A Robots.txt jelentése, jellemzése és értelmezése az online marketing szakszótárban.

EN

Robots.txtA robots.txt definíciója

A robots.txt egy egyszerű szöveges (TXT) fájl, amely a webhelyre érkező robotoknak tartalmaz utasításokat. Ez a fájl a webhely többi alapvető fájlja között, a webtárhelyen található meg. Fontos észben tartani, hogy a robots.txt fájl utasításait egy robot nem köteles figyelembe venni – ez attól függ, hogy hogyan programozzák őket.

Úgy kell tehát elképzelni a robots.txt fájlt, mint egy „illemszabályok” táblát egy étteremben, vagy egy könyvtárban. Maga a tábla önmagában nem biztosítja, hogy minden vendég be is tartja majd a szabályokat, csak azok, akik odafigyelnek ezekre. A rossz vendégek (robotok) pedig minden bizonnyal kitiltásra kerülnek majd az étteremből (a webhelyről), ha nem tartják be a szabályokat.

 

A robotok olyan számítógépes programok, amelyek webhelyeket és alkalmazásokat keresnek fel, és különféle tevékenységeket végeznek azokon. A robotok legnépszerűbb típusa a feltérképező robot (vagy „pók”), amiket általában egy keresőmotor (pl. a Google) küld ki az internetre. Ezek a robotok azért látogatnak el a webhelyekre és azok oldalaira, hogy megnézzék, mit tartalmaznak (szöveg, képek, címkék, stb.), és felvegyék őket a keresőmotor indexékbe.

A robots.txt fájl első sorban az ilyen robotok tevékenységeit segít szabályozni webhelyeden, megakadályozva, hogy túl sok erőforrást foglaljanak le a webszerverről látogatásuk során, illetve, hogy a nem nyilvános oldalakat is indexeljék.

 

A robots.txt fájl működése

A robots.txt fájl egy egyszerű szöveges TXT fájl, ami a webhelyet tároló szerveren található meg. A legtöbb webhely robots.txt fájlja nyilvánosan is megtekinthető – ehhez csupán be kell írnod az URL sávba a webhely nevét, majd utána, hogy /robots.txt – például https://www.google.com/robots.txt. A robots.txt fájl nem függ egyetlen másik fájltól sem a szerveren, és a robotok általában ennek a fájlnak a tartalmát vizsgálják meg először, amikor a webhelyre érkeznek.

A robots.txt fájl, mint fentebb olvashattad, csupán a robotoknak szóló utasításokat tartalmazza, de nem képes betartatni azokat. Egy tisztességesre programozott robot figyelembe veszi és betartja ezeket a szabályokat, míg egy rosszindulatú robot akár ki is használja majd, hogy olyan oldalakat találjon, amiket nem lenne szabad elérnie.

Ha a webmester nem elég körültekintő, a robots.txt fájlba akár egymásnak ellentmondó utasítások is bekerülhetnek. Ilyenkor a robotok (ha érdekli őket a fájl tartalma) a részletesebb utasítást veszik majd figyelembe az ellentmondásosak közül.

 

Fontos továbbá szem előtt tartani, hogy minden aldomainhez külön robots.txt fájlra lesz szükséged webhelyeden.

 

A robots.txt fájl protokolljai

A hálózatépítés világában a protokoll egy utasítások megfogalmazásához használt formátum. A robots.txt többféle protokollt is használ, az elsődleges ezek közül a Robots Exlusion Protocoll, azaz a „robotok kizárási protokollja”. Ezzel a protokollal szabhatod meg a robotok számára, hogy mely weboldalakat és forrásokat kerüljék el webhelyeden.

A másik robots.txt fájlban gyakran használt protokoll a Sitemaps, azaz „oldaltérképek” protokoll. Ez bizonyos értelemben a kizárási protokoll ellentétje, ugyanis azt mutatja meg a robotoknak, hogy mely oldalakat térképezhetnek fel a webhelyen. Ezzel biztosíthatod, hogy a robotok egyetlen fontos oldalt se hagyjanak ki webhelyeden.

 

Egy robots.txt fájl elemei

Így néz ki a Google.com robots.txt fájljának legfelső néhány sora:

 

Lássuk, hogy mit jelentenek a különböző utasítások.

 

User-agent

Minden felhasználónak és az internetet böngésző programnak (köztük a robotoknak is) van egy user agentje. Ez magyarul „felhasználói ügynököt” jelenthetne, de maradjunk inkább az eredeti megnevezésnél.

Az emberi felhasználók esetében a user agent olyan információkat tartalmaz, mint az operációs rendszer verziója, illetve a böngészőprogram típusa. A webhelyek ellenőrzik ezeket a user agent információkat, hogy olyan tartalmakat jeleníthessenek meg a látogatóknak, amik kompatibilisek rendszerükkel és böngészőjükkel.

A robotok esetében a user agent azt segít nyomon követni a webmestereknek, hogy milyen robotok látogatják és térképezik fel a webhelyüket.

 

A robots.txt fájl lehetővé teszi a webmesterek számára, hogy a különböző user agenteknek eltérő utasításokat írjanak elő. Így akár más és más instrukciókat is kiszabhatnak az eltérő robotoknak. Például megengedheted, hogy a Google robotja (user-agent: Googlebot) feltérképezze webhelyedet, de kitilthatod a Bing keresőmotor (user-agent: Bingbot) robotját.

 

A fenti példában látható, hogy a User-agent: után csupán egy csillag (*) látható. A robots.txt-ben a csillag karakter azt jelenti, hogy az utasítás mindenre vonatkozik – ez esetben azt jelenti, hogy minden user-agentnek figyelembe kell vennie a fájlban található utasításokat.

 

Disallow

A disallow parancs a leggyakoribb kizárási protokoll a robots.txt fájlokban. A disallow parancs megtiltja a robotoknak, hogy elérjék, és feltérképezzék egy webhely bizonyos oldalát, vagy oldalait. Ezek az oldalak nem feltétlenül titkosak, de általában nem tartalmaznak semmilyen hasznos információt a Google vagy Bing kereső felhasználói számára, ezért felesleges őket felvenni az indexbe. Az oldalak tehát általában elérhetők a megfelelő URL címen keresztül, de a keresési találatok között nem fognak megjelenni.

A disallow paranccsal a robotok kizárhatók például egyetlen oldalról. Ilyenkor az oldal teljes URL címét kell megadni:

Disallow: https://hu.wikipedia.org/wiki/Olasz_nyelv

 

Ha egy alkönyvtárból szeretnéd kitiltani a robotokat, akkor csak az alkönyvtár nevét kell megadnod, a domain név nélkül:

Disallow: /wiki/

 

A disallow paranccsal azt is meg lehet adni a robotoknak, hogy a webhely összes oldalát elérhetik. Ilyenkor csupán bele kell írni egy sorba, hogy „Disallow:”.

Ha az egész webhelyről ki szeretnéd tiltani a robotokat, akkor a Disallow parancs után egy szóközre és egy / karakterre is szükséged lesz.

 

Allow

Az allow paranccsal engedélyt adhatsz a robotoknak, hogy elérjenek egy bizonyos oldalt, vagy alkönyvtárt.

Ha például a disallow paranccsal kizárod a robotokat egy egész alkönyvtárból, de szeretnéd, ha egy oldalt meglátogathatnának a könyvtárban, akkor az alkönyvtárra beállított disallow parancson kívül az allow paranccsal engedélyezheted egy-egy adott oldal feltérképezését és indexelését. Persze ez a két parancs ellent mond egymásnak, de a robotok mindig a részletesebb parancsot veszik figyelembe, ami ebben az esetben az allow, hiszen egy egész URL-t adsz meg.

Ezt a parancsot nem minden robot ismeri fel, függetlenül attól, hogy jó vagy rosszindulatú programozásúak.

 

Crawl-delay

Ez a parancs segít megakadályozni, hogy egy keresőmotor robotja túlterhelje a webhely szerverét. A crawl-delay paranccsal a webmester milliszekundumokban adhatja meg, hogy egy robot mennyi időt várjon két lekérdezés között.

Ezt a parancsot nem minden robot ismeri fel (pl. a Google sem), függetlenül attól, hogy jó vagy rosszindulatú programozásúak. Ha a Google-nak szeretnéd megszabni ezt a késleltetést, akkor azt a Google Search Console felületén teheted meg.

 

Sitemap

A sitemap, azaz a webhelytérkép egy XML kiterjesztésű fájl, ami a webhelyeden található legfontosabb oldalak URL címét tartalmazza. Ez a fájl szintén a webhelyet tároló szerveren helyezkedik el.

A sitemap protokoll lényegében a webhelytérkép fájl elérési útját mutatja meg a robotok számára, felhívva ezzel a figyelmüket azokra az oldalakra, amiket szeretnél, hogy feltérképezzenek.

Fontos észben tartani, hogy ha a sitemap protokollal rámutatsz a webhelytérképre, ezzel nem tudod arra erőltetni a robotokat, hogy feltérképezzék az összes oldalt, amit a webhelytérkép tartalmaz. A robotok ugyan úgy a megszokott feltérképezési rutinjukat végzik majd, és nem bánnak másképp a webhelytérképben szereplő URL-ekkel.
Gyakori kérdések


Mi az a robots.txt fájl?

A robots.txt fájl egy egyszerű szöveges fájl, ami első sorban a keresőmotorok robotjai számára tartalmaz utasításokat a webmestertől.


Mire jó a robots.txt fájl?

A robots.txt fájlt általában arra használják a webmesterek, hogy megtagadják a robotok hozzáférését a webhelyek bizonyos oldalaihoz, vagy akár egész alkönyvtáraihoz. Az oldalak tartalmai talán nem elég értékesek, vagy érzékeny információkat tartalmaznak. A robots.txt fájlal továbbá megakadályozható, hogy egy robot túlságosan leterhelje a webhelyet tároló szervert.


Hol található a robots.txt fájl?

A robots.txt fájl a webhelyet tároló szerveren található. Amennyiben egy webhelynek aldomainjei is vannak, minden aldomainhez külön robots.txt fájlt kell létrehozni.


Online marketing SEO, keresőoptimalizálás

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.06.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!