10 alapvető Facebook marketingtipp 2019-re

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

10 alapvető Facebook marketing tipp 2019-re

Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Gyakorlati tippek példákkal a Facebook céges felhasználóknak kezdőknek és haladóknak az oldalak helyes és eredményes vezetéséről. 
 

Gyakorlati tippek példákkal a Facebook céges felhasználóknak kezdőknek és haladóknak az oldalak helyes és eredményes vezetéséről.

A Facebook nem szűkölködött botrányokban és katasztrófákban az elmúlt évek során, azonban a közösségi média királya ennek ellenére is egyre több aktív felhasználóval büszkélkedhet – jelenleg durván 2,2 milliárddal. Tény, hogy sok fiatal más platformokkal szemez, de nem kell attól félni, hogy a Facebook a közeljövőben kimenne a „divatból”. 

 

Ha még emlékszünk, 2018 elején a Facebook bejelentette, hogy a hangsúlyt a márkák tartalmairól az ismerősök és rokonok posztjaira szeretnék fektetni a felhasználók idővonalain, ami nem egy oldalt döntött le a lábáról. Az egész bejelentés így hangzatosnak tűnt, mintha Zuckerbergék az emberek érdekeit képviselnék politikájukkal, de már akkor is nyilvánvaló volt, hogy az egész nem szól másról, csak a monetizációról. Azóta be is bizonyosodott, az intézkedés egyetlen eredménye az lett, hogy a marketingesek egyre több pénzt költenek Facebook eléréseik szinten tartására. 

 

De mégis, a Facebook továbbra is töretlenül az első, és még az Instagramtól sem kell tartania, hiszen évek óta az is a közösségi óriáshoz tartozik.

 

Szóval mit tehetnek azok a márkatulajdonosok és marketingesek, akik 2019-ben is használni szeretnék a Facebookot üzleti célokra? A következő tippek ezt részletezik!

 

1. Győződj meg róla, hogy a megfelelő üzleti oldaltípust használod

Az egyértelmű, hogy ahhoz, hogy üzleti tevékenységet folytathass a Facebookon, egy üzleti oldalra lesz szükséged. Viszont meglepően sokan csak eddig jutnak el, és nem állítják be megfelelően annak típusát.

 

Amikor új Facebook oldalt hozol létre, akkor többféle típus közül választhatsz: helyi vállalkozás, vállalat/szervezet, márka/termék, előadó, szórakozás, vagy ügy/közösség.

 

Miért olyan fontos ez? Mert a különböző oldaltípusok más és más funkciókat kínálnak, értelemszerűen olyanokat, amikre az adott oldal kezelőjének szüksége lehet. Egy helyi vállalkozás például beállíthat magának fizikai címet, míg egy termék nem.

 

2,2 millió Facebook rajongót kezelünk nap mint nap, több, mint 40 oldalon keresztül. Ha szeretnél többet megtudni a közösségi média használatáról, gyere el tanfolyamunkra! Jelentkezz most! Kattints IDE! 

 

2. Optimalizáld képeidet

A Facebook egy erősen vizuális platform, ahol a közönséget sokkal egyszerűbb képekkel és más látványos tartalmakkal megnyerni. Azonban itt nem csak a bejegyzéseidhez mellékelt képekre kell gondolni – ne felejts el egy jó minőségű, könnyedén felismerhető profilképet és borítóképet (vagy videót) beállítani oldaladnak, ami párhuzamban áll márkád látványvilágával.

 

3. Használd a felhívás gombot

Oldaladon egy felhívás (CTA) gombot is elhelyezhetsz, amivel különféle lépésekre ösztönözheted oldalad látogatóit. Temérdek opciód van – „Foglalás most”, „Kapcsolatfelvétel”, „Regisztráció”, „Bolt felkeresése”, „Alkalmazás indítás” és így tovább.

 

A beállításhoz nem kell mást tenned, mint a gombra kattintani oldalad jobb felső sarkában, közvetlenül a borítókép alatt. Ez a gomb egyetlen üzleti oldalról sem hiányozhat – hogy mi áll rajta, az persze célodtól függ.

 

4. Figyelj a tartalmak arányára

Ha megfelelően beállítottad oldaladat, akkor ideje elkezdeni posztolgatni rá. Sok helyen – többek között ebben a cikkben is – olvashatod, hogy a képes tartalmak sokkal több aktivitást képesek kiváltani a közönségből, mint a csak szöveges bejegyzések, azonban ez nem jelenti azt, hogy kizárólag csak képeket, vagy képekkel illusztrált bejegyzéseket érdemes megosztani a Facebookon.

 

Megoszthatsz cikkeket, videókat (ezekről később), és más bejegyzéseket is, a változatosság pedig érdekesebbé teszi majd oldaladat, így a felhasználók szívesebben keresik majd fel, és állítják be, hogy tartalmaid elsőként jelenjenek meg az idővonalukon.

 

Érdemes emellett tartani magad a 70-20-10-es arányhoz:

  • Az esetek 70%-ában publikálj saját, eredeti tartalmakat
  • A tartalmak 20%-a nem muszáj, hogy saját legyen, de továbbra is kapcsolódjon közönséged érdeklődési köreihez
  • Az önreklámot tartogasd a maradék 10%-ra

 

5. Optimalizáld bejegyzéseidet

A Facebook hírfolyamát egy összetett algoritmus irányítja. Az algoritmus működése igazi hadititok, de az köztudott, hogy minél több aktivitást vált ki egy bejegyzés a közönségből, annál többeket lehet elérni vele.

 

A cél tehát az, hogy bejegyzéseiddel minél több aktivitást válts ki közönségedből. Itt jön elő a képes tartalmak hatalma, amit az előbb említettünk, de számos egyéb taktika is van, amivel hozzászólásokra, megosztásokra sarkallhatod oldalad rajongóit – például indíthatsz szavazásokat, feltehetsz kérdéseket, vagy szervezhetsz megosztós játékokat is.

 

Fontos bejegyzéseid vizuális formázása is, és itt nem csak a mutatós képekre kell gondolni. Ha például egy hivatkozást szeretnél megosztani bejegyzésedben, akkor illeszd be azt az új bejegyzés mezőbe, és várd meg, míg a Facebook megjeleníti a tartalmat – ezután töröld a linket, hogy bejegyzésed kevésbé tűnjön zsúfoltnak.

 

Ha több hivatkozást szeretnél megosztani, akkor használ linkrövidítőket (ilyen például a Bitly).

 

6. Használd fel a felhasználók tartalmait

A közösségi média marketing egyik jellegzetessége, hogy nem muszáj minden tartalmat neked előállítanod hozzá. Időnként megoszthatod azokat a képeket, videókat, és más bejegyzéseket is, amiket követőid, márkád hű rajongói készítettek (és valamilyen közük van márkádhoz).

 

Ez több szempontból is előnyös számodra – egyrészt sokkal gyorsabb, mint saját tartalmat előállítani, másrészt a követők szeretik látni, hogy egy kedvelt márkájuk odafigyel arra, amit csinálnak. Ez emberségesebbé, közvetlenebbé teszi majd márkádat a követők szemében, akik sokkal szívesebben lesznek aktívabbak bejegyzéseiddel.  Ne felejtsd el megemlíteni azokat a felhasználókat vagy oldalakat, amiknek a tartalmait megosztod.

 

Persze ezek a tartalmak nem helyettesíthetik saját, márkás bejegyzéseidet – találd meg az egyensúlyt!

 

7. Posztolj videókat

Ha elolvastál akár egy közösségi média marketinges trendekről szóló cikket az előző két évben, akkor tisztában vagy vele, hogy a videó továbbra is a marketing csúcsa. Valójában nem kell marketingszakértőnek lenni ahhoz, hogy felfigyeljen erre az ember – elég csak végiggörgetned személyes Facebook hírfolyamodat, és temérdek videóval találkozol majd.

 

A videók (különösen az élő közvetítések) a legtöbb aktivitást kiváltó tartalmak a Facebookon, így nem meglepő, hogy a platform egyre több funkciót, javítást, és változtatást ( erről itt írtunk) vezet be ezen a területen.


A videós tartalmak a Facebookon külön cikket érdemelnek (erről itt írtam), de íme néhány gyors tudnivaló videóid elkészítéséhez:

  • A felhasználók többsége némán tekinti meg a videókat hírfolyama görgetése közben, ezért megéri feliratozni azokat.
  • A legtöbb felhasználó nem szereti, ha a videók automatikusan lejátszódnak böngészés közben – mivel a legtöbben nem tudják, hogy ezt minden videóra ki lehet kapcsolni, tedd meg azt a szívességet, hogy kikapcsolod az automatikus lejátszást, amikor feltöltöd és posztolod videóidat.

 

8. Használd a Facebook Elemzéseket

Mi értelme van egy stratégia alapján posztolni a Facebookra, ha nem tudod, hogy egyáltalán eredményes-e amit csinálsz? A Facebook egy nagyon részletes, végtelenül hasznos statisztikai eszközt kínál az oldaltulajdonosoknak, amin keresztül ellenőrizhetik oldaluk és bejegyzéseik teljesítményét, illetve fontos adatokat kaphatnak közönségükről is. Ez az „Elemzések” funkció.

 

9. Ügyelj bejegyzéseid időzítésére

Ha mindez nem lenne elég dolog, amire oda kell figyelni, még az sem mindegy, hogy mikor teszed közzé tartalmaidat a Facebookon. Persze lehet találgatni, hogy közönséged mikor a legaktívabb – munkaidő előtt? Ebédszünetben? Munka után? Honnan lehet tudni, hogy mikor Facebookoznak az emberek?

 

Szerencsére az előbb említett Elemzések erre is választ tud adni. Az Elemzések menü „Bejegyzések” nézetében láthatod, hogy mikor érhetők el rajongóid egy 24 órás intervallumon belül az elmúlt egy hét statisztikái alapján. Érdemes szétnézni ezen a felületen, mert sok hasznos információt találsz itt, amik segítenek eldönteni, hogy mikor és mit érdemes posztolni.

 

10. Használd a célközönség elemzéseket

Ha még többet szeretnél megadni közönségedről, akkor erre egy külön felületet (amit itt találsz) kínál a Facebook. Kattints a „Célközönség elemzési adatainak megnyitása” gombra, hogy közelebbről is megismerkedhess rajongótáboroddal.

 

Először választanod kell, hogy mely közönség adataira vagy kíváncsi, és máris láthatod a korral, nemmel, végzettséggel, és foglalkozással kapcsolatos statisztikákat. A Facebook Elemzésekből kiderített adatokkal együtt ezek is segíthetnek eldönteni, hogy milyen jellegű tartalmakat is lenne érdemes készíteni közönségednek.

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!