notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi kell egy SEO-barát alt címkébe?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
logo_1_2 logo_2_2 logo_3_2 logo_4_2 logo_5_2 logo_6_2 logo_7_2 logo_8_2 logo_9_2 logo_10_2 logo_11_2 logo_12_2 logo_13_2 logo_14_2 logo_15_2 logo_16_2 logo_17_2 logo_18_2 logo_19_2 logo_20_2 logo_21_2 logo_22_2 logo_23_2 logo_24_2 logo_25_2 logo_26_2 logo_27_2 logo_28_2 logo_29_2 logo_30_2 logo_31_2 logo_32_2 logo_33_2 logo_34_2 logo_35_2 logo_36_2 logo_37_2 logo_38_2 logo_39_2 logo_40_2 logo_41_2 logo_42_2 logo_43_2 logo_44_2 logo_45_2 logo_46_2 logo_47_2 logo_48_2 logo_49_2 logo_50_2 logo_51_2
Főoldal > Mi kell egy SEO-barát alt címkébe?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi kell egy SEO-barát alt címkébe?


2019/06/05
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Az alt címke sokat segithet weboldalad keresőoptimalizáltságán, de csak ha jól használod, és nem spameket gyártaszt. Mutatom, mi kell a tökéletes alt SEO-hoz!

Mi kell egy SEO-barát alt címkébe?

A képkeresés SEO alapjai

A képek alt címkéi a keresőoptimalizálás ritkán emlegetett, mégis hasznos eszközei. Bizonyára te is találkoztál már olyan webhelyekkel, ahol a képek valamiért nem jelentek meg, csak egy kis piros X jelezte a helyüket (vagy talán még annyi sem, csak egy üres keret). Nos, az alt címkék, vagy alt szövegek ezt a problémát segítik némileg enyhíteni, ráadásul még az oldal SEO-ját is javíthatod velük!

 

Az alt címkék nemes egyszerűséggel a képen szereplő dolgok szöveges leírásai. Mivel a keresőmotorok (még) nem képesek elemezni, hogy mi szerepel egy fényképen, az alt szövegek értelmezhetővé teszik az ilyen vizuális tartalmakat számukra. Ez lehetővé teszi, hogy az oldalon szereplő, rendesen becímkézett képek akár a keresőmotorok képkeresőiben is megjelenjenek, és így még több felhasználó találhasson rá tartalmaidra.

 

Jól hangzik, nem igaz? Nos, akkor nézzük, hogy mi is kell egy tökéletes alt címke megfogalmazásához!

 

A keresőoptimalizálás veleje: Végezz alapos kulcsszókutatást

Pihengetünk?

A kulcsszókutatás (itt írtam arról, hogyan csináld) szinte minden SEO tevékenység legelső lépése, különösen ha szöveges tartalmakról van szó, amilyen az alt címke is. A Google Kulcsszótervezőn kívül sok más (ha ide kattintasz olvashatsz ezekről is) eszköz is rendelkezésedre áll, ha kulcsszavakat szeretnél találni tartalmaidhoz.

 

Kulcsszókutatás során érdemes olyan releváns kulcsszavakat keresni, amelyekre sok felhasználó keres rá, de nem használják őket sokan tartalmaikban – tehát minimális verseny jellemző rájuk. Hogy miért így érdemes kutatni, az igazából egész logikus. A sűrűn keresett, sokak által megcélzott kulcsszavak óriási versenyt jelentenek, és ezeket általában rettenetesen nehéz megnyerni. Itt a magas verseny a probléma.

 

Ezzel szemben a ritkábban keresett, és ritkábban célzott szavaknak is megvan a hátránya, hiszen nem sok forgalom származik belőlük, és még az a kevés is megoszlik a kulcsszót megcélzó oldalak között. Ebben az esetben az alacsony keresettség a probléma.

Használj elsődleges kulcsszavakat az alt címkében

Habár az alt címke szövege (az alt szöveg) fontos, nem szabad, hogy prioritást élvezzen a gondosan megtervelt, jelenleg helyen lévő SEO-dal szemben. Másképpen megfogalmazva: ne rendezd át jelenleg használt kulcsszavaidat csak azért, hogy az alt szöveg kulcsszavai passzoljanak a képbe.

 

Ehelyett próbálj inkább olyan képeket találni, amelyekkel kiegészítheted már meglévő kulcsszavaidat. Ha egy oldal SEO-ját a képek köré építed fel, akkor az oldal tartalma sokkal inkább a képről szól majd, mint bármi másról.

 

Kivételes eset persze, ha a tartalom ténylegesen a képekről szól – ha az oldal központi eleme egy képgaléria, vagy egy diavetítés, akkor jobb, ha az oldal szövege próbál segíteni ezeken az elemeken, nem pedig fordítva.

 

Ne legyen öncélú a SEO! Kapcsold egymáshoz az alt címkét és az oldal tartalmát

Egy gyakori hiba, amit a webmesterek és marketingesek a SEO során elvétenek, hogy nem állítanak fel semmilyen kapcsolatot az alt szöveg és az oldal tartalma között. Az alt szövegnek, habár első sorban a képről szól, valamilyen módon kapcsolódnia kell az oldal fő szöveges tartalmához is – az alt szöveg feladata összekötni a képet és az oldal tartalmát.

 

Például egy kertészeti cikkben, amiben a paradicsomról van szó, egy paradicsomokat ábrázoló kép alt címkéjébe érdemes beleírni, hogy a képen pontosan mi látható – ha például a paradicsom virágait ábrázolja a kép, akkor a „paradicsom virágai” kifejezés meg kell jelenjen az alt szövegben.

 

Ne fogalmazz túl terjengősen

Mint említettük, az alt szöveg célja leírni, hogy mit ábrázol a kép, ha a felhasználó nem tudja megtekinteni azt. Éppen ezért nem egy kisebb regény kell, hogy az alt címkébe kerüljön. Egyszerűen csak írd le néhány szóban, vagy egy rövid mondatban, hogy mi van a képen, és persze használd a legfontosabb kulcsszavakat is.

 

Az alt szöveg javasolt hossza nagyjából 125 karakter. Néhány böngésző nem képes rendesen megjeleníteni a hosszabb szövegeket (csak egy olyan hosszú sort mutatnak az alt szövegből, amilyen széles a kép is lenne), így ezért sem érdemes túl hosszúra fogalmazni ezeket. Ha az alt címkéid rendszeresen meghaladják ezt a durván 125 karakteres keretet, akkor talán jobb, ha ezeket a szövegeket az oldal fő tartalmában használod inkább fel, és más alt szövegeket találsz ki.

Példa jól megírt SEO barát alt szövegekre

<img src=”kepfajl.jpg” alt=”az alt szöveg helye”>
 
 

Ebben a példában a „kepfajl.jpg” a képfájl neve és kiterjesztése. Ez a kép látható meg akkor, amikor a böngésző rendesen meg tudja jeleníteni a képet a felhasználóknak. Ha a kép nem tud megjelenni, akkor az „az alt szöveg helye” szöveg jelenik majd meg – ezt a szöveget látják a keresőmotorok robotjai is.
 

Lássunk tehát egy példát!
 

Tegyük fel, hogy egy már említett kertészettel foglalkozó webhelyet üzemeltetsz, és éppen a gyep gondozásáról van szó egy cikkben. Feltöltesz egy képet egy jól gondozott gyepről, valahogy így:
<img src=”gyep.jpeg” alt=”Az igényes gyepgondozás eredménye”>
 

Ez egyrészt tömören, lényegre törően leírja a kép tartalmát, másrészt pedig tartalmazza a „gyepgondozás” kulcsszót is.

Google SEO, keresőoptimalizálás

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2019.12.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Magyarország leglátogatottabb online marketing blogja

ENNYIEN OLVASTÁK A BLOGOT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
517 052
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

Lead generálás

Minden olyan tevékenység egy marketing szakember vagy egy cég...

Robot

Mik azok a robotok? Egy SEO szakember, vagy webmester számára a robotok olyan...

Blog

Mi az a blog? A blog egy internetes napló, vagy újság, ami...

Beágyazott egyezés

A beágyazott egyezés egy kevésbé ismert, összetettebb...

Hashtag

A hashtagek definíciója A hashtag egy olyan kulcsszó, vagy kifejezés,...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok BTL Kommunikációs ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.