Mi az a piackutatás és miért fontos? Így végezz piackutatást lépésről lépésre!

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Melyek a hatékony piackutatás kulcselemei startupok számára?

Novák Anna

A startupok sikere szorosan összefonódik a hatékony piackutatással, amely lehetővé teszi számukra, hogy mélyrehatóan megismerjék a piacukat és az ügyfeleik igényeit. Az alábbiakban áttekintjük a startupok hatékony piackutatásának kulcselemeit, amelyek segítik a vállalkozásokat abban, hogy tudatos és megalapozott döntéseket hozzanak a kezdetektől fogva.

Piackutatás

 

Határozd meg a piackutatás céljait!

Meg kell határoznod a kutatás céljait, mielőtt nekiállsz bármilyen adatgyűjtésnek. Gondolj arra, hogy milyen konkrét kérdésekre keresel választ a piackutatással. Vannak olyan feltevések vagy hipotézisek, amelyeket szeretnél tesztelni vagy igazolni? Fontold meg, hogyan segíthetnek az eredmények a jobb döntéshozatalban a vállalkozásoddal kapcsolatban. A kutatási céloknak SMART-nak kell lenniük: specifikusnak, mérhetőnek, elérhetőnek, relevánsnak és időhöz kötöttnek. Ne feledd, hogy ezeknek az céloknak összhangban kell lenniük az általános üzleti céljaiddal és az ügyfelek igényeivel.

Válaszd ki a piackutatás módszereit!

A kutatási céloktól függően választhatunk különböző kutatási módszerek közül az adatgyűjtéshez. A kutatási módszerek két fő típusa a kvantitatív és a kvalitatív. A kvantitatív módszerek számokat használnak olyan változók mérésére és elemzésére, mint a piac mérete, a vásárlók demográfiai adatai vagy a konverziós arányok. A kvalitatív módszerek viszont nem numerikus adatokat használnak a viselkedések, motivációk vagy preferenciák feltárására és megértésére, például ügyfélinterjúk, felmérések vagy megfigyelések. Mindkét módszert lehet kombinálni annak érdekében, hogy egymást kiegészítve egy teljesebb képet kapjunk a piacon zajló folyamatokról.

Tervezd meg a piackutatás módszereit!

Miután kiválasztottad a kutatási módszereket, a következő lépés a kutatási eszközök tervezése. Ezek olyan eszközök vagy technikák, amelyek segítségével gyűjtöd és rendszerezed az adatokat, például kérdőíveket, interjúkat, fókuszcsoportokat vagy kísérleteket. A kutatási eszközöknek megbízhatónak, érvényesnek és etikusnak kell lenniük. Emellett igazodniuk kell a célközönséghez, a kutatási célokhoz és a rendelkezésre álló költségvetéshez. Az online platformok, szoftverek vagy alkalmazások is kiváló segítséget nyújthatnak a kutatási eszközök létrehozásában és kezelésében, például a Google Forms, a SurveyMonkey vagy a Typeform.

Végezd el a piackutatást!

A következő fázisban a kutatást ténylegesen végrehajtjuk, és ez az időszak, amikor az adatokat gyűjtjük a célcsoportból. Itt a feladat az, hogy toborozzunk és kiválasszunk olyan résztvevőket, akik ideális ügyfeleinket vagy felhasználóinkat képviselik. Ezenkívül meg kell terveznünk és lebonyolítanunk az adatgyűjtési folyamatot, ami magában foglalhatja a résztvevőkkel való kapcsolatfelvételt, ütemezést, interjúkat vagy felméréseket. Fontos betartanunk az etikai irányelveket, és tiszteletben kell tartanunk a résztvevők magánéletét és beleegyezését. Mindemellett kiemelten fontos biztosítanunk az adatok minőségét és pontosságát is.

A piackutatás egyik fontos eleme az adatok elemzése

Miután összegyűjtötted az adataidat, el kell végezned azok elemzését. Ebben a fázisban értelmezheted és szintetizálhatod az adatokat, hogy felfedezz mintákat, trendeket vagy érdekességeket. Alkalmaznod kell megfelelő statisztikai vagy elemzési technikákat, például leíró statisztikákat, következtetési statisztikákat vagy tematikus elemzést. Az adatok hatékony bemutatása és megértése érdekében használhatsz vizualizációs eszközöket, mint például diagramokat, grafikonokat vagy táblázatokat. Fontos, hogy objektív és kritikus szemmel nézd az adatokat, és kerüld a torzításokat és hibákat.

A piackutatás elvégzése után alkalmazd a megállapításaidat

Miután összegyűjtötted az adataidat, el kell végezned azok elemzését. Ebben a szakaszban értelmezheted és szintetizálhatod az adatokat, hogy felfedezz mintákat, trendeket vagy érdekességeket. Használj megfelelő statisztikai vagy elemzési technikákat, például leíró statisztikákat, következtetési statisztikákat vagy tematikus elemzést. Az adatok hatékony bemutatása és megértése érdekében alkalmazz vizualizációs eszközöket, mint például diagramokat, grafikonokat vagy táblázatokat. Fontos, hogy objektív és kritikus szemmel nézd az adatokat, és kerüld a torzításokat és hibákat.

Gyakori kérdések

Mi az a piackutatás?

A piackutatás egy folyamat, amely során vállalkozások információkat gyűjtenek, elemznek és értelmeznek a piacukról, versenytársaikról és potenciális ügyfeleikről. Célja a piaci környezet megértése, a versenyhelyzet felmérése és az ügyfélpreferenciák feltérképezése annak érdekében, hogy a vállalkozások tudatos és megalapozott döntéseket hozhassanak.

Miért fontos a piackutatás egy startup számára?

A piackutatás segít a startupnak megérteni a piacot, a versenytársakat és az ügyfelek igényeit, ezáltal hozzájárulva a tudatosabb döntéshozatalhoz és a sikeres vállalkozás kiépítéséhez.

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!