Videómarketing: YouTube kontra Facebook

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Videómarketing: YouTube kontra Facebook

Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Az, hogy a videómarketing az elmúlt (és minden jel szerint a közelgő) évek legnagyobb online marketingtrendje, ma már nem is vitatéma. A videó a legnépszerűbb tartalomtípus, és csak egyetlen másik formátum van, ami képes versenybe szállni vele, ami egész véletlenül az élő videó.
 

Videómarketing: YouTube kontra Facebook

A videók népszerűségét bizonyítja többek között az is, hogy egyre több platform bővíti videós funkcióit mind a felhasználók, mind pedig a márkák számára. Most persze felsorolhatnánk ezeket, de ha erre a cikkre kattintottál, akkor bizonyára azok népes táborába tartozol, akik szeretnék tisztázni a különbségeket a két videós óriás, a YouTube és a Facebook között.

 

Fontos kulcsszó itt a „különbségeket” – habár mindkét platformon nagyon népszerűek a videók (a YouTube-on ez egyértelmű, a Facebookon pedig elég csak ránézned hírfolyamodra), valójában gyökeresen különböznek egymástól. Ez azt jelenti, hogy teljesen eltérő hozzáállást igényelnek, ha a videómarketingről van szó (habár sokan a mai napig ugyan úgy próbálják kezelni mindkettőt).

 

A következőkben ezeket a különbségeket fejtjük ki bővebben is, hogy eldönthesd, mely platform ideális videóstratégiádhoz, vagy, hogy mikre kell odafigyelned, ha mindkét hálózatot használni szeretnéd!

 

YouTube és Facebook: A legfontosabb különbségek

 

1. A videók hossza

A két platform két teljesen más kontextust jelképez. A YouTube-on a hosszabb videók teljesítenek jól, míg a Facebookon átlagosan a rövidebbek népszerűek.

 

Amikor valaki a YouTube-ra látogat el, akkor általában valami konkrét elképzelése van arról, hogy mit szeretne látni, és erre keres rá. Habár a YouTube átlagosan több videót is kínál az éppen megnézett mellé, a felhasználókról átlagosan elmondható, hogy hosszabb ideig képesek megtartani a figyelmüket egy videón.

 

Ezzel szemben a Facebook telis-tele van különféle videókkal, amelyeket a felhasználók általában hírfolyamjukon keresztül találnak meg, nem pedig konkrét keresés alapján.

 

Természetesen mindkét fejlett rendszer komplex algoritmussal rendelkezik, ami eldönti, hogy mennyi láthatóságot kap majd egy-egy videó.

 

Mivel a Facebookon az emberek szívesebben néznek végig rövidebb videókat, így általában ezek a videók azok, amelyek a legtöbb megosztást és reakciót kapják. Minél több aktivitást képes bevonzani így egy videó, annál több felhasználónak jeleníti majd meg a Facebook algoritmusa.

 

A YouTube ezzel szemben a „nézési időt” értékeli a legnagyobbra, tehát hogy mennyi időt töltenek a felhasználók a platformon a videók nézegetésével. Ez nem meglepő, hiszen minél több videót néznek meg az emberek (és minél tovább nézik őket), annál több reklámot mutathat meg nekik a YouTube. Mindez azt jelenti, hogy a hosszabb videók (ha képes vagy velük megtartani nézőid figyelmét) jobban teljesítenek majd a keresésben, és az ajánlott videók dinamikus listájában is.

 

2. A videók témája

A videók hosszából, és a két platform eltérő jellegéből adódóan mind a YouTube-on, mind a Facebookon más témájú videók teljesítenek majd jobban.

 

A YouTube-on a mélyebb tartalmak keresettebbek, például az oktatóvideók, részletes bemutatók, stb. A YouTube-ra gyakran azért látogatnak el az emberek, hogy valami újat tanuljanak, vagy audiovizuális, szemléltető jellegű választ kapjanak egy kérdésükre. Ezt a platformot ilyen tartalmakkal fogod tudni megnyerni.

 

A Facebookon más jellegű tartalmakra számítanak a felhasználók, amelyek egyszerűbbek, és a rövidebb időkeretben is jól működnek. Például választ adhatsz egy-egy rövid kérdésre, betekintést nyújthatsz követőidnek a „kulisszák mögé” (például egy rendezvény előkészületei során), vagy tehetsz egy rövid bejelentést, ami szóban sokkal könnyebben kommunikálható, mint írásban.

 

Mindebből azt kell megjegyezned, hogy a Facebook ideálisabb a közvetlen promócióra, míg a YouTube-on sokkal óvatosabbnak és visszafogottabbnak kell lenni a természetes termékelhelyezésekkel és marketingüzenetekkel.

 

3. A videók esztétikai jellege

Nehéz lenne néhány bekezdésben összefoglalni azt a végtelennek tűnő vizuális stílust, amelyeket a különböző platformokon (vagy akár csak egyen) használnak, de nagy vonalakban a következőkről van szó.

 

A YouTube-on nagyon népszerűek a vlog stílusú videók, ahol a készítő a kamerába beszél és néhány vágóképpel egészíti ki mondanivalóját (általában arról, amiről éppen beszél). Ez kényelmes olyan szempontból, hogy a beszélő kérdéseket tehet fel a közönségnek, vagy arra ösztönözheti őket, hogy kedveljék a videót, iratkozzanak fel a csatornára, vagy látogassanak el egy webhelyre. A videók továbbá utólag hozzáadott feliratokkal is kiegészíthetők.

 

Ez a formátum nem igazán működik a Facebookon, mert a videók ott automatikusan indulnak el, és hang nélkül (ha a felhasználónak be van kapcsolva az automata indítás), tehát hiába beszél valaki a videóban, nem fog hallatszódni, amíg a felhasználó be nem kapcsolja a hangot. Ezért láthatunk olyan sok feliratozott videót a Facebookon.

 

Ideális esetben a Facebook felhasználók rákattintanak/koppintanak majd a videóra, hogy hallják a hangot is, de ha nem, akkor lényegében csak olvasgatják majd a feliratokat, aminek nincs túl sok értelme.

 

A lényeg tehát az, hogy a Facebookon kreatívabbnak kell lenned vizuális megoldásaiddal, ha szeretnéd aktivitásra buzdítani nézőidet.

 

4. Felhívások

A felhívások (CTA-k) is merően eltérnek egymástól a két platformon.

 

A YouTube-on lehetőséged van záróképernyőt elhelyezni videóid végén, illetve kártyákat is használhatsz videóidban, hogy kapcsolódó tartalmakra hívd fel nézőid figyelmét. Emellett persze videóidban szóban is megkérheted arra az embereket, hogy tegyenek meg egy kívánt lépést.

 

A Facebookon más a helyzet, itt ugyanis nincsenek kártyák, vagy záróképernyők, és ha azt feltételezed, hogy az emberek nem hanggal nézik videóidat, akkor a szóbeli felszólítás sem lesz túl eredményes. Beépített gombokat használhatsz ugyan, de ha a videóban is szeretnéd felhívni nézőid figyelmét a következő kívánt lépésre, akkor készíts egy képet erre, és vágd be azt videód végére.

 

5. Láthatóság

A videók hosszának fejtegetésekor említettük, hogy a két platformon más-más módokon találnak rá az emberek a videókra.

 

A YouTube lényegében egy keresőmotor – az emberek konkrét elképzeléssel keresnek rá videókra a platformon, de meglehet, hogy egy Google keresésen keresztül jutnak el ezekhez (mivel a YouTube a Google tulajdona, így nem meglepő, hogy a videók a Google találatok között is megjelenhetnek). Mindez azt jelenti, hogy a YouTube videók akár évekig is „szavatosak” maradhatnak.

 

A Facebookon ezzel szemben a videók csak követőid egy töredékének jelennek meg, ami a platform szigorú algoritmusának köszönhető. Azonban, ha az a kevés felhasználó, aki „első körben” láthatja a videót, pozitívan reagál rá, megosztja azt, és hozzászól, akkor a videó idővel több felhasználónak jelenik majd meg követőid közül.

 

Mindebből az következik, hogy a Facebook ideálisabb lehet aktuális témák feldolgozására videók szempontjából, ugyanis ezek több aktivitást válthatnak ki a közönségből. Ne számíts azonban arra, hogy a videók itt sokáig bennmaradnak a köztudatban.

 

6. Elemzések, statisztikák

Különbözik az is, hogy a videókat megtekintéseit hogy számolja a két platform.

 

Mivel a Facebookon a videók automatikusan elindulnak, így olyan megtekintési időt is felszámolhat a platform, ami valójában nem jelent feltétlenül érdeklődést. Ennek köszönhetően sajnos a Facebook videóstatisztikái nem feltétlenül tükrözik a valóságot.

 

A YouTube-on azonban minden másodperc valódi megtekintést jelent (habár itt is működik automata lejátszás, ezt a felhasználó megszakíthatja vagy kikapcsolhatja), ezért értékesebbeknek is tekinthetők, mint a Facebookon.

 

A két platformot tehát nem érdemes összehasonlítani ilyen szempontból – más és más értékelést igényelnek. A különböző videókat csak azokkal vesd össze, amelyek ugyan azon a platformon szerepelnek, ne pedig keresztezve.

 

7. A befektetések megtérülése hosszútávon

Már volt róla szó, hogy a YouTube videók akár évekig is hatékonyak lehetnek, míg a Facebook videók általában néhány napig élvezhetik csak a rivaldafényt.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyértelműen a YouTube a megfelelő választás minden cég és vállalkozó számára. A választás számos szemponttól függ, és természetesen mindkettőt is használhatod egymás mellett, csak vedd figyelembe a fenti különbségeket, hogy megfelelő tartalmakat oszthass meg rajtuk!
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!