Az elmúlt időszak legfontosabb Facebook frissítései, amelyekről minden marketingesnek tudnia kell

EN
Referencia #1 Referencia #2 Referencia #3 Referencia #4 Referencia #5 Referencia #6 Referencia #7 Referencia #8 Referencia #9 Referencia #10 Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 77 Elektronika Kft Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 Referencia #44 Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60

Az elmúlt időszak legfontosabb Facebook frissítései, amelyekről minden marketingesnek tudnia kell

A marketingesek számára, de minden Facebook oldalt üzemeltető, vagy az élő videó funkciót használó számára klassz új fejlesztéseket vezet be a közösségi oldal. Nagy változásokat tapasztalhatunk majd az az álhírek elleni harcban is. 
 

Az elmúlt időszak legfontosabb Facebook frissítései, amelyekről minden marketingesnek tudnia kell

A Facebook idén is megtartotta az F8 néven futó fejlesztői konferenciáját, ahol többek között az elmúlt időszak legfontosabb frissítéseiről is beszámoltak.

 

Habár az újdonságok listája nem kifejezetten hosszú, tele van olyan frissítésekkel, amelyek különösen fontosak lehetnek a Facebookon is operáló digitális marketingesek számára.

 

Mivel az elmúlt egy évben rengeteg felhasználónak meggyűlt a baja a közösségi platformok királyával, így különösen azok számára fontos tudni ezekről az újdonságokról, akik sikeresen szeretnék folytatni hirdetési tevékenységeiket a platformon.

 

Minden további nélkül, jöjjenek is az érdekességek!

 

Élő videók: Átvétel

A Facebook élő videói már jó ideje nagyon népszerűek a felhasználók köreiben, amit természetesen a márkák sem hagytak figyelmen kívül, a Facebook pedig igyekszik mindenki számára egyszerűbbé tenni ezen közvetítések és felvételek kezelését (hiszen ez nekik is jobban megéri így).

 

Az Facebook élő videó funkció sokat fejlődött első megjelenése óta, de a közvetítések átosztása más kezelt oldalakra sosem volt egyszerű feladat – különösen ha az ember tucatnyi más oldalon is szeretné közzétenni az „élőzést”.

 

Itt lép a képbe az Átvétel. Bővvebben a Facebook oldalán erről itt. Az új funkció segítségével egy felhasználó egyszerre akár több kezelt oldalon is megoszthatja élő közvetítését, ráadásul minden oldalon különálló bejegyzésként. Ez sokkal több felhasználó elérését teszi lehetővé, lényegesen kevesebb befektetett munkával.

 

Kizárólag a Facebook Live API-val készített videók oszthatók át ilyen módon más oldalakra. Ez azt jelenti, hogy a mobilról közvetített adásoknál ez a funkció nem érhető el (reméljük, hogy már ezen is dolgoznak).

 

Mielőtt átvételt kezdeményeznél egy másik oldallal, átvételi kapcsolatot kell létesítened az adott oldallal, és mindkét oldalnak meg kell adnia bizonyos átvételi beállításokat. Az átvételi kapcsolat nem csak az élő, hanem a már elkészített felvételekre is vonatkozik. Beállítható kézi és automatikus átvétel is – az utóbbi opció lehetővé teszi, hogy az oldal összes élő közvetítése automatikusan megjelenjen a társoldalon is. Ha egy élő közvetítésnek két oldalon más célzást szeretnél beállítani, akkor a Facebook ilyen esetben a kézi átvételt ajánlja.

 

A lejárati idő nincs hatással az átvett videókra, de ha az eredeti közvetítést annak rögzítője törli, akkor minden más oldalról is törlődik, amelyek átvették azt. Ha azonban az élő videónak már a felvett változatát törli, az átvett verziók megmaradnak a többi oldalon, és továbbra is megtekinthetők lesznek.

 

Élő videók: Adatfolyamkulcsok és visszapörgetés

Az élő videókra vonatkozó másik nagy frissítés az adatfolyamkulcsokat (stream keys) érinti. Korábban minden élő közvetítéshez véletlenszerű adatfolyamkulcsot kellett megadni, valahányszor új élőzést akartál indítani. Az újítás az, hogy ezek a kulcsok már véglegesek, tehát előre el lehet küldeni őket az érdeklődőknek.

 

Ez különösen jó hír azoknak, akik rendszeresen közvetítenek élőben a Facebookon. Mivel minden oldal közvetítési adatfolyamkulcsa fix, így az bármikor kiküldhető az illetékes produkciós csapatoknak, felgyorsítva ezzel az összeszedett munkavégzést.

 

A másik frissítésnek első sorban a nézők örülhetnek, ugyanis a Facebook élő videók már az előtt visszapörgethetők (akár a közvetítés legelejére), mielőtt befejeződnének. Ez azt jelenti, hogy az érdeklődőknek nem kell megvárniuk, hogy a közvetítés véget érjen és a videó felkerüljön az oldalra, ha lemaradtak az előző részről.

 

A videók megtartási mutatói

A videókról köztudott, hogy a legnépszerűbb tartalomtípusok közé tartoznak, ezért egyre több hirdető használja őket kampányai részeként, hogy minél több felhasználó irányába kommunikálhassa üzenetét.

 

A Facebook természetesen tisztában van a videók szerepével a digitális marketingben, és igyekszik minél több információval ellátni a hirdetőket videóik teljesítményéről és a közönségre gyakorolt hatásáról.

 

A közösségi platform a konferencián bejelentette, hogy hamarosan új mutató érkezik a videók statisztikájába, ami a nézők megtartását mutatja majd ki, tehát hogy a felhasználók közül hányan mennyi ideig maradnak meg egy videón, mennyit néznek meg belőle.

 

Az oldalszerkesztők az oldalt követő és nem követő felhasználók megtartási arányát is láthatják majd, illetve megtekinthetik a nemi megoszlást, és egy nagy felbontású grafikonon is megtekinthetik az adatokat, ami a részletes vizsgálhatóság érdekében nagyítható is.

 

Bevált gyakorlatok videókészítőknek

A Facebook videók iránti elkötelezettségét mutatja az is, hogy a csapat egy meglehetősen tartalmas segédletet is készített azok számára, akik ilyen tartalmakkal szeretnék meghódítani közönségüket.

 

A „Bevált gyakorlatok a videózással kapcsolatban” segédlet magyar nyelven is elérhető, és tartalmaz néhány igen hasznos kérdést is, amiket tartalomkészítőként érdemes feltenned magaddal videós tartalmaiddal kapcsaolatban.

 

Politika és témákkal kapcsolatos hirdetések

A Facebook egyre több hirdetéstől követeli meg a fokozott átlátszóságot. A korábbi, politikai jellegű hirdetéseket érintő frissítés után (ami szintén az átlátszóságot érintette) további témakörök is felkerültek a listára, amelyekkel szemben a közösségi platform szigorúbb elvárásokat állított fel:

 

  • abortusz
  • költségvetés
  • polgári jogok
  • bűnözés
  • gazdaság
  • oktatás
  • energia
  • környezet
  • külpolitika
  • kormányreform
  • fegyverek
  • egészség
  • bevándorlás
  • infrastruktúra
  • katonaság
  • szegénység
  • társadalombiztosítás
  • adók
  • terrorizmus
  • értékek

 

Minden olyan cégnek, amely politikai vagy a fent említett kategóriákba tartozó hirdetéseket szeretne futtatni a Facebookon, igazolnia kell magát e-mailen keresztül, illetve nyilvánosan vállalnia kell, hogy ki fizetett a hirdetésért.

 

Egyre jobban oda kell tehát figyelni a hirdetésekre, beleértve persze azok szövegét és a hozzájuk tartozó képet is.

 

A Facebook nyilvánosságra hozta végrehajtott akcióik statisztikáit

A Cambridge Analytica botrányt követően a Facebook rengeteg médiasarat kapott, mivel többen úgy vélték, hogy Mark Zuckerberg és csapata képtelenek megakadályozni az álprofilok létrehozását és működtetését a platformon.

 

A médiaviharra való válaszként a közösségi hálózat nyilvánosságra hozta, hogy milyen lépéseket tettek a kérdéses problémák megoldása érdekében, és hogy ezen törekvéseik milyen eredményekkel jártak.

 

Az eredmények alapján (teljes jelentés itt)  úgy tűnik, hogy az álprofilok és a spam által okozott problémák javarészt megoldódtak, és a platform egyre hatékonyabban képes fellépni ezek ellen.

 

Azonban ez sajnos nem mondható el teljes mértékben a különböző kéretlen felhasználói viselkedésről, mint például a gyűlöletbeszédről, amelyet a rendszer még mindig nem képes kiszűrni.

 

A lemaradások ellenére elmondhatjuk, hogy a Facebook magabiztos léptekkel halad egy tisztább, biztonságosabb online környezet kialakítása felé – de mit jelent ez a hirdetők számára?

 

Azt, hogy a Facebook algoritmusai egyre fejlődnek, és csak idő kérdése, hogy ez a hirdetésekre is kihasson. A fentebb felsorolt kérdéseket és politikai témákat érintő hirdetések, az aktivitás-csalik („szavazz reakcióval” jellegű posztok, stb.) és sok más tartalmak is a platform célkeresztjében vannak, és senki sem tudja, hogy mikor csap le újból az a bizonyos „bankalapács”.

 

A biztonság érdekében mindenki figyelmébe ajánljuk a Facebook hirdetésekkel kapcsolatos szabályzatát ITT.
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!