Íme 2019 meghatározó online marketing-trendjei az Instagramra

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Íme 2019 meghatározó online marketing-trendjei az Instagramra

Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Nem fér hozzá kétség, hogy 2019 közösségi média marketingje az Instagramról fog szólni. Mi gyönyörű eredményeket értünk el ezzel a marketing eszközzel. Kattints, mutatjuk, mi kell neked is ahhoz, hogy profitálj az Instagram felfutásából! 

Íme 2019 meghatározó online marketing-trendjei az Instagramra

Azt biztosan senkinek nem kell bizonyítanunk, hogy 1 milliárd felhasználójával az Instagramnak minden online marketinges arzenáljában ott a helye. Azonban egy ilyen méretes hálózatnak rendszeres újításokra van szüksége, hogy lépést tartson a legújabb közösségi média marketinges trendekkel. 

 

Marketingesként neked is tisztában kell lenned ezekkel a közelgő, vagy éppen zajló változásokkal, hiszen csak így használhatod ki igazán hatékonyan azokat az eszközöket, amiket az Instagram és egyéb közösségi platformok kínálnak.

 

Nehéz azonban mindig naprakésznek maradni, ezért gyűjtöttük most össze a legfontosabb onlinemarketing-trendeket, amik az Instagramot uralják majd 2019-ben!

 

A szerző Instagram oldalát ITT találod!

 

1. Az IGTV beindul

Az IGTV 2018 júniusában jelent meg az Instagram saját, különálló, kifejezetten mobilvideós platformjaként.

 

Az IGTV nem próbálja megfosztani a YouTube-ot a trónjától (ez valószínűleg lehetetlen is), mindinkább egy új csatornát kínál a marketingeseknek, hogy egy népszerű formátumon keresztül érhessék el közönségüket az Instagramon.

 

Persze videós tartalmakat már jóval régebb óta is lehetett feltölteni az Instagramra, azonban ezek csak rövid felvételek, vagy a Történetek funkciókban elhelyezett néhány másodperces videók voltak, amik rövid időn belül végleg eltűntek.

 

Az új platform nagy előrelépés ilyen szempontból, ugyanis az IGTV-re feltöltött videók nem törlődnek, ráadásul legfeljebb akár egy óra hosszúak is lehetnek.

 

Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni az IGTV-ből, akkor először is meg kell barátkoznod a (gyakran limitáló) függőleges videóformátummal, de ha ezen túl tudod tenni magadat, akkor rengeteg új lehetőséged lesz majd érdekes, értékes tartalmakat kínálni követőidnek termékbemutatók, instrukciós videók, interjúk, és egyéb videók formájában.

 

Ne felejtsd el nyomon követni videóid teljesítményét a statisztikák között, hogy tudd, mivel érdemes foglalkozni, és mivel nem!

 

2. Az Instagram történetek hatalma

Az Instagram történetek (Stories) sem számítanak újdonságnak a platformon. Egyetlen Instagram marketingstratégia sem teljes ezek nélkül, hiszen a funkció nagyon népszerű a felhasználók köreiben.

 

Mint már említettük – és bizonyára tudod – a történetek lehetnek képek és videók is, azonban a videók egyértelműen előnyt élveznek, hiszen lényegesen több aktivitást képesek kicsikarni a közönségből, mint a képek és a szövegek együttesen. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak videókat érdemes a történetek közé feltölteni.

 

A felhasználók nagy örömére az Instagram több funkcióval is bővítette az történeteket az évek során. A történetekben használhatsz hirdetéseket, szavazásokat, és egy ideje a felhasználók meg is oszthatják egymás történeteit (de csak ha meg vannak jelölve abban, és a történetek nyilvánosak).

 

A törtéketeknek ráadásul saját statisztikái vannak, így megnézheted többek között, hogy hányan nézik meg őket, mit csinálnak velük, hogyan reagálnak rájuk a felhasználók, stb.

 

Ha nincs ötleted, hogy mit tölts fel a történetek közé, akkor például mutass meg néhány „kulisszák mögötti” pillanatot az irodából, indíts szavazásokat, tegyél fel kérdéseket követőidnek, vagy mutass be limitált promóciókat.

 

Az Instagram Storys az egyetlen hely a BIO-t nem számítva, ahova weboldaladra mutató linket tehetsz. Sőt, akár minden posztba külön linket. Ehhez egyetlen dolgot kell teljesítened: legyen több, mint 10.000 követőd. Ezt nem nehéz összehozni, ha nem megy, szólj, segítünk! 

 

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.06.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


 

3. 2019 az aktivitás éve lesz

Aki csak egy keveset is tud az Instagram működéséről (ha nem eleget, akkor olvasd el ezt a cikkünket), az tisztában van vele, hogy az aktivitás a siker kulcsa a platformon.

 

Ahhoz persze hogy minél több aktivitásra buzdíthasd követőidet, meg kell ismerned őket, hogy személyesebb, hitelesebb kapcsolatokat építhess ki velük. Szerencsére az Instagram többféle lehetőséget is kínál erre.

 

Meglepő módon a hangulatjel-csúszka az egyik legjobb visszajelzés-gyűjtő eszköz. Hasonlóképpen a történetekben elhelyezhető szavazásokhoz, a csúszka használatával a követők kifejezhetik, hogy mennyire tetszik nekik az adott történet – ebből értékes információkat szűrhetsz le követőid érdeklődéseiről és preferenciáiról, de egyszerre aktivizálhatod is őket.

 

Ott vannak még a kiemelt („fókuszban lévő” történetek is, vagyis a Story Highlights, amik többek között a leggyakrabban ismételt kérdések megválaszolására is ideálisak – ez olyasmi, amit jelenleg egyetlen másik Instagram funkció nem tesz lehetővé.

 

4. Vásárlás az Instagramon

Az Instagram nem csak az aktivitás miatt értékes platform a márkák számára, hiszen nem vásárlási lehetőségeket is kínál, méghozzá közvetlenül a bejegyzéseken keresztül.

 

Ez nem meglepő, hiszen az Instagram tisztában van vele, hogy felhasználóinak 70%-a telefonja segítségével is szokott online vásárolni – érthető tehát, hogy ezt a funkciót saját platformjukon is elérhetővé tették .

 

Az Instagram egy igazi kereskedelmi alkalmazássá nőtte ki magát, ami páratlan kényelmet kínál a felhasználók számára, akik esetleg érdeklődnének a képekben megjelenített termékek iránt. Miután egy érdeklődő a vásárlás gombra kattint, automatikusan átkerül webáruházad termékoldalára. A vásárlási lehetőségeket akár a történetekben is meg lehet jeleníteni.

 

5. Az Instagram drágul

Habár ez nem feltétlenül trend, egy olyan jelenségről van szó, ami 2019-ben is komoly hatással lesz majd a platform gazdaságára.

 

Az Instagram egy kiváló marketingplatform, ahol rengeteg érdeklődő, lehetséges ügyfelet érhetsz el tartalmaiddal és kínálatoddal. Népszerűsége azonban kétélű fegyver, hiszen ezzel számtalan más marketinges is tisztában van, ezért a verseny nagyobb, mint valaha.

 

Ha mindez nem lenne elég, 2018 márciusa óta a platform algoritmusa előnyben részesíti a frissebb bejegyzéseket, ami még több odafigyelést és aktivitást követel meg a márkák oldaláról.

 

Akik nem akarnak lemaradni a versenymezőnytől, azoknak minimum rendszeresen aktívnak kell lenniük az Instagramon, akik pedig előnyre vágynak, azok kénytelenek lesznek behódolni a fizetett tartalmaknak.

 

A fizetett, pontosabban kiemelt tartalmakat nem szabad összetéveszteni a hirdetéskampányokkal – ezek a bejegyzések mindössze némi pénz fejében kitűnnek majd az elképesztő zajból, ami a legtöbb felhasználó hírfolyamát jellemzi manapság.

 

Nem elég persze csak rábökni egy bejegyzésre, kiemelni azt, és várni, hogy „majd jó lesz” – ezeket a döntéseket mind a rendelkezésre álló statisztikákra kell alapozni. Értelemszerűen azokat a képeket ajánlott kiemelni, amelyek organikusan is jó teljesítményt mutatnak aktivitás terén. A kiemelés után persze továbbra is figyelemmel kell követni ezeket.
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!