notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

BOFU - Bottom of the fuel az online marketing szakszótárban

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
logo_1_2 logo_2_2 logo_3_2 logo_4_2 logo_5_2 logo_6_2 logo_7_2 logo_8_2 logo_9_2 logo_10_2 logo_11_2 logo_12_2 logo_13_2 logo_14_2 logo_15_2 logo_16_2 logo_17_2 logo_18_2 logo_19_2 logo_20_2 logo_21_2 logo_22_2 logo_23_2 logo_24_2 logo_25_2 logo_26_2 logo_27_2 logo_28_2 logo_29_2 logo_30_2 logo_31_2 logo_32_2 logo_33_2 logo_34_2 logo_35_2 logo_36_2 logo_37_2 logo_38_2 logo_39_2 logo_40_2 logo_41_2 logo_42_2 logo_43_2 logo_44_2 logo_45_2 logo_46_2 logo_47_2 logo_48_2 logo_49_2 logo_50_2 logo_51_2
fooldal > Szakszótár > BOFU

BOFU


Mi az a BOFU?

A BOFU az angol „Bottom of the Funnel”, azaz „a tölcsér alja” kifejezés rövidítése. A BOFU a vásárlási folyamat utolsó szakaszára/fázisára utal, amelyben az érdeklődők már készen állnak a vásárlásra, de még konkrét kérdéseik lehetnek, mielőtt elszánnák magukat arra, hogy ügyfeleké váljanak.

 

Mi az a BOFU tartalom?

A BOFU tartalom olyan tartalmakat ölel magába, amelyekkel a márkák a BOFU szakaszban járó lehetséges ügyfeleket igyekeznek konverzióra ösztönözni. Ezek nagyon célzott szándékú tartalmak, amelyek egyetlen célja, hogy rávegyék a potenciális ügyfeleket az utolsó lépésre.

 

A BOFU tartalmak ebben különböznek a TOFU (Top of the Funnel, tehát a „tölcsér teteje”) tartalmaktól, hogy azok sokkal általánosabb célzásúak, és céljuk az érdeklődők márka iránti bizalmának megalapozása. A BOFU tartalmak sokkal inkább egy márka termékeinek, vagy szolgáltatásainak főbb tulajdonságaira összpontosítanak.

 

A tölcsér alján tehát az a cél, hogy a közönséget minél több információval ellásd kínálatodról, és ezzel bebizonyítsd, hogy miért a te terméked vagy szolgáltatásod a legjobb választás a konkurencia kínálatával szemben. Ilyenkor kell feltüntetni az esetleges USP-ket is.

 

Milyen típusai vannak a BOFU tartalmaknak?

A BOFU fázisban többféle tartalommal is hozzásegítheted célközönségedet a döntéshozatalhoz. A szoftveres megoldásokat forgalmazó cégeknél gyakori példa egy demó vagy ingyenes próbaverzió felkínálása limitált időtartamra (7, 14, vagy 30 nap). Az ingyenes termékeket mindenki szereti, és egy próbaverzió lehetőséget kínál a konverzióra kész lehetséges ügyfeleknek, hogy meggyőződjenek kiszemelt választásuk minőségéről. Ha elnyeri a tetszésüket, akkor szinte biztos a konverzió.

 

Ha nem szívesen adsz ki a kezedből ingyenes termékeket vagy szolgáltatásokat, akkor persze más tartalomopcióid is vannak. Egy összehasonlító táblázat nagyon hasznos lehet, mert szemeltetheted vele közönségednek, hogy amit te kínálsz, az miben jobb, mint a konkurencia opciói. Mutasd meg, hogy milyen egyedi értékeket kínál terméked vagy szolgáltatásod, és az emberek sokkal valószínűbb, hogy azt választják majd!

 

Az ügyfelektől származó sikertörténetek is kiváló BOFU tartalmak lehetnek. Használd elégedett ügyfeleid történeteit arra, hogy megmutasd, mi mindent érhet el valaki termékeid vagy szolgáltatásaid segítségével. A társadalmi bizonyíték a modern marketingsikerek elengedhetetlen eszköze, ugyanis a temérdek reklámanyagra egyre inkább immunissá válnak az emberek. Az emberek egyszerűen jobban bíznak egy termékben vagy szolgáltatásban, ha konkrét bizonyítékot látnak arra, hogy másnak már bevált.

 

A webináriumok szintén hatékonyan alkalmazhatók lényegében a tölcsér összes szakaszában. Az előadásokat nagyon informatívnak kell kialakítani, hogy a nézők minél több értékes információhoz jussanak belőle. Természetesen az előadás témájának kapcsolódnia kell a célközönség érdeklődési köreihez, és akár még nehézségeikre, kihívásaikra is jó, ha utalást teszel. Persze mindez nem jelenti azt, hogy nem dobhatsz be néha egy-két termékmegjelenítést saját kínálatodból.

Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2019.12.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Magyarország leglátogatottabb online marketing blogja

ENNYIEN OLVASTÁK A BLOGOT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
507 595
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

Hiperhivatkozás

A gyakran csak „linkként” ismert hiperhivatkozások lehetővé teszik, hogy rájuk kattintva a...

Breadcrumb

Mit jelent a breadcrumb, vagy breadcrumb navigáció? A breadcrumb egy...

Tutorial

Tutorial lehet többek között minden olyan könyv, videó-, vagy hanganyag,...

Blog

Mi az a blog? A blog egy internetes napló, vagy újság, ami...

Képtérkép

Képeken elhelyezett kattintható területek, amik láthatóbbá...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok BTL Kommunikációs ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.