozhatsz, ami arra ösztönzi a nézőket, hogy fedezzék fel legjobb énjüket. A virális videók gyakran vidám hangulatnak köszönhetik sikerüket, és ez minden példában megjelenik, amiket megemlítünk ebben a cikkben.

 

7. Oszd meg videódat mindenhol

A virális videók talán az organikus megosztásokról szólnak, de ezt a folyamatot te is beindíthatod azzal, hogy a megfelelő csatornákon osztod meg őket. A YouTube-on kívül a Facebook is remek választás a virális videók számára, tekintve hogy a Facebook előnyben részesíti a videós tartalmakat, és óriási felhasználóbázisa van. Készíthetsz továbbá virális videós történeteket az Instagramra is – ezek kifejezetten ideálisak rövid felvételekre.

 

Ezek tehát a kipróbált és bizonyítottan hatékony módszerek arra, hogy egy videó virálissá váljon. Vess egy pillantást 2019 néhány kiváló virális videójára!

 

Virális videók 2019-ben, és amit tanulhatsz belőlük

Nézzünk meg hármat a megannyi 2019-ben virálissá vált videó közül. Ezek talán nem a legnézettebbek, de segítettek emlékezetesen pozícionálni a terméket vagy márkát, amiről szólnak.

 

1. Ryan Reynolds posztolt egy teljes filmet, mielőtt az kijött volna

… legalább is ezt sugallja a videó címe! A Warner Bros. egészen mással lepte meg a közönségét, mint amire azok sázmítottak, amikor feltöltöttek egy 102 perces videót, és azt áradozták róla, hogy ez bizony a kész, teljes film. Valójában végig a film animált főszereplőjét láthatjuk benne, amint másfél órán keresztül megállás nélkül táncol. Ezzel sikerült megtalálniuk azt az egyensúlyt a közönség vágyai és a meglepetés ereje között, amit a fenti 3. virális videó tippünkben is említettünk.

 

A tanulság itt az, hogy a virális videóknak meg kell lepniük nézőt – vagy akár sokkolni azt, hogy egy érzelmi reakciót váltsanak ki. Hívhatod ezt akár „hüvelykujj-megállító minőségnek” is, ami arra készteti a nézőket, hogy egy pillanatra felhagyjon hírfolyama görgetésével.

 

2. A Red Bull videója, amiben két ember beleugrik egy mozgó repülőbe

A Red Bull izgalmas videója 1 perc, 40 másodperc hosszú (amivel passzol az elsőként említett tippünkhöz), hogy többféle platformon is meg lehessen osztani. A videóban két személy ugrik le egy hegyről, majd egy mozgó repülőben landolnak, megfordítva ezzel az ejtőernyőzés koncepcióját, és egyben finoman elhintve a Red Bull értékajánlatát is. A cím segít együtt érezni a nézőknek az ugrókkal, akik egy olyan helyzetet képviselnek, amivel mindenki találkozott már hétköznapi élete során – ezzel pedig egy érzelmi reakciót váltanak ki.

 

3. A BuzzFeed Tasty teljes videómarketing stratégiája a viralitáson alapszik

A BuzzFedd tudja, hogy a virális videók élettartama nagyon rövid lehet – ezért összpontosítanak a gyakoriságra. Naponta több alkalommal is osztanak meg videókat, olyan érdekes tartalmakkal, mint a macskáknak készült szusi, vagy a gyerekrajzok alapján készül reggelik. A Tasty a Facebookon is megoszt virális videókat, amikkel nagy közönségre tett szert.  A BuzzFeed közösségi videókínálata bevételük 50%-áért felel.

 

A tanulság itt egyértelmű – mivel a virális videók olyan kiszámíthatatlanok, érdemes több rövid, érdekes videót készíteni, biztosítva ezzel, hogy közönséged folyamatosan aktív maradjon. Habár egyetlen egy videó önmagában nem élvezheti örökké a rivaldafényt, a nézők biztosan találkoznak majd márkáddal az online tartalmak böngészése során.

 

Most te jössz

Egy utolsó dolog, amire érdemes emlékezni videómarketing stratégiád kialakításakor, hogy a virálissá válás nem lehet az egyedüli célod. Némi innovációval, és az ügyfelek érzelmeinek – illetve az aktuális trendek – ismeretében olyan videókat készíthetsz majd, amelyekkel nézőid igazán képesek azonosulni. Mindig fenntarthatsz egy rendszerese tartalomfolyamot, biztosítva ezzel, hogy ügyfeleid újra és újra visszatérjenek hozzád 2020-ban, és az után is.

 

Írta: Mocsonoky Csaba | A cikk forrás eredetileg angol nyelven jelent meg a MarTechAdvisoron: https://www.martechadvisor.com/articles/interactive-marketing/the-anatomy-of-a-viral-video-ideas-for-youtube-facebook-instagram-for-2020/

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!