Online marketing szakszótárunkban az intelligens CPC, ECPC-ről, azaz az Enhanced CPC, ECPC-ről olvashatnak.

EN

Intelligens CPC, ECPC 

Az ECPC definíciója

Az ECPC (Enhanced CPC, azaz „intelligens CPC”) a Google Ads egyik funkciója, amely automatikusan kezeli hirdetéseid ajánlattételét.

 

Egyszerűen fogalmazva, az ECPC leveszi a válladról az ajánlatok beállításának terhét, és a Google Ads algoritmusa automatikusan módosítja a kattintásonkénti maximális ajánlatot a hirdetések teljesítménye alapján.

 

Ha az ECPC aktív, és a Google Ads algoritmusa úgy véli, hogy túl alacsony ajánlatot tettél egy egyébként jól teljesítő hirdetésre, akkor megnöveli a maximális CPC ajánlattételedet arra a hirdetésre, hogy több konverziót szerezhess vele.

 

Hasonlóképpen, ha a Google Ads az látja, hogy egy hirdetésed kevésbé teljesít jól, akkor csökkenti az arra tett ajánlatodat, hogy ne pazarold rá feleslegesen a pénzedet. Ilyenkor az ajánlattétel akár 0 forintra is leeshet az algoritmus jóvoltából.

 

Ez így önmagában nagyon kényelmesnek hangzik, azonban vannak olyan hirdetők, akik továbbra is inkább a kézi ajánlattételt választják, mert nem szeretnék egy algoritmusra bízni a költségkeretük kezelését.

 

A helyzet azonban az, hogy nincs igazán helyes, vagy helytelen választás – minden azon múlik, hogy mekkora kockázatot mersz vállalni a lehetséges nyereségekért cserébe.

 

Mi az a ECPC?

 

Az ECPC és az Intelligens ajánlattétel

 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi alapján dönti el a Google Ads, hogy megemelje, vagy épp csökkentse az ajánlattételedet egy hirdetésre. A Google rendszere úgynevezett Intelligens ajánlattételt használ, amely olyan piaci jeleket vesz figyelembe, mint a böngésző földrajzi elhelyezkedése, a felhasználó demográfiai adatai, illetve a napszak.

 

Persze ez csupán néhány összetevője a Google titkos algoritmusának, és senki sem tudja pontosan, hogy hogyan „gondolkodik”. Amit azonban tudunk, hogy a hirdetésvásárlási előzményeid fontos szerepet játszanak az algoritmus döntéseiben.

 

Ez azt jelenti, hogy nem kezdhetsz el rögtön ECPC-t használni egy vadonatúj Google Ads kampányban, hiszen ilyenkor még nincsenek előzményeid, amire a Google visszatekinthet. 15 konverzió után azonban elérhetővé válik az ECPC (a Google 30 konverzióig javasol várni).

 

Mindehhez természetesen a konverziók nyomon követését is aktiválnod kell, hiszen a Google Ads csak így fogja tudni meghatározni, hogy milyen felhasználók konvertálnának a legnagyobb valószínűséggel a későbbiekben. Minél több adatból tud dolgozni a Google, annál pontosabb számításokat végezhet majd.

 

A fentiek alapján láthatod, hogy az ECPC főleg az olyan márkák számára hasznos, amelyek nagyobb közönséggel és költségkerettel rendelkeznek.

 

Az ECPC működése egy gyakorlati példával

 

Tegyük fel, hogy prémium hajszárítókat szeretnél értékesíteni, amiket a Google Ads rendszerén keresztül is meghirdetsz, hogy minél többekhez jusson el kínálatod híre. Egy kattintásra 100 Ft-os maximális ajánlattételt állítasz be, és aktiválod az ECPC-t is.

 

A Google Ads algoritmusa idővel észreveszi, hogy van egy aukció (értsd: amikor egy felhasználó rákeres valamire), amiben hirdetésed jól teljesíthetne, azonban ehhez legalább 150 Ft-os ajánlattételre lenne szükséged. Mivel az ECPC aktiválásával felhatalmaztad rá, a Google Ads figyelmen kívül hagyja a maximális 100 Ft-os ajánlatételedet, és 160 Ft-ra emeli azt, hogy hirdetésed is bekerülhessen a megjelenő reklámok közé.

 

A hirdetésed így megjelenik, az emberek rákattintanak, majd megvásárolják a hajszárítódat.

 

Költséghatékony megoldás az ECPC?

 

A fenti példát folytatva tehát hirdetésed ajánlattétele 160 Ft-ra nőtt, de cserébe sikerült értékesítened néhány termékedet. Nem hiába használják olyan sokan szívesen az ECPC-t.

 

Azonban nem minden arany, ami fénylik. Gondolj csak bele, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nagyobb profitot termeltél volna. Ne feledd, hogy az eredeti hirdetési ajánlattételed 160%-át fizetted ki. Nagyobb méretekben egy 60%-os emelkedés komoly veszteségeket okozhat.

 

Na persze, azt is érdemes figyelembe venni, hogy azok, akik prémium hajszárítót vásárolnak, jó eséllyel újra visszatérnek majd webáruházadba, hogy megnézzék többi jó minőségű termékedet is (prémium hajvasalók, stb.) Ezekért a látogatásokért már nem feltétlenül kell fizetned, hiszen elégedett vásárlóid már ismerik márkádat, és nincs szükségük hirdetésekre, hogy újra ellátogassanak webshopodba.

 

Ezek a vásárlók hosszútávon több bevételt termelhetnek, mindössze egyetlen hirdetésre való kattintás áráért.

 

Attól függően tehát, hogy mit és kiknek kínálsz, meglehet, hogy hosszútávon megéri majd többet fizetned az ügyfelek megszerzéséért, de ehhez teljes stratégiádat hosszú távra kell, hogy kialakítsd.

 

ECPC kontra kézi ajánlattételek nagyobb cégeknek

 

Szóval mi a helyzet azokkal a nagyobb, stabil cégekkel, amelyek többféle terméket is hirdetnek online? Nekik is hasznos lenne az ECPC? Bizonyos esetekben igen.

 

Viszont sok nagyobb cég még mindig inkább kézi ajánlattételeket használ, szimplán azért, mert szeretnék teljes mértékben szabályozni költségkeretük felhasználását.

 

Ha kézi ajánlattételt használsz, akkor sokkal pontosabban tudod szabályozni, hogy legfeljebb mekkora összeget költenél el havonta, illetve sokkal könnyebb egy táblázatban levezetni néhány előrejelzést. Az ECPC-vel azonban nem igazán lehet előre számolni az ilyen „Mi történne, ha…” esetekkel, hiszen sosem tudhatod, hogy a Google mekkorára növeli majd meg hirdetéseid ajánlattételét.

 

Könnyen lehet például, hogy az algoritmus többet költ hirdetéseidre, de ezért alig kapsz plusz bevételt. Vagy, előfordulhat, hogy januárban lényegesen olcsóbbak voltak a hirdetéseid, mint amire számítottál, aztán februárban hirtelen a költségkereted dupláját költötted hirdetésekre az ECPC jóvoltából.

 

A kézi ajánlattételek minden ilyen bizonytalanságot megszüntetnek.

 

Az ECPC egyszerűségének hibája

 

Az ECPC egy másik okból is kerülendő: túlságosan leegyszerűsíti a marketinget. Ez elsőre remekül hangzik, azonban ha a Google Adsre bízod ajánlattételeid kezelését, hogy több ügyfelet szerezzen neked, akkor valószínűleg nem a megfelelő, konkrét ügyfélszegmenseket célzod meg hirdetéseiddel. A Google mindössze annyit csinál, hogy megpróbál több kattintást szerezni neked, de ettől még nem ismered meg jobban célközönségedet.

 

Ezzel szemben, ha konkrét célcsoportoknak hirdetnél, sokkal jobb eredményeket érhetnél el hirdetéseiddel.

 

További aktuális, edukatív információk az ECPC-ről

 

  • A Google Ads folyamatosan fejleszti az ECPC algoritmusát, így az egyre pontosabban méri fel a hirdetések konverziós valószínűségét.
  • 2024-ben az ECPC még hatékonyabbá válik a szezonális ingadozások kezelésében, a célzási beállítások jobb kihasználásában, és a konverzióérték maximalizálásában.
  • Fontos megjegyezni, hogy az ECPC nem minden kampánytípushoz ideális. 2024-ben továbbra is a manuális ajánlattétel javasolt a Display-hálózati kampányok, a videóhirdetések és a discovery kampányok esetében.Gyakori kérdések


Mi az az ECPC?

Az ECPC (enchanced CPC, azaz intelligens CPC) a Google Ads egy ajánlattételi stratégiája, amely automatikusan kezeli egy hirdetésed ajánlattételeit, hogy a lehető legtöbb konverziót érhesd el vele.


Az ECPC vagy a kézi ajánlattétel a jobb?

Az ECPC bizonyos esetekben nagyon hasznos lehet azoknak, akik nem szeretnének aprólékosan foglalkozni hirdetéseik költségvetésével. A kézi ajánlattétel azonban sokkal részletesebb szabályozást biztosít, és hatékonyabb lehet, ha hajlandó vagy elég időt fordítani hirdetéseid kezelésére.


Hatékony honlapüzemeltetés Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.07.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!