IP bemelegítés - IP Warmup az online marketing szakszótárban

EN

IP bemelegítésAz IP bemelegítés definíciója

Az IP bemelegítés egy olyan folyamat, amely során megerősítheted egy új, vagy rég óta nem használt IP cím hírnevét.

Az IP bemelegítése néhány email kiküldésével kezdődik, majd fokozatosan növelned kell a kiküldött emailek számát a következő napokban, vagy akár hetekben. Mindezt egy előre elkészített ütemterv szerint érdemes csinálni.

 

Az IP bemelegítés szerepe az email marketingben

Az email szolgáltatók eleinte gyanúsként tekintenek azokra az IP címekre, amelyről hirtelen rengeteg email érkezik a különböző címzetteknek. Ilyenkor általában vagy automatikusan a spam mappába helyezik ezeket az üzeneteket, vagy át sem engedik őket a címzettekhez. Ez nem meglepő, elvégre általában a spamküldők szoktak egy új IP címről hirtelen több száz, vagy több ezer emailt kiküldeni.

 

Ezért fontos, hogy „belelegítsd” IP címedet, és eleinte csak néhány emailt küldj ki napi szinten új, vagy rég nem használt címedről. Ezt követően fokozatosan egyre több és több emailt küldhetsz majd ki, miután az email szolgáltatók látták, hogy nem rohamozod meg őket.

 

Az IP cím bemelegítésének menete

Mielőtt hozzákezdenél az IP bemelegítéséhez, érdemes lesz felvenni a kapcsolatot email szolgáltatóddal, és tanácsot kérni tőle a bemelegítéshez.

 

Amire számíts

Az első hét során meglehet, hogy email küldési problémákba ütközöl majd, hiszen az IP cím még friss, és alig van hírneve. A feliratkozóidtól és az email marketing stratégiádtól függően további kézbesítési gondokat tapasztalhatsz majd a felmelegítés következő szakaszaiban.

 

Ha email küldési taktikáid és márkád hírneve eddig is gyenge volt, akkor egy új IP cím nem fog változtatni ezen.

  • Ha korábban 10-ből 7 emailed megérkezett a címzettekhez, akkor idővel visszaáll majd ez az arány a bemelegítésnek köszönhetően.
  • A kézbesítési arányok csökkenésére is számíthatsz, hiszen az új IP címnek még nincsenek kézbesítési előnyei.

 

Egyes email szolgáltatók rögtön a spam/levélszemét mappába helyezik majd emailjeidet, hogy megnézzék, hány felhasználó „húzza ki” azokat onnan, és jelzi, hogy „Ez nem spam”. Ezek pozitív jelek a szolgáltatók szemében, ezért küldj olyan emaileket az embereknek, amik megnyitásra buzdítják őket és hasznosak.

A bemelegítés valószínűleg nagyjából 30 napba telik majd, habár az időtartam több szemponttól is függ. úgymint:

  • Hogy hány emailt küldesz ki
  • A feliratkozóid minősége (mennyire érdeklődnek az iránt, amit küldesz)
  • Hogy milyen gyakran küldöd az emaileket.

Amennyiben napi szinten küldesz ki emaileket, akkor a bemelegítés gyorsabban halad majd, mintha csak hetente küldenél.

Ha sietteted a bemelegítést, és nem tervezed meg előre, akkor jó eséllyel tovább fog tartani, mert több problémába ütközöl majd.

Fontos továbbá észben tartani, hogy a Gmail és az Outlook.com általában hosszabb bemelegítési időt igényelnek, hogy elfogadják üzeneteidet.

A bemelegített IP-címekről származó e-mailek 85%-a bejut a beérkező levelek mappájába.

Frissítések:

  • A Gmail és az Outlook.com szigorúbb szűréseket alkalmaz: Ez hosszabb bemelegítési időt eredményezhet. Fontos, hogy türelmes legyen, és kövesse a bemelegítési ütemtervet.
  • A mesterséges intelligencia (AI) használata: Az e-mail szolgáltatók egyre inkább AI-t használnak a spam észlelésére. Ennek eredményeként fontosabb, mint valaha, hogy az e-mailjei relevánsak, informatívak és spammentesek legyenek.
  • A hitelesítési protokollok fontossága: Az SPF, DKIM és DMARC beállítása segíthet javítani az e-mailek hitelességét és kézbesíthetőségét.Gyakori kérdések


Mi az az IP bemelegítés?

Az IP bemelegítése azt jelenti, hogy egy új, vagy rég nem használt email címről fokozatosan egyre több emailt kezdesz el kiküldeni.


Miért van szükség az IP bemelegítésére?

Egyes email szolgáltatók szemében gyanús lehet, ha egy új email címről hirtelen sok email érkezik. Ilyenkor ezek az üzenetek gyakran a spam mappában végzik. Az email bemelegítése lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók „hozzászokjanak” az új feladóhoz.


Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.04.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!