Tartalommarketing trendek 2021 - ezekre érdemes ügyelni a tartalomgyártásban jövőre

EN
Prestige Memoriae Liget Royal Hévíz Callas Cafe Callas House Duna Relax Bükkös Hotel Pastel Guest House Regia Hotel Vinifera Hotel Referencia #11 Referencia #12 Referencia #13 Referencia #14 Referencia #15 Referencia #16 Referencia #17 Referencia #18 Referencia #19 Referencia #20 Referencia #21 Referencia #22 Referencia #23 Referencia #24 Referencia #25 Referencia #26 Referencia #27 Referencia #28 Referencia #29 Referencia #30 Referencia #31 Referencia #32 Referencia #33 Referencia #34 Referencia #35 Referencia #36 Referencia #37 Referencia #38 Referencia #39 Referencia #40 Referencia #41 Referencia #42 Referencia #43 77 Elektronika Kft Referencia #45 Referencia #46 Referencia #47 Referencia #48 Referencia #49 Referencia #50 Referencia #51 Referencia #52 Referencia #53 Referencia #54 Referencia #55 Referencia #56 Referencia #57 Referencia #58 Referencia #59 Referencia #60 Referencia #61 Referencia #62 Referencia #63 Referencia #64 Referencia #65 Referencia #66 Referencia #67 Referencia #68 Referencia #69 Referencia #70

Ezek lesznek 2021 legfontosabb tartalommarketing trendjei

Csonka Nikoletta - marketing tanácsadó

Ahogy a marketing világa egyre digitalizálódik, úgy saját marketingstratégiádat is fontos, hogy áthelyezd ebbe az online közegbe. A tartalommarketing trendjei ráadásul folyamatosan változnak, és ha szeretnél a versenymezőny vezető tagja maradni (vagy egyáltalán azzá válni), akkor neked is lépést kell tartanod ezekkel a változásokkal.

Tartalommarketing trendek 2021

Fontos észben tartani azt is, hogy habár sok marketinges tartalomkészítői feladatokat is ellát, a tartalomkészítő és a tartalommarketinges két külön pozíciót képez. A tartalom elkészítése maga a marketinganyag létrehozását jelenti – ez lehet egy cikk, egy videó, egy plakát, vagy akár egy közösségi médiás bejegyzés is. A tartalommarketing ezt gyakran magába foglalja, csak épp egy átfogó, több szempontot is figyelembe vevő stratégia alapján teszi mindezt, olyan eszközök segítségével, amelyek segítenek közelebbi kapcsolatot teremteni egy márka célközönségével.

 

A tartalommarketing lényege megismerni ezt a célközönséget, és kifejezetten olyan tartalmakat létrehozni, ami ennek a közönségnek szól. Ez persze nem kis feladat, és folyamatos monitorozást is igényel, így pontosan tudjuk, hogy egy cég életébe nem mindig fér bele. Ha Te is úgy érzed, hogy elkéne a segítség vedd fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva, és kezdjük meg a közös munkát! 

 

Az alábbiakban olyan tartalommarketing trendeket sorolunk fel, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján meghatározó szerepet játszanak majd 2021-ben.

 

A közönség lesz az első

Fontos, hogy tartalommarketingedet közönséged tekintetében végezd, figyelembe véve szükségleteiket, és azt, hogy mire hogyan reagálnak. A tartalommarketing egy dinamikus folyamat, ami mindig igazodik az aktuális igényekhez, trendekhez és elvárásokhoz.

 

Adatokra lesz szükséged

Az adatok kulcsfontosságú szerepet játszanak a tartalommarketingesek munkájában, hiszen segítenek megállapítani, hogy mely tartalmaknak van sikere a közönségnél, és melyek kevésbé népszerűek. Ez alapján a későbbiekben könnyebben eldöntheted majd, hogy milyen témájú, típusú, terjedelmű vagy épp stílusú tartalmakkal ragadtathatod el közönségedet. A Google Analytics egy rendkívül hasznos, ingyenes eszköz erre.

 

A tartalommarketing sosem az önreklámról szólt, és a jövőben sem lesz így

A tartalommarketing nem arról szól, hogy ráerőlteted a vásárlást a közönségedre, hanem arról, hogy rávezeted őket arra a megoldásra, amit problémájukra kínálsz. A tartalommarketing célja az, hogy márkádat egy ipari vezetőként tüntesd fel célközönséged szemében, hogy bizalommal forduljanak hozzád a későbbiekben.

 

Megoldásokat kell kínálnod

Márkádat azok a termékek és szolgáltatások határozzák meg, amik megoldást kínálnak ügyfeleid számára. Természetesen ez még mindig nem azt jelenti, hogy a tartalommarketing célja a közvetlen értékesítés, mindinkább a rávezetésről van szó.

 

Konverziókra kell ösztönöznöd közönségedet

Tartalmaidban egy-egy felhívás is kell, hogy szerepeljen, ami egyértelműen közli az olvasókkal, hogy mi legyen a következő lépésük. Ez lehet feliratkozás a hírleveledre, asztalfoglalás éttermedben, vagy akár egy termék adatlapjának megtekintése.

 

Fontosak lesznek a külső forrásból származó értékek

Azzal, hogy más gondolatvezetőktől is megosztasz hasznos tartalmakat ügyfeleiddel, csak tovább erősíted saját márkád iparvezetői státuszát.

 

Egyre több teret hódít meg a hangalapú keresés

Egyre többen keresgélnek az interneten hangos asszisztensek segítségével, és kétségtelen, hogy ez a trend 2021-ben csak egyre több területre és nyelvre is kiterjed majd. Ha úgynevezett long tail kulcsszavakkal optimalizálod tartalmaidat, és válaszokat adsz az emberek gyakran feltett kérdéseire, akkor jobb eséllyel jelenhetnek majd meg írásaid az ilyen hangos keresések találataiban.

 

Milyen tartalomtípusokra lesz érdemes odafigyelni 2021-ben?

Podcastek

Márkád láthatóságát akár podcastek segítségével is kibővítheted. Ezek azok az élő, vagy épp előre rögzített beszélgetések, amelyek kifejezetten hangformátumban kerülnek fel az internetre. Ezekben a podcastekben gyakran egy vendég is megjelenik egy interjú erejére, és ilyenkor mind te, mind interjúalanyod új közönségre találhat egymás követőiben.

 

Rövid videók

A TikTok és hasonló videós platformok elterjedésével a rövid videók óriási teret szereztek maguknak az internet világában. Ez a népszerűség kétségtelen, hogy 2021-ben is folytatódni fog, és nagyszerű lehetőségeket kínál majd a fiatalabb közönséget elérésére. Legyen szó humoros, vagy éppen hasznos tartalmakról (persze ezek nem zárják ki egymást), a rövid videók már most népszerű marketingeszközök, szóval ne várj velük a következő évig!

 

Élő közvetítések

Szinte minden közösségi platform lehetővé teszi a felhasználók és a márkák számára, hogy élő közvetítést indítsanak saját profiljukon. Az élő videók a legfelkapottabb tartalomtípusok közé tartoznak, hiszen segítségükkel valós időben kommunikálhatsz márkád követőivel.

 

Egy közvetítés során hasznos, érdekes, szórakoztató dolgokat oszthatsz meg a nézőkkel, interjúkat készíthetsz releváns személyekkel, bevezetheted az embereket a kulisszák mögé, és megválaszolhatod égető kérdéseiket. Ezek a közvetítések nagyszerű lehetőségek arra, hogy közelebb kerülj közönségedhez, és megszilárdítsd a köztük és márkád között létrejött kapcsolatot.
 

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok online marketing ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet, mint online marketing tanácsadó. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta

Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!