2020 Március 1-től másképpen kezeli a Google a nofollow hivatkozásokat

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Március 1-től másképpen kezeli a Google a nofollow hivatkozásokat

Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Korábban már hallhattunk róla, hogy a Google tervezi megváltoztatni a nofollow attribútummal ellátott hivatkozások kezelését, 2020 március 1 óta pedig ezek a változtatások érvénybe is léptek.
 

 2020 Március 1-től másképpen kezeli a Google a nofollow hivatkozásokat
2020. március 1. óta a Google már nem feltérképezési és indexelési utasításként, hanem utalásként tekint a nofollow tulajdonságra. Nem ez az első ilyen eset: a Google már 2019 szeptembere óta csupán célzásokként kezeli az összes hivatkozási attribútumot (úgymint a sponsored-et vagy az UGC-t).

 

A nofollow hivatkozás-attribútum 2005-ben jött létre abból a célból, hogy megakadályozza a spam jellegű hivatkozások értéktovábbítását. Ezek a hivatkozások komoly problémát jelentettek másfél évtizeddel ezelőtt, ugyanis akkoriban előszeretettel manipulálták velük a különböző webhelyek rangsorolását.

 

A kérdéses hivatkozás-attribútumok

 

A Google 2019-ben új link-attribútumokkal állt elő a felhasználói (UGC) és a szponzorált tartalmak megjelölésére:

  • rel=”ugc”: Ezt az attribútumot olyan hivatkozások megjelölésére ajánlják, amelyek felhasználói tartalmakban (pl. fórumbejegyzésekben vagy hozzászólásokban) jelennek meg.
  • rel=”sponsored”: Az olyan hivatkozásokat lehet megjelölésére szolgál, amelyek egy reklám, szponzorálás vagy más fizetett megállapodás részei.

 

Illetve itt van még persze a rel=”nofollow” attribútum is, amely mindig is azt a célt szolgálta, hogy a hivatkozott oldal ne kapjon a hivatkozó oldal rangsorolási értékéből.

 

Miért volt szükség az új attribútumokra?

Danny Sullivan és Gary Illyes, akik közösen készítették el a szeptemberi bejelentést azt állították, hogy az új attribútumok segítenek a Google-nak részletesebben értelmezni az internetet és lehetővé teszik a webhelytulajdonosok számára, hogy még precízebben megjelöljék hivatkozásaikat, ha kívánják.

 

Ami azonban a legfontosabb, hogy ezeket az attribútumokat nem kötelező használni és nincsenek hatással a webhelyre.

 

Mit érdemes tenniük a webhelytulajdonosoknak?

Ha korábban is használtad a nofollow utasítást (ami most már csak „utalás”), hogy kizárj bizonyos oldalakat webhelyed feltérképezéséből, akkor ideje felkeresni ezeket és egy másik módszerrel megakadályozni feltérképezésüket. Ezt megteheted a robots.txt vagy különféle meta címkék használatával is.

 

Mint fentebb említettük, az új (UGC és sponsored) attribútumok használata teljesen önálló, és csak rajtad múlik, hogy szeretnél-e több információt kínálni a Google-nak webhelyed hivatkozásairól, vagy sem – de ennek semmilyen hatása nem lesz webhelyedre.
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!