GSP, azaz a Gmail Sponsored Promotion jelentése, jellemzése és magyarázata

EN

GSP 

A GSP definíciója

A GSP (Gmail Sponsored Promotions) a Gmail fizetett email hirdetéseire utal a Google Display Hálózatán belül. A GPS lényegében lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy hirdetéseiket közvetlenül célközönségül emailjei közé juttassák el.

A megnyitott hirdetések pont úgy néznek ki, mint egy hétköznapi email, habár a Google láthatóan hirdetésként jelöli meg az ilyen reklámokat, így a felhasználó már az előtt tudja, hogy hirdetést fog látni, mielőtt megnyitná az üzenetet.

 

A GSP hirdetések működése és haszna

A GSP hirdetések azért olyan hasznosak és hatékonyak, mert közvetlenül a célközönség email postaládájában jelennek meg, ahol meglepően sok időt töltenek heti szinten (egyes számítások szerint akár átlagosan 20 órát is). Mindehhez ráadásul a célszemély email címét sem kell megszerezned.

 

A GSP hirdetések továbbá nagyon pontos célzást tesznek lehetővé. Lehetőséged nyílik az alapján megcélozni a Gmail felhasználóit, hogy milyen domainektől szoktak emaileket kapni. Amennyiben meghirdetett kínálatod ez alapján érdekelheti a felhasználót, hirdetésed megjelenhet majd beérkező emailjei között.

Mit jelent a GSP?

Ez nem szimplán csak az olyan felhasználókat enged megcélozni, akik meglátogattak bizonyos témájú webhelyeket, hanem azokat is, akik engedélyt adtak versenytársaidnak, hogy emailt küldhessenek ezeknek a felhasználóknak – tehát biztos, hogy releváns érdeklődésűek.

 

Fontos persze észben tartani, hogy ezek a felhasználók versenytársaid konverziós folyamatában járnak előrébb, nem pedig a tiédben – így nagyon fontos, hogy mit fogalmazol meg a nekik küldött GPS hirdetésekben!

 

A GSP hirdetések és a konverziós tölcsér kapcsolata

 

Akárcsak más marketingüzenetek megfogalmazásánál, a GSP hirdetések elkészítésekor is szem előtt kell tartanod, hogy célközönséged a konverziós tölcsér mely szakaszában jár épp. Mint ahogy azt az előbb említettük, a GSP hirdetésekkel megcélzott felhasználók nem a te konverziós tölcséredben vannak, hanem versenytársaidéban (akik alapján megcélzod őket).

 

Ez azt jelenti, hogy a te tölcséredben ezek a felhasználók még mindig csak a legfelső szintnél tartanak, a tudatossági fázisban. Ha lejjebb járnának, akkor bizonyára már megadták volna elérhetőségeiket, hogy felvehesd velük a kapcsolatot. Azonban a GSP-nek köszönhetően nincs ezekre szükséged ahhoz, hogy marketingüzeneteket küldhess nekik.

 

A célközönség tehát még nem tud termékedről, és talán márkádról sem hallott még, így úgy kell bánnod velük, mintha még nem lennének hajlandók konvertálni (mert valószínűleg így is van). Első körben tehát hasznos, tekintélyes cégként kell pozícionálnod magadat.

 

Ehhez felkínálhatsz egy hasznos e-könyvet vagy webináriumot elérhetőségeikért cserébe, vagy akár egy ténylegesen ingyenes tartalmat is, hogy rögzülhessen bennük márkád neve. Minkét módszer lehetővé teszi, hogy sütiket helyezhess el az illető böngészőjében, amiken keresztül később remarketing hirdetéseiddel is megcélozhatod őket.

 

Érdemes figyelembe venni a domaint is, ami alapján célzol. Ha egy versenytársaid feliratkozóit célzod meg, akkor sokkal valószínűbb, hogy ezek a felhasználók érdeklődnek a te kínálatod iránt is, hiszen szükségük van egy megoldásra. Ezeknek a felhasználóknak már konkrétabb üzeneteket is küldhetsz kínálatodról.

 

Tippek a hatékony GSP hirdetésekhez

A Google néhány hasznos sablont kínál azoknak, akik szeretnék használni a GSP hirdetéseket. Ezek a következők:

  • Katalógussablon: Ha egyszerre több mindent szeretnél kínálni a címzettnek.
  • Képsablon: Ha meglévő tartalmadat szeretnéd felhasználni, és gyorsan szeretnéd elkészítnei GSP hirdetésedet.
  • Egyetlen promóció sablon: Ha egyetlen ajánlatot vagy szeretnél kínálni, vagy egy videót szeretnél megmutatni a címzettnek.

 

Ha szeretnéd megszerezni és megőrizni lehetséges ügyfeleid bizalmát, akkor használd a Google HTML sablonjait, vagy módosítsd őket egy kicsit, hogy a lehető legtöbb aktivitást érd el üzeneteiddel (a videók például kiválóan alkalmasak erre).

 

Nézd meg, hogy a Google miket javasol a GSP hirdetések elkészítéséhez (és néhány plusz gondolatot ezek kiegészítésére):

 

GSP hirdetés javaslatok és tippek

1. A szöveg

Fontos, hogy rögtön a lényegre térj a hirdetés szövegének megfogalmazásakor, illetve, hogy megmagyarázd ajánlatod értékét is. Említsd meg, hogy milyen előnyöket kínál az ajánlott termék vagy szolgáltatás, és hogy mit kaphatnak a címzettek, ha rákattintanak a mellékelt hivatkozásra.

 

2. A felhívás

A CTA jól látható kell legyen az üzenetben, tehát vizuálisan ki kell, hogy emelkedjen abból. Törekedj arra, hogy CTA gombod passzoljon márkád fő színéhez. Ehhez érdemes kontrasztos színeket használni.

Azonban nem csak a CTA színe fontos, hanem a megfogalmazása is. Az olyan hagyományos kifejezések, mint a „Töltse le” vagy a „Látogassa meg” már igencsak unalmasak a legtöbbek számára. Sokkal hatásosabb lehet, ha a CTA szövege egy ígéretet tesz a felhasználónak, amit egy kattintással be is hajthatnak.

 

3. A kreatív elemek

Ahol csak teheted, használj kreatív elemeket GSP hirdetéseidben. Ezzel vizuálisan érdekesebbé teheted hirdetéseidet, csak ügyelj rá, hogy ne használj több színt a kelleténél.

A hirdetésben szereplő képek célja, hogy a címzett átkattintson a mellékelt linkre. Azonban miután a felhasználó átkerül a landing oldalra, a képeknek itt már nem az átkattintásra kell buzdítaniuk őt, hanem meg kell győzniük arról, hogy a kínált termék, vagy szolgáltatás valóban hasznos számukra.

 

4. A beágyazott videók

Fontos, hogy a videókat rövidre fogd, mert a legtöbben nem nézik tovább őket egy percnél. Törekedj arra, hogy ajánlatod legfontosabb gondolatait az első 10-20 másodpercben megemlítsd, hogy minél több információt átadhass a nézőknek, mielőtt elveszítenéd a figyelmüket.

A magyarázóvideók, az esettanulmányok, illetve a videós vélemények mind hasznosak lehetnek erre a célra.
Gyakori kérdések


Mi az a GSP?

A GSP (Google Sponsored Promotions) a Gmailben megjelenő hirdetésekre utal.


Miért hasznosak a GSP hirdetések?

A hirdetők olyan felhasználóknak is megjeleníthetik email hirdetéseiket, akik nem iratkoztak fel hírlevelükre. Mindemellett, ezek a hirdetések precízen célzottak, és olyan felhasználók érhetők el velük, akik jó eséllyel érdeklődnének céged kínálata iránt.


Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.06.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!