A keresőszándék definíciója és szerepe a SEO-ban

EN

Keresőszándék 

A keresőszándék definíciója

A keresőszándék (vagy felhasználói szándék) egy interneten kereső felhasználó céljára utal. A felhasználók általában egy konkrét szándékkal keresnek rá dolgokra – például tájékozódni vagy vásárolni szeretnének.

Ha például valaki a hamburger recept kifejezésre keres rá, akkor egyértelműen más szándéka van, mint annak, aki a hamburger rendelés kifejezést üti be a keresőbe. Mindkét keresés fő eleme a hamburger, mégis két teljesen eltérő szándék áll mögöttük.

 

A keresőszándék szerepe a SEO-ban

A keresőszándék fogalmaz az elmúlt évek során igazán felkapott lett az online marketingben, így minden marketing szakembernek tudnia kell, hogy mi is ez, és hogyan alkalmazhatja stratégiájában.

 

A Google számára nagyon fontos a keresőszándék

A Google elsődleges célja, hogy maximálisan kielégítse felhasználói keresőszándékát. Éppen ezért a SEO szakembereknek is arra kell összpontosítaniuk, hogy a lehető legjobban megfeleljenek célközönségük keresőszándékának. Amikor egy felhasználó egy adott kifejezésre keres rá, és ahhoz nem kapcsolódó információkat talál, akkor ez azt jelzi a Google számára, hogy az adott tartalom nem elégíti ki a felhasználó keresőszándékát.

Ha például valaki arra keres rá, hogy „hogyan optimalizáljam a webhelyemet” és a Google TikTok a marketingről sorol fel neki találatokat, akkor a felhasználó bizonyára új keresést fogalmaz majd meg anélkül, hogy bármire is rákattintana. Ez azt jelzi a Google-nak, hogy talán nem a TikTokról szóló tartalmakat kellene előtérbe helyezni egy SEO-val kapcsolatos keresésre, hiszen ezek nem passzolnak a keresőszándékhoz.

 

Több embert érhetsz el a konverziós tölcsér különböző szakaszaiban

Minél szorosabban igazodnak tartalmaid ideális ügyfeleid keresőszándékaihoz, annál több felhasználót érhetsz majd el a konverziós tölcsér különböző szakaszaiban. Legyen szó éppen még felfedező, vagy már konverzióra kész felhasználókról, a megfelelő tartalmakkal pontosan azokat érheted majd el tartalmaiddal, akiket szeretnél webhelyedre vonzani.

 

Javíthatod a rangsorolásodat

Mivel a Google első sorban a relevancia, a tekintély és a felhasználói elégedettség alapján rangsorolja a tartalmakat, bizonyára logikus, hogy a keresőszándék kielégítésével a találati pozícióidat is jelentősen javíthatod.

 

Relevancia

Ez a felhasználó viselkedésétől függ. Ha megtalálják a webhelyeden, amit keresnek, akkor kevésbé valószínű, hogy másodperceken belül visszafordulnak majd a Google találati oldalára, hogy más találatokat is megnézzenek. Ha tartalmaid relevánsak, tehát kapcsolódnak a keresőszándékhoz, akkor olyan kulcsfontosságú mutatóid (KPI-k) javulnak majd, mint az átkattintási arány és a visszafordulási arány.

 

Tekintély

Habár egy webhely tekintélyének nagy része a visszahivatkozásoktól függ, a belső linkeket is érdemes felhasználni stratégiádban. Egy jó belső hivatkozási szerkezettel megmutathatod a Google-nak, hogy rengeteg tartalmad van egy adott témakörben, és többféle keresőszándékra is tudsz mit kínálni ezek közül. Ehhez persze szükséged is lesz egy jó adag ilyen értékes tartalomra, amik hasznos információkat, tudnivalókat kínálnak a felhasználóknak, és kielégítik a keresőszándékaikat.

 

Felhasználói elégedettség

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a tartalmad értékes és releváns a felhasználók számára.

 

A keresőszándék típusai

Habár nincs igazán korlátja annak, hogy hányféle keresést lehet megfogalmazni, valójában az összes ilyen lekérdezést négy nagy csoportba oszthatjuk a szerint, hogy milyen keresőszándék áll mögöttük.

Az alábbiakban végigvesszük, hogy mit takarnak ezek, azonban fontos észben tartani, hogy egy-egy keresés mögött akár több keresőszándék is állhat egyszerre, ezért gyakran nem lehet konkrétan kijelenteni róluk, hogy csak egy adott szándék jellemző rájuk.

 

Információs keresőszándék

Ahogy a név is mutatja, az információs szándékú kereséseket olyan felhasználók indítják, akik valamilyen információt szeretnének találni az interneten. Ez az információ lehet egy útmutató, recept, vagy akár egy kifejezés definíciója. Ez a leggyakoribb keresőszándék, hiszen az internethez temérdek kérdéssel fordulhatnak a felhasználók. Gyakran kezdődnek valamilyen kérdőszóval, úgymint „Mikor…” vagy „Miért…” esetleg „Ki…” és így tovább.

Na persze, az információs szándékú keresések nem feltétlenül csak kérdések lehetnek. Ha például valaki szimplán annyit ír be a keresőbe, hogy „Tom Hanks”, akkor minden bizonnyal a közismert színészről szeretne információkat találni.

 

Kereskedelmi keresőszándék

Mielőtt egy felhasználó rávenné magát a vásárlásra, kereskedelmi szándékú kereséseket végez majd az interneten. Ezek azok a keresések, amelyekkel egy termékről, szolgáltatásról, vagy márkáról szeretnének többet megtudni.

Az ilyen szándékú felhasználók már túl vannak az információs szakaszon, és az opciók egy szűkebb metszetére koncentrálnak. Gyakran termékeket szeretnének összehasonlítani, vagy egy ingyenes próbaverziót kipróbálni belőlük, hogy közelebb juthassanak végső döntésükhöz. Ilyen keresések például az „LG vagy Samsung TV” vagy a „CMS szoftver próbaverzió”.

A kereskedelmi szándékú keresések gyakran helyi jellegű, nem márkás kifejezésekből állnak, például „a legjobb pizzériák Egerben” vagy „fogorvosok a közelben”

 

Tranzakciós keresőszándék

A tranzakciós szándékú keresők vásárolni szeretnének valamit. Ez a valami lehet egy szolgáltatás, egy termék, vagy akár egy előfizetés is. A lényeg, hogy nagyon konkrét elképzelésük van arról, hogy mit szeretnének vásárolni – tehát már túl vannak az információs és a kereskedelmi szándékú kereséseken (vagy nem is végeztek ilyeneket).

Mivel az ilyen vásárlók már általában vásárlási céllal keresnek, a legtöbb tranzakciós szándékú keresés márkás jellegű. Tehát ezen a ponton már nem a termék (szolgáltatás, stb.) érdekli őket, hanem hogy hol vehetik meg azt. Például „Windows termékkulcs vásárlás” vagy „Nike cipő rendelés”.

 

Navigációs keresőszándék

Ezek a keresők egy adott webhelyre szeretnének eljutni, és inkább a Google, vagy egy másik keresőmotor keresősávjába írják be annak a nevét, minthogy begépeljék a webhely címét az URL sávba. Meglehet, hogy a felhasználó nem is ismerni a pontos URL-t, vagy egy konkrét oldalt keres az adott webhelyen (pl. a blogot, a webáruházat, stb.)

Éppen ezért az ilyen keresések általában mindig egy márka vagy webhely nevét, illetve esetenként további elemeket tartalmaznak, például „marketing professzorok árajánlat” vagy „youtube regisztráció”.

 

A keresőszándék megállapítása

A kulcsszókutatás során

Ahogy a fentiekben is olvashattad, a különböző módosító kulcsszavak sokat segíthetnek a keresőszándék megállapításában. Persze nem elég csupán ezt a néhány kifejezést ismerni – szóval hogyan találhatsz még többet?

Szerencsére a temérdek kulcsszókutatáshoz fejlesztett online eszköz rengeteget segíthet ebben. Némelyikük hasznos szűrőket is kínál, amikkel olyan kifejezésekre szűkíthetsz, amelyek adott módosító kulcsszavakat is tartalmaznak.

Egyes eszközökön még arra is szűrheted a kulcsszavakat, hogy a keresőtalálati oldalak mely elemeit szeretnéd megcélozni velük. Például ha az információs szándékra szeretnél optimalizálni, akkor szűrhetsz olyan kulcsszavakra, amikkel a Google Tudáspaneljében is megjelenhetsz.

 

A keresőtalálati oldalak alapján

Már azzal is sokat kideríthetsz a keresőszándékról, hogy áttanulmányozol néhány keresőtalálati oldalt. Írd be a kifejezést, amire optimalizálni szeretnél, és nézd meg, hogy a Google miket dob fel a találatok között. E találatok alapján könnyebben meghatározhatod majd, hogy a Google milyen szándékúnak véli az adott kifejezéseket.

Nézzük meg, hogy a különböző keresőszándékokra milyen találatokat jelenít meg a Google!

 

Google találatok az információs keresőszándékra

Az információs szándékú lekérdezésekre a Google gyakran ömlesztett információs paneleket (Tudáspanel, kiemelt kivonatok, stb.) jelenít meg. A legfelső találat általában valamilyen organikus találat, vagy egy tekintélyes, elismert forrásból kiemelt tartalomrészlet.

 

Google találatok a kereskedelmi keresőszándékra

A kereskedelmi szándékú keresések Google találatai szintén tartalmazhatnak bővített kivonatokat, de gyakran jelennek meg a találatok felett fizetett hirdetések is. A Google továbbá általában általános információkat is megjelenít a keresett márkáról.

 

Google találatok a tranzakciós keresőszándékra

A tranzakciós szándékú keresésekre gyakran fizetett hirdetések, illetve a Google Shopping találatai jelennek meg, de tartalmazhatnak véleményeket is. Az organikus találatok között általában termékek adatlapjai jelennek meg webáruházaktól, illetve fizikai boltok webhelyeiről.

 

Google találatok a navigációs keresőszándékra

Mivel a navigációs szándékú felhasználók általában konkrétan tudják, hogy hova szeretnének eljutni az interneten, a Google ilyenkor gyakran a legrelevánsabb oldalt helyezi az első pozícióba. Ha például valaki a „youtube” szóra keres rá, akkor a YouTube fog megjelenni az első találati helyen, míg a „youtube belépés” kifejezésre a YouTube bejelentkező oldala lesz az első.

A navigációs szándékú keresések találati oldalain gyakran jelennek meg olyan találatok az első pozícióban, amik több aloldalt is felsorolnak, hogy a felhasználó rögtön oda ugorhasson, ahová szeretne a webhelyen belül.

 

Ne feledd, hogy nem minden fekete-fehér

A keresőszándék kutatásakor fontos észben tartani, hogy egy keresés mögött gyakran több szándék, cél állhat. Éppen ezért csak a kulcsszókutatásból, vagy a keresőtalálati oldalakról nehéz megállapítani, hogy egy-egy kifejezés milyen szándékot is jelöl. Persze a fent felsorolt technikák még így is sokat segíthetnek a keresőszándék megállapításában.

Fontos továbbá azt is figyelembe venni, hogy a keresőtalálati oldalak gyakran változnak, és míg egy kifejezés egy adott találati oldalt eredményez az egyik hónapban, a következő hónapban már egészen más jelenhet meg rá.

 

Optimalizálás a keresőszándékra

Válassz a keresőszándéknak megfelelő tartalomtípust és metaadatokat

Ha már tudod, hogy mely oldalaiddal milyen szándékú kereséseket szeretnél megcélozni, akkor először is az oldalak metaadatait érdemes ez alapján kitölteni. Frissítsd a meta címet, illetve a H1 és H2 címsorokat, hogy szerepeljen bennük kulcsszavad.

Természetesen az oldal fő szöveges tartalma is a megcélzott keresőszándékot kell, hogy kielégítse – írj arról, amit a felhasználók keresnek!

 

Vizsgáld meg versenytársaidat

Mielőtt elkezdenél új oldalakat létrehozni webhelyeden, vagy frissítenéd régebbi tartalmaidat a keresőszándék megcélzása érdekében, érdemes megvizsgálni versenytársaid legjobban rangsoroló tartalmait is.

Nézd meg, hogy hogyan formázták őket, hogy milyen stílusban íródtak, hogy milyen dolgokról beszélnek, illetve hogy mi hiányzik belőlük. Ezek alapján kell neked jobb tartalmat készítened az övéknél!

Keresőszándéknak megfelelő tartalom létrehozása

 

Keresőszándék kutatás - gyakorlati tippek

 

  • Keresési javaslatok: A Google kereső sávjába kezd el beírni a célzott témakörre vonatkozó kifejezést. Figheld meg a Google által felajánlott keresési javaslatokat ("autocomplete"). Ezek a javaslatok gyakran feltárják a felhasználók által használt népszerű keresési szavakat és kifejezéseket, amelyek értékes betekintést nyújthatnak a mögöttük álló keresési szándékba.
  • Kapcsolt találatok elemzése: Amikor beírsz egy kifejezést a keresőbe és megnyomod az entert, a Google nem csak a legrelevánsabb találatokat dobja fel, hanem az oldal alján megjeleníti a "kapcsolt találatokat" is. Ezek olyan további keresések, amelyekről a Google úgy gondolja, hogy relevánsak lehetnek az eredeti kereséshez. Érdemes ezeket a kapcsolódó találatokat is megnézni, hogy megértsd a keresőkörnyezőt és a felhasználók különböző szándékait.
  • Kérdezés alapú eszközök használata: Léteznek kifejezetten a keresőszándék kutatására tervezett online eszközök is. Ezek az eszközök segíthetnek feltárni a különböző kérdéseket, amelyeket a felhasználók egy adott témával kapcsolatban feltehetnek. Például a "AnswerThePublic.com" vagy a "[ungültige URL entfernt]" ingyenes verzióit is kipróbálhatod.Gyakori kérdések


Mi az a keresőszándék?

A keresőszándék azt fejezi ki, hogy egy felhasználó milyen céllal végzi a keresését, azaz hogy mit szeretne elérni vele.


Milyen keresőszándékok vannak?

Szándékaik alapján megkülönböztetünk információs, kereskedelmi, tranzakciós és navigációs kereséseket (illetve felhasználókat).


Miért fontos a keresőszándék?

A Google elsődleges célja, hogy a szándékaiknak megfelelő találatokat soroljon fel a felhasználóknak. Erre kell tehát törekedniük a marketingeseknek is, ha jó helyezéseket szeretnének elérni tartalmaikkal.


Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.06.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!