Ismerd meg az indexelés, azaz indexing pontos jelentését az online marketing szakszótárból!

EN

Indexelés 

Az indexelés definíciója

Az indexelés az olyan „jelentőséggel bíró” kulcsszavak automatikus összegyűjtése, összeállítása és rendezése, amelyek alapján egy keresőmotor képes szinte azonnal előkeresni bizonyos oldalakat.

 

 Hogyan jut be a weboldalad a Google indexébe?

Indexelés a gyakorlatban

 

A keresőmotorok önműködő programokat, úgynevezett robotokat (más néven spider – pók, vagy crawler – kúszó) küldenek ki, amelyek átvizsgálják a webet, ellátogatnak a weboldalakra és egy teljes szöveges adatbázist készítenek azok tartalmáról. Emellett ezek a robotok ellátogatnak a webhelyeken elhelyezett hivatkozásokat is, és ezzel új vagy már korábban indexelt webhelyekre is eljuthatnak. Az új webhelyekről új adatbázis készül, a már indexeltek adatai pedig frissülnek, amennyiben megváltoztak a robotok legutóbbi látogatása óta.

 

A robotok látogatásakor készített adatbázis ezt követően hozzáadódik egy nagyobb adatbázishoz, amelyben a többi már indexelt webhely is szerepel. Innentől kezdve a webhely indexelve van, tehát megjelenhet a keresőmotor találati oldalán, ha egy felhasználó valamilyen releváns (a webhelyről összegyűjtött) kulcsszóra keres rá. Hogy a webhely, vagy valamelyik oldala milyen pozícióban jelenik meg a találatok között az adott keresésre, azt a keresőmotorok algoritmusai döntik el. Ezek az algoritmusok kiértékelik az adatbázisban található webhelyeket és megvizsgálják, hogy az egyes webhelyek mennyire van optimalizálva az aktuális kulcsszóra.

 

Indexelés az internetmarketing vonatkozásában

 

Az újonc internetmarketinggel foglalkozók között komoly félreértés van az indexeléssel kapcsolatban. Sokan gondolják azt, hogy webhelyük saját beküldése a keresőmotoroknak ugyan az, mintha azok automatikusan indexelnék a webhelyeket, illetve hogy ez egy biztos módszere a forgalomgenerálásnak. Ezek a személyek gyakran esnek úgynevezett beküldő szolgáltatók áldozatául, akik azt ígérik, több ezer keresőmotornak és linkgyűjtő oldalnak is beküldik (és bizonyos időnként újraküldik) a webhelyüket. Persze ezért jelentős pénzösszeget kérnek el, és elhallgatják az alábbi fontos információkat:

 

 • Mivel a Google, a Bing és a Yahoo keresőmotorokon történik a keresések több mint 90%-a, így nem igazán számít, ha ezer másik motor adatbázisában is szerepel egy adott webhely.
   
 • Egy webhely beküldésével csupán felhívod a keresőmotor figyelmét, hogy egy új webhely indult el, és ezzel arra kéred a motort, hogy küldjön egy robotot az indexelésére. Hogy a keresőmotor beleegyezik-e, és hogy mikor küldi a robotot, az kizárólag a motoron múlik. A beküldés nem igényel semmilyen drága közvetítő szolgáltatót, ezt saját magad is elvégezheted a Google szolgáltatásai között.
   
 • Vannak ennél gyorsabb és jobb módszerei is egy webhely indexeltetésének. Sokkal egyszerűbb például egy hivatkozást elhelyezni egy olyan webhelyen, amelyet gyakran látogatnak meg a keresők robotjai. Ilyen például a www.blogger.com, a Google saját blogging platformja.
   
 • Egy webhely újra és újra beküldése többet árthat, mint segíthet, ugyanis ezt a keresőmotor spammelésnek minősítheti, ami kitiltással járhat.
   
 • Még ha webhelyed indexelésre (és megjelenítésre) is kerül, az sem feltétlenül jelenti, hogy a kereső felhasználók rátalálnak majd. Ha egy keresés 5 millió találatot eredményez, és webhelyed ebből a kétmilliomodik helyen található, akkor esélytelen, hogy bárki is rákattintson, ugyanis a legtöbb felhasználó soha nem látogatja meg még a második találati oldalt sem. Ezért fontos, hogy oldalad legalább az első 10 találat között jelenjen meg. Erre a SEO jelenthet megoldást.


Indexelés a gyakorlatban - Frissítések 2024-re

 

A keresőmotorok indexelési folyamata az elmúlt években tovább fejlődött, és továbbra is kiemelt szerepet tölt be a weboldal optimalizálásban (SEO). Íme, néhány frissítés a fenti szöveghez:

 

1. A robotok fejlettebbek:

 

A Google bevezetett egy új "JavaScript-es renderelőt", amely a JavaScript által futtatott tartalmat is indexeli. Ez javítja a weboldal teljes körű indexelését, beleértve az AJAX-ot és a SPA-kat (Single-Page Applications) is. A "képi keresés" egyre fontosabb, és a robotok a képeket is elemzik, hogy relevánsabb eredményeket jelenítsenek meg.

 

2. A sebesség kulcsfontosságú:

 

A Google a "Core Web Vitals" nevű metrikákat is figyelembe veszi a rangsorolás során, amelyek a weboldal betöltési sebességét, a reagálási sebességet és a vizuális stabilitást mérik. A "Lazy-loading" technikát is érdemes alkalmazni a képek betöltésének optimalizálására.

 

5. A tartalom relevánsabb:

 

A Google egyre jobban összpontosít a "mesterséges intelligencia" (AI) használatára a tartalom mélyebb megértése érdekében.
A "sémajelölés" használata segíthet a keresőmotoroknak jobban megérteni a weboldal tartalmát és kontextusát.

 

4. A linkek továbbra is fontosak:

A "backlinkek" továbbra is fontos szerepet játszanak a rangsorolásban, de a minőségükre összpontosítva. A "természetes linkek" megszerzése a leghatékonyabb stratégia.

 

5. A mobiloptimalizálás elengedhetetlen:

 

A Google "mobile-first" indexelési algoritmust használ, ami azt jelenti, hogy a weboldal mobil verzióját veszi alapul a rangsorolás során. A "responzív weboldal" használata a leghatékonyabb megoldás a mobiloptimalizáláshoz.

 

6. A SEO egy folyamatos folyamat:

 

A keresőmotorok algoritmusai folyamatosan frissülnek, ezért fontos a weboldal naprakész optimalizálása.
A "SEO szakemberek" segítséget nyújthatnak a weboldal optimalizálásában a legfrissebb trendek és algoritmusok alapján.

 

7. A Google Search Console:

A Google Search Console ingyenes eszköztár, amely segít a weboldal indexelésének nyomon követésében és a hibák javításában. A "Sitemap" benyújtása segíthet a Google-nek a weboldal tartalmának gyorsabb felfedezésében.

 

8. A türelem erény:

 

A weboldal indexelése időbe telhet, és a rangsorolás javítása is türelmet igényel. A "feketekalap SEO" technikák használata kerülendő, mert súlyos következményekkel járhat.
Gyakori kérdések


Mi az az indexelés?

Az online marketingben az indexelés az a folyamat, amely során egy keresőmotor felvesz egy új tartalmat az indexébe, vagyis az adatbázisába.


Hogyan zajlik az indexelés?

A keresőmotorok először egy úgynevezett robotot küldenek ki az internetre, ami a webhelyeken található hivatkozásokon keresztül fedez fel új tartalmakat. Miután ezeket a tartalmakat feltérképezte, a robot hozzáadja az oldalt az indexéhez – ezt nevezik indexelésnek.


Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.04.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.

*egy éves megrendelés esetén


Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!