notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg az indexelés, azaz indexing pontos jelentését az online marketing szakszótárból!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
logo_1_2 logo_2_2 logo_3_2 logo_4_2 logo_5_2 logo_6_2 logo_7_2 logo_8_2 logo_9_2 logo_10_2 logo_11_2 logo_12_2 logo_13_2 logo_14_2 logo_15_2 logo_16_2 logo_17_2 logo_18_2 logo_19_2 logo_20_2 logo_21_2 logo_22_2 logo_23_2 logo_24_2 logo_25_2 logo_26_2 logo_27_2 logo_28_2 logo_29_2 logo_30_2 logo_31_2 logo_32_2 logo_33_2 logo_34_2 logo_35_2 logo_36_2 logo_37_2 logo_38_2 logo_39_2 logo_40_2 logo_41_2 logo_42_2 logo_43_2 logo_44_2 logo_45_2 logo_46_2 logo_47_2 logo_48_2 logo_49_2 logo_50_2 logo_51_2
fooldal > Szakszótár > Indexelés

Indexelés


Az indexelés az olyan „jelentőséggel bíró” kulcsszavak automatikus összegyűjtése, összeállítása és rendezése, amelyek alapján egy keresőmotor képes szinte azonnal előkeresni bizonyos oldalakat.

 

Indexelés a gyakorlatban

 

A keresőmotorok önműködő programokat, úgynevezett robotokat (más néven spider – pók, vagy crawler – kúszó) küldenek ki, amelyek átvizsgálják a webet, ellátogatnak a weboldalakra és egy teljes szöveges adatbázist készítenek azok tartalmáról. Emellett ezek a robotok ellátogatnak a webhelyeken elhelyezett hivatkozásokat is, és ezzel új vagy már korábban indexelt webhelyekre is eljuthatnak. Az új webhelyekről új adatbázis készül, a már indexeltek adatai pedig frissülnek, amennyiben megváltoztak a robotok legutóbbi látogatása óta.

 

A robotok látogatásakor készített adatbázis ezt követően hozzáadódik egy nagyobb adatbázishoz, amelyben a többi már indexelt webhely is szerepel. Innentől kezdve a webhely indexelve van, tehát megjelenhet a keresőmotor találati oldalán, ha egy felhasználó valamilyen releváns (a webhelyről összegyűjtött) kulcsszóra keres rá. Hogy a webhely, vagy valamelyik oldala milyen pozícióban jelenik meg a találatok között az adott keresésre, azt a keresőmotorok algoritmusai döntik el. Ezek az algoritmusok kiértékelik az adatbázisban található webhelyeket és megvizsgálják, hogy az egyes webhelyek mennyire van optimalizálva az aktuális kulcsszóra.

 

Indexelés az internetmarketing vonatkozásában

 

Az újonc internetmarketinggel foglalkozók között komoly félreértés van az indexeléssel kapcsolatban. Sokan gondolják azt, hogy webhelyük saját beküldése a keresőmotoroknak ugyan az, mintha azok automatikusan indexelnék a webhelyeket, illetve hogy ez egy biztos módszere a forgalomgenerálásnak. Ezek a személyek gyakran esnek úgynevezett beküldő szolgáltatók áldozatául, akik azt ígérik, több ezer keresőmotornak és linkgyűjtő oldalnak is beküldik (és bizonyos időnként újraküldik) a webhelyüket. Persze ezért jelentős pénzösszeget kérnek el, és elhallgatják az alábbi fontos információkat:

 

 • Mivel a Google, a Bing és a Yahoo keresőmotorokon történik a keresések több mint 90%-a, így nem igazán számít, ha ezer másik motor adatbázisában is szerepel egy adott webhely.
   
 • Egy webhely beküldésével csupán felhívod a keresőmotor figyelmét, hogy egy új webhely indult el, és ezzel arra kéred a motort, hogy küldjön egy robotot az indexelésére. Hogy a keresőmotor beleegyezik-e, és hogy mikor küldi a robotot, az kizárólag a motoron múlik. A beküldés nem igényel semmilyen drága közvetítő szolgáltatót, ezt saját magad is elvégezheted a Google szolgáltatásai között.
   
 • Vannak ennél gyorsabb és jobb módszerei is egy webhely indexeltetésének. Sokkal egyszerűbb például egy hivatkozást elhelyezni egy olyan webhelyen, amelyet gyakran látogatnak meg a keresők robotjai. Ilyen például a www.blogger.com, a Google saját blogging platformja.
   
 • Egy webhely újra és újra beküldése többet árthat, mint segíthet, ugyanis ezt a keresőmotor spammelésnek minősítheti, ami kitiltással járhat.
   
 • Még ha webhelyed indexelésre (és megjelenítésre) is kerül, az sem feltétlenül jelenti, hogy a kereső felhasználók rátalálnak majd. Ha egy keresés 5 millió találatot eredményez, és webhelyed ebből a kétmilliomodik helyen található, akkor esélytelen, hogy bárki is rákattintson, ugyanis a legtöbb felhasználó soha nem látogatja meg még a második találati oldalt sem. Ezért fontos, hogy oldalad legalább az első 10 találat között jelenjen meg. Erre a SEO jelenthet megoldást.
   
Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2019.12.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Magyarország leglátogatottabb online marketing blogja

ENNYIEN OLVASTÁK A BLOGOT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
507 595
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

GPCTBA/C&I

Mi is az a GPCTBA/C&I?A GPCTBA/C&I egy rövidítés az angol „Goals, Plans, Challenges, Timeline,...

Szemkövetés

Az emberek szemmozgásának követésére és...

Kapuőr

Mi is az a kapuőr? A kapuőr az a személy vagy szerep, aki/ami megakadályozza,...

Fórum

Egy olyan weboldal, amelyen hasonló érdeklődésű vagy hátterű személyek megvitathatnak egy...

Cikk

Az internetes marketing világában a cikk egy weboldalon vagy cikkgyűjtő oldalon közzétett...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok BTL Kommunikációs ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.