A reszponzív hirdetés, azaz a Responsive Ad jelentése, jellemzése és magyarázata az online marketing szakszótárban.

EN

Reszponzív hirdetésA reszponzív hirdetés definíciója

A reszponzív hirdetések automatikusan igazodnak azokhoz a felületekhez, amiken épp megjelennek. Ezek a hirdetések a Google Ads hirdetései hálózatában érhetők el, és használhatók keresési, illetve Display-hirdetések automatikus létrehozásához is.

 

A reszponzív hirdetések működése

Miután elkészítetted hirdetésed címsorának, leírásának, képének, és egyéb elemeinek variációit, egyben feltöltheted őket a Google-nak, ami aztán gépi tanulás segítségével ezeket felhasználva többféle hirdetést állít össze.

A Google ez után gondoskodik róla, hogy hirdetésed mindig a legideálisabb formátumban jelenjen meg az adott felületen. Egy reszponzív hirdetés például az egyik weboldalon reklámcsíkként (banner) jelenik meg, míg egy másikon dinamikus szövegként, vagy videóként. A reszponzív hirdetések még a webhely formátumához is képesek igazodni, hogy még jobban illeszkedjenek a tartalmi környezetükbe, és természetesebb elhelyezéseknek tűnjenek, nem pedig automatikusaknak. Hasonló rugalmasság jellemző a reszponzív keresési hirdetésekre is, amelyekről lejjebb bővebben is olvashatsz.

               

Reszponzív Display-hirdetések

Egy új Display Hálózati hirdetés létrehozásakor a reszponzív hirdetés az alapértelmezett típus, és mind az intelligens Display-kampányokban és a hagyományos display-kampányokban is használható.

A következőkben a reszponzív Display-hirdetések előnyeiről és hátrányairól lesz szó, amelyek alapján eldöntheted, hogy érdemes-e neked is foglalkoznod velük.

 

A reszponzív Display-hirdetések előnyei

Gyorsan létrehozhatók és beállíthatók

A Google Display Hálózata több, mint 20 féle különböző hirdetési méretet kínál. Ez rengeteg lehetőséget ad a hirdetőknek, hogy olyan formátumokban kínálhassák reklámjaikat, amik a legjobban megfelelnek a célközönség számára. Azonban temérdek időbe telik akár egy egyetlen hirdetést is elkészíteni úgy, hogy minden szükséges formátumban helyesen jelenjen meg a célközönségnek – ügyelve persze rá, hogy meglegyen az vizuális összhang is a különböző formátumok között

Reszponzív Display-hirdetések használatakor azonban elég csak megadnod a szövegeket, képeket, a logókat, vagy a videókat, amiket szeretnél felhasználni reklámjaidban, és a Google ezekből automatikusan olyan hirdetéseket hoz majd létre, amelyek megfelelnek a Google Display Hálózat elvárásainak.

Fontos azonban észben tartani, hogy a Google nem válogat, és bármilyen elemet bármilyen másik elemmel összekombinálhat az éppen felhasznált típusokból. Tehát bármelyik képedhez bármelyik szöveg megjelenhet, stb. Figyelj oda rá, hogy minden elem passzoljon egymáshoz!

 

Olcsó forgalmat vonzanak webhelyedre

Minél többféle formátumban kínálod hirdetéseidet, annál több forgalomra számíthatsz, hiszen annál több embert érhetsz majd el velük. Kezdésképpen érdemes törekedni rá, hogy a leggyakrabban használt méretekhez mind legyen néhány elemed, de ha ennél többet tudsz lefedni, akkor az csak előnyös lehet.

A reszponzív Display-hirdetések egyik nagy előnye, hogy reklámanyagaid a Google Display Hálózatának összes hirdetési felületén megjelenhetnek. Ez azonban megtévesztő statisztikákat eredményezhet: hirdetéseid valóban több emberhez eljuthatnak, de általában kevésbé előkelő pozíciókban jelennek majd meg – olyan helyeken, amikre nem hiába ilyen olcsó bekerülni, hiszen nem konvertálnak valami jól.

A reszponzív Display-hirdetéseket tehát inkább akkor érdemes használni, ha első sorban márkádra szeretnéd felhívni a figyelmet, de nem olyan fontos számodra a bevonzott tartalom minősége.

 

A reszponzív Display-hirdetések hátrányai

Alig adnak lehetőséget a brandingre

A reszponzív Display-hirdetések egyik fő hátránya, hogy csupán minimális, vagy semmilyen brandingre nem adnak lehetőséget. Mivel a Google minden reszponzív Display-hirdetést ugyan arra a sablonra épít fel, így hirdetéseid többsége ránézésre ugyan olyan lesz majd, mint versenytársaidé. Ez különösen akkor probléma, amikor a hirdetés semmilyen képes elemet nem tartalmaz, ugyanis csak a képekkel teheted némileg egyedivé hirdetéseidet, de a szövegek önmagukban nem fognak kitűnni a többi hirdetés közül.

 

Nincs beleszólásod az elemkombinációkba

A branding hiánya mellett abba sem szólhatsz bele, hogy a Google mely képi és szöveges elemeket párosítsa egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy a szöveges és képi elemek teljesen véletlenszerűen jelennek majd meg egymással, akkor is, ha nem kapcsolódnak egymáshoz.

Ügyelned kell tehát rá, hogy az összes elemed minden kombinációban hatékonyan működjön együtt egymással, különben értelmetlen automatikusan generált hirdetések születhetnek márkád neve alatt.

 

Kevesebb rálátást kapsz a kampányok teljesítményére

A Google reszponzív Display-hirdetéseinek másik hátránya a hasznos adatok hiánya. Ilyen hirdetések használatakor a Google egy rövid ideig teszteli a különböző kombinációkat, hogy rátaláljon a leghatékonyabbakra. Ezt követően a Google azokat a hirdetéseket jeleníti majd meg, amik az algoritmus szerint a legjobban teljesítettek a tesztelés során.

Minden elem teljesítményéről látsz némi visszajelzést a Google részéről, de ezek az adatok egyáltalán nem részletesek. A Google Ads csupán négy szint (tesztelés, gyenge, jó, legjobb) közül írja oda valamelyiket az elem teljesítményéhez, de azt már nem árulja el, hogy milyen méretben hozott egy hirdetési elem jó teljesítményt, milyen más elemekkel kombinálva, vagy milyen formátumban jelent meg.

 

Reszponzív keresési hirdetések

Hasonlóképpen a reszponzív Display-hirdetésekhez, a reszponzív keresési hirdetéseknek is különböző elemeket kell megadnod, hogy a Google többféle verziót tudjon alkotni belőlük.

Egy szöveges hirdetés címből és leírásból áll, és mindegyik hirdetéshez négyféle címet és tizenötféle leírást adhatsz meg, amelyekből a Google összesen 60 kombinációt képes előállítani. A Google figyelemmel követi, hogy mely kombinációk a leghatékonyabbak, és idővel ezeket kezdi el gyakrabban megjeleníteni a felhasználóknak.

 

Reszponzív keresési hirdetések és dinamikus keresési hirdetések

A dinamikus és a reszponzív keresési hirdetéseket sokan tévesztik össze egymással. Ezek azonban különböző, máshogyan működő hirdetéstípusok, amelyek célja elkerülni a statikus hirdetéseket.

A reszponzív keresési hirdetésekről az előbb már megállapítottuk, hogy több címből és leírásból állítja össze őket a Google. Ezzel szemben a dinamikus keresési hirdetéseket maga a Google állítja össze a hirdetett oldal tartalma, illetve a felhasználó által beírt keresőszöveg alapján. Mi több, a landing oldal és az URL is automatikusan jönnek létre a Google jóvoltából. E mellett két leírást adhatsz meg landing oldaladnak.

 

Mikor érdemes inkább reszponzív keresési hirdetéseket használni a dinamikusak helyett?

A reszponzív keresési hirdetések lényege, hogy leegyszerűsítheted vele keresési hirdetési kampányodat. Csak elő kell állnod néhány frappáns címmel és leírással, és a Google elintézi, hogy idővel csak a legjobb kombinációk jelenjenek meg ezek közül.

A reszponzív keresési hirdetések a márkatudatosság fokozására, illetve a leadgenerálásra ideálisak. Akkor érdemes használni őket, ha olyan oldalakat próbálsz népszerűsíteni, amiknek nincs sok tartalma (pl. egy termékadatlapot webáruházadban), mert a Google nem mindig ellenőrzi a tartalmat, amikor megjeleníti a hirdetést.

Ügyelned kell rá azonban, hogy minden leírás minden címhez passzoljon, és persze a hirdetett oldalhoz is, hiszen a Google véletlenszerűen kombinálja majd egymással ezt a két elemet.

 

Mikor érdemes inkább dinamikus keresési hirdetéseket használni a reszponzívok helyett?

A dinamikus keresési hirdetések azoknak a webhelyeknek a leghasznosabbak, amelyeknek már jelentősebb forgalma van. Amikor a Google címet választ hirdetésednek, akkor ehhez inkább az oldal tartalmát veszi majd figyelembe a márka emlegetése helyett.

A dinamikus keresési hirdetéseket tehát a tartalmasabb, kulcsszavakkal ellátott oldalakhoz érdemes használni.

Ha például rendszeresen adsz hozzá új kulcsszavakat vagy témákat meglévő blogbejegyzéseidhez, akkor ezeket a cikkeket hatékonyan népszerűsítheted velük, mert a Google minden újonnan hozzáadott információt azonnal figyelembe vesz majd a hirdetések összeállítása során.

 

A reszponzív keresési hirdetések előnyei

Hatékonyabbak a személyre szabásnak köszönhetően

A személyre szabás nagyon fontos a hatékony marketinghez, és ha reszponzív keresési hirdetéseket használsz, akkor a Google a felhasználók korábbi keresési és böngészési szokásai, illetve az általuk használt eszköz alapján állítja majd össze a leghatékonyabbnak vélt kombinációkat.

A cím és a leírás is úgy kerülnek kiválasztásra, hogy a felhasználók rálelhessenek arra, amit keresnek. A hirdetésekhez továbbá helyi és visszaszámlálási bővítmények is hozzáadhatók, amik még több személyre szabást tesznek lehetővé.

 

Segítenek a mobilhirdetések optimalizálásában

Az emberek többsége manapság okostelefonjáról éri el az internetet, emiatt pedig a digitális marketing világában is fontossá vált a mobilkészülékekre történő optimalizálás. Ez természetesen a Google hirdetéseire is vonatkozik.

A reszponzív keresési hirdetések segítenek rövidebb címeket és leírásokat is megadni hirdetéseidhez, amiket a Google megjeleníthet a mobilhasználóknak. Ez idővel növeli majd az átkattintási arányodat (CTR).

 

Több és jobb CTA-kat kínálnak

Mivel a reszponzív keresési hirdetések több címet és leírást engednek megadni, ez több CTA-ra, azaz felhívásra is lehetőséget nyújt. Egy jó CTA nélkülözhetetlen a magas átkattintási arányhoz, és a reszponzív keresési hirdetések számos lehetőséget kínálnak az ezekkel való kísérletezésre.

 

A Google helyetted végzi az A/B teszteket

A Google saját maga próbálgatja ki az általad megadott elemek különböző kombinációit, és idővel kideríti majd, hogy melyek teljesítenek a legjobban. Nem kell tehát az A/B tesztekkel foglalkoznod, hiszen a Google sokkal gyorsabban képes kideríteni, hogy melyek a legjobb hirdetések a megfelelő felhasználóknak.

 

A reszponzív keresési hirdetések hátrányai

A reszponzív keresési hirdetések egyetlen hátránya talán, hogy nincs beleszólásod a címek és a leírások kombinációjába. Azonban ha ezeket megfelelően fogalmazod egymáshoz, emiatt nem is igazán kell majd aggódnod.

Továbbá, mivel a keresési hirdetések nem tartalmaznak képeket és más márkás elemeket, nem vonatkozik rájuk az a hátrány, ami a Display-hirdetésekre – minden keresési hirdetés ugyan úgy néz ki, függetlenül attól, hogy reszponzívok-e, vagy sem.
Gyakori kérdések


Mi az a reszponzív hirdetés?

A reszponzív hirdetések olyan reklámok, amiket a Google a hirdető által megadott elemekből (képek, címek, leírások, stb.) állít össze. 


Mik a reszponzív hirdetések előnyei?

A reszponzív hirdetések fő előnye, hogy a Google magára vállalja a hirdetések összeállítását, méghozzá többféle formátumban, és ott helyezi el őket, ahol a legjobban teljesíthetnek a korábbi tesztelések alapján.


Hatékony honlapüzemeltetés Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.05.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!