A videomarketing hangsúlya kezd 2017-ben áttevődni a Youtberól a Facebookra. Mutatjuk, hogyan érhetsz el rengeteg embert Facebook videóiddal!

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

10 videómarketing tipp a Facebookra, amiket mindenkinek ismernie kell

Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A videomarketing hangsúlya kezd 2017-ben áttevődni a Youtberól a Facebookra. Mutatjuk, hogyan érhetsz el rengeteg embert Facebook videóiddal!

A videomarketing hangsúlya kezd 2017-ben áttevődni a Youtberól a Facebookra. Mutatjuk, hogyan érhetsz el rengeteg embert Facebook videóiddal!

2017-ben biztosan senki számára sem újdonság a videómarketing fogalma, mégis csak kevesen alkalmazzák stratégiájuk részeként. A legtöbben megmaradnak a YouTubenál – ami a percenként 300 órányi feltöltött videót elnézve nem meglepő, ő a legnépszerűbb videómegosztó oldal az egész interneten – de nem ez az egyetlen platform, ami kiválóan alkalmas a videómarketing lebonyolítására.

 

Valójában a Facebook a leghatékonyabb csatorna videómarketingre: naponta átlagosan 8 milliárd videót tekintenek meg itt a felhasználók, ami egy elképesztő méretű közönséget jelent.

 

De mit kell tenned ahhoz, hogy nagyobb közönséget érhess el a videóiddal? Az alábbi tippek ebben segítenek!

 

1. Videók közvetlen feltöltése a Facebookra

A YouTube egy nagyszerű csatorna a videók nézettségének növelésére. Mi lehet ennél is jobb? Közvetlenül a Facebookra tölteni őket ahelyett, hogy a YouTube videókat osztanánk meg. Az eredetileg Facebookra feltöltött videó sokkal könnyebben felkelti az emberek érdeklődését és ragadja meg figyelmüket. A Quintly felmérése szerint a Facebookra feltöltött videók négyszer jobban teljesítenek mint a többi platformról megosztott videók.

 

18 év tapasztalata alapján átvizsgáljuk céged online marketing kommunikációját, értékelünk és javaslatot teszünk! Olvasd el, mit is jelent az online marketing audit ide kattintva! 

 

Nem ez az egyetlen nagy előnye a Facebook videóknak. Ezek a tartalmak ugyanis 135 százalékkal nagyobb organikus elérést képesek generálni, mint a fényképes bejegyzések – az organikus Facebook eléréseket pedig nem egyszerű könnyedén megszerezni manapság.

 

Érdemes észben tartani a Facebook videók automatikus lejátszását is – ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kattintás nélkül láthassák a videókat. A legtöbb ember néhány másodperc után görget csak tovább a hírfolyamban, ha az adott videó nem ragadja meg a figyelmét.

 

A Facebook videók esetén a nézettségszámláló is fontos mérőszám lehet, amit a következők megállapítására használhatsz fel:

 • Milyen jellegű videókat néznek előszeretettel a követőid
 • Milyen videókat kell készítened, hogy a jövőben is visszatérjenek hozzád

 

2. Négy kulcsfontosságú másodperc

Talán nem a te videód a legnagyszerűbb az egész Facebookon, de egész egyszerűen alig mozdul a nézettségszámláló. Mit tehetsz ilyen esetben? Légy kreatív – alkalmazz humort, süss el egy-két jól időzített poént, stb.

 

A lényeg a következő: bármilyen stílust is választasz, biztosítanod kell, hogy mindössze 4 másodperc alatt képes felkelteni a felhasználók érdeklődését és megtartani azt ezek után is.

 

Fontos továbbá, hogy előre megtervezett, átgondolt legyen a videó, akár egy saját kis forgatókönyvvel. Hogy miért?

 

A Vidyard szerint a közönség nagy része 30 másodpercen belül tovább görget az idővonalán. Ezért fontos, hogy a lehető leghatékonyabban kihasználd a videódban rendelkezésre álló időt. Fontos, hogy valami érdekeset vagy különlegest mutass az első néhány másodpercben, így kisebb eséllyel állnak majd tovább.

 

Ha mindenképpen szeretnéd hogy a felhasználók végig nézzék a videókat, akkor igyekezz rövidre és tömörre fogni azokat.

 

3. 360 videók: az új világ

Bizonyára már te is hallottál, talán láttál is 360-as videót. A Facebook a kommunikáció és közösségi kapcsolatfelvétel egy újszerű eszközének szánja ezt a viszonylag fiatal funkciót.

 

A 360 videók lehetővé teszik, hogy a közönséged tagjai teljesen új szemszögből, sokkal közelebbről ismerje meg és éljék át azt a történetet, amit szeretnél megosztani velük. A 360-as tartalom felfedezése során a felhasználók részei lehetnek a történetnek, miközben tetszés szerint forgathatják a videót amerre csak szeretnék.

 

4. Kiemelt videó

Ha sikerül egy olyan videót készítened, amelyet a közönséged azonnal megszeret, akkor biztos lehetsz benne, hogy osztani fogják azt – az osztások pedig oldalad népszerűségét növelik.

 

Ebben segíthet a kiemelt videó, amit a „Videók” részlegen helyezhetsz el, hogy mindig elsőként látható legyen a látogatók számára. Ez kiváló módja egy új termék vagy szolgáltatás reklámozásának, esetleg egy közelgő esemény beharangozásának. Ha az oldal bejegyzései között szeretnénk videót kiemelni, akkor azt a bejegyzés beállításai között tehetjük meg.

 

5. Mondj valamit a videóról a közönségednek

A felhasználók nagyobb valószínűséggel állnak meg görgetés közben, hogy belenézzenek videódba, ha egy kis előzetes információt közölsz arról, hogy mire számíthatnak benne.

 

Nem muszáj semmilyen kulcsfontosságú pontot elárulni a videóból – elég, ha a leírás figyelemfelkeltően hat rájuk. 

 

Remek példa erre Candace Payne vírusvideója, amihez egyszerűen ennyi kísérőszöveg tartozik: „Az élet apró örömei…” – szemmel láthatóan elég volt csupán ennyit mondani róla, hiszen a videó már elhagyta a 170 milliós nézettséget is.

 

 

6. Facebook Live

A Facebook Élő videói lehetővé teszik hogy a Facebook elhagyása nélkül közvetíthess élő adást valamilyen kulcsfontosságú eseményről, de akár szimplán egy rövid bejelentkezést is elvégezhetsz rajta.

 

Az élő videó marketing-hatékonyságának növelése érdekében érdemes az esemény minden részét kihasználni. Ilyen videókkal közvetítettünk mi is a Fenyves Yachtklub és az Alsóörs Marina promóciójaként szervezett High Tech regattáról, melyet a mi Facebookos live közvetítésünk alapján több, mint 150.000 ember látott, igaz, több oldalon és több videón keresztül közvetítettük az eseményt. 


A közvetítés előtt:

 • Már napokkal az esemény előtt harangozd be a videót, hogy a felhasználók tudják, mikor kell figyelniük az élő közvetítésre. Akár egy egyszerű visszaszámlálással is fokozhatod a várakozást.
 • Teszteld az élő funkciót és győződj meg róla, hogy közönséged tisztán lát és hall mindent, amit kell és nincsenek zavaró tényezők.
 • Tájékozódj a Facebook élő videózásra vonatkozó szabályairól és előírásairól.

 

A közvetítés alatt:

 • Egy hatékony leírás elengedhetetlen a videóhoz – legyen egyszerre figyelemfelkeltő és átfogó is a közvetítés tartalmát illetően.
 • Mutatkozz be és vedd fel a kapcsolatot a nézőkkel.
 • A közvetítést zárd valamilyen cselekedetre való felhívással (Call-to-Action) – például kérd meg őket hogy kövessenek Facebookon vagy tájékoztasd őket hogy mikor lesz a következő közvetítés.
 • Sose felejtsd el megköszönni a közönség figyelmét és hogy időt szakítottak az élő videó megtekintésére.

 

A közvetítés után:

 • Módosítsd a videó leírását, releváns információkkal bővítve azt.
 • Oszd meg újra a korábbi élő videókat, hogy azok is megtekinthessék, akik valós időben nem láthatták őket.

 

7. Készíts lejátszási listát

Ahogy például a YouTubeon, úgy a Facebookon is készíthetsz különböző videó-csoportokat, vagyis lejátszási listákat, amik segítenek, hogy egy bizonyos témakör iránt érdeklődő felhasználók hamarabb rátalálhassanak a megfelelő tartalmakra.

 

Ez különösen akkor fontos, ha több tucat, vagy akár több száz videó is szerepel a videó szekciódban. A legtöbb felhasználó pedig nem fogja végig böngészni az összes feltöltött videót.

 

Az oldal jellegétől és a feltöltött tartalmaktól függetlenül bármilyen lejátszási listát kialakíthatunk.

 

8. Facebook hirdetések a nézettség növelése érdekében

Az organikus nézettség növelése mindig a stratégia legfontosabb céljai között kell szerepeljen. Azonban a napi 100 millió órányi feltöltött Facebook videó mellett nehéz lehet kitűnni a tömegből.

 

Szerencsére lehetőséged van reklámozni a videókat egy bizonyos összegért. Az ilyen hirdetett videók azoknak a felhasználóknak is megjelenhetnek, akik nem követői az oldaladnak, de a megadott kritériumok alapján érdeklődhetnek a tartalmaid iránt – és csupán néhány érdeklődő is elég lehet, hogy a videó futótűzként kezdjen terjedni a platformon.

 

9. Figyelj oda a videókhoz tartozó képekre

A videóhoz tartozó kép, azaz a miniatűr az első dolog, amit a felhasználó meglát, még mielőtt a videóra kattintana. Fontos, hogy ez a kép tökéletesen illeszkedjen a céged arculatába és a marketing stratégia részét képezze.

 

A „klikkmágnes” miniatűr kifejezés pontosan az, aminek tűnik: olyan kép, ami ráveszi a felhasználót, hogy megnézze a videót. A videóhoz természetesen saját külön miniatűrt is feltölthetünk, amit minden esetben érdemes kihasználni.

 

10. A Facebook elemzések és a videók

Ha a közösségi médiában szeretnél érvényesülni, akkor muszáj folyamatosan szemmel tartani a rendelkezésedre álló statisztikai eszközöket. Ebbe természetesen a videók is beletartoznak.

 

A Facebook Elemzések segítségével kiértékelheted hogy videóid mennyire hatékonyak a generált elérések és interakció alapján. Vizsgáld meg hogy hányan nézték meg, mennyi időt töltöttek el a videó megtekintésével és hányan nézték végig azt. Ezzel a tudással a jövőben elkészített videók minőségét növelheted.
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!