Hallottad már hogy az online marketingben jártas szakértők egy furcsa mérőszámra, az Alexa Rankra hivatkoznak, de nem tudtad, mi az? Most megmutatjuk és elmondjuk, szerintünk érdemes-e foglalkozni vele!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
Főoldal > Mi is az és mire jó az Alexa Ranking?

Mi is az és mire jó az Alexa Ranking?


2014/06/14
Máté Balázs, online marketing tanácsadó
Hallottad már hogy az online marketingben jártas szakértők egy furcsa mérőszámra, az Alexa Rankra hivatkoznak, de nem tudtad, mi az? Most megmutatjuk és elmondjuk, szerintünk érdemes-e foglalkozni vele!
Hallottad már hogy az online marketingben jártas szakértők egy furcsa mérőszámra, az Alexa Rankra hivatkoznak, de nem tudtad, mi az? Most megmutatjuk és elmondjuk, szerintünk érdemes-e foglalkozni vele!
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A keresőoptimalizálás ma már szinte csak a Google-ről szól. A Google egyik mérőszáma, mellyel oldalunkat minősíti a Page Rank. Régebben hatalmas harc folyt a Page Rank növeléséért, de ma már tudjuk, magában ez már nem elég a keresőoptimalizált állapot elérésért. Sokszor érkeznek hozzánk ügyfelek azzal a kéréssel, segítsünk nekik oldaluk Page rankjének növelésében, de némelyek az Alexa Ranknek is nagy fontosságot tulajdonítanak, ebben látják üzletük sikerének titkát. Nézzük meg, miért. 
 

Végeztesd el céged online marketing elemzését velünk, készítess magadnak komplex, mindenre kiterjedő internet marketing stratégiát, így megtudhatod, milyen, amikor ömlik az Internetről az ajánlatkérés! Kérd ajánlatunkat itt! 

 
 

Mi is az Alexa Rank?

Az alexa.com felállított egy weboldal rangsorolási algoritmust, ami sokkal egyszerűbb, mint a Google 200 komponensű rendszere: az Alexa toolbarral rendelkező internetezők látogatásait méri, és az így összegyűjtött adatok alapján rangsorolja a weboldalakat. A Google Analyticsben megtekinthető látogatási mutatókhoz hasonló adatokat gyűjt, mint oldalletöltés, egyedi látogató, stb. Fontos tulajdonsága az algoritmusnak, hogy az elmúlt három hónap átlagát tekinti az adatok terén.
 

Hogyan is működik az Alexa

Cikk inline
Először is látogassunk el az alexa.com weboldalra, és töltsük le az Alexa toolbar-t. A beépülő modulban található egy kereső funkció, de főképp az éppen látogatott oldal globális rangját és az oldalhoz valamilyen formában kapcsolódó egyéb oldalakat.
A tooblar nem csak adatokat jelenít meg, hanem gyűjti is azokat, majd eljuttatja őket a központi szerverhez. Minél kisebb a megjelenített szám a toolbarban, annál jobb forgalmat tudhat magáénak az oldal. Elvileg, ha benne vagyunk az első 100.000-ben, akkor oldalunk igen jó statisztikákkal rendelkezik.
 

Az Alexa Rank előnyei

Az Alexát a vetélytársak felmérésére is használhatjuk. Egyszerűen csak be kell pötyögnünk az összehasonlítani kívánt weboldal címét a Compare sites részbe, és rögtön képben leszünk, kinek nagyobb a látogatottsága, persze csak az Alexa szerint. 
 
A Google- Page Rankjával szemben itt minél kisebb a szám, annál jobb a helyezés.
Az Alexa rank tájékoztatást ad a hirdetőknek, hogy mennyit is ér a weboldalad, mennyien látogatják. Persze csak azoknak, akik fontosnak tartják az Alexa Ranket…. Minél jobb a helyezésed, ők annál többet hajlandóak fizetni a hirdetésük megjelenítéséért.
A személyes oldalak és blogok is ugyanolyan rangsorolás alá kerülnek, mint a többi weboldal.
 

Az Alexa Rank hátrányai

Nem mindenki használja a toolbar-t, ezért millió weboldal van, amit a rendszer nem jegyez, vagy nem tulajdonít neki nagy szerepet. Sokak szerint nem pontos a rendszer és könnyen manipulálható.
Nagy hibája, hogy az aloldalak látogatottságát nem számolja, csak a főoldalét.
 

Hogyan növelhetjük Alexa értékelésünket?

Ha mégis úgy gondolod, foglalkozunk azzal, hogy weboldalad Alexa Rank értékét növeljük, a következőket kell tenned: 
  • Töltsd le az Alexa toolbar-t és böngészd weboldalad.
  • Helyezd el az Alexa widgetet oldaladon, ami kattintásra fogja késztetni a látogatókat, és talán ők is feltelepítik azt.
  • Írj hasznos és minőségi cikkeket, promotáld őket a közösségi oldalakon és akár fórumokon. Így még nagyobb az esélye, hogy a hozzád látogatók telepítik a toolbar-t.
  • Írj cikkeket, blogbejegyzéseket az Alexáról, amikkel az oldaladra mutató linkeket hozhatsz létre.
  • Optimalizáld oldalad az Alexához kapcsolódó kulcsszavakkal.
  • Szólj barátaidnak, ismerőseidnek, kollégáidnak, hogy használják ők is a tooblar-t.
 
 
Ahogy látható, az Alexa használatának vannak előnyei és hátrányai is. A legtöbben úgy vélik, hogy a hirdetőknek segít az oldal látogatottságát illetően meghatározni a tényt, hogy vajon érdemes-e hirdetést feladni. Mivel csak azok adatait gyűjti, akik telepítették a toolbar-t, nem feltétlenül pontos adatokról beszélünk, de a hirdetési felületek kiadásának céljából mindenképp hatásos eszköz. Persze rengeteg hivatalos mérőeszköz is létezik, melyeket a komolyabb oldalak használnak, a komolyabb hirdetők inkább ezeket nézik. Ilyen Magyarországon a Gemius rendszere, a mi oldalaink látogatottságát is ők mérik. 
 
Összegségében az Alexa egy jó eszköz online marketing munkánk értékelésére, de nagy hangsúlyt nem érdemes fektetnünk rá…. 
 
Online marketing

Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2021.10.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

Kulcsszónehézség

A kulcsszónehézség definíciója A...

Banner

Mi az a banner? A banner (vagy „reklámcsík”) egy weboldalon elhelyezett...

404-es hibakód

Mi az a 404-es hibakód? A 404-es hibakód egy szabványos HTTP...

Kulcsszókutatás

A kulcsszókutatás definíciója A kulcsszókutatás egy...

Email CPM

Az email CPM definíciója Ha egy hirdető szeretne marketing emaileket küldeni...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.