Az intelligens árképzés jelentése, jellemzése és magyarázata az online marketing szakszótárban.

EN

Intelligens árképzésAz intelligens árképzés definíciója

Az intelligens árképzés (vagy intelligens árazás) a Google Ads egyik árképzési módszere, ami igyekszik biztosítani, hogy a hirdetők a legtöbb értéket kapják az hirdetésekre költött összegekért cserébe. Ez az árképzési módszer már a Google AdWords idején is jelen volt.

 

Az intelligens árképzés akkor használható, ha a hirdető intelligens kattintásonkénti költséget (ECPC) használ kézi ajánlattétellel.

Milyen az intelligens árképzés?

Az intelligens árképzés működése

 

Az intelligens árképzés aktiválása után a Google elemezni kezdi azokat a webhelyeket és weboldalakat, amelyeken egy hirdető ajánlatot tesz, hogy elhelyezhesse hirdetéseit. A Google a hirdetések teljesítményét veszi figyelembe – például, hogy egy hirdetés hány értékesítést, feliratkozást, stb. tehát hány konverziót eredményez az adott kampányon belül.

 

Ha a Google azt állapítja meg, hogy a webhelyen nem teljesítenek jól egy hirdető hirdetései, akkor az intelligens árképzés automatikusan csökkenti a webhelyre tett ajánlatot a hirdető részéről.

 

Ezzel szemben, ha a Google úgy véli, hogy a hirdetések jól teljesítenek, akkor akkora összeget von le a hirdetőtől, ami közelebb áll a maximális ajánlattételhez.

 

Mindez természetesen automatikusan történik, az alapján, hogy eredetileg a hirdető mekkora összeget ajánlott fel a hirdetéseihez az adott webhelyen. Persze senki sem tudja, hogy a Google pontosan milyen szempontokat vesz figyelembe a hirdetések teljesítményének értékeléséhez.

 

Amikor a Google először bemutatta ezt a funkciót, számos webhelyet kellemetlenségként ért, hogy a rosszul teljesítő hirdetések miatt kevesebb pénzt kapnak ezek elhelyezéséért, mint korábban. Valójában a Google célja ezzel az volt, hogy a hirdetők ne fizessenek túl sokat azokért a hirdetésekért, amelyek nem teljesítenek jól portfóliójukban.

 

Néhány tanács az intelligens árképzés használatához 2024-ben

 

1. Célok meghatározása és kampánytípus kiválasztása:

  • Tudd, mit akarsz elérni: Mielőtt elkezdenéd az intelligens árképzést, határozd meg kampányod célját. A konverziók maximalizálása, a webhelylátogatások növelése vagy a márka ismertségének növelése mind különböző célok, amelyekhez az intelligens árképzés eltérően viszonyulhat.
  • Válaszd ki a megfelelő eszközt a munkához: Az intelligens árképzés nem minden kampánytípushoz ideális. 2024-ben különösen fontos megjegyezni, hogy az intelligens árképzés leginkább a konverziómaximalizálási és az intelligens Shopping-kampányok esetén működik jól.

 

2. Konverziókövetés beállítása:

  • Győződj meg róla, hogy a konverziókövetés megfelelően van konfigurálva. Az intelligens árképzés a konverzióadatok alapján optimalizálja az ajánlatokat, ezért elengedhetetlen, hogy pontos konverziókövetés legyen beállítva. Ez azt jelenti, hogy nyomon kell követned azokat a műveleteket, amelyeket szeretnél, hogy a felhasználók végrehajtsák a hirdetésekkel való interakció után, például vásárlást, feliratkozást vagy telefonhívást.

 

3. Közönségjelek használata:

  • Használd ki a közönségjeleket a finomításhoz: 2024-ben egyre fontosabb lesz a közönségjelek kihasználása az intelligens ajánlattétel stratégiák során. A közönségjelek olyan jellemzők, amelyek segítenek meghatározni, hogy kik a legvalószínűbb ügyfeleid. Az intelligens árképzéssel együtt használva a közönségjelek segíthetnek abban, hogy magasabb ajánlatokat tegyél a valószínűleg konvertáló felhasználókra, és alacsonyabb ajánlatokat azokra, akiknél ez kevésbé valószínű.

 

4. Monitorozd és optimalizáld:

  • Figyelemmel kísérés és finomítás: Csakúgy, mint bármely más online marketingeszköznél, az intelligens árképzés esetén is fontos a kampányok folyamatos figyelése. Nézd meg, hogyan teljesít a kampányod, és állítsd be az ajánlatokat vagy a célzást a szükség szerint. Az intelligens árképzés nagyszerű kiindulási pont lehet, de nem helyettesíti a manuális felügyeletet és optimalizálást.

 

5. Próbáld ki a Smart Bidding egyéb eszközeit:

  • Tágabb lehetőségek: 2024-ben érdemes megfontolni az intelligens árképzésen kívüli intelligens ajánlattételi eszközök kipróbálását is. A Google Ads számos intelligens ajánlattételi stratégiát kínál, például a cél ROAS (Return On Ad Spend, azaz a hirdetési kiadások megtérülése) vagy a maximális konverzióérték stratégiát. Ezek a stratégiák különböző célokra szolgálnak, és érdemes lehet kipróbálni őket, hogy lásd, melyik működik a legjobban a te kampányod számára.Gyakori kérdések


Mi az az intelligens árképzés?

Az intelligens árképzés a Google Ads egyik ajánlattételi funkciója, amely a Google kezébe adja az ajánlattétel kezelését.


Mire jó az intelligens ajánlattétel?

Az intelligens ajánlattétellel a hirdető engedélyt ad a Google Adsnek, hogy a hirdetései teljesítményével arányosan módosítsa azok ajánlattételi összegét a megcélzott webhelyeken. Ez segít, hogy a hirdetők a legtöbbet hozhassák ki hirdetési költségkeretükből.Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.06.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!