Ismerd meg a video streaming jelentését és magyarázatát az online marketing szakszótárból.

EN

Video streamingA videó streaming definíciója

A videó streaming, vagy „streamelés” a videófájlok folyamatos átvitele egy szerver és egy kliens között (általában a szerverről a klienshez). Ugyan így streamelhetők továbbá hangfájlok is. A megtekintett videót, vagy épp hallgatott hangfájlt egy távoli szerver tárolja, és részenként érkezik meg a kliens eszközére. Természetesen ideális körülmények között a kliens ezt egy folyamatos, akadásmentes lejátszásnak érzékeli.

Streamelésnek számít például, amikor az internethez csatlakozva tekintünk meg egy filmet, vagy hallgatunk egy podcastet.

 

Streaming és letöltés – Mi a különbség?

A streamelés valós időben történik, és hatékonyabb, mint a médiafájlok teljes letöltése. Amikor egy hang-, vagy videófájlt letölt a felhasználó, akkor azt teljes méretben kell tárolnia saját, helyi tárhelyén. Mi több, a fájl letöltés közben nem játszható le, csak amikor már teljes egészében megérkezett a felhasználó rendszerére (tehát miután sikeresen befejeződött a letöltés).

Ezzel szemben, ha ugyan ezt a fájlt streamelik, akkor elég csupán néhány másodpercet várni, és máris megtekinthetővé vagy meghallgathatóvá válik az a rész, ahol éppen a lejátszófej áll. Ilyenkor technikailag letöltődik némi adat a felhasználó eszközére, de az nem kerül ott mentésre, és nem kell egyszerre az egész fájlt letölteni a megtekintéshez.

 

A streaming működése

Akárcsak minden egyéb interneten küldött adat, a streamelés során megtekintett videók és hangfájlok is csomagok formájában kerül át a szerverről a kliens rendszerére. Minden csomagban az eredeti fájl egy kis része található meg. A felhasználó böngészője vagy lejátszója ezeket a csomagokat „illeszti” össze, és videókként vagy hanganyagokként játssza le őket.

Ennek köszönhetően egy online videó vagy hanganyag bármelyik részére rá lehet kattintani az idősávon, és néhány másodpercen belül már folytatódik is onnan a lejátszás, mert a lejátszó az adott időponthoz kapcsolódó csomagokat kéri le ilyenkor a szervertől.

 

A streaming által használt protokoll

Egyes streaming módszerek az UDP (User Datagram Protocol), míg mások a TCP (Transmission Control Protocol) protokollokat használják. Ezek mind átviteli protokollok, ami azt jelenti, hogy adatok mozgatására használják őket.

A TCP egy dedikált kapcsolatot nyit meg az adatátvitelhez, és biztosítja, hogy az összes adat a megfelelő sorrendben kerüljön átvitelre. Az UDP nem foglalkozik ezekkel, ezért kevésbé megbízható (egyes csomagok elveszhetnek az átvitel során), ámde valamivel gyorsabb, mint a TCP.

Ha a streamingről van szó, egyes esetekben a sebesség fontosabb lehet, mint a megbízhatóság. Például egy videókonferencia során fontosabb, hogy a kommunikáció valós időben történjen, minthogy a kép és a hang tökéletes minőségűek legyenek. Ilyenkor egyáltalán nem nagy probléma néhány elveszett csomag, tehát az UDP a jobb választás.

Más esetekben a lejátszás stabilitásáért és minőségéért megéri valamivel többet várni a videó betöltésére, ezért sok online streaming szolgáltató TCP-t használ.

 

A pufferelés és a streaming

Egy online médiafájl lejátszásakor a lejátszó néhány másodpercnyi csomagot előre letölt a kliens rendszerére, hogy a lejátszás akkor is folytatódhasson, ha a kapcsolat egy pillanatra megszakad a szerverrel. Ez az úgynevezett pufferelés. A pufferelés lehetővé teszi az online médiafájlok zavartalan és akadásmentes lejátszását.

Fontos észben tartani, hogy ha a szerverrel kialakított kapcsolat lassú és/vagy rendszeresen akadozik, akkor a pufferelés sokáig tarthat, és nem garantálja a fájlok akadásmentes lejátszását.

 

A streamelést lassító tényezők

A hálózat oldalán az alábbi tényezők lassíthatják a médiafájlok valós idejű lejátszását:

  • A hálózat késése: Ezt számos tényező befolyásolhatja, például a kliens és a szerver közötti távolság.
  • A hálózat terhelése: Ha egyszerre túl sok adat mozog egy hálózaton, akkor ez is csökkentheti a streamelés minőségét.

 

A felhasználó oldalán is vannak bizonyos tényezők, amelyek befolyásolják a streamelést:

  • Wi-Fi: Egyes Wi-Fi eszközök nem elég gyorsak ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a szerverről érkező adatokkal. Ilyenkor érdemes gyengébb minőségű verziót választani a lejátszáshoz (ezek kisebb méretűek, így kevésbé megterhelők), vagy LAN kábelre váltani, ami stabilabb kapcsolatot biztosít.
  • Lassú klienseszközök: A videók lejátszásához sok rendszer-erőforrásra van szükség. Ha egy eszközön (például egy régi laptop vagy okostelefon) egyszerre túl sok háttérfolyamat fut, akkor nem biztos, hogy képes lesz valós időben, vagy jó minőségen lejátszani a videófájlokat.
  • Nincs elegendő sávszélesség: Hanganyagok lejátszásakor ez kevésbé probléma, azonban a videók (főleg a jobb minőségűek) már lényegesen több sávszélességet igényelnek ezeknél.Gyakori kérdések


Mi az a streaming?

A streaming, vagy „streamelés” technológiája lehetővé teszi a videó- és hangfájlok folyamatos átjátszását egy szerverről egy kliens rendszerére. Így működik például a YouTube és a Netflix is.


Hogy működik a streaming?

Streamelés során a médiafájlokat nem egyben, hanem adatcsomagok formájában küldi el a szerver a kliensnek, aki egy lejátszó vagy böngésző segítségével ezeket a csomagokat videóvá vagy hanganyaggá alakíthatja vissza, és lejátszhatja azokat.


Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.05.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!