Marketing szótárunkban értelmezzük, mit is jelent a az a marketing szakkifejezés, hogy a weboldal hajtás feletti része! Máté Balázs marketing tanácsadó válaszol!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
fooldal > Szakszótár > A weboldal hajtás feletti része

A weboldal hajtás feletti része


Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE


Mit jelent a „hajtás feletti” rész?

A „hajtás feletti” kifejezés a nyomtatott média korából származik, és a kézzel fogható újságok első oldalának felső részére utal, hajtás feletti részére utal. Az újságok szerzői mindig erre a részre nyomtatták legszenzációsabb címeiket és képeiket, hogy felkeltsék velük az emberek figyelmét (anélkül, hogy ki kellett volna hajtaniuk az újságokat).

Az internet elterjedésével az elmúlt durván három évtized során egyre több újság és magazin az online közegbe költöztette publikációit, azonban a „hajtás felett” fogalma még mindig velünk van. Szóval mit jelent a „hajtás felett” a digitális korban, és fontos-e még foglalkozni vele? Lássuk…

 

Mi a weboldal hajtás feletti része, és miért fontos?

A digitális világban a „hajtás feletti” egy weboldal azon tartalmaira utal, amelyek elsőkként töltődnek be a böngészőkben, és a felhasználóknak nem kell lejjebb görgetniük, hogy lássák őket. E tartalmak célja, hogy megragadják az látogató érdeklődését, és további olvasásra ösztönözzék.

A webdesignban fontos szerepet játszik a weboldalak hajtás feletti része, elvégre ha ez nem elég meggyőző a látogatók számára, akkor nem is görgetnek majd lejjebb, hogy még több tartalmat tekintsenek meg az oldalon. A weboldal hajtás feletti részének tehát fontos szerepe van a felhasználói élményben is.

 

Melyek tartalmad azon részei, amelyek a legfontosabbak lehetnek üzleti céljaid elérésében? Ha sikerül megválaszolnod ezt a kérdést, akkor tudod, hogy miket helyezz weboldalaid hajtás feletti részébe. Ez általában az adott oldal, vagy cikk címe, de gyakran egy felhívás is kerül ide, például a termékek landing oldalain.

 

Mitől lesz hatásos a weboldal hajtás feletti része?

Íme néhány tipp, amikkel pozitív élményt nyújthatsz felhasználóidnak weboldalaid hajtás feletti részében, és ezzel arra késztetheted őket, hogy folytassák tartalmad felfedezését:

  • Borítókép: A hajtás felett egy olyan kép kell megjelenjen, ami közvetlenül kapcsolódik a lejjebb olvasható tartalomhoz. Ha megpróbálsz eladni valamit, akkor a kép azokat a pozitív érzelmeket sugallja, amelyeket ügyfeleid is tapasztalhatnak az adott termék vagy szolgáltatás használata köben.
  • Cím: Ha választanod kell az egyértelmű és a furfangos fogalmazás között, inkább fogalmazz egyértelműen. Ha az oldal címe nem utal rá pontosan, hogy mit kínál majd a tartalom, akkor felhasználóid összezavarodhatnak és visszafordulhatnak az oldalról. Írj egy olyan címet, ami pontosan azt foglalja össze, hogy mit is csinálsz, vagy ami azt jelzi, hogy tisztában vagy olvasóid problémáival, és az alábbiakban megoldást kínálsz ezekre.
  • Felhívás: A felhívás (CTA) egyértelmű kell legyen, és mindig szerepelnie kell a hajtás feletti részben.
  • Rövid bevezető: Egy rövid, 1-2 mondatos szöveg a cím alatt, ami szintén arra utal az olvasó számára, hogy az alábbiakban megoldást talál majd problémájára.
  • Navigáció: A kevesebb itt több. Az igazán jól összerakott webhelyek pontosan oda segítenek eljutni a felhasználóknak, ahová érkezni szeretnének. Ha túl sok opciót kínálsz itt, akkor azzal csak elvonod az olvasók figyelmét.

 

Hogyan mérhető meg a weboldalak hajtás feletti része?

Lehetetlen pontosan megállapítani, hogy egy látogató számára pontosan hová kerül majd a „hajtás” weboldaladon, azaz, hogy mely elemek jelennek meg majd neki tartalmadból anélkül, hogy lejjebb kellene görgetnie. Az eltérés abból ered, hogy az emberek különféle felbontásokat használnak készülékeiken, ráadásul sokan nem vízszintes (monitor), hanem függőleges (mobil) megtekintésben töltik majd be oldalaidat.

Az általános tanács az, hogy a weboldal hajtás fölötti részét 1000 pixel szélesre, és 600 pixel magasra érdemes tervezni, hogy a még a legkisebb (1024x768) felbontású képernyőkön is látható legyen görgetés nélkül. Persze a böngésző menüsora, és eszköztárai szintén levághatnak egy keveset az oldal függőleges megjelenítéséből, ezért érdemes ilyen szűk keretek között gondolkodni.

Ha szeretnéd kideríteni, hogy felhasználóid milyen felbontásokat használnak webhelyed megtekintéséhez, akkor ezt a Google Analytics felületén, a Közönség > Technológia > Böngésző és operációs rendszer jelentésben találod, ahol a táblázat felett Elsődleges dimenziónak a Képernyőfelbontást kell kiválasztani.

 

A hajtás feletti rész a reszponzív designban és a mobilos böngészőkben

Ne lepődj meg, ha olyan alacsony felbontásokat is látsz a listán, mint a 360x640, vagy a 360x780 – ezek a munkamenetek minden bizonnyal mobileszközökön történtek, amik manapság népszerűbbek, mint az asztali számítógépek.

Mindez persze tovább nehezíti a webdesignerek és marketingesek dolgát, hiszen egy jóval kisebb felületre kell összesűríteniük a legfontosabb, hajtás fölé szánt elemeket.

Mi több, a különböző okostelefonok kijelzői eltérő felbontásokat támogatnak (egyes készülékek akár többet is), és a böngésző alkalmazás címsora itt is elvesz egy keveset a képernyőből. A mobilhasználók továbbá általában függőleges megtekintésben böngészik a webhelyeket.

Érdemes tehát reszponzív designt használni, amely rugalmas elrendezéseket kínál, lehetővé téve ezzel, hogy a tartalom (bizonyos keretek között) képes legyen alkalmazkodni ahhoz a készülékhez (és felbontáshoz), amin éppen megtekintik.

 

Habár a legfontosabb tartalmaknak továbbra is az oldal tetején kell elhelyezkedniük, a design arra kell ösztönözze a felhasználókat, hogy görgessenek lejjebb, nehogy további fontos, hasznos információkról maradjanak  le.

 

A weboldal hajtás feletti része – Összegezve

A hajtás feletti rész mindig is egy aktuális koncepció marad majd a webdesignban, azonban ahogy a tartalmak megtekintése rendszeresen változik (nyomtatott újságokból online cikkek, és amit még a jövő hoz), úgy maga a fogalom is igazodik majd ehhez.

Mivel a felhasználók eszközei, felbontásai és böngészői között rengeteg különbség lehet, a „hajtás” elhelyezkedése túlságosan képlékeny ahhoz, hogy alapozni lehessen rá. Persze ettől függetlenül érdemes odafigyelned arra, hogy a legfontosabb elemek, üzenetek, és felhívások mindig az oldal hajtás feletti részén jelenjenek meg, hiszen így lesz a legtöbb esélyük arra, hogy továbbolvasásra ösztönözzék a felhasználókat!
Gyakori kérdések


Mi az a hajtás feletti rész?

A hajtás feletti rész az újságok első oldalának azon része, ami a hajtás felett jelenik meg az olvasók számára.


Mi a weboldal hajtás feletti része?

A weboldal hajtás feletti részén azok az oldalelemek jelennek meg, amelyeket a látogató legörgetés nélkül láthat az oldalon.


Miért fontos a weboldal hajtás feletti része?

A weboldal hajtás feletti része ösztönzi a látogatókat arra, hogy lejjebb görgessenek, és tovább olvassák a tartalmat.


Honlapkészítés

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2021.10.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

Szövegíró

Mit csinál egy szövegíró? A marketing világában a...

Sablon

A sablon definíciója A sablon egy előre megformázott dokumentum, amelyet...

Wiki

Mi a wiki jelentése?   A wiki egy felhasználók által...

Hirdetés átkattintás

A hirdetés átkattintás definíciója Amikor valaki egy...

Kifejezésegyezés

A kifejezésegyezés definíciója A kifejezésegyezés a...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.