Az index jelentése, jellemzése és magyarázata az online marketing szakszótárban.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
fooldal > Szakszótár > Index

Index


Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE


Az index definíciója

Az index (vagy keresőindex) egy olyan adatbázis, amelyben a keresőmotorok az indexelés során összegyűjtött adatokat tárolják a webes dokumentumokról (általában weboldalakról), beleértve e dokumentumok másolatait is. A keresőmotorok az index alapján állítják össze a keresőtalálati oldalak találati listáját.

 

Index nélkül a keresőmotoroknak rengeteg idejükbe telne, hogy összeállítsanak egy találati listát a releváns dokumentumokból, hiszen minden egyes kereséskor át kellene vizsgálniuk az összes nyilvános webhelyet, illetve az azokhoz kapcsolódó információk tömkelegét, hogy minden, a beírt kereséshez kapcsolódó adatot felkutathassanak, és sorba rendezhessenek.

 

A linkgyűjtő oldalak nyilvántartását is nevezhetjük indexeknek, azonban ezeket nem robotok, hanem az oldalt szerkesztő személyek kezelik és készítik el.

 

Mikből áll egy index?

A (kereső)indexek létrehozásakor bizonyos kialakítási (design) tényezőket és adatszerkezeteket kell figyelembe venni.

 

Kialakítási tényezők

A kialakítási tényezők szabják meg az index felépítését, és ebből kifolyólag a működését is:

  • Összevonási tényezők: Ezek szabják meg, hogy az információ hogyan kerül bele az indexbe, illetve ellenőrzik, hogy új adatokról van-e szó, vagy meglévő adatok frissebb verzióiról.
  • Adattárolási technikák: Milyen módon kerülnek tárolásra az adatok.
  • Az index mérete: Mekkora tárhelyet igényel el az index.
  • Hibatolerancia: Mennyire kell pontosnak lennie az indexnek.
  • Keresési sebesség: Ilyen gyorsan lehet megtalálni egy szót, amikor adatkeresést végzünk az invertált indexben.
  • Karbantartás: Minél jobban ügyelnek egy index karbantartására, annál jobban fog működni.

 

Adatszerkezetek

Egy új index létrehozásakor el kell dönteni, hogy milyen adatszerkezetet fog használni. Ez általában attól függ, hogy milyen jellegű adatokat tárol majd az index.

 

Hogy lehet bejutni a Google indexébe?

Mint minden keresőmotor esetében, a Google-nál is egy bonyolult algoritmus kezeli a keresőindexet. Ez az algoritmus persze féltve őrzött titok, hiszen ez teszi olyan hatékony, népszerű, és persze jövedelmező keresőmotorrá a Google-t.

 

Ettől függetlenül van néhány módszer, amelyekkel egyszerűbbé teheted a Google (és más keresőmotorok számára), hogy rátaláljanak online tartalmaikra és indexeljék őket. Az egyik legjobb megoldás webhelytérképet (sitemap) készíteni, és feltölteni azt a keresőmotor erre kijelölt felületére.

 

Ha többet szeretnél tudni arról, hogy hogyan is vizsgálják a webhelyeket a keresőmotorok, mielőtt elhelyeznék azokat az indexükben, illetve hogy hogyan befolyásolhatod ezt, olvasd el részletes útmutatónkat a robots.txt használatáról!

 

Ha nem csak bejutni szeretnél a Google indexébe, hanem azt akarod, hogy tartalmaid előkelő pozícióban jelenjenek meg a keresőtalálatok között, akkor itt megnézheted, hogy miket vesz figyelembe a Google a rangsoroláskor.
Gyakori kérdések


Mi az az index?

Az online marketingben az index (vagy keresőindex) egy keresőmotor adatbázisára utal, amelyben a webhelyekről összegyűjtött adatokat kerülnek eltárolásra.


Mire jó az index?

Az indexek teszik lehetővé a keresőmotorok számára, hogy egy töredék másodperc alatt több ezer releváns találatot kínálhassanak fel egy felhasználó keresésére. A keresőmotorok találati oldalaira tehát csak olyan tartalmak kerülhetnek ki, amelyek szerepelnek az adott motor indexében.


Hogyan lehet bekerülni a Google indexébe?

Erre nincs pontos taktika – készíts hasznos, igényes tartalmakat, amiket célközönséged értékesnek tarthat, és a Google jó eséllyel hamarosan felveszi majd ezeket indexébe is (hacsak nem tiltottad meg ezt neki egy külön paranccsal).


Online marketing SEO, keresőoptimalizálás

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2022.01.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

PDF

A DPF definíciója A népszerű PDF kiterjesztés a Portable Document...

SPF

Az SPF definíciója Az SPF az angol sender policy framework (vagyis kiküldői...

Wiki

Mi a wiki jelentése?   A wiki egy felhasználók által...

Mélylink

A mélylink definíciója A mélylink egy olyan hivatkozás, amely...

Kattintásonkénti kereset

A kattintásonkénti kereset definíciója A...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.