notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az elmúlt évek 8 legjelentősebb változása a városmarketing terén

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
logo_1_2 logo_2_2 logo_3_2 logo_4_2 logo_5_2 logo_6_2 logo_7_2 logo_8_2 logo_9_2 logo_10_2 logo_11_2 logo_12_2 logo_13_2 logo_14_2 logo_15_2 logo_16_2 logo_17_2 logo_18_2 logo_19_2 logo_20_2 logo_21_2 logo_22_2 logo_23_2 logo_24_2 logo_25_2 logo_26_2 logo_27_2 logo_28_2 logo_29_2 logo_30_2 logo_31_2 logo_32_2 logo_33_2 logo_34_2 logo_35_2 logo_36_2 logo_37_2 logo_38_2 logo_39_2 logo_40_2 logo_41_2 logo_42_2 logo_43_2 logo_44_2 logo_45_2 logo_46_2 logo_47_2 logo_48_2 logo_49_2 logo_50_2 logo_51_2
Főoldal > Az elmúlt évek 10 legjelentősebb változása a városmarketing terén

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az elmúlt évek 10 legjelentősebb változása a városmarketing terén


2019/04/15
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A marketingre folyamatos változás jellemző, és ez alól a városmarketing sem kivétel. Az ágazat sokat fejlődött az elmúlt évek során, és biztosak lehetünk benne, hogy a változások sorozata még messze nem ért véget. Ímen 10 a legfontosabb újítások közül!
 

Az elmúlt évek 10 legjelentősebb változása a városmarketing terén

1. Az általános marketing helyét átvették a konkrétabb kezdeményezések

A városmarketingeseknek sokáig az volt a feladatuk, hogy a lehető legtöbb részvényes igényeinek tegyenek eleget, a lehető legtöbb témára összpontosítva, persze mindezt úgy, hogy minél több piacot és célcsoportot próbáljanak elérni a rendelkezésre álló költségvetésből. Ez a módszer papíron egy meglehetősen színes tartalomfelhozatalt kellett volna, hogy eredményezzen, azonban a gyakorlatban mégis összecsapott, céltalanul kommunikáló városmárkák jöttek inkább létre.

 

Később aztán ez a szokás kezdett teret engedni az újabb, stratégiai alapokon álló branding kezdeményezéseknek, amelyek lehetőséget nyújtottak a városmarketingesek számára, hogy új témákra és üzenetekre összpontosítsanak, amelyek hosszútávon is befolyásolják mind a marketing folyamatát, mind a célközönségek kiválasztását.

 

Ez a „kevesebb több” hozzáállás nem csupán a limitált költségvetésű városoknak kedvez, hanem arra is lehetőséget kínál a nagyobb településeknek, hogy kiemeljék olyan pozitívumaikat és erősségeiket, amelyekért cserébe elismerést, és több figyelmet kaphatnak.

 

2. Egyetlen egységes stratégia diktálja az összes marketinglépést

Pihengetünk?

A franciaországi Lyon jó példa arra, hogy hogyan pozícionálhatja magát sikeresen egy város nemzetközileg, ha a városmarketingért, a turizmusért és a gazdasági fejlesztésért felelős hivatalok mind egyetlen egységes márkastratégia szerint működnek együtt.

 

A részvényesek összeszinkronizálása, és az üzenetek párhuzamba állítása nem újdonság persze, de ez a fajta hozzáállás különösen fontos szerepet játszik a városmarketingben. Fontos szem előtt tartani, hogy egy város márkastratégiája nem összekeverendő a város politikai elképzeléseivel, hiszen a városmarketing nem szabad, hogy megváltozzon csak azért, mert új kormány kerül hatalomra.

 

3. A városmarketing és a városfejlesztés kezd összemosódni

A stratégiai alapokon álló „hely brandinghez” szükség szerint új helyeket is kell teremteni, tehát nem feltétlenül elég, ha egy város azért reklámozza magát, ami, vagy ami miatt híressé szeretne válni. Ebből következik, hogy a városmarketingnek és a városfejlesztésnek szintén szorosan együtt kell dolgozniuk a rövid- és hosszútávú sikerek érdekében.

 

4. A városmarketingesek szerepe változik

Volt idő, amikor a városmarketing sikerét kézzelfogható, vagy legalább is egyszerűen kimutatható számadatokkal mérték. Ilyen mutatók például a kinyomtatott brosúrák vagy a megrendezett események, vásárok száma, esetleg a város Facebook oldalának vagy YouTube profiljának követőbázisa.

 

Egy másik elképzelés szerint azonban mindez változik, méghozzá olyan értemben, hogy immáron nem a mennyiség, mindinkább az elért hatás az, ami számít. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon miben mutatkozik meg ez a bizonyos hatás, és persze hogyan mérhető. Nos, például ott vannak a pozitív sajtómegjelenések, vagy a városba települő, vagy ott újonnan létrejövő vállalkozások száma vagy éppen a közösségi médián kiváltott aktivitás.

 

A felhasználóktól, városba érkező látogatóktól, és városlakóktól származó hiteles történetek sokkal hatásosabbak, mint bármely városmarketinges által megalkotott reklámanyag. Ebből követezik, hogy e marketingesek feladata manapság már inkább az ilyen történetek összegyűjtése, az influencerekkel illetve részvényesekkel való kapcsolattartás, és az efféle „felhasználói tartalmak” közvetítése a történetek megalkotói és a célközönség között.

 

5. A városlakók nélkül nincs hatékony városmarketing

Vessünk egy pillantást Németországra, ahol az állampolgárok az infrastruktúra fejlesztésétől kezdve az iskolai tananyagig ma már szinte mindenbe beleszólhatnak. A városmarketingben nem csak azért játszanak fontos szerepet a városlakók, mert otthonuk hiteles márkahírnökei lehetnek, hanem mert elégedetteknek kell lenniük azzal, ahogy városuk milyen képet mutat magáról saját határain túlra. Fontos, hogy a város márkája olyan formában őrizze meg az identitását, amilyennek azt maguk a városlakók is látják.

 

Habár ez éppen annyira vonatkozik a gazdasági fejlődésre, mint a turizmusra, az utóbbi már komolyabb kihívást jelenthet, különösen akkor, amikor a (gyakran harmadik felek, például szállodák által bevonzott) turisták ellepik a városok köztereit és lakónegyedeit. Az efféle forgalom gyakran éppen annyi negatívummal jár a városlakók számára, mint amennyi pozitívumot kínál gazdasági szempontból.

 

A városmarketingeseknek tehát nem csupán az a feladatuk, hogy hiteles történeteket állítsanak össze és kommunikáljanak (mint azt korábban említettük) – a városlakók kényelmének és boldogságának biztosítása is az ő felelősségük.

 

6. Lépést kell tartani a fejlődő kommunikációs eszközökkel és csatornákkal

A digitális forradalomnak köszönhetően elképesztően az elmúlt két évtized során elképesztő változásokat tapasztalhattunk mind a kommunikáció folyamatában és jellegzetességeiben. Habár a marketingesek egyik fő feladata naprakésznek maradni a legújabb kommunikációs trendekkel, a városmarketingesek valamiért egyszerűen le vannak maradva ilyen téren, és nehezükre esik beiktatni kommunikációjukba a legújabb eszközöket és platformokat.

 

Persze attól, hogy valami új, még nem jelenti azt, hogy biztosan segíteni is fog a célközönség elérésében és aktivizálásában, de némi kísérletezés és kíváncsiság komoly eredményeket hozhat azoknak, akik hajlandók haladni a korral.

 

7. A logók és szlogenek kora lejárt – a tartalom a király

Habár a tartalom nélkülözhetetlen szerepével a legtöbb digitális marketinges már hosszú évek óta tisztában van, valamiért ez is egy olyan terület, amelyet a városmarketingesek (akár szándékosan, akár tudtukon kívül) nagy ívben elkerülnek.

 

A városmarketinggel foglalkozók valamiért foggal-körömmel ragaszkodnak logóikhoz és szlogenjeikhez, azonban mivel a városok sokkal, de sokkal összetettebbek, mint a fogyasztói termékek, egyszerűen önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy kifejezzék, hogy mit is kínál egy város a lehetséges látogatók, befektetők és tehetségek számára.

 

8. A városmarketing sikereit mérni kell

Habár kétségtelen, hogy a városmarketing hatásait nehezebb mérni, és számadatokkal kifejezni, mint a korábban használt mutatókat (ezekről fentebb már szó esett), de az előrehaladás nyomon követése nélkül lehetetlen eldönteni, hogy a marketingtevékenységek működnek-e, vagy csak időt és pénzt pazarol rájuk a város. Hatékony eszközöket kell tehát találni ahhoz, hogy egy város marketingtörekvéseinek valódi eredményei mérhetők legyenek.

 

9. A márkaépítés, mint városszintű tevékenység

Az elmúlt néhány év során a városok és községek igyekeztek márkákként prezentálni magukat, és kétségtelen, hogy az elkövetkezendő esztendőkben is. Azzal, hogy egy város márkaként helyezi el magát, nem csupán felhívja a magára a figyelmet, de arra is ösztönzi az embereket, hogy részt vegyenek a város rendezvényiben és egyéb kezdeményezéseiben. Ahogy a verseny egyre hevesebbé válik, a városmarketing az az eszköz, amely segítségével a települések megkülönböztethetik magukat a konkurenciától.

 

10. Marketing társulások

2019-ben a városok igyekeznek majd minél több kölcsönösen előnyös partnerkapcsolatot kialakítani, első sorban azért, hogy magukat reklámozzák. Ez a trend nem újdonság, hiszen az elmúlt évtized során több település is összeállt egy vagy több márkával a kölcsönös növekedés céljából, azonban 2019-ben előreláthatólag még több ilyen kezdeményezésre számíthatunk.

 

Az amerikai Miami Beach például egy nagyjából hétmillió dolláros, 10 éves szerződésre lépett a Coca Colával. A Coca Cola lett a város hivatalos italpartnere, és a népszerű üdítő az összes városi eseményen jelen van.

vendéglátás és turizmus marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2019.12.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Magyarország leglátogatottabb online marketing blogja

ENNYIEN OLVASTÁK A BLOGOT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
518 608
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

PageRank

A Page Rank fogalma   A Page Rank a Google meghatározása szerint egy...

Email kampány

Mi az az email kampány? Az email kampány egy marketingüzenetekből...

Mézes csupor

Mi is az a mézes csupor?   A mézes csupor olyan csali email...

Olvasási időtartam

Mit is jelent az olvasási időtartam? Az olvasási időtartam azt jelzi, hogy egy...

Video Streaming

A videó streamelés az a módszer, amellyel egy élőben közvetített, vagy egy előre rögzített...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok BTL Kommunikációs ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.