Kik azok a lehetséges ügyfelek?

EN

Lehetséges ügyfélA lehetséges ügyfél definíciója

Egy cég azokaz az érdeklődőket tartja lehetséges ügyfeleknek, akik megfelelő jellemzőkkel rendelkeznek ehhez. A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy egy lehetséges ügyfél:

  • része célpiacodnak,
  • megengedheti magának, hogy megvásárolja termékeid vagy szolgáltatásaid,
  • hatalmában áll vásárolnia tőled.

 

Ha például B2B cégként szoftveres üzletvezetési megoldásokat értékesítesz kisebb cégeknek, akkor lehetséges ügyfélnek számít például egy kisebb cég tulajdonosa, akinek szolgáltatásod belefér a költségvetésébe, és dönthet az ilyen kiadásokról a cég nevében.

 

Hogyan lesz valakiből lehetséges ügyfél?

A lehetséges ügyfelek több helyről is előkerülhetnek. Szerezhetsz például előre összeállított listákat, végignézhetsz egy cégjegyzéket, egy telefonkönyvet, egy online céglistát, és így tovább. Még a tömegközlekedésen is szóba elegyedhetsz valakivel, akiről kiderülhet, hogy akár ügyfeled is lehetne. Bármilyen úton is találsz rá, fontos, hogy megállapítsd az adott személyről, hogy valóban lehetséges ügyfélnek tekintheted-e.

Ezt úgy állapíthatod meg, hogy minősíted az illetőt egy bizonyos kritérium alapján – ez a kritérium általában az, hogy az illető részese-e célpiacodnak. Például vásárolhatsz egy listát, amiben egy adott érdeklődési körhöz tartozó személyek szerepelnek, vagy szűkíthetsz egy online cégjegyzéket a cégek elhelyezkedése szerint.

Miután sikerült megállapítanod valakiről, hogy lehetséges ügyfélnek számíthat-e, más kritériumok alapján is érdemes megvizsgálnod őt. Például telefonon, emailen, vagy személyesen is felkeresheted, hogy kiderítsd, van-e elég pénze és felhatalmazása, hogy vásároljon tőled.

 

 

Lehetséges ügyfelek és érdeklődők – Mi a különbség?

A lehetséges ügyfeleket gyakran keverik az érdeklődőkkel, holott ez a két kifejezés nem cserélhető fel egymással.

Érdeklődő minden olyan személy, aki valamilyen formában érdeklődését fejezte ki kínálatod iránt, de még nem állapítottad meg róla a fent említett kritériumokat. Érdeklődő lehet egy vásárolt lista összes tagja, de amíg nem minősíted őket, addig nem mondhatod rájuk, hogy lehetséges ügyfelek.

Miután egy érdeklődőt sikerült minősítened (tehát kiderítened, hogy megfelel-e a fenti kritériumoknak), akkor onnantól kezdve lehetséges ügyfélnek tekintheted. A lehetséges ügyfelek tehát már minősített leadeknek számítanak.

 

A lehetséges ügyfelek rendszerezése

A lehetséges ügyfeleket muszáj valahol nyilvántartanod, hogy a későbbiekben újból felvehesd velük a kapcsolatot, és tudd, hogy pontosan hogyan szólítsd meg őket. Ehhez érdemes egy CRM-et  beszerezni, és egy ilyen adatbázisban vezetni őket.

Ez lehetővé teszi majd, hogy egy helyen tárold a lehetséges ügyfeleidről összegyűjtött adatokat – például, hogy korábban mikről beszélgettél velük. Ezeket mindenképpen érdemes feljegyezni, hogy a későbbiekben személyre szabott kommunikációt folytathass velük.

Egy CRM segítségével nyomon követheted továbbá, hogy melyikük épp hol tart az értékesítési tölcsérben – még csak most kerültek bele, vagy már készen állnak vásárolni, stb.
Gyakori kérdések


Kik azok a lehetséges ügyfelek?

Azok az érdeklődők, akikről megállapítottad, hogy célpiacodba tartoznak, és kellő anyagi háttérrel, illetve cégen belüli hatalommal rendelkeznek ahhoz, hogy megvásárolják kínálatodat.


Mi a különbség az érdeklődők és a lehetséges ügyfelek között?

Az érdeklődők olyan személyek, akik érdeklődésüket mutatták ki ugyan kínálatod iránt, de még nem állapítottad meg róluk, hogy hajlandók-e vásárolni tőled, illetve, hogy van-e erre elég pénzük és hatalmuk (pl. egy cégen belül). Ha sikerül kiderítened ezeket, akkor onnantól számítanak lehetséges ügyfeleknek.


Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.06.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!