Hogyan készíts megfelelő videómarketing-stratégiát egészségügyi vállalkozásodnak? Segítünk!

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Az egészségügyi videómarketing 4 legfontosabb mutatója

Szatmári Szabina - Egészségügyi marketing divízió vezető

Ha mindezidáig nem foglalkoztál a videómarketinggel, akkor valószínűleg rengeteg lehetőségről maradtál le. A videók már hosszú évek óta az internet legnépszerűbb tartalomtípusai, amelyek jóval kedvezőbb arányban térülnek meg, mint bármilyen más tartalom. Éppen ezért olyan fontos, hogy folyamatosan nyomon kövesd videóid teljesítményét.
 

Hogyan készíts megfelelő videómarketing-stratégiát egészségügyi vállalkozásodnak? Segítünk!

A videók egyértelműen óriási népszerűségnek örvendenek az olyan platformokon, mint a YouTube, a Facebook, az Instagram vagy a TikTok, és az embert könnyedén összezavarhatják a különböző mutatók. Ezek között vannak kevésbé lényeges és kulcsfontosságú számok is, a kérdés csak az, hogy mire érdemes jobban odafigyelni.
Az alábbiakban a négy legfontosabb egészségügyi videómarketing-mutatóról lesz szó, hogy könnyebben kiszűrhesd a lényeges adatokat a kevésbé hasznosak közül. Mielőtt azonban rátérnénk ezekre, muszáj tisztáznunk valamit a mutatók és a marketingcélok kapcsolatáról:

 

A videómarketing-mutatóknak és a marketingcéloknak párhuzamban kell állniuk egymással

Mielőtt elkezdenéd rögzíteni vagy összevágni egészségügyi videós tartalmaidat, fontos, hogy mindegyik videódat egy konkrét, mérhető, elérhető céllal készíts el. Ezzel hosszútávon rengeteg időt spórolhatsz majd meg.
Akármilyen mutatót is tűzöl ki fontosnak egy-egy videódhoz, semmit sem fog számítani, ha nincs egy célod, amit megpróbálsz elérni velük. Egy konkrét kitűzött célhoz mindig hozzá tudod mérni azt, amit jelenlegi mutatóidról le tudsz olvasni, és így látod majd, hogy jó irányba haladsz-e, illetve, hogy a megfelelő közönséget éred-e el.
A helyzet az, hogy az internet tele van videókkal, így bármilyen közönséget is próbálsz megcélozni, garantáltan óriási versenyre kell számítanod. Ezért is olyan fontos tudni, hogy mit szeretnél elérni videóiddal, mielőtt még elkészíted őket.
Nagyobb aktivitást szeretnél egy platformon? Vagy a nézettséget próbálod növelni? Esetleg azt akarod, hogy több konvertáló ügyfélt szerezz videóidon keresztül?
Néhány jó egészségügyi videóval komoly sikereket érhetsz el, de csak akkor, ha ismered a céljaidat, és tudod, hogy mely mutatókkal érdemes foglalkoznod. Térjünk rá tehát ezekre!

 

A legfontosabb egészségügyi videómarketing-mutatók

Nézettség

Az egyik legfontosabb egészségügyi videómarketing-mutató egy videó nézettsége. Ha például azt a célt tűzted ki magad elé, hogy jobb rangsorolást szeretnél elérni YouTube videóid számára, akkor ez a mutató arról árulkodik majd, hogy hányszor látták már a videódat, és hogy a megfelelő közönséget éred-e el vele.
Ezt a mutatót azonban még részletesebben lebonthatod. Kiderítheted például, hogy milyen korú és nemű nézők érdeklődnek az adott tartalom iránt, vagy éppen, hogy hogyan találtak rá arra. A korosztályok lebontása különösen hasznos, hiszen, ha tudod, hogy pontosan melyik generációt próbálod elérni az adott anyaggal, akkor láthatod, hogy tényleg hozzájuk jut-e el videód.
Fontos továbbá észben tartani, hogy a különböző platformok eltérő módon számolják a videók nézettségét, tehát a TikTok például más algoritmust használ erre, mint az Instagram, máshogy számol a YouTube is, és így tovább.
Amikor a nézettség (vagy bármelyik) mutatót vizsgálod, mindig hasonlítsd azt össze eredeti céljaiddal, hogy tudd, jó irányba haladsz-e céljaid felé.

 

Átkattintási arány (CTR)

A CTR, vagyis az átkattintási arány azon felhasználók arányát jelenti, akik rákattintottak egy bizonyos hivatkozásra, miután az megjelent nekik. Ha például nem csak azt szeretnéd, hogy az emberek megtekintsék videóidat, hanem hogy kövessék is a benne elhelyezett linket (például, hogy eljussanak webhelyedre, vagy megvásároljanak valamit), akkor a CTR egy fontos mutató lesz számodra.
A különböző platformok eltérő módon számolják az átkattintási arányt, és más-más helyeken engednek hivatkozásokat elhelyezni videóidban.
Ha tehát azt szeretnéd, hogy a felhasználók átnavigáljanak webhelyedre, miután megtekintették videódat, akkor az átkattintási arány egy fontos mutató, azonban, ha csak azt próbálod elérni, hogy többekhez jusson el márkád híre, akkor kevésbé lényeges, mint mondjuk a nézettség.
Ha egy videód átkattintási aránya alacsony, akkor előfordulhat, hogy nem túl meggyőző az adott tartalom. Nézd meg, hogy hány felhasználó nézte teljesen végig a videót, ugyanis a nézettség mutató már néhány másodpercnyi megtekintés után is nő egyel.
Egyedül a kattintások számából nem lehet leszűrni az átkattintási arányt, tehát némi számolgatásra lesz szükséged. Szerencsére nagyon egyszerű a dolgod: szimplán oszd el a nézettség számát a kattintások számával, és máris megkapod az átkattintási arányt.
Az esztétikai egészségügyi hirdetések átlagos átkattintási aránya 1,79%, ami alacsonyabb, mint sok más iparág CTR-e. A számodra ideális átkattintási arány természetesen attól függ majd, hogy milyen célokat tűztél ki a videókhoz, de fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy mi számít realisztikus aránynak a saját szakterületeden.

 

Aktivitás

A videó aktivitása a videóddal végzett interakciók számát jelenti. A közösségi médián például interakciónak számít, ha valaki reagál egy videóra (pl. kedveli azt), vagy hozzászólást ír, és így tovább, habár egyes platformok a megtekintéseket is interakcióknak tekintik (tehát ilyen téren sincs összhang a platformok között). A legtöbb platform mindenesetre kínál valamiféle összesített aktivitási mutatót, amit megtalálsz a videó statisztikái között, és amit összevethetsz kitűzött céloddal.
A videó aktivitása egy fontos mutató, ugyanis arról árulkodik, hogy mennyire hatékonyan képes reakciókat kiváltani a nézőkből. Mindemellett általában a platformok beleszámolják az átlag megtekintési időt is, tehát nagyjából kikövetkeztetheted, hogy a felhasználók kellően megismerkednek-e márkáddal egy átlagos megtekintés során.
Ha szeretnél több aktivitást videóid körül, akkor próbálj olyan témákkal foglalkozni, amik érdeklik közönségedet (ideális pácienseidet) és amik hasznosak számukra. A kezeléseken kívül próbálj interjúkat készíteni elégedet pácienseiddel, kínálj tippeket a kezelések utáni felépüléshez, és az egészség megőrzésére.
A cél az, hogy videóidban közönséged nyelvén beszélj. Ehhez persze tudnod kell, hogy mit látnak tőled szívesen ideális pácienseid, amit idővel kitapasztalsz majd, de meg is kérdezheted őket személyesen, a videókban vagy felmérések formájában.

 

Megtérülés

A videómarketing egy költséges befektetés lehet, és mivel a videók világára heves verseny jellemző, muszáj leszel jó minőségű videókba befektetni, ha szeretnél kiemelkedni velük a tömegből. Fontos mutató tehát a videók megtérülése (ROI).
Ha erre a mutatóra vagy kíváncsi, akkor össze kell számolnod a videó által hozott bevételt, majd ki kell vonnod belőle a videó elkészítésének árát. Ez segít megállapítani, hogy veszteséget vagy nyereséget hozott-e az adott videó, és hogy a jövőben is megéri-e majd hasonló tartalmakba befektetned.
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!