Napi költségvetés (Daily Budget) jelentése, jellemzése, magyarázata az online marketing szakszótárban.

EN

Napi költségvetésA napi költségvetés definíciója

Az online marketingben napi költségvetés (vagy költségkeret) általában valamilyen Google Ads, vagy hasonló PPC hirdetési kampány költségkezelésére utal. Egész pontosan azt az átlagos legnagyobb összeget jelenti, amelyet egy hirdető egy nap alatt hajlandó elkölteni egy adott kampányára.

Minden kampányhoz külön költségkeretet kell megadni – ami nem csak azt határozza meg, hogy mekkora összeget vagy hajlandó elkölteni egy kampányra, hanem közvetlenül kihat a kampány teljesítményére is.

Fontos továbbá észben tartani, hogy a napi költségkeret nem azt jelenti, hogy minden nap pontosan ennyi pénzt költesz majd a hirdetésekre. Ez nem egy fix költség, hanem folyamatosan változhat a kampány teljesítménye, illetve az ajánlattételi stratégia alapján. A napi költségkeret akár 20%-kal is túlléphető, azonban ezeket a plusz költségeket a hónap kevésbé jól teljesítő napjai kompenzálják majd.

Éppen ezért a napi költségkeretet inkább havi szinten érdemes számolni (havi költségvetésként), amihez az átlagos napszámot (30,4 nap egy hónapban) ajánlott használni.

Például, ha napi költségkereted 5000 Ft, akkor 5000 * 30,4 = 152 000 Ft – nagyjából ennyire jön ki a havi költségkeret. Meglehet, hogy lesznek napok, amikor 5000 helyett 6000 Ft-ot fogsz elkölteni a hirdetésekre (5000*1,20), de 152 000-nél nem lesz több a havi költekezés.

 

Tippek a napi költségkeret beállításához

Ügyelj rá, hogy napi költségkereted (és ez által havi költségkereted) beleférjen általános marketing költségvetésedbe.

Először egy kisebb költségkerettel indíts, és hagyd, hogy a kampány legalább egy hónapig fusson. Ez után módosítsd azt, szükség szerint.
Gyakori kérdések


Mi az a napi költségvetés?

A napi költségvetés (vagy napi költségkeret) beállításával szabhatod meg egy PPC platformnak (pl. Google Ads), hogy egy nap legfeljebb átlagosan mekkora összeget vagy hajlandó kifizetni egy kampányért


Miért fontos a napi költségvetés?

A napi költségvetéssel kiszámolhatod, hogy egy hónapban legfeljebb mennyibe kerül majd futtatnod egy adott kampányt, illetve megakadályozhatod, hogy túl sokat költs egy kampányra, mielőtt tudnád, hogy megéri-e futtatni.


Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.05.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!