7 egyszerű tipp, hogy profi videókat készíthess okostelefonoddal

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Videómarketing alapok: 7 egyszerű tipp, hogy profi videókat készíthess okostelefonoddal

Máté Balázs, online marketing tanácsadó, Mocsonoky Csaba, fotográfus

A videómarketing alapja a tökéletesen elkészített felvétel. Youtubera ez akár mobiltelefonnal is elkészülhet, de azért jó ha tudod, mire vigyázz ilyenkor. A fotográfus tanácsai.

7 egyszerű tipp, hogy profi videókat készíthess okostelefonoddal

Az okostelefonok kamerái minden új verzióval egyre csak javulnak és javulnak. Nagyobb felbontás, élesebb kép, szebb színek, okosabb automatikus beállítások. Az okostelefonok nagy előnye, hogy az esetek 99%-ában kéznél vannak, és csupán egyetlen gombnyomással máris elindítható rajtuk a felvétel.

 

Egyre több videós alkalmazás is készül a legújabb telefonokhoz, amelyek igyekeznek kibővíteni a készülékek által nyújtotta lehetőségeket, új funkciókkal bővítve a mobillal videózók arzenálját.

 

Az okostelefonok legnagyobb előnye azonban talán az, hogy az utóbbi időben rendkívül költségbarát és hatékony eszközeivé váltak a videómarketingnek is. A kamera (esetünkben telefon) azonban akármilyen okos eszköz is, és bármekkora is a felbontása, nem képes magától eladható minőségű videót készíteni.

 

Itt lép be a nélkülözhetetlen emberi tényező – egy séf sem azért készít díjnyertes fogásokat, mert egy több milliós konyhában dolgozik, hanem mert éveken át tanulmányozta szakmáját és gyakorolta az összes nélkülözhetetlen mozzanatot.

 

Lássuk tehát, hogy hogyan „főzhetsz” te is olyan videókat, amelyek láttán az emberek garantáltan repetát követelnek majd!

 

Viedómarketing alapok No. 1.: Fény nélkül nincs mit felvenni

A videózás alapja a fényképezés, amelynek már a nevében is ott van a kritikus „fény” szó. A megfelelő világítás különösen fontos az okostelefonok számára, ugyanis ezek a készülékek sokkal kevesebb fényt „látnak,” mint az emberi szem. Amikor csak teheted, keress egy világos helyet videóid rögzítésére – ez lehet természetes napfény, vagy egy előnyösen megvilágított szoba vagy terem is.

 

A jóból is megárt a sok azonban, a kamerák (főleg a mobiloké) pedig nem szeretnek közvetlenül erős fényforrásokba „bámulni,” ez ugyanis legalább annyi problémát okoz, mint a fény hiánya. Amikor csak teheted, próbálj egyenletes és nem váltakozó fényviszonyok mellett videózni, ugyanis a telefonok kamerái nem reagálnak valami gyorsan az éles fényváltozásokra.

 

A legtöbb újabb készülék gyári alkalmazása lehetővé teszi az expozíciós értékek manuális módosítását, amelyekkel érdemes megismerkedni. Ugyan így fontos az úgynevezett fehéregyensúly is, amely megfelelő beállításával (ha nem csak automatikust enged a készülék) korrigálhatók különböző fényforrásokból érkező hideg (kék) vagy meleg (sárga) színek.

 

Viedómarketing alapok No. 2.: Biztos kezekre lesz szükséged

Minél stabilabban tartod a készüléket felvétel közben, annál jobb minőségű lesz a végeredmény. Ez azért van, mert a telefonok videó rögzítés közben hajlamosak elmosni a képet, ha a kamerát hirtelen mozgatni kezded, az egyenes, függőleges vonalak (pl. egy oszlop) pedig megdőlhetnek az éles jobbra-balra mozgások során. Törekedj tehát a lassú, stabil mozdulatokra, ugyanis az ilyen torzulások és elmosódások nem javíthatók a későbbiekben!

 

Ha igazán komolyan gondolod a telefonos videózást, akkor érdemes egy állványt vagy egy kifejezetten telefonokhoz készült stabilizátort szerezni. Rendkívül jó eszköz a DJI Osmo nevű állványa, mely selfi botként is működik. A tartó egy gimbalt is magában foglal, melynek segítségével a fényképeződet rázkódás közben is egyenesen tartja. Ha a DJI GO alkalmazást letöltöd a telefonodra, és ezzel veszed fel a videót, beállíthatod, hogy a telefon kamerája folyamatosan kövessen téged, akár 360 fokban. Ez egy VLOG videónál nagyon hasznos funkció lehet. Itt találtok egy VLOGER promó videót az OSMO-ról. Megvenni legolcsóbban itt tudjátok: DJI OSMO vásárlás  

 

 

Viedómarketing alapok No.3.: A szép kép csupán fél siker

A videó hangja éppen olyan fontos, mint a kép minősége. Azonban míg az okostelefonok kameráinak minősége stabil fejlődést mutatott az utóbbi években, ezek a készülékek még mindig hiányosságokban szenvednek a hangrögzítés frontján. A telefonos videókban még a nyugodt körülmények között zajló beszélgetések sem hangzanak igazán jól, egy egyszerű szellő pedig képes teljesen tönkretenni a hangminőséget.

 

A megoldás? Egy külső hangrögzítő. Még a legnagyobb hollywoodi filmeknél sem közvetlenül a többmilliós kamerákkal, hanem külön hangrögzítő eszközökkel veszik fel a színészek beszélgetéseit. Ha igazán jó minőségű hangot szeretnél, akkor neked is valami ilyesmire lesz szükséged, persze nem hollywoodi árakért.

 

Ha ilyesmi nem áll rendelkezésedre, vagy nem szeretnél az utólagos szinkronizálással bajlódni, akkor próbálj minél halkabb körülmények között videózni.

 

Viedómarketing alapok No. 2.: 4. Maradj közel

Mivel a legtöbb telefon nem optikai, hanem digitális zoomot (közelítés-távolítás) használ, így érdemes olyan közel kerülni a videózott témához, amennyire csak lehetséges. Fontos továbbá, hogy mindig ügyelj a fókuszra (élesség) is. Az új telefonok egyre ügyesebb automatikus fókusszal rendelkeznek, de gyakran lesz szükséged ezek kézi beállítására, amit általában egy egyszerű érintéssel megtehetsz. Ha telefonod lehetővé teszi a fókusz kézi (nem automata) beállítását, akkor érdemes kitanulni annak használatát!

 

Viedómarketing alapok No. 2.: 5. A videókat NEM függőlegesre tervezték!

 

Ha az emberek szemei nem egymás mellett, hanem egymás felett helyezkednének el és ha a televíziók monitorok magasabbak lennének, mint amilyen szélesek, akkor lenne értelme a videókat függőleges (portré) orientációban rögzíteni.

 

Mivel azonban a szemeink egymás mellett foglalnak helyet, és a kijelzők is inkább szélesebbek, így felejtsd el a videók függőleges felvételét. Egy telefon könnyedén elfordítható, de egy 50” televízió már nem. Egy hagyományos, vízszintes orientációban felvett videó mindig minden készüléken jobban fog mutatni, mint egy függőleges videó.

 

Viedómarketing alapok No. 2.: 6. Ne ragadj le a gyári alkalmazásnál

Az okostelefonok nagy előnye, hogy szinte mindenhez található rájuk alkalmazás. Ez alól a videó rögzítés sem kivétel. Sok applikáció olyasmikre képes egy-egy telefon beépített kamerájával, amire még a gyári videós alkalmazás sem. Ezektől nem feltétlenül lesz szebb a videó képe, de sok olyan funkciót adnak a kezedbe, amelyekkel nagyobb kontrolt kapsz a videók rögzítése felett.

 

A legtöbb esetben nem érdemes az ingyenes alkalmazásokkal foglalkozni – néhány fizetős applikáció igazán megéri a pénzét.

 

Viedómarketing alapok No. 2.: 7. Tudd, hogy mire számíthatsz

Egy videós nem követhet el nagyobb hibát annál, mint amikor felkészületlenül érkezik egy forgatásra. Egy otthon maradt állvány vagy memóriakártya megnehezítheti az ember dolgát, de egy elmulasztott akkumulátor-feltöltés is idő előtt vethet véget a mókának. Ezek az „apróságok” nem igazán számítanak apróságoknak.

 

Fontos persze, hogy amikor csak lehetséges tudd, mit szeretnél felvenni, vagy mit kell felvenned, ha megbízásból vagy a forgatási helyszínen. Egyeztess az illetékesekkel, és ha teheted, ismerkedj meg alaposan a helyszínnel, mielőtt „forogni” kezdene a kamera! Nem minden esetben lesz szükség részletes forgatókönyvekre, de egy mindenre kitérő vázlattal (amin kipipálhatod a már felvett részeket, és láthatod, hogy mire van még szükség) sok fejfájástól megvéd majd.
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!