notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A videomarketing hangsúlya kezd 2017-ben áttevődni a Youtberól a Facebookra. Mutatjuk, hogyan érhetsz el rengeteg embert Facebook videóiddal!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
logo_1_2 logo_2_2 logo_3_2 logo_4_2 logo_5_2 logo_6_2 logo_7_2 logo_8_2 logo_9_2 logo_10_2 logo_11_2 logo_12_2 logo_13_2 logo_14_2 logo_15_2 logo_16_2 logo_17_2 logo_18_2 logo_19_2 logo_20_2 logo_21_2 logo_22_2 logo_23_2 logo_24_2 logo_25_2 logo_26_2 logo_27_2 logo_28_2 logo_29_2 logo_30_2 logo_31_2 logo_32_2 logo_33_2 logo_34_2 logo_35_2 logo_36_2 logo_37_2 logo_38_2 logo_39_2 logo_40_2 logo_41_2 logo_42_2 logo_43_2 logo_44_2 logo_45_2 logo_46_2 logo_47_2 logo_48_2 logo_49_2 logo_50_2 logo_51_2
Főoldal > 10 videómarketing tipp a Facebookra, amiket mindenkinek ismernie kell

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

10 videómarketing tipp a Facebookra, amiket mindenkinek ismernie kell


2017/07/27
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A videomarketing hangsúlya kezd 2017-ben áttevődni a Youtberól a Facebookra. Mutatjuk, hogyan érhetsz el rengeteg embert Facebook videóiddal!

A videomarketing hangsúlya kezd 2017-ben áttevődni a Youtberól a Facebookra. Mutatjuk, hogyan érhetsz el rengeteg embert Facebook videóiddal!

2017-ben biztosan senki számára sem újdonság a videómarketing fogalma, mégis csak kevesen alkalmazzák stratégiájuk részeként. A legtöbben megmaradnak a YouTubenál – ami a percenként 300 órányi feltöltött videót elnézve nem meglepő, ő a legnépszerűbb videómegosztó oldal az egész interneten – de nem ez az egyetlen platform, ami kiválóan alkalmas a videómarketing lebonyolítására.

 

Valójában a Facebook a leghatékonyabb csatorna videómarketingre: naponta átlagosan 8 milliárd videót tekintenek meg itt a felhasználók, ami egy elképesztő méretű közönséget jelent.

 

De mit kell tenned ahhoz, hogy nagyobb közönséget érhess el a videóiddal? Az alábbi tippek ebben segítenek!

 

1. Videók közvetlen feltöltése a Facebookra

A YouTube egy nagyszerű csatorna a videók nézettségének növelésére. Mi lehet ennél is jobb? Közvetlenül a Facebookra tölteni őket ahelyett, hogy a YouTube videókat osztanánk meg. Az eredetileg Facebookra feltöltött videó sokkal könnyebben felkelti az emberek érdeklődését és ragadja meg figyelmüket. A Quintly felmérése szerint a Facebookra feltöltött videók négyszer jobban teljesítenek mint a többi platformról megosztott videók.

 

18 év tapasztalata alapján átvizsgáljuk céged online marketing kommunikációját, értékelünk és javaslatot teszünk! Olvasd el, mit is jelent az online marketing audit ide kattintva! 

 

Nem ez az egyetlen nagy előnye a Facebook videóknak. Ezek a tartalmak ugyanis 135 százalékkal nagyobb organikus elérést képesek generálni, mint a fényképes bejegyzések – az organikus Facebook eléréseket pedig nem egyszerű könnyedén megszerezni manapság.

 

Érdemes észben tartani a Facebook videók automatikus lejátszását is – ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kattintás nélkül láthassák a videókat. A legtöbb ember néhány másodperc után görget csak tovább a hírfolyamban, ha az adott videó nem ragadja meg a figyelmét.

 

A Facebook videók esetén a nézettségszámláló is fontos mérőszám lehet, amit a következők megállapítására használhatsz fel:

 • Milyen jellegű videókat néznek előszeretettel a követőid
 • Milyen videókat kell készítened, hogy a jövőben is visszatérjenek hozzád

 

2. Négy kulcsfontosságú másodperc

Pihengetünk?

Talán nem a te videód a legnagyszerűbb az egész Facebookon, de egész egyszerűen alig mozdul a nézettségszámláló. Mit tehetsz ilyen esetben? Légy kreatív – alkalmazz humort, süss el egy-két jól időzített poént, stb.

 

A lényeg a következő: bármilyen stílust is választasz, biztosítanod kell, hogy mindössze 4 másodperc alatt képes felkelteni a felhasználók érdeklődését és megtartani azt ezek után is.

 

Fontos továbbá, hogy előre megtervezett, átgondolt legyen a videó, akár egy saját kis forgatókönyvvel. Hogy miért?

 

A Vidyard szerint a közönség nagy része 30 másodpercen belül tovább görget az idővonalán. Ezért fontos, hogy a lehető leghatékonyabban kihasználd a videódban rendelkezésre álló időt. Fontos, hogy valami érdekeset vagy különlegest mutass az első néhány másodpercben, így kisebb eséllyel állnak majd tovább.

 

Ha mindenképpen szeretnéd hogy a felhasználók végig nézzék a videókat, akkor igyekezz rövidre és tömörre fogni azokat.

 

3. 360 videók: az új világ

Bizonyára már te is hallottál, talán láttál is 360-as videót. A Facebook a kommunikáció és közösségi kapcsolatfelvétel egy újszerű eszközének szánja ezt a viszonylag fiatal funkciót.

 

A 360 videók lehetővé teszik, hogy a közönséged tagjai teljesen új szemszögből, sokkal közelebbről ismerje meg és éljék át azt a történetet, amit szeretnél megosztani velük. A 360-as tartalom felfedezése során a felhasználók részei lehetnek a történetnek, miközben tetszés szerint forgathatják a videót amerre csak szeretnék.

 

4. Kiemelt videó

Ha sikerül egy olyan videót készítened, amelyet a közönséged azonnal megszeret, akkor biztos lehetsz benne, hogy osztani fogják azt – az osztások pedig oldalad népszerűségét növelik.

 

Ebben segíthet a kiemelt videó, amit a „Videók” részlegen helyezhetsz el, hogy mindig elsőként látható legyen a látogatók számára. Ez kiváló módja egy új termék vagy szolgáltatás reklámozásának, esetleg egy közelgő esemény beharangozásának. Ha az oldal bejegyzései között szeretnénk videót kiemelni, akkor azt a bejegyzés beállításai között tehetjük meg.

 

5. Mondj valamit a videóról a közönségednek

A felhasználók nagyobb valószínűséggel állnak meg görgetés közben, hogy belenézzenek videódba, ha egy kis előzetes információt közölsz arról, hogy mire számíthatnak benne.

 

Nem muszáj semmilyen kulcsfontosságú pontot elárulni a videóból – elég, ha a leírás figyelemfelkeltően hat rájuk. 

 

Remek példa erre Candace Payne vírusvideója, amihez egyszerűen ennyi kísérőszöveg tartozik: „Az élet apró örömei…” – szemmel láthatóan elég volt csupán ennyit mondani róla, hiszen a videó már elhagyta a 170 milliós nézettséget is.

 

 

6. Facebook Live

A Facebook Élő videói lehetővé teszik hogy a Facebook elhagyása nélkül közvetíthess élő adást valamilyen kulcsfontosságú eseményről, de akár szimplán egy rövid bejelentkezést is elvégezhetsz rajta.

 

Az élő videó marketing-hatékonyságának növelése érdekében érdemes az esemény minden részét kihasználni. Ilyen videókkal közvetítettünk mi is a Fenyves Yachtklub és az Alsóörs Marina promóciójaként szervezett High Tech regattáról, melyet a mi Facebookos live közvetítésünk alapján több, mint 150.000 ember látott, igaz, több oldalon és több videón keresztül közvetítettük az eseményt. 


A közvetítés előtt:

 • Már napokkal az esemény előtt harangozd be a videót, hogy a felhasználók tudják, mikor kell figyelniük az élő közvetítésre. Akár egy egyszerű visszaszámlálással is fokozhatod a várakozást.
 • Teszteld az élő funkciót és győződj meg róla, hogy közönséged tisztán lát és hall mindent, amit kell és nincsenek zavaró tényezők.
 • Tájékozódj a Facebook élő videózásra vonatkozó szabályairól és előírásairól.

 

A közvetítés alatt:

 • Egy hatékony leírás elengedhetetlen a videóhoz – legyen egyszerre figyelemfelkeltő és átfogó is a közvetítés tartalmát illetően.
 • Mutatkozz be és vedd fel a kapcsolatot a nézőkkel.
 • A közvetítést zárd valamilyen cselekedetre való felhívással (Call-to-Action) – például kérd meg őket hogy kövessenek Facebookon vagy tájékoztasd őket hogy mikor lesz a következő közvetítés.
 • Sose felejtsd el megköszönni a közönség figyelmét és hogy időt szakítottak az élő videó megtekintésére.

 

A közvetítés után:

 • Módosítsd a videó leírását, releváns információkkal bővítve azt.
 • Oszd meg újra a korábbi élő videókat, hogy azok is megtekinthessék, akik valós időben nem láthatták őket.

 

7. Készíts lejátszási listát

Ahogy például a YouTubeon, úgy a Facebookon is készíthetsz különböző videó-csoportokat, vagyis lejátszási listákat, amik segítenek, hogy egy bizonyos témakör iránt érdeklődő felhasználók hamarabb rátalálhassanak a megfelelő tartalmakra.

 

Ez különösen akkor fontos, ha több tucat, vagy akár több száz videó is szerepel a videó szekciódban. A legtöbb felhasználó pedig nem fogja végig böngészni az összes feltöltött videót.

 

Az oldal jellegétől és a feltöltött tartalmaktól függetlenül bármilyen lejátszási listát kialakíthatunk.

 

8. Facebook hirdetések a nézettség növelése érdekében

Az organikus nézettség növelése mindig a stratégia legfontosabb céljai között kell szerepeljen. Azonban a napi 100 millió órányi feltöltött Facebook videó mellett nehéz lehet kitűnni a tömegből.

 

Szerencsére lehetőséged van reklámozni a videókat egy bizonyos összegért. Az ilyen hirdetett videók azoknak a felhasználóknak is megjelenhetnek, akik nem követői az oldaladnak, de a megadott kritériumok alapján érdeklődhetnek a tartalmaid iránt – és csupán néhány érdeklődő is elég lehet, hogy a videó futótűzként kezdjen terjedni a platformon.

 

9. Figyelj oda a videókhoz tartozó képekre

A videóhoz tartozó kép, azaz a miniatűr az első dolog, amit a felhasználó meglát, még mielőtt a videóra kattintana. Fontos, hogy ez a kép tökéletesen illeszkedjen a céged arculatába és a marketing stratégia részét képezze.

 

A „klikkmágnes” miniatűr kifejezés pontosan az, aminek tűnik: olyan kép, ami ráveszi a felhasználót, hogy megnézze a videót. A videóhoz természetesen saját külön miniatűrt is feltölthetünk, amit minden esetben érdemes kihasználni.

 

10. A Facebook elemzések és a videók

Ha a közösségi médiában szeretnél érvényesülni, akkor muszáj folyamatosan szemmel tartani a rendelkezésedre álló statisztikai eszközöket. Ebbe természetesen a videók is beletartoznak.

 

A Facebook Elemzések segítségével kiértékelheted hogy videóid mennyire hatékonyak a generált elérések és interakció alapján. Vizsgáld meg hogy hányan nézték meg, mennyi időt töltöttek el a videó megtekintésével és hányan nézték végig azt. Ezzel a tudással a jövőben elkészített videók minőségét növelheted.
 

Facebook Marketing stratégia

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2019.12.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Magyarország leglátogatottabb online marketing blogja

ENNYIEN OLVASTÁK A BLOGOT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
518 608
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

Hibás hivatkozás

Azok a hivatkozások minősülnek hibásoknak, amelyek már nem érvényesek, és rájuk kattintva...

A weboldal hajtás feletti része

 Above the fold azaz hajtás felett   A honlapnak azon területe, amely a...

BTL

Mi az a BTL marketing kommunikáció, mit jelent, mikor használjuk?  Az angol Below The...

URL

Az oldal URL-je lényegében az oldal webcímét jelenti. Az URL a „Uniform Resource...

Dupla opt-in

Amikor valaki megadja a szükséges adatait egy webhely feliratkozási oldalán, azzal feliratkozik...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok BTL Kommunikációs ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.